Preventivmedel implantat

Den p-stav är en mycket effektiv, bekväm och säker form av preventivmedel. En liten operation under lokalbedövning behövs för att sätta in implantatet under huden. Varje implantat varar i tre år.

En p-stav är ett litet rör som sätts under huden. Den innehåller ett gestagen hormon. Nexplanon ® är den enda en som föreskrivs i Storbritannien för närvarande. Detta är ett rör 40 mm lång och 2 mm bred (ungefär storleken av ett hår grepp).

Från oktober 2010 Nexplanon ® ersatte Implanon ®, som användes i Storbritannien före denna tid.

Nexplanon ® är olika till Implanon ® på två sätt:

 • Det är lättare att infoga än Implanon ®.
 • Den innehåller barium, vilket innebär att det kommer att dyka upp på en röntgenbild. Detta kan vara användbart för att lokalisera den om den inte kan kännas i framtiden.

Den progestogen hormonet i implantatet frigörs i blodomloppet i en långsam, stadig hastighet. Den gestagen arbetar främst genom att stoppa ägglossning (frisläppandet av ägget från äggstocken). Den tjocknar också slem som bildar ett slem plugg i livmoderhalsen. Detta stoppar spermierna når fram till livmodern (uterus) för att befrukta ett ägg. Det gör också livmoderslemhinnan tunnare. Detta innebär att om ett ägg skulle befrukta, skulle det inte vara troligt att kunna fästa till livmodern.

Mindre än 1 kvinna av 1000 med implantatet blir gravida varje år. När inget preventivmedel används, mer än 80 i 100 sexuellt aktiva kvinnor blir gravida inom ett år.

 • Du behöver inte komma ihåg att ta ett piller varje dag.
 • Du måste bara tänka på preventivmedel vart tredje år.
 • Det stör inte kön.
 • Den kan användas vid amning.
 • Period smärta är oftast mindre.
 • Den kan användas av vissa kvinnor som inte kan ta piller som innehåller östrogen.
 • Det kan hjälpa till att skydda mot bäcken infektion som slem plugg i livmoderhalsen kan bidra till att förhindra bakterier från att resa in i livmodern.

Frigörandet av progestogen kommer vanligtvis orsaka förändringar i mönstret för perioder. Under det första året, är det vanligt att ha oregelbundna blödningar. Ibland perioder är tyngre och längre än tidigare. De bosätter oftast tillbaka till ett regelbundet mönster efter det första året, men kan vara oregelbunden. Hos vissa kvinnor perioderna blir sällan och lätt, eller ens stoppa alla tillsammans. En av fem kvinnor med implantat har ingen blödning. Men varannan har oregelbundna blödningar som kan vara en olägenhet.

Om du gör utvecklar oregelbundna blödningar efter att ha implantatet insatt så ska du informera din läkare. Oregelbundna blödningar kan ibland bero på att en annan anledning - till exempel en infektion, som kan behöva behandlas.

P-stav. Vad är p-stav?
P-stav. Vad är p-stav?

Din läkare eller familjeplanering sjuksköterska kommer att diskutera några aktuella och tidigare sjukdomar. Vissa sjukdomar kan betyda att du inte kan använda gestagen-baserade preventivmedel såsom Nexplanon ®, men detta är ovanligt.

Som med alla hormonella preventivmedel, en del kvinnor uppger biverkningar såsom bröst obehag, vätskeretention och ökad akne. Vissa kvinnor tycker faktiskt en förbättring av sin akne though. Om biverkningar uppträder de tenderar att utvecklas under de första månaderna bara. De går ofta efter 3-6 månader om implantatet fortfarande i. Som med alla små nedskärningar i huden, det finns en liten risk för sårinfektion. De möjliga effekterna på perioder nämns ovan.

Det finns inga belägg för att kvinnor med ett implantat i upp i vikt. Det är inte heller förknippas med en förändrad sexualdrift eller humörsvängningar. Det orsakar inte någon gallring av dina ben.

 • Det läggs i den inre sidan av den övre armen.
 • Det är oftast först införas inom fem dagar efter en period som börjar, så att du inte är gravid. Det gäller omedelbart.
 • En injektion av lokalbedövning används för att bedöva huden. En speciell nål används för att placera implantatet under huden. Såret är klädd och kommer snart att läka precis som alla andra små snitