Ultraljudsundersökning

En ultraljudsundersökning är en smärtfri test som använder ljudvågor för att skapa bilder av organ och strukturer i kroppen. Det är ett mycket vanligt test. Eftersom det använder ljudvågor och inte strålning, är det tänkt att vara ofarliga. Doppler och duplex genomsökningar används för att visualisera blod eller vätska som strömmar genom kroppen.

Obs: Informationen nedan är en allmän vägledning. Arrangemangen, och de provningar sätt utförs, kan variera mellan olika sjukhus. Följ alltid instruktionerna från din läkare eller sjukhus.

Ultraljud är ett högfrekvent ljud som man inte kan höra, men det kan avges och detekteras av speciella maskiner.

Relaterade artiklar

Hur fungerar ultraljud arbete?

Ultraljud färdas fritt genom vätska och mjuka vävnader. Dock är ultraljud reflekteras tillbaka (det studsar tillbaka som "ekon") när det träffar en mer solid (tät) yta. Till exempel kommer ultraljudet resa fritt om blod i en hjärtkammare. Men, när det träffar en fast ventil, en hel del av Ultraljudsekon tillbaka. Ett annat exempel är att när ultraljudet färdas though galla i en gallblåsa det kommer att eka tillbaka starkt om den träffar en solid gallsten.

Så, som ultraljud av träffarna olika strukturer av olika densitet i kroppen, skickar tillbaka ekon av olika styrka.

Vad innebär en ultraljudsundersökning?

Du ligger på en soffa och en operatör placerar en sond på huden över den del av kroppen som skall undersökas. Sonden är lite som en mycket tjock trubbig penna. Smörjande gelé läggs på huden så att sonden får god kontakt med din kropp. Sonden är ansluten med en kabel till ultraljud maskin, som är kopplad till en bildskärm. Pulser av ultraljud sänds från sonden genom huden in i kroppen. Ultraljudvågorna echo sedan ("studsa tillbaka") från de olika strukturer i kroppen.

De ekon som detekteras av proben och skickas ned tråden till ultraljudssystemet maskinen. De visas som en bild på skärmen. Bilden uppdateras ständigt så att skanningen kan visa rörelse samt struktur. Exempelvis ventilerna i ett hjärta öppnas och stängs under en genomsökning av hjärtat. Operatören förflyttar sonden runt över ytan av huden för att få vyer från olika vinklar.

Skanningen är smärtfri och tar ca 15 till 45 minuter, beroende på vilka delar av kroppen undersöks. Ett register över resultaten av testet kan göras så stillbilder eller som en videoinspelning.

Vad är en ultraljudsundersökning för?

Det används i många situationer. Det sätt ultraljudet studsar tillbaka från olika vävnader kan hjälpa till att bestämma storlek, form och konsistens av organ, strukturer och avvikelser. Så kan det:

 • Hjälp för att följa tillväxten hos det ofödda barnet, och kolla efter avvikelser. En ultraljudsundersökning är rutin för gravida kvinnor.
 • Upptäcka avvikelser i hjärtat strukturer såsom hjärtklaffarna. (En ultraljudsundersökning av hjärtat kallas ultraljud.)
 • Hjälp för att diagnostisera problem i levern, gallblåsan (såsom gallsten ), bukspottkörtel, sköldkörtel, lymfkörtlar, äggstockar, testiklar, njurar, urinblåsa och bröst. Till exempel, kan det hjälpa att avgöra om en onormal klump i ett av dessa organ är en fast tumör eller en vätskefylld cysta.
 • Upptäcka onormal vidgning av blodkärlen ( aneurysm ).

Vissa specialiserade ultraljudstekniker

Ultraljudsundersökning. Hur fungerar ultraljud arbete?
Ultraljudsundersökning. Hur fungerar ultraljud arbete?

I vissa situationer kan en klarare bild erhållas från en sond som är i kroppen. Så en liten sond, fortfarande fäst med en tråd till ultraljud maskin, kan vara:

 • Svald i matstrupen. Detta används ibland för att få tydligare bilder av hjärtat, som ligger precis framför matstrupen.
 • Placeras i slidan eller ändtarmen för att få tydligare bilder av bäcken och reproduktiva organ.
 • Används för att vägleda en kirurg under en operation, för att titta djupare in strukturer.

Ovanstående är inte uttömmande förteckningar, och ultraljudsundersökning har flera andra användningsområden.

