Stressinkontinens

Stressinkontinens är den vanligaste formen av inkontinens. Det betyder att du läcker urin med saker som hosta, nysningar eller motion. Det händer när bäckenbottenmuskulaturen som stöder urinblåsan försvagas. Förlossning är en vanlig orsak till en svag bäckenbotten. Den viktigaste behandlingen för ansträngningsinkontinens är bäckenbottenträning. Kirurgi för att dra åt eller stödja urinblåsan utlopp kan också hjälpa. Medicinering kan användas som tillägg till övningar om du inte vill, eller inte är lämplig för, kirurgi.

Njurarna gör urinen kontinuerligt. En rännil av urin ständigt går till urinblåsan ner urinledarna (rören från njurarna till blåsan). Du gör olika mängder urin beroende på hur mycket du dricker, äter och svettas.

Blåsan är tillverkad av muskel och lagrar urin. Det expanderar som en ballong som fylls med urin. Utloppet för urin (urinröret) är normalt hållas stängda. Detta är hjälpt av musklerna under urinblåsan som omger och stödjer urinröret (bäckenbottenmuskulaturen).

När en viss volym av urin i blåsan, blir du medveten om att blåsan blir full. När du går på toaletten för att urinera, blåsmuskeln kontrakt (pressar) och urinröret och bäckenbottenmuskulaturen koppla så att urinen rinner ut.

Komplexa nervsignaler skickas mellan hjärnan, urinblåsan, och bäckenbottenmuskulaturen. Dessa berätta hur full blåsan är, och berätta de rätta musklerna att dra ihop eller koppla av vid rätt tidpunkt.

Relaterade artiklar

Stressinkontinens är när urin läcker eftersom det finns en plötslig extra tryck i buken och på blåsan. Detta tryck (eller stress) orsakas av saker som hosta, skratt, nysning eller motionera (t.ex. springa eller hoppa). Försvagade bäckenbottenmuskulaturen kan inte stödja urinblåsan och urinröret så bra. Trycket är för mycket för blåsans utlopp för att tåla och så urin läcker ut. Små mängder urin kan läcka, men ibland kan det vara ganska mycket och kan orsaka förlägenhet. Diagrammet nedan visar hur bäckenbottenmuskulaturen stödja blåsan och närliggande strukturer.

Stressinkontinens är den vanligaste formen av urininkontinens. Det uppskattas att omkring tre miljoner människor i Storbritannien är regelbundet inkontinent. Sammantaget handlar det om 4 av 100 vuxna, och över hälften av dessa är på grund av stress inkontinens. Stress inkontinens blir vanligare hos äldre kvinnor. Så många som 1 av 5 kvinnor över 40 år har någon grad av ansträngningsinkontinens.

Det är troligt att det verkliga antalet drabbade personer är mycket högre. Många människor inte berätta för sin läkare om sin inkontinens, på grund av förlägenhet. Vissa människor tror felaktigt att inkontinens är en normal del av åldrandet eller att det inte kan behandlas. Detta är olyckligt eftersom många fall kan framgångsrikt behandlas eller väsentligt förbättrade.

Den näst vanligaste typen av inkontinens är trängningsinkontinens som behandlas i en separat broschyr. Kortfattat är trängningsinkontinens när du får ett brådskande önskan att urinera från en överaktiv blåsa. Urin kan läcka innan du har tid att komma till toaletten. Behandlingen skiljer sig ansträngningsinkontinens. Vissa människor har både ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens. Detta kallas blandad inkontinens.

Det finns andra, mindre vanliga typer av inkontinens.

Obs: Du ska alltid uppsöka läkare om du utvecklar inkontinens. Varje typ har olika behandlingar. Din läkare kommer att bedöma dig att bestämma vilken typ av inkontinens och ge råd om möjliga behandlingsalternativ. Se separat broschyr som heter "Urininkontinens" för en allmän överblick och att förstå vad som kommer att hända under bedömningen av din läkare. Resten av den här bipacksedeln är endast om ansträngningsinkontinens hos kvinnor.

