Tips för att hjälpa dig att sluta röka

Att sluta röka är inte lätt. Nedan följer några tips som kan hjälpa dig att sluta röka. Vid slutet av denna bipacksedel finns information om ytterligare resurser som kan hjälpa.

Tips för att hjälpa dig att sluta röka. Skriv en lista av anledningarna till varför du vill sluta.
Tips för att hjälpa dig att sluta röka. Skriv en lista av anledningarna till varför du vill sluta.

Jämför behandlingsalternativ för rökavvänjning A Brief beslut Aid.

Skriv en lista av anledningarna till varför du vill sluta, och hålla dem med dig. Hänvisa till dem när de frestas att lysa upp. Du kanske vill läsa en separat broschyr i denna serie, som kallas "Rökning - Fakta". Detta ger varför rökning är så skadligt och listar fördelarna med att sluta.

Ange ett datum för att stoppa, och sluta helt. (En del människor föredrar tanken på att skära ned successivt. Men forskning har visat att om du röker färre cigaretter än vanligt, är du sannolikt att röka mer för varje cigarett, och nicotinenivåer förblir nästan samma. Därför är det oftast bäst att sluta en gång för alla från ett visst datum.)

Berätta för alla att du är att sluta röka. Vänner och familj ger ofta stöd och kan hjälpa dig. Rökning av andra i hushållet gör ge upp hårdare. Om det är lämpligt, försöka få andra medlemmar i hushållet som röker, eller vänner som röker, att sluta röka samtidigt. Ett lagarbete kan vara enklare än att gå ensam.

Bli av askkoppar, tändare, och alla cigaretter.

Var beredd på några abstinensbesvär. När du slutar röka, är du sannolikt att få symptom som kan inkludera: illamående (illamående), huvudvärk, ångest, irritabilitet, begäret, och bara känna hemskt. Dessa symtom orsakas av brist på nikotin som kroppen har använts till. De tenderar att topp efter 12-24 timmar, och därefter gradvis minska under 2-4 veckor.

Förutse en hosta. Det är normalt för en rökhostan att bli värre när du slutar röka (som luftvägarna "komma tillbaka till livet"). Många säger att detta gör dem mår sämre ett tag efter att sluta röka och gör dem frestas att starta röka. Motstå denna frestelse! Hostan brukar gradvis lättar.

Var uppmärksam på situationer där du är mest sannolikt att vilja röka. I synnerhet är dricka alkohol ofta förknippat med att inte i ett försök att sluta röka. Du bör överväga att inte dricka mycket alkohol under de första veckorna efter rökstopp. Prova att ändra din rutin för de första veckorna. Till exempel, inte gå till puben för en stund om det är en lockande plats att röka och dricka alkohol. Dessutom, om att dricka te och kaffe är svåra tider, prova att dricka främst juice och mycket vatten istället.

Ta en dag i taget. Bocka av varje lyckad dag på en kalender. Titta på det när du känner dig frestad att röka, och intala dig att du inte vill börja om igen.

Var positiv. Du kan berätta för folk att du inte röker. Du kommer att lukta bättre. Efter ett par veckor bör du må bättre, smaka din mat mer, och hosta mindre. Du kommer att ha mer pengar. Kanske lägga undan pengar, som du skulle ha spenderat på cigaretter, för godsaker.

Mat. Vissa människor oroa sig gå upp i vikt när de slutar röka, eftersom aptiten kan förbättras. Förutse en ökad aptit, och försöka att inte öka fet eller sockerrik mat som snacks. Prova sockerfritt tuggummi och frukt istället.

Misströsta inte om du misslyckas. Undersöka varför du kände att det var svårare vid en viss tidpunkt. Det kommer att göra dig starkare nästa gång. I genomsnitt har människor som så småningom sluta röka gjorde 3 eller 4 tidigare försök.

Sluta röka kliniker finns tillgängliga på NHS. De har god framgång i att hjälpa människor att sluta röka. Din läkare kan remittera dig till en om du är angelägen om att sluta röka men har svårt att göra det.

Olika läkemedel kan öka din chans att sluta. Dessa inkluderar behandling med nikotinersättning (NRT) som kommer som tandkött, sprayer, plåster, tabletter, sugtabletter, inhalatorer och. Du kan köpa NRT utan recept. Även kallad läkemedel bupropion (varunamn "Zyban ®) och vareniklin (varunamn" Champix ® ') kan hjälpa. Dessa finns tillgängliga på recept. Se separata broschyrer som kallas "Rökning - nikotinersättning", "Rökning - hjälpa till att stoppa med Bupropion" och "Rökning - hjälpa till att stoppa med Varenicline '.

Relaterade artiklar

Avsluta - en välgörenhetsorganisation som hjälper människor att sluta röka Quitline: 0800 00 22 00 Webb: www.quit.org.uk

Rökfritt - information från NHS
Gratis rökning hjälplinje 0800 022 4 332 Webb: www.smokefree.nhs.uk
För hjälp och råd om att sluta röka, och för mer information om dina lokala NHS Sluta röka service.

Aktuella artiklar