Stress och tips om hur man undviker det

Denna broschyr ger några allmänna tips om hur man kan minska stress. Men se en läkare om du utvecklar ihållande ångestsymptom.

Stress är svårt att definiera eller mäta. Vissa människor trivs på en hektisk livsstil och har möjlighet att klara sig bra med livskriser. Andra människor känner sig spänd eller stressad av minsta avvikelse från sin uppsättning dagliga rutin. Många människor hamnar någonstans mitt emellan, men kan ha perioder när stress ökar. Tell-tale tecken på stress byggnaden inkluderar up:

 • Att inte kunna sova ordentligt med bekymmer att gå igenom ditt sinne.
 • Att vara otålig eller irriterad på mindre problem.
 • Att inte kunna koncentrera på grund av många saker att gå igenom ditt sinne.
 • Att inte kunna fatta beslut.
 • Dricka eller röka mer.
 • Inte njuta av maten så mycket.
 • Att inte kunna slappna av, och alltid känner att något måste göras.
 • Känsla spänd. Ibland innehåller en "knut" i magen, eller känsla svettig med en torr mun eller ett dunkande hjärta.
Stress och tips om hur man undviker det. Prova enkla avslappningstekniker.
Stress och tips om hur man undviker det. Prova enkla avslappningstekniker.

Ibland stressen byggs upp snabbt. Till exempel, det oväntade trafikstockning. Ibland pågår. Till exempel, en svårt jobb.

Relaterade artiklar

 • Fånge stress och ångest - en självhjälp guide
 • Avslappningsövningar
 • Kontrollerad andning (spetsade läpparna andning)

Pågående stress tros vara dåligt för hälsan, men det är svårt att bevisa. Till exempel är stress möjligen en riskfaktor för att utveckla hjärtproblem senare i livet. Stress kan också bidra till andra fysiska sjukdomar på ett sätt lite förstås. Till exempel, är det tänkt att colon irritabile, psoriasis, migrän, spänningshuvudvärk, och andra tillstånd förvärras av en ökad nivå av stress.

Ditt arbete prestanda, och relationer, kan också påverkas av stress.

Följande är en lista med förslag som kan vara bra att försöka bekämpa stress, lite mer lämpligt för vissa människor än andra:

Stress lista

Du kan prova att göra en stress lista. Försök att hålla en dagbok under några veckor eller så, och lista de tider, platser och människor som förvärrar din stress. Ett mönster kan uppstå. Är det alltid trafiken på väg till jobbet som sätter saker till en dålig start för dagen? Kanske är det stormarknaden utcheckning, granne hund, en arbetskamrat, eller något liknande som kan uppstå regelbundet och orsakar dig stress.

När du har identifierat några typiska eller vanliga orsaker till stress, kan två saker bidrar sedan:

 • Om du diskuterar detta med en nära vän eller familjemedlem, kan det hjälpa dem och dig att vara medveten om skälen till varför du känner dig stressad. Bara prata igenom det kan hjälpa.
 • Det andra kan dessa situationer användas som ledtrådar för att slappna av. Du kan använda enkla avslappningsövningar (se nedan) när en stressande situation uppstår eller förväntas. Prova till exempel att göra halsen stretching övningar när du är i den trafikstockning snarare än att få spänd och stressad.

Prova enkla avslappningsövningar

 • Djupandning. Detta innebär att man tar en lång, långsam andning in, och mycket långsamt andas ut. Om du gör detta ett par gånger, och koncentrera sig helt på andning, kan du finna det ganska avkopplande.
 • Muskulös spänna och stretching. Försök att vrida nacken runt varje sätt så långt det är bekvämt, och sedan slappna av. Försök fullt spänna din axel-och ryggmuskulaturen under flera sekunder, och sedan slappna av helt.

Försök öva dessa enkla tekniker när du är avslappnad, och sedan använda dem rutinmässigt när du stöter på någon stressande situation.

Positiv avkoppling

Ange specifika tider åt sidan för att slappna positivt. Inte bara låta avkoppling hända, eller inte hända, i händerna på arbete, familj, etc. planera det, och ser fram emot det. Olika människor föredrar olika saker. Ett långt bad, en lugn promenad, sitta och bara lyssna på ett musikstycke, etc. Dessa tider är inte slösaktig, och du ska inte känna skuld över att inte "gå vidare med saker och ting." De kan vara tider av eftertanke och sätta livet tillbaka i perspektiv.

Vissa människor tycker att det är bra att ställa in tid åt sidan för en avkoppling program såsom meditation eller muskelträning. Du kan också köpa avslappningsband för att hjälpa dig att lära dig att slappna av.

Time out

Försök att låta flera gånger om dagen för att "stoppa" och ta en timeout. Till exempel, att få upp 15-20 minuter tidigare än du behöver är en bra start. Du kan använda denna tid att tänka och planera den kommande dagen, och för att förbereda sig för dagens händelser unrushed. Ta en regelbunden och ordentlig lunchpaus, företrädesvis borta från arbetet. Arbeta inte under lunchen. Om arbetet är upptagen, om möjligt försöka ta 5 eller 10 minuter varannan timme för att slappna av.

En eller två gånger i veckan, försök att planera en tid bara för att vara ensam och ouppnåelig. Till exempel hjälper en stillsam promenad eller en sitta i parken ofta att bryta sig ur livets jäkt och stress.

Motion

Många hävdar att regelbunden motion minskar deras nivå av stress. (Det håller även dig frisk och hjälper till att förebygga hjärtsjukdomar.) Varje övning är bra, men försök att planera minst 30 minuters motion på minst fem dagar i veckan. En rask promenad på de flesta dagar är en bra start om du inte är van att träna. Dessutom kan om du har svårt att sova detta förbättras om du motionerar regelbundet.

Rökning och alkohol

Låt dig inte luras att röka och dricka kan hjälpa till med stress. I det långa loppet, det gör de inte. Dricka alkohol till "lugna nerverna" är ofta en hal backe till tyngre och problemet dricka.

Hobbyer

Många människor tycker att en hobby som har inga deadlines, inga tryck och som kan plockas upp eller lämnas lätt, tar sinnet bort spänningar. Till exempel: sport, stickning, musik, modellbyggande, pussel och läsa för nöjes skull.

Behandling

Vissa människor tycker att de har tider i deras liv när stress eller ångest blir allvarligt eller svårt att klara av. Se en läkare om stress eller ångest blir värre. Ytterligare behandlingar såsom ångest management rådgivning eller medicinering kan vara lämplig.

Aktuella artiklar