Stress inkontinens. Elektrisk stimulering.
Stress inkontinens. Elektrisk stimulering.

De flesta fall av stressinkontinens beror på försvagade bäckenbottenmuskulaturen. Bäckenbottenmuskulaturen är ofta försvagade av förlossning. Bäckenbottenmuskulaturen är en grupp av muskler som lindas runt undersidan av urinblåsan och rektum. Ansträngningsinkontinens är vanligare hos kvinnor som har haft barn, särskilt om de har haft flera vaginala förlossningar. Det är också vanligare med stigande ålder eftersom musklerna blir svagare, särskilt efter klimakteriet. Ansträngningsinkontinens är också vanligare hos kvinnor som är feta. Stress inkontinens kan förekomma hos män som har haft vissa behandlingar för prostatacancer. Detta inkluderar kirurgiskt avlägsnande av prostata (prostatektomi) och strålbehandling.

Första linjens behandling innebär att stärka bäckenbottenmuskulaturen med knipövningar. Cirka 6 i 10 fall av ansträngningsinkontinens kan botas eller mycket bättre med denna behandling. Om du är överviktig och inkontinent så ska du först försöka gå ner i vikt i kombination med andra behandlingar. Kirurgi kan erbjudas om problemet kvarstår och är ett betydande problem. Medicinering kan användas som tillägg till övningar om du inte vill, eller inte är lämplig för, kirurgi.

Förstärkning bäckenbottenmuskulaturen - Knipövningar

Det är viktigt att du tränar rätt muskler. Din läkare kan remittera dig till en kontinens rådgivare eller sjukgymnast för att få råd om hur man gör knipövningar korrekt. Nedan finns anvisningar du kan följa själv hemma.

Att lära sig att träna rätt muskler:

 • Sitt i en stol med knäna något isär. Tänk dig att du försöker stoppa vinden fly från ditt anus (ändtarmsöppningen). Du kommer att behöva pressa muskeln strax ovanför ingången till anus. Du bör känna en viss rörelse i muskeln. Flytta inte dina skinkor eller ben.
 • Tänk dig nu att du är urinera och försöker stoppa strömmen. Du kommer att hitta dig själv med något olika delar av bäckenbottenmuskulaturen till den första övningen (ettor närmare framsidan). Dessa är de att stärka. Om du inte är säker på att du tränar rätt muskler, satte ett par fingrar i slidan. Du ska känna en mild squeeze när man gör övningarna.

Gör övningarna:

 • Du måste göra övningarna varje dag.
 • Sitt, stå eller ligga med knäna något isär. Sakta dra bäckenbotten under blåsan så hårt du kan. Håll till greven av fem, och sedan koppla. Upprepa minst fem gånger. Dessa kallas långsamma pull-ups.
 • Gör sedan samma övning snabbt för en sekund eller två. Upprepa minst fem gånger. Dessa kallas snabba pull-ups.
 • Fortsätta att upprepa de fem långsamma pull-ups och de fem snabba pull-ups för fem minuter.
 • Sikta på att göra övningarna ovan i cirka fem minuter minst tre gånger om dagen, och företrädesvis 6-10 gånger per dag.
 • Helst gör varje fem-minuters släng av motion i ett annat läge varje gång. Det är, ibland när man sitter, ibland när man står, och ibland när man ligger ner.
 • När musklerna blir starkare, ökar den tid du håller varje långsamma pull-up. Du mår bra om du kan hålla varje långsamma pull-up och räkna till 10 (ca 10 sekunder).
 • Kläm inte andra muskler samtidigt som du pressa din bäckenbotten. Till exempel, använder inga muskler i ryggen, lår, skinkor eller mage.
 • Utöver de särskilda tider du avsätta göra knipövningar, försök att komma in i vanan att göra dem samtidigt gå om vardagslivet. Knipövningar kan göras när du svarar i telefon, diska, resor, etc.
 • Efter flera veckor musklerna börjar kännas starkare. Du kanske upptäcker att du kan klämma bäckenbottenmuskulaturen för mycket längre utan musklerna trötthetskänsla.