En Doppler ultraljud registrerar ljudvågor reflekteras av rörliga föremål, såsom blodceller, för att mäta deras hastighet och andra aspekter av hur de strömmar genom kroppen.

Hur fungerar Doppler ultraljud arbete?

Om strukturen rör sig används ekot kommer tillbaka vid en något annan frekvens (som kallas Dopplereffekten). Denna skillnad i frekvens kan användas för att mäta hastigheten på rörelsen. Blod som rör sig i en artär eller ven orsakar små ekon och dessa används för att mäta hastigheten på rörelsen av blodcellerna. Ljudvågorna kan förstärkas även om högtalarna. Detta gör det möjligt för utövaren att lyssna på flödet av blodkroppar för att avgöra om det är normalt flöde (till exempel lyssna på blodflödet genom hjärtat av ett barn under en rutinmässig antenatal check-up, eller skadade vener eller artärer efter en skada). Ljudvågorna kan även omvandlas till färgbilder på en skärm så att flödet kan ses genom artärerna eller venerna (färg-Doppler), eller på en graf som visar ändringar i hastighet.

Vad är Doppler ultraljud används för:

 • För att lyssna på hjärtslag av ett ofött barn (foster) under graviditeten.
 • För att undersöka blodflödet i artärerna eller venerna i armar eller ben för att se om du kan få:

Vad innebär en Doppler ultraljud?

Under graviditeten är Doppler ultraljud mycket lik en ultraljudsundersökning. En sond täckt med gel läggs på huden över den gravida livmodern (uterus). Denna kopplas till en högtalare och den medicinskt helt enkelt lyssnar på blodflödet genom fostrets hjärta.

Under en Doppler ultraljud i armar och ben, är Blodtrycksmanschetter placeras längs låret, vaden eller ankeln, eller till olika punkter längs armen. En pasta appliceras på huden över artärerna som undersöks. Bilderna skapas som sonden förflyttas över varje område.

Vad är en duplex ultraljud?

Vad innebär en ultraljudsundersökning? Vad är en ultraljudsundersökning för?
Vad innebär en ultraljudsundersökning? Vad är en ultraljudsundersökning för?

Duplex ultraljud är en speciell teknik som kombinerar traditionell ultraljud med Doppler ultraljud. Bilder av fasta föremål som undersöks - t.ex. artären och blodet flyter igenom det - visas på en skärm eller monitor. Objektet är vanligen grå och blodflödet är vanligtvis i färg (färg-Doppler).

Vad är duplex ultraljud används för?

Duplex ultraljud är oftast används för att utvärdera blodflödet i olika artärer och vener i kroppen. Skanningen kan hjälpa till att diagnostisera följande villkor:

 • Breddning av pulsådern i magen ( buken aneurysm ).
 • Blockering till en artär (en arteriell ocklusion).
 • Blodpropp.
 • Blockering till artärerna i halsen (carotid ocklusiv sjukdom).
 • Nedsatt duplex undersöker njurarna och deras blodkärl.
 • Åderbråck.
 • Venös insufficiens (ett tillstånd där venerna har ett problem med att skicka blodet tillbaka till hjärtat).

Vad innebär en duplex ultraljud?

Detta test är mycket lik en ultraljudsundersökning. En sond täckt med gel placeras över det område som skall undersökas. Bilder av solida organ och blodet som strömmar genom det sedan ses på en bildskärm

Vanligtvis finns det ingen särskild förberedelse krävs. Fortsätt att ta din vanliga medicin. Du bör äta och dricka normalt före och efter testet om inget annat instrueras. Till exempel:

 • Om vissa delar av magen (buken) undersöks, kan du bli ombedd att äta en låg-fiber diet för en dag eller så innan testet (för att minimera "gas" i magen).
 • Du kan bli ombedd att inte äta i flera timmar innan en genomsökning av buken.
 • För en genomsökning av den nedre tarmen, kan du få ett lavemang för att rensa tarmen.
 • För att skanna blåsan eller bäckenet, kan du bli ombedd att dricka lite vätska före testet så att du har en full blåsa.

Du kommer att få veta vad du behöver göra innan någon särskild scan.

Dessa skannar är smärtfri och säker. Till skillnad från röntgen och andra tester avbildning, använder de inte strålning. De har inte befunnits orsaka några problem eller komplikationer.

Aktuella artiklar