Rabies immunisering

Rabies är en mycket allvarlig sjukdom. Det skickas till människor från bites eller repor från djur som bär på rabies viruset. Behandling med en anti-serum och vaccin fungerar bra om du får dem snart efter att ha blivit biten. Människor som bör vaccineras mot rabies omfatta dem som arbetar med djur, och resenärer till avlägsna områden där medicinsk hjälp är inte tillgänglig.

Rabies är en sjukdom som orsakas av ett virus. Det orsakar spasmer, rädsla för vatten, galenskap, förlamning och oftast döden. Symtomen börjar vanligtvis 2-8 veckor efter att ha blivit biten eller riven av ett djur (oftast en hund) som bär rabies viruset. Däremot kan symtomen uppträda månader eller år efter ett bett från ett infekterat djur. Viruset passerar genom snittet huden och resor (gradvis) i nervsystemet.

Rabies immunisering. Tvätta såret omedelbart.
Rabies immunisering. Tvätta såret omedelbart.

För närvarande är det brittiska praktiskt taget fri från rabies. De stränga karantänsbestämmelser för importerade djur hjälper till att hålla rabies ut i Storbritannien.

Dock är rabies förekommer i större delen av övriga världen. Globalt finns det cirka 50.000 människor fall varje år, oftast i Indien. Rävar är de främsta bärarna, men hundar, katter, nötkreatur, hästar, grävling, rådjur, tvättbjörnar, fladdermöss och skunkar kan påverkas. Ett bett från någon av dessa djur från något land utanför Storbritannien bör tas på största allvar.

 • Människor vars arbete skulle kunna föra dem i kontakt med rabiessmittade djur, t.ex. djurskötare, karantän arbetare, veterinärer etc.
 • Resenärer till delar av världen där medicinsk behandling inte kan vara tillgängliga.
 • Resenärer till delar av världen för över en månad där rabies är vanligt hos djur.
 • Vårdpersonal som kommer i kontakt med patienter med rabies.
 • Människor som arbetar med rabies virus i laboratorier.
 • Vårdpersonal som är i riskzonen när det handlar om patienter med bekräftad rabies.
 • Personer som arbetar utomlands (t.ex. veterinär personal eller zoologer) som kan vara i kontakt med djur med rabies.
 • Inspektörer som utsetts av lokala myndigheter inom ramen för Animal Health Act.
 • Människor som regelbundet hanterar arter av fladdermöss i Storbritannien.

Tre doser vaccin ges vanligen. Den första injektionen, en andra injektion sju dagar senare och en tredje injektion 21-28 dagar efter den första injektionen. Vaccinet är väldigt effektivt - nästan 100%. Vaccinet stimulerar kroppen att producera antikroppar mot rabies virus. Dessa antikroppar skyddar dig från rabies ska du bli smittats med detta virus.

Booster-doser kan krävas efter ett år och därefter vart 3-5 år för personer som fortsätter att vara i riskzonen. Människor som är på intermittent risk genom att resa igen till områden med rabies kan behöva en booster efter två år. Personer som arbetar med rabies kan behöva ta ett blodprov för att bekräfta att de är immuna mot rabies.

 • Om du har en sjukdom som orsakar en hög temperatur är det bäst att skjuta upp vaccination förrän efter sjukdomen.
 • Du bör inte ha en booster om du har haft en allvarlig reaktion mot detta vaccin i det förflutna.
 • Du bör inte ha någon av rabiesvaccin, Rabipur ®, om du är allergisk mot ägg. Den andra rabies vaccinet är säkert att ha även om du har ett ägg allergi.

Om du är gravid eller ammar du kan fortfarande få råd att få vaccinet om risken för exponering för rabies är hög.

Lokal rodnad och svullnad vid injektionsstället kan förekomma under 1-2 dagar. Mild feber och muskelvärk med illamående (illamående) förekommer sällan och snart passera utan att lämna några problem. Allvarliga reaktioner är mycket sällsynta.

Du bör undvika kontakt med vilda eller tama djur när de reser utomlands. Om du är biten av ett djur i ett at-risk land sedan:

 • Tvätta såret omedelbart med rinnande vatten (och tvål om möjligt) i minst fem minuter. Desinfektionsmedel och en enkel dressing kan appliceras på såret.
 • Uppsök läkare så snart som möjligt även om du tidigare har vaccinerats, får mer behandling ges för att minimera risken för infektion.

Det är en effektiv anti-serum (motgift). Du kan också ges en serie av vaccinationer (även om du tidigare har vaccinerats).

Institutionen för hälsa

Se Hälsorådgivning för resenärer bipacksedel.

Information om immunisering från NHS

Webb: www.nhs.uk / planerare / vaccinationer / pages / Travelvaccines.aspx

google.com resa hälsa sida

Webb: www.google.com/showdoc/38/
Har en omfattande lista med länkar till brittiska webbplatser om resor hälsa.

Aktuella artiklar