Det tar tid, ansträngning och övning för att bli bra på dessa övningar. Det rekommenderas att du gör dessa övningar i minst tre månader till att börja med. Du bör börja se fördelarna efter några veckor. Det tar dock ofta 8-20 veckor för de flesta förbättring att inträffa. Efter denna tid kan botas av ansträngningsinkontinens. Om du inte är säker på att du gör rätt övningar, be en läkare, sjukgymnast eller avhållsamhet rådgivare för rådgivning.

Om möjligt, fortsätt knipövningar som en del av vardagen för evigt, för att stoppa problemet återkommer. När inkontinens har gått, kanske du behöver bara göra 1-2 fem minuter repetitioner varje dag för att hålla bäckenbottenmuskulaturen stark och tonas upp, och inkontinens bort.

Andra sätt att utöva bäckenbottenmuskulaturen

Ibland en continence rådgivare eller sjukgymnast kommer att råda extra metoder om du har problem som utför knipövningar. Dessa är i tillägg till de som beskrivits ovan. Exempel inkluderar:

 • Elektrisk stimulering. Ibland kan en speciell elektrisk apparat som används för att stimulera bäckenbottenmuskulaturen med syfte att dessa kontrakt och bli starkare.
 • Biofeedback. Detta är en teknik som hjälper dig att se till att du tränar rätt muskler. För detta, en sjukgymnast eller continence skär rådgivare en liten enhet i slidan när du gör knipövningar. När du pressa rätt muskler, gör enheten ett ljud (eller någon annan signal, såsom en display på en datorskärm) så att du vet att du klämma rätt muskler.
 • Vaginala koner. Dessa är små plast kottar som du sätter inuti slidan i ca 15 minuter, två gånger om dagen. Konerna finns i en uppsättning av olika vikter. Först är det lättaste könen används. Du måste använda din bäckenbotten att hålla konen på plats. Så, är det ett sätt att hjälpa dig att träna din bäckenbotten. När du kan hålla fast vid det lättaste man bekvämt, flyttar du upp till nästa vikt, och så vidare.
 • Andra enheter. Det finns flera andra enheter som säljs för att hjälpa med knipövningar. I grund och botten, förlitar de sig alla på att placera enheten i slidan med syfte att hjälpa bäckenmuskulaturen att utöva och pressa. Det finns lite forskning bevis för hur väl dessa enheter fungerar. Det är bäst att få råd från en avhållsamhet rådgivare eller sjukgymnast innan du använder någon. En allmän punkt är att om du använder en, bör det vara ett komplement till, inte i stället för, de vanliga knipövningar beskrivits ovan.

Kirurgi

Olika kirurgiska operationer används för att behandla ansträngningsinkontinens. De tenderar bara att användas när bäckenbottenträning övningar inte har hjälpt. De transaktioner används för att dra åt eller stödja de muskler och strukturer under urinblåsan.

Spänningen-free vaginal tape (TVT) förfarandet är namnet på en operation som ofta används för att behandla ansträngningsinkontinens. Det handlar om en sele av syntetiska (konstgjorda) band som används för att stödja urinröret och urinblåsan. Colposuspension är namnet på en annan åtgärd för att stödja urinröret och behandla stressinkontinens.

Om du har en vaginal framfall, kallas särskilt en en cystocele, kirurgisk reparation av denna svaghet (kallas en anterior reparation) utförs ofta för att behandla den tillhörande urininkontinens. Se separat broschyr som heter "Genitourinary Framfall" för mer information.

Andra rutiner innebär injektioner av bulkmedel runt blåsan ingången, för att hålla den stängd. Dessa injektioner kan antingen vara naturliga material (såsom fett) eller syntetiska ettor (såsom silikon).

I allmänhet är operation för ansträngningsinkontinens ofta framgångsrika. Du kan hitta mer information om de olika verksamheter genom att titta på hemsidan för Royal College of obstetriker och gynekologer, länkade nedan under ytterligare hjälp och information.

