Preventivmedelsdepotplåster

Den preventivmedelsdepotplåster är en kombinerad form av hormonella preventivmedel. Den innehåller östrogen och gestagen hormoner, liknande p-piller. Den preventivmedelsdepotplåster fastnar på huden. Om den används på rätt sätt, är det en mycket effektiv form av preventivmedel.

Plåstret är en kombinerad form av hormonella preventivmedel, som innehåller östrogen och gestagen hormoner. Det är i grunden samma typ av preventivmedel som kombinerade p-piller (COCP - ofta kallad "p-piller") utan som ett plåster istället för att ta piller. Den preventivmedelsdepotplåster har fastnat på huden så att de två hormoner är kontinuerligt levereras till kroppen, vilket ger preventivmedel locket. Se separat broschyr som heter "kombinerat p-piller".

Det finns ett kombinerat preventivmedel plåster finns i Storbritannien, som kallas Evra ®. Den preventivmedelsdepotplåster är tillgänglig från din husläkare, familjeplanering klinik eller sexuell hälsa klinik.

Den preventivmedelsdepotplåster kommer inte att skydda dig mot sexuellt överförbara infektioner och kondomer bör användas för att skydda sig mot dessa.

Den preventivmedelsdepotplåster arbetar främst genom att ändra kroppens hormonbalans så att du inte producerar ett ägg varje månad (ägglossning). Det gör också livmoderhalsen tjockare och bildar en plugg i livmoderhalsen. Detta gör det svårt för spermier att ta sig igenom till livmodern (uterus) för att befrukta ett ägg. Den preventivmedelsdepotplåster gör också livmoderslemhinnan tunnare, så det är mindre troligt att ett befruktat ägg ska kunna fästa till livmodern.

Om den används på rätt sätt, kommer mindre än 1 kvinna i 300 blir gravida varje år. När inget preventivmedel används, mer än 80 i 100 sexuellt aktiva kvinnor blir gravida inom ett år.

 • Det är mycket effektivt och lätt att använda.
 • Det stör inte kön.
 • Dina perioder är ofta lättare, mindre smärtsam och mer regelbundet när du använder preventivmedelsdepotplåster.
 • Du behöver inte komma ihåg att ta ditt piller varje dag men bara måste komma ihåg att byta plåster en gång i veckan.
 • Plåstret är liten och diskret så att folk inte kommer lätt att märka att du bär den. Det är hudfärgade och är ca 5 cm x 5 cm i storlek.
 • Plåstret fäster ordentligt på huden och kan bäras oavbrutet, även när du badar, duscha, träna och simma.

De andra fördelar med preventivmedelsdepotplåster tros vara liknande till de av den COCP. Men eftersom det är en nyare form av preventivmedel, har det inte funnits så många forskningsstudier i preventivmedelsdepotplåster som det har varit med p-piller. Till exempel kan den preventivmedelsdepotplåster lindra premenstruella spänningar. Den kan också minska risken för höft infektion (såsom slemhinnor pluggen kan förhindra bakterier, liksom sperma, från att komma in i livmodern). Det kan hjälpa till att skydda mot vissa godartade (noncancerous) bröstsjukdom. Det kan minska risken för att utveckla vissa typer av cysta i äggstockarna. Det kan minska risken för att utveckla cancer i äggstockar, tjocktarm och livmoder.

Vissa kvinnor har hudirritation när de använder preventivmedelsdepotplåster. Detta är oftast klåda, rodnad eller ömhet. Omkring 2 i 100 kvinnor måste sluta använda plåstret på grund av hudirritation. Trots att plåstret fäster ordentligt för det mesta, finns det en möjlighet att det kan lossna från huden, antingen helt eller delvis. Det är inte vanligt, men kan innebära att dess effektivitet som preventivmedel kan förloras. Trots sin diskreta design, vissa kvinnor känner fortfarande att det preventivmedelsdepotplåster kan ses.

Vissa kvinnor får några milda biverkningar när de först börjar använda preventivmedelsdepotplåster. Om biverkningar uppträder, tenderar de att bosätta sig inom de första månaderna. Möjliga biverkningar kan innefatta:

 • Breast obehag och ömhet.
 • Små förändringar i kroppsvikt (dessa är små och liknar dem som kan uppstå med p-piller).
 • Huvudvärk.
 • Sjukdomskänsla (illamående).
 • Humörsvängningar.
 • Blödning mellan menstruationerna och observation (ljus, oregelbundna blödningar).

