Trigger finger

En trigger finger inte räta inte lätt. Orsaken är oklar. Det kvittar ibland och försvinner utan behandling. En injektion av steroid kommer vanligtvis bota problemet. En liten operation behövs i ett litet antal fall.

En trigger finger (även känd som stenoserande tenosynovit) är ett finger som blir "låst" efter att det har varit böjd (böjd). Det är svårt att räta ut utan att dra i den med den andra handen.

Du kan höra ett klick när den dras rakt. Detta klickande kan vara värre på morgonen. Ibland finns det lindrig smärta och / eller en liten svullnad vid basen av fingret.

En eller flera fingrar kan påverkas. Trigger finger oftast drabbar lillfingret, ringfingret och tummen. Det är faktiskt vanligare i höger hand.

Trigger finger. Vad är trigger finger?
Trigger finger. Vad är trigger finger?Orsaken är ofta inte klar. Det är tänkt att bero på någon inflammation som orsakar svullnad i en sena eller senskida.

  • En senskada är en stark vävnad som fäster en muskel på ett ben. I detta fall senan kommer från en muskel i underarmen. Den passerar genom palm och fäster på fingret ben. Muskeln drar på detta senan böjar (flexar) fingret mot handflatan.
  • En senskida är som en tunnel som täcker och skyddar delar av en sena. Normalt glider senan lätt in och ut ur höljet när du böjer och räta fingret. I avtryckarfinger senan kan glida ut ur skidan när du böjer fingret. Det kan dock inte lätt glida tillbaka i på grund av svullnad. Fingret är sedan böjda (böjt) såvida du inte dra den rakt med den andra handen.

De flesta fall inträffar utan någon uppenbar anledning hos friska människor. Omkring 2 av 100 personer utvecklar trigger finger. Det är vanligare om du är äldre än 40 år och om du är kvinna.

I vissa fall inträffar efter att du har använt din handflata mycket. Till exempel, efter jobb som innebar mycket skruvmejsel användning eller arbeta med verktyg som pressar på handflatan. Dessa kan orsaka inflammation i handflatan.

Ibland skjutfinger sker som funktion av en annan sjukdom. Till exempel är avtryckarfinger vanligare hos personer med reumatoid artrit, amyloidos, diabetes, karpaltunnelsyndrom och i människor på dialys. I dessa situationer kommer du att ha andra symptom av sjukdomen och avtryckarfingret är bara en funktion.

Obs: de flesta människor med avtryckarfingret inte har något av dessa villkor.

Inte behandla är ett alternativ vid första

Vad orsakar trigger finger? Vad är behandlingen för trigger finger?
Vad orsakar trigger finger? Vad är behandlingen för trigger finger?

Ungefär en av fem fall kommer att förbättras utan någon behandling. Bara vila handen och låta någon inflammation att lösa kan lösa problemet utan behov av behandling. Du kan få råd att ta några anti-inflammatoriska läkemedel (t.ex. ibuprofen).

Skenor

Dina symtom kan förbättras om fingret (eller tumme) är fastspänd på en plast skena så att den är helt rak. Vissa människor bär en skena bara på natten.

En steroid injektion

En steroid injektion i senskida är en behandling om villkoret inte sedimenterar. Steroiden är kombinerad med en lokalbedövning för att göra injektionen smärtfritt.

Steroider fungerar genom att minska inflammation. Ett finger skena kan rekommenderas för några dagar efter injektionen för att vila fingret. Denna behandling fungerar på ungefär 9 av 10 fall. En andra injektion kan behövas om den första inte fungerar.

Kirurgi

En operation görs under lokalbedövning kan informeras om ovanstående inte fungerar. Ett litet snitt görs oftast på basen av fingret och senskida vidgas. Operationen är oftast mycket framgångsrikt.

En alternativ funktion är en perkutan skjutfinger release. En nål används för att tappa den snäva mynningen av tunneln så en öppen operation undviks.

Men med en operation finns det en liten risk för att skada den lilla finger nerv och orsakar några domningar i fingrarna. Också, som med all verksamhet, det finns en liten risk att något sår att bli smittade.

Aktuella artiklar