Medicinering

Duloxetin (märkesnamn Cymbalta ®, Yentreve ®) är ett läkemedel som vanligen används för att behandla depression. Emellertid visade det sig att hjälpa till med ansträngningsinkontinens separat av dess effekt på depression. Det är tänkt att fungera genom att störa vissa kemikalier som används vid överföring av nervimpulser till musklerna. Detta hjälper musklerna runt urinröret att kontraktet starkare.

En studie visade att ungefär 6 av 10 kvinnor som tog duloxetin, har antalet urin läckage halverats jämfört med tiden innan de tog medicinen. Därför, på egen hand, är duloxetin inte troligt att bota inkontinens men kan bidra till att göra det mindre av ett problem. Emellertid kan duloxetin förutom bäckenbottenövningar ge en bättre chans att bota inkontinens än enbart endera behandlingen.

Duloxetin kan få råd om knipövningar ensam inte hjälper att behandla din ansträngningsinkontinens. Det brukar rekommenderas till kvinnor som inte vill genomgå en operation, eller hos kvinnor som har hälsoproblem som kan innebära att operationen är olämpligt.

 • Din läkare kan hänvisa dig till den lokala avhållsamhet rådgivare. Continence rådgivare kan ge råd om behandlingar, speciellt knipövningar. Om inkontinens fortfarande ett problem, kan de också ge massor av råd om hur man ska klara. Exempel innefattar leverans av olika apparater och hjälpmedel såsom inkontinensdynor, osv
 • Att ta sig till toaletten. Gör detta så enkelt som möjligt. Om du har svårt att få om, överväga särskilda anpassningar som en ledstång eller ett upphöjt säte i din toalett. Ibland en kommod i sovrummet gör livet mycket lättare.
 • Obesity. Ansträngningsinkontinens är vanligare hos kvinnor som är feta. Viktminskning rekommenderas i de som är överviktiga eller feta. Det har visat sig att förlora en viss mängd vikt kan förbättra urininkontinens hos överviktiga och feta kvinnor. Även bara 5-10% viktminskning kan hjälpa symptom.
 • Rökning kan orsaka hosta som kan förvärra symtom på inkontinens. Det skulle hjälpa att inte röka.
Förståelse urin och blåsan. Din läkare kan hänvisa dig till den lokala avhållsamhet rådgivare.
Förståelse urin och blåsan. Din läkare kan hänvisa dig till den lokala avhållsamhet rådgivare.

Om du gör regelbundna knipövningar (som beskrivet ovan) under graviditeten och efter att du har en bebis, då ansträngningsinkontinens är mindre benägna att utveckla efter förlossning och senare i livet.

Den urinblåsa och tarm stiftelse

SATRA Innovation Park, Rockingham Road, Kettering, Northants, NN16 9JH
Sjuksköterska hjälptelefon: 0845 345 0165 Allmänna förfrågningar: 01536 533255 Webb: www.bladderandbowelfoundation.org

Royal College of obstetriker och gynekologer

Webb: www.rcog.org.uk / womens-hälsa / klinisk handledning / kirurgi-stress-inkontinens-uppgifter-du
En länk till patientinformation om kirurgisk behandling av ansträngningsinkontinens. The Royal College of obstetriker och gynekologer webbplats har en sektion tillägnad informera allmänheten om kvinnors hälsa och frågor som rör det.

Föreningen för av chartrade sjukgymnaster i kvinnors hälsa

Webb: http://.acpwh.org.uk
Om du funderar på att se en sjukgymnast privat för inkontinens, då medlemmar i föreningen kan vara till stor hjälp. Deras hemsida kan du hitta en medlem i föreningen närmast där du bor och ger en del allmän information om frågor såsom inkontinens och bäckenbottenträning Obs. Sjukgymnastik för bäckenbottenmuskulaturen är tillgänglig på NHS i de flesta områden.

Aktuella artiklar