De flesta kvinnor kan använda preventivmedelsdepotplåster. Din läkare eller familjeplanering sjuksköterska kommer att diskutera några aktuella och tidigare sjukdomar som du har haft. De kan också fråga om några hälsoproblem i din familj. Det kommer inte förskrivas till vissa kvinnor med en historia av vissa sjukdomar eller som löper ökad risk att utveckla vissa sjukdomar - till exempel kan vissa kvinnor med en ökad risk att få en blodpropp (trombos) avrådas från att använda preventivmedel patch (se nedan).

Om du ammar bör du inte använda preventivmedel plåster, eftersom det kan minska mängden mjölk som du producerar. Andra former av preventivmedel är tillgängliga om du ammar. Du bör inte använda preventivmedel plåster om du är, eller tror att du kan vara, gravid.

Preventivmedelsdepotplåster. Om plåstret har varit avstängd i mindre än 48 timmar.
Preventivmedelsdepotplåster. Om plåstret har varit avstängd i mindre än 48 timmar.

Den preventivmedelsdepotplåster är mindre effektivt hos kvinnor som väger över 90 kg och det är allmänt rekommenderas att den inte bör användas för dessa kvinnor. Kvinnor med levern eller gallblåsan problem eller kvinnor som har oförklarlig vaginal blödning (till exempel efter kön eller mellan sina perioder) kanske inte heller kunna använda preventivmedelsdepotplåster.

Riskerna med att använda preventivmedelsdepotplåster tros likna dem när du använder COCP eftersom den innehåller liknande hormoner. För de flesta kvinnor, fördelarna uppväger riskerna, eftersom riskerna är små. Däremot kan ett litet antal kvinnor som använder preventivmedel plåster utveckla allvarliga problem. Eftersom du frågade om pågående eller tidigare sjukdomar som du har haft och någon familj historia av hälsoproblem, är kvinnor som löper en ökad risk att utveckla allvarliga biverkningar vanligen hindras från att använda preventivmedel plåster. De allvarliga biverkningar som kan förekomma hos vissa kvinnor är följande:

Trombos

Detta innebär en propp i ett blodkärl och det kan vara mycket allvarliga. En blodpropp i en artär kan orsaka en stroke eller en hjärtattack. En blodpropp i en ven kan orsaka en djup ventrombos (DVT), som kan resa till lungorna och orsaka en lungemboli.

Följande situationer ökar risken för blodpropp och du kan avrådas från att använda preventivmedel plåster under dessa omständigheter:

 • Om du tidigare har haft en djup ventrombos eller lungemboli.
 • Om du är mycket överviktig.
 • Orörlighet (t.ex. rullstolsbunden).
 • Svåra åderbråck.
 • Dåligt skött diabetes.
 • Högt blodtryck som inte kontrolleras.
 • Om du har en nära familjemedlem som har haft en trombos, hjärtinfarkt, eller stroke före 45 års ålder.
 • Svår migrän.
 • Om du har några komplikationer från diabetes eller har haft diabetes i mer än 20 år.
 • Rökning - särskilt om du är över 35 år.
 • Om du har haft en hjärtattack, stroke, mini-stroke eller lider med kärlkramp.
 • Några andra sällsynta tillstånd.

Se en läkare omedelbart om du har något av följande medan du använder plåstret: svår huvudvärk, dålig smärtor i bröstet eller benen, bensvullnad, andningssvårigheter, om du hostar upp blod, plötsliga problem med synen eller tal, synproblem, svaghet eller domningar i armar eller ben, kollaps.

Cancer

Det finns en liten ökad risk för att utveckla bröstcancer hos kvinnor som använder kombinerade hormon preventivmedel såsom preventivmedelsdepotplåster. Du bör inte använda preventivmedel plåster om du för närvarande har bröstcancer eller har haft bröstcancer under de föregående fem åren. Om du har en stark hereditet för bröstcancer eller har haft bröstcancer som behandlats mer än fem år sedan, bör du diskutera med din läkare om fördelar och nackdelar med att starta preventivmedelsdepotplåster.

När ska man börja plåstret

Du bör helst börja använda plåstret på den första dagen av din menstruation. Detta innebär att plåstret kommer att börja arbeta genast som ett preventivmedel. Du kan ha sex direkt och du kommer att skyddas. Om du startar plåstret på någon annan dag i menstruationscykeln, bör du vara säker på att du inte är gravid. Du bör då också använda en extra preventivmetod (t.ex. kondom) under de första sju dagarna.

Tillämpa plåstret

Den preventivmedelsdepotplåster ska appliceras på ren, torr, icke-hårig hud. Använd inte lotion, smink, krämer, pulver eller något annat på det hudområde innan du installerar korrigeringsfilen. Använd inte på områden av huden som är irriterad eller skadad. Lämpliga ställen att applicera plåstret är den övre yttre armen, bröstet / övre ryggen (gäller inte plåstret på brösten), skinkorna eller nedre delen av magen. Du bör använda en annan plats när du byter plåster, eftersom detta kommer att bidra till att undvika hudirritation. Du bör kontrollera varje dag för att se till att plåstret inte har lossnat.

Du bör följa tillverkarens anvisningar på förpackningen vid kassering plåstret efter användning, eftersom den fortfarande innehåller vissa aktiva hormoner.

När du ska byta plåstret

Du bär ett plåster varje dag i tre veckor. Plåstret måste tas bort och byts varje vecka. Under den fjärde veckan, när du inte bär en lapp, bör du har mens.

Tänk dig att din menscykel som 28 dagar lång. Dag 1 i din cykel är den första dagen av din menstruation. Följ dessa instruktioner:

 • Applicera plåstret för första gången på den första dagen av din period (dag 1).
 • Bär plåstret i sju dagar (vecka 1).
 • På dag 8, ta bort det gamla plåstret och applicerar ett nytt plåster omedelbart. Du är nu i vecka 2.
 • Bär det nya plåstret i sju dagar igen. På dag 15, ta bort det använda plåstret och tillämpa en annan nytt plåster omedelbart. Du är nu i vecka 3.
 • Bär det nya plåstret i sju dagar igen. På dag 22, har tagit bort plåstret.
 • Bär inte en patch mellan dag 22 och dag 28 (vecka 4). Du bör ha ett utfall som din period under denna tid. Du är fortfarande skyddad från att bli gravid, förutsatt att du använder din nästa patch på gång.
 • Börja din nästa 4-veckors cykel dagen efter dag 28. Applicera ett nytt plåster på denna dag. Du bör installera denna patch oavsett när din mens börjar eller slutar.

Du kommer att byta plåstret på samma dag varje vecka.

Det är osannolikt att din preventivmedelsdepotplåster kommer att falla bort, eftersom den noggrant har utformats för att minimera detta.

Om plåstret har varit avstängd i mindre än 48 timmar:

 • Tillämpa den så snabbt som möjligt (om det fortfarande är klibbig).
 • Om det inte är fortfarande klibbigt, ersätta det med ett nytt plåster. Använd inte något (såsom tejp) för att försöka hålla en lapp på plats som inte längre är klibbigt.
 • Du är fortfarande skyddade och behöver inte använda några extra preventivmedel.
 • Fortsätt att använda din patch som vanligt och ändra det på din vanliga dag.

Om plåstret har varit avstängd i 48 timmar eller längre, eller om den tid som det har lossnat är osäker:

 • Starta en helt ny plåstercykel genom att applicera ett nytt plåster så fort som möjligt. Detta är nu en vecka av plåstret cykeln. Det kan också betyda att du har en ny dag i veckan för att ändra dina patchar och starta nya cyklar.
 • Om du har samlag under de kommande sju dagarna, måste du använda extra preventivmedel såsom kondom.
 • Du kan behöva ta ytterligare akuta preventivmedel om du har haft sex under de senaste fem dagarna. Om så är fallet, bör du diskutera detta med din läkare, sjuksköterska, familjeplanering och sexuell hälsa klinik.

Om du glömmer att ta din plåstret i slutet av vecka 1 eller vecka 2

Vad är det preventivmedelsdepotplåster? Om plåstret har varit avstängd i 48 timmar eller längre, eller om den tid som det har lossnat är osäker.
Vad är det preventivmedelsdepotplåster? Om plåstret har varit avstängd i 48 timmar eller längre, eller om den tid som det har lossnat är osäker.

Om den försenade byta plåster är mindre än 48 timmar:

 • Byt ut det gamla plåstret med ett nytt plåster så snart som möjligt.
 • Fortsätt använda plåstret som vanligt, att ändra det på den vanliga dagen.
 • Du behöver inte använda några extra preventivmedel.

Om den försenade byta plåster är mer än 48 timmar:

 • Byt ut det gamla plåstret med ett nytt plåster så snart som möjligt.
 • Detta är nu en vecka av plåstret cykeln. Det kan också betyda att du har en ny dag i veckan för att ändra dina patchar och starta nya cyklar.
 • Om du har samlag under de kommande sju dagarna, måste du använda extra preventivmedel såsom kondom.
 • Du kan behöva ta ytterligare akuta preventivmedel om du har haft sex under de senaste fem dagarna. Om så är fallet, bör du diskutera detta med din läkare, sjuksköterska, familjeplanering och sexuell hälsa klinik.

Om du har glömt att ta plåstret i slutet av veckan 3

 • Ta plåstret så fort som möjligt.
 • Applicera nästa patch på den vanliga start dagen i nästa patch cykel. Detta kan betyda att du inte har en 7-dagars patch-fria brytning.

Om du har glömt att sätta på ett nytt plåster som i slutet av patch-fri vecka

Om den försenade byta plåster är mindre än 48 timmar:

 • Sätt på ett nytt plåster så fort som möjligt.
 • Detta är nu vecka 1 av det nya plåstret cykeln. Det kan också betyda att du har en ny dag i veckan för att ändra dina patchar och starta nya cyklar.
 • Du behöver inte använda några extra preventivmedel.

Om den försenade byta plåster är mer än 48 timmar:

 • Applicera ett nytt plåster så fort som möjligt.
 • Detta är nu vecka 1 av det nya plåstret cykeln. Det kan också betyda att du har en ny dag i veckan för att ändra dina patchar och starta nya cyklar.
 • Om du har samlag under de kommande sju dagarna, måste du använda extra preventivmedel såsom kondom.
 • Du kan behöva ta ytterligare akuta preventivmedel om du har haft sex under de senaste fem dagarna. Om så är fallet, bör du diskutera detta med din läkare, sjuksköterska, familjeplanering och sexuell hälsa klinik.

Vissa läkemedel kan påverka det och göra det mindre effektivt. Du bör alltid diskutera alla andra läkemedel som du tar med den person förskrivning plåstret. Detta inkluderar över receptfria läkemedel (t.ex. johannesört) som också kan störa preventivmedelsdepotplåster. Om du startar en ny medicin, se till att du tala om för personen förskrivning det att du använder preventivmedelsdepotplåster. Du kan behöva använda extra preventivmedel (såsom kondom) när du tar det andra läkemedlet och under en tidsperiod när den är slut.

Några vanligt förekommande läkemedel som kan störa den preventivmedelsdepotplåster inkluderar vissa antibiotika (t ex rifampicin eller rifabutin), vissa antiepileptika (läkemedel som används för att behandla epilepsi), vissa läkemedel som används mot HIV-infektion, vissa läkemedel som används för att behandla svampinfektioner och, som nämnts ovan, johannesört (ett naturläkemedel som används för att behandla nedstämdhet).

Obs: antibiotika som vanligen används (till exempel för att behandla lunginflammation eller urinvägsinfektion) inte störa effekten av preventivmedelsdepotplåster.

Om du har kräkningar eller diarré, är det preventivmedelsdepotplåster fortfarande är effektiva (till skillnad från när du tar p-piller). Detta beror på att hormonerna absorberas in i blodet via huden, snarare än genom din mag-tarmkanalen (mag och tarm). Du behöver inte använda extra preventivmedel.

Ibland inte alla kvinnor har en blödning under sin patch-fri vecka. Om du har använt din preventivmedelsdepotplåster ordentligt, om det inte har fallit bort och om du inte har tagit någon medicin som kan störa plåstret, du är osannolikt att vara gravid. Om du är orolig, kan du göra ett graviditetstest eller så kan du besöka din läkare, sjuksköterska, familjeplanering klinik eller sexuell hälsa klinik för rådgivning. Om du missar två perioder, bör du kontakta läkare.

Under de första månaderna medan kroppen anpassar sig till den preventivmedelsdepotplåster, kan du ha blödningar utöver det vanliga blödning under din patch-fri vecka. Detta är inte allvarliga, men mer som en olägenhet. Det kan variera från observation till en tyngre förlust som en ljus period. Sluta inte använda plåster. Detta lägger sig vanligtvis efter de första 2-3 månaderna. Om det kvarstår, kontakta din läkare eller sjuksköterska.