Ispaghula ytterskalet

Ta ispaghula skalet omrördes i ett glas vatten. Drick den direkt efter blandning.

Det är viktigt att dricka mycket vatten när du tar ispaghula ytterskal.

Ta inte ispaghula skal strax före sänggåendet.

Typ av medicin Bulk-forming laxermedel
Används för Förstoppning
Även kallad Fibrelief ® och Fibrelief ® Orange
Fybogel ® och Fybogel ® Orange
Isogel ®
Ispagel ®
Regulan ®
Fybogel ® Mebeverine (ispaghula skalet med mebeverin)
Tillgänglig som Brusande granulat eller pulver i påsar

Förstoppning är ett vanligt problem. Det betyder antingen att gå på toaletten mindre ofta än vanligt att tömma tarmen, eller passerar hårda eller smärtsamma avföring. Förstoppning kan orsakas av att inte äta tillräckligt med fiber eller inte dricker tillräckligt med vätska. Graviditet, brist på motion eller rörelse (som att vara sjuk i sängen) och vissa läkemedel, bland annat vissa smärtstillande medel, kan också orsaka förstoppning. Men ibland är orsaken till förstoppning inte klart.

Ofta ökar mängden fiber i din kost (t.ex. genom att äta mer frukt, grönsaker, spannmål och fullkornsbröd) och dricka mycket vatten varje dag kan effektivt förhindra eller lindra förstoppning. Du kommer att ha gett ispaghula skalet för förstoppning om du inte kan öka fiber i din kost eller om detta inte är tillräckligt. Ispaghula skalet verkar genom att öka den största delen av din avföring, vilket uppmuntrar tarmarna att flytta avföring genom matsmältningssystemet, vilket i sin tur lindrar förstoppning.

Detta volymhöjande åtgärd innebär att den även kan användas för att behandla diarré och för att hjälpa till att reglera passagen av föda genom matsmältningssystemet hos personer med vissa långvariga tarmstörningar, såsom irritabel tarm, hemorrojder, divertikelsjukdom, ulcerös kolit och efter viss tarmkirurgi.

Ispaghula skalet kan ibland användas i ett kombinationspreparat med mebeverin. Mebeverine är ett kramplösande som används för att lindra kramper i tarmen.

Innan du tar ispaghula skalet se till att din läkare eller farmaceut vet:

 • Om du har svårt att svälja.
 • Om du är så förstoppad att du tror att du kan ha en blockering.
 • Om du är gravid eller ammar. (Ispaghula skalet kan användas under graviditet eller amning, men det är viktigt att din läkare eller farmaceut vet om detta.)
 • Om du tar andra läkemedel, inklusive de som finns att köpa receptfritt, naturläkemedel och komplementär medicin.
 • Om du någonsin har haft en allergisk reaktion mot detta eller till någon annan medicin.
 • Innan du påbörjar denna behandling, läs tillverkarens tryckta informationsblad från inuti förpackningen. Broschyren kommer att ge dig mer information om den specifika märke av ispaghula skalet du har fått, och eventuella biverkningar från att ta det.
 • Ta ispaghula skalet precis som du har sagt till. Din läkare eller apotekspersonal kommer att berätta för dig hur mycket du ska ta och när du ska ta det. Din dos kommer också att vara på etiketten på förpackningen.
 • Rör din dos av ispaghula skalet granulat eller pulver i ett glas vatten och drick det så snart som möjligt.
 • Det är bäst om du tar varje dos av ispaghula skalet strax efter en måltid. Ta inte ispaghula skalet vid sänggåendet.
 • Ispaghula bör inte tas av barn om det inte är på inrådan av en läkare eller sjukvårdspersonal med erfarenhet av behandling av förstoppning hos barn. Kontrollera etiketten noga för att se till att du ger rätt dos för åldern på ditt barn.
 • Om du glömmer att ta en dos, oroa dig inte, ta då bara nästa dos när det är dags. Ta inte två doser tillsammans för att kompensera för en glömd dos.
 • Ibland kan det ta ett par dagar innan du känner full nytta av en bulk-forming laxermedel såsom ispaghula skalet. Men om det efter flera dagar du inte känner dina symtom förbättras eller om de förvärras, tala med din läkare.
 • Det är viktigt att dricka mycket när du tar ispaghula ytterskal. Du bör sträva efter att dricka minst två liter (ca 8-10 dl) vätska per dag. De flesta typer av dryck kommer att göra, men som en början, prova att dricka ett glas vatten 3-4 gånger per dag utöver vad du normalt dricker.
 • Försök att äta en balanserad kost som innehåller fiberrik mat såsom fullkornsprodukter och hela korn bröd och spannmål, frukt och grönsaker, brunt ris och fullkornspasta. Om du inte är van vid en fiberrik kost, kan det vara bäst att öka mängden fiber du äter successivt.
 • Att hålla kroppen aktiv hjälper dig att hålla matsmältningssystemet flyttar, så försök att ta lite regelbunden daglig motion.
 • Du kanske vill inkludera vissa livsmedel som innehåller sorbitol i din kost. Sorbitol är ett naturligt socker. Det är inte rötas mycket väl och drar in vatten i tarmen, som har en effekt av mjukgörande avföring. Frukt (och deras juicer) som har en hög sorbitol innehåll är: äpplen, aprikoser, krusbär, vindruvor (och russin), persikor, päron, plommon, katrinplommon, hallon och jordgubbar.

Tillsammans med sina användbara effekter, kan de flesta mediciner orsaka oönskade biverkningar även om inte alla upplever dem. Dessa förbättrar vanligtvis när kroppen anpassar sig till den nya medicinen, men tala med din läkare eller apotekspersonal om någon av följande biverkningar fortsätter eller blir besvärande.

Möjlig ispaghula skalet biverkningar Vad kan jag göra om jag upplever detta?
Flatulens (väderspänningar), uppblåsthet, magbesvär När du blir van vid den extra fibern, kommer dessa effekter bosätta sig

Om du upplever några andra symtom som du tror kan bero på detta läkemedel, tala med din läkare eller apotekspersonal.

 • Förvara alla läkemedel utom syn-och räckhåll för barn.
 • Förvaras i ett svalt, torrt, skyddade från direkt värme och ljus.

Om du har en operation eller tandläkarbehandling, säger den person som utför behandlingen vilka läkemedel du tar.

Om du köper något läkemedel, kontrollera med en apotekare att de är säkra att ta med dina andra läkemedel.

Ta aldrig mer än den ordinerade dosen. Om du misstänker att du eller någon annan kan ha tagit en överdos av detta läkemedel, gå till akutmottagningen på närmaste sjukhus på en gång. Ta behållaren med dig, även om den är tom.

Detta läkemedel är för dig. Aldrig ge det till andra människor även om deras tillstånd verkar vara samma som din.

Aldrig hålla out-of-date eller oönskade mediciner. Ta med dem till ditt lokala apotek som kommer att förfoga över dem för dig.

Om du har några frågor om detta läkemedel fråga din apotekare.

Aktuella artiklar

 • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…