Telogen effluvium

Telogen effluvium är ett tillstånd där mer än normala mängder hår falla ut. Det finns en allmän "gallring" av håret. Till skillnad från vissa andra hår-och hårbotten, är det tillfälligt och hårväxt brukar återvinner.

Relaterade artiklar

Telogen effluvium. Den normala livscykel hårbotten hår.
Telogen effluvium. Den normala livscykel hårbotten hår.

Håret är gjort i små påsar i huden, som kallas hårsäckar. Varje hårbotten hår har en normal livscykel. De flesta hårbotten hårstrån håller ungefär tre år och växer ca 1 cm per månad. Efter en tidsperiod (cirka tre år), kommer varje hår på skalpen till slutet av sin livslängd och faller ut. Hårsäcken vilar för en kort stund. Det börjar då att göra ett nytt hår.

Alla hårstrån i hårbotten är i olika stadier i sin livscykel. Vid ett och samma tillfälle cirka 1 i 100 hårbotten hår är i slutet av sitt liv redo att falla ut. Det är därför du ofta hittar några hårstrån på dina axlar och några hårstrån faller ut varje gång du tvättar håret.

Om du har telogen effluvium, mycket hår faller ut från hårbotten. Detta är mer än normalt och mest märkbara när du tvättar håret. Men din hårbotten och resterande håret ser friskt. Du kommer inte ha fläckar av håravfall (kala fläckar), utan snarare en allmän gallring.

Telogen effluvium inträffar vanligen ca 1-3 månader efter en stor påfrestning för kroppen. Den vanligaste gången den förekommer är hos kvinnor ca 1-3 månader efter förlossningen. Andra gånger är 1-3 månader efter en stor operation, olycksfall eller sjukdom.

En stor stressande händelse såsom förlossning eller större operation kan avbryta och stoppa tillväxten av vissa hårstrån. Det tenderar att påverka äldre hårstrån som bringas till ett slut av sin livscykel tidigare än de vanliga tre åren eller så. Många fler hårstrån än vanligt är sedan redo att falla ut. Det tar 1-3 månader för de drabbade hårstrån att falla ut efter deras tillväxt har stoppats. Efter en kort tid, nya hårstrån växer sedan från hårsäckarna som vanligt. Ett normalt mönster och tjocklek på håret tillbaka inom ett par månader när dessa nya hårstrån är etablerade.

Dock får ihållande överskott håravfall orsakas av järnbrist eller en underaktiv sköldkörtel. Din läkare kan ta ett blodprov för att kontrollera om dessa om du har några andra symtom på dessa tillstånd.

Ingen behandling är tillgänglig eller krävs i de flesta fall. När den påfrestande händelsen har passerat, kommer ditt hår tjocklek återgår vanligtvis till det normala inom några månader. Sällan, kan du ha telogen effluvium orsakas av zinkbrist eller järnbrist och vidta lämpliga kosttillskott botar problemet.

Aktuella artiklar