Tinea cruris (svampinfektion ljumsken infektion)

Tinea cruris är en infektion i ljumsken orsakas av en svamp. Behandling med en svampdödande kräm brukar fungera bra. Tipsen nedan kan hjälpa till att förhindra upprepningar.

Tinea cruris (svamp ljumske infektion). Vad är tinea cruris och hur får man det?
Tinea cruris (svamp ljumske infektion). Vad är tinea cruris och hur får man det?

Tinea cruris är en svampinfektion i huden i ljumsken. Vissa typer av svamp bakterier (svampar) är vanligt förekommande på mänsklig hud. De gör oftast ingen skada. Men om förutsättningarna är de rätta kan de "invadera" huden, föröka sig och orsaka infektion. Villkoren svampar som bäst är varma, fuktiga och lufttomt hudområden, såsom ljumske.

Relaterade artiklar

Vanligtvis blir ljumsken kliande och irriterad, huvudsakligen i vecket mellan toppen av benet och könsorganen. Det är vanligare hos män, och pungen kan också vara kliande. En röd utslag sedan i ljumsken, oftast med en bestämd kant eller gräns. Båda ljumskarna är vanligt påverkas. Utslagen sprider ofta en kort bit ner på insidan av båda låren.

Ibland infektionen sprider till huden på andra delar av kroppen (eller kan ha först började i ett annat område, såsom fotsvamp). Svampinfektioner brukar inte gå djupare än huden in i kroppen, och är vanligtvis inte allvarligt.

Du kan köpa en svampdödande kräm från apotek, eller få en på recept. Det finns olika typer och märken - t.ex. terbinafin, klotrimazol, ekonazol, ketokonazol, mikonazol och sulkonazol. Dessa moderna krämer är bra på att rensa svamp hudinfektioner.

  • Lägg på kräm på de omgivande 4-6 cm av normal hud utöver utslag.
  • Ansök så länge som rådde. Detta varierar mellan olika krämer, så läs instruktionerna noga.
  • För hud som är särskilt inflammerad, kan din läkare ordinera en svampdödande kräm i kombination med en mild steroid kräm. Detta skulle normalt användas för högst sju dagar. Du kan behöva fortsätta med en svampdödande kräm ensam en tid efteråt. Den steroid minskar inflammation och kan lindra klåda och rodnad snabbt. Emellertid dödar steroiden inte svampen och så en steroid kräm ensam inte bör användas.
Vilka är symtomen på tinea cruris? Vad är behandling för Tinea cruris?
Vilka är symtomen på tinea cruris? Vad är behandling för Tinea cruris?

Ett svampdödande läkemedel som tas genom munnen är ibland ordineras om infektionen är utbredd eller allvarlig - t.ex. terbinafin, griseofulvin, eller itrakonazol tabletter.

  • Tvätta din ljumske dagligen, sedan torka ordentligt. Torkning är kanske den viktigaste punkten. Det är lätt att sätta på underkläder när din ljumske är inte helt torrt. Den fuktiga ljumsken är då en idealisk plats för svampar att föröka sig. (En hårtork är användbart om du har håriga ljumskarna.)
  • Byt underkläder varje dag. Svampar kan föröka sig i flingor av huden i otvättad underkläder.
  • Kontrollera om fotsvamp och behandla det om du har det. Fotsvamp är en vanlig svampinfektion i tårna. På ett typiskt fall av fotsvamp, huden mellan tårna kliande och gulaktigt - särskilt mellan de yttre två tår. Svamparna från fotsvamp kan sprida sig till ljumsken. Samma krämer används för att behandla fotsvamp och svamp ljumske infektion.
  • Dela inte handdukar med människor i kommunala omklädningsrum. Tvätta handdukar ofta.
  • Håll din egen handduk när du har en svampinfektion i huden för att minska risken för överföring av svampen till andra.

Aktuella artiklar