Proguanil för förebyggande av malaria

Dessa tabletter hjälper till att skydda mot malaria när du reser till ett land där malaria förekommer.

De är en av ett antal åtgärder som du måste vidta för att minska risken för malaria. Andra inkluderar bära lämpliga kläder, använda insektsgifter och sover i skärmade rum eller sängar.

Det är viktigt att du tar dessa tabletter i en vecka innan du reser, under hela din vistelse, och under fyra veckor efter det att du återvänder.

Typ av medicin Antimalarial
Används för För att förhindra malaria
Även kallad Paludrine ® (proguanilhydroklorid)
Tillgänglig som Tabletter

Proguanil används för att förebygga malaria. Det är oftast används i kombination med ett annat malarialäkemedel läkemedel för att öka dess effektivitet.

Malaria är en allvarlig infektion. Det är vanligt i tropiska länder, såsom delar av Afrika, Asien och södra Europa. Malaria är en sjukdom som förs vidare till människor via infekterade myggor. En parasit som heter Plasmodium liv inuti magen på smittade kvinnliga myggor och förs vidare till människor via ett bett.

Eftersom mönstret av malaria varierar med den del av världen du reser till, liksom säsongen och den typ av verksamhet du har planerat, bör du alltid få den senaste råd om förebyggande av malaria från din läkare, apotekspersonal eller researrangör. En backpacking resa kan mycket väl kräva olika förebyggande åtgärder mot malaria till de som behövs för en affärsresa till en stad.

Proguanil inte prescribable på NHS, men du har möjlighet att köpa tabletterna utan recept på apotek.

Vissa läkemedel är inte lämpliga för personer med vissa villkor, och ibland ett läkemedel får endast användas om extra försiktighet iakttas. Av dessa skäl, innan du börjar ta proguanil är det viktigt att din läkare eller farmaceut vet:

 • Om du är gravid, försöker bli gravid eller ammar.
 • Om du har njurproblem.
 • Om du tar andra läkemedel. Detta inkluderar alla mediciner du tar som finns att köpa receptfritt, såsom naturläkemedel och komplementär medicin.
 • Om du någonsin har haft en allergisk reaktion mot ett läkemedel.
 • Innan du tar proguanil, läs tillverkarens tryckta informationsblad från inuti förpackningen. Broschyren kommer att ge dig mer information om tabletter och en fullständig förteckning över biverkningar som kan uppstå från att ta dem.
 • Proguanil bör helst tas för en vecka innan ett område där malaria förekommer. Detta är att se till att det finns tillräckligt med medicin i blodet för att ge dig den nödvändiga skydd. Om du inte kan ta det för en hel vecka innan du reser, som ett minimum, måste du börja ta tabletterna minst 1-2 dagar innan du reser. Du ska fortsätta att ta proguanil under hela din vistelse och under ytterligare fyra veckor efter att du har lämnat området.
 • Ta tabletterna precis så som din läkare eller apotekspersonal anvisningar. Du kommer att få tabletter innehållande 100 mg proguanil. Vuxna ska ta 200 mg dagligen, så detta innebär att två tabletter varje dag. Ta två tabletter samtidigt. Om proguanil är för ett barn, läs instruktionerna på etiketten noggrant som sin dos kommer att bero på deras ålder och vikt.
 • Ta tabletterna med ett mellanmål eller strax efter en måltid, och försök att ta dina doser på ungefär samma tid på dagen, varje dag. Tabletterna kan krossas och blandas i mjölk, sylt eller honung för att göra dem lättare för barn att svälja.
 • Om du glömmer att ta en dos, ta den så snart du kommer ihåg. Om du inte kommer ihåg förrän nästa dag, hoppa över den missade dosen. Ta inte två doser tillsammans för att kompensera för en glömd dos. Du bör slutföra loppet av tabletter, såvida du inte har fått annat råd av läkare. Se till att du fortsätter att ta tabletterna för fyra veckor efter ditt besök.
 • Dessa tabletter hjälper till att hindra dig från att få malaria, men det är också viktigt att du vidta följande försiktighetsåtgärder mot att bli biten av myggor:
  • Täcka upp kala områden i armar och ben med lång ärm, löst sittande kläder, långbyxor och sockor. Detta är särskilt viktigt om du är ute efter solnedgången, eftersom detta är när myggorna foder.
  • Använd en effektiv spraya myggmedel på kläderna och något område av huden som är naken.
  • Spraya på rummet med en insekticid varje kväll ett par timmar innan du går till sängs. Kontrollera din sovande områden för myggor - särskilt uppmärksamma möbler och områden under din säng där insekter kan gömma sig.
  • Om du sover i en oskärmad rummet, använda ett myggnät impregnerade med insektsmedel.
 • Om du har råd att ha ett oralt vaccin för att skydda dig mot tyfus, bör du ordna att ha detta så din kurs är klar minst tre dagar innan du börjar ta proguanil. Detta beror proguanil tabletter kan stoppa vaccinet från att fungera korrekt.
 • Om du tar ett läkemedel för matsmältningsbesvär (t.ex. antacida), ta inte det inom 2-3 timmar före eller efter intag proguanil tabletter. Orsaken är att vissa magnesium-antacida innehållande störa hur Proguanils absorberas av kroppen, vilket gör det mindre effektivt.
 • Om du känner dig sjuk eller får feber eller influensaliknande symtom när du reser eller inom ett år efter hemkomsten, bör du kontakta din läkare omedelbart. Detta är viktigt, även om du har tagit dina malaria tabletter korrekt.

Tillsammans med sina användbara effekter, kan de flesta mediciner orsaka oönskade biverkningar även om inte alla upplever dem. Dessa förbättrar vanligtvis när kroppen anpassar sig till den nya medicinen, men tala med din läkare eller apotekspersonal om någon av följande biverkningar fortsätter eller blir besvärande.

Gemensam proguanil biverkningar Vad kan jag göra om jag upplever detta?
Illamående eller kräkningar Håll dig till enkla livsmedel - undvika kryddstark eller rika livsmedel
Diarré Drick mycket vatten för att ersätta förlorad vätska
Förstoppning Försök att äta en välbalanserad kost och dricka mycket vatten varje dag
Ont i munnen och munsår Om besvärande, be en farmaceut för att rekommendera en lämplig mun gel

Om du upplever några andra symtom som du tror kan bero på detta läkemedel, tala med din läkare eller apotekspersonal.

 • Förvara alla läkemedel utom syn-och räckhåll för barn.
 • Förvaras i ett svalt, torrt, skyddade från direkt värme och ljus.

Ta aldrig mer än den ordinerade dosen. Om du misstänker att du eller någon annan kan ha tagit en överdos av detta läkemedel, gå till akutmottagningen på närmaste sjukhus. Ta behållaren med dig, även om den är tom.

Om du har en operation eller någon tandvård, säger den person som utför behandlingen vilka läkemedel du tar.

Detta läkemedel är för dig. Aldrig ge det till andra människor även om deras tillstånd verkar vara samma som din.

Förvara inte out-of-date eller oönskade mediciner. Ta med dem till ditt lokala apotek som kommer att förfoga över dem för dig.

Om du har några frågor om detta läkemedel fråga din apotekare.

Aktuella artiklar

 • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
 • Humant papillomvirus (HPV) är en vanlig orsak till infektion, men oftast orsakar…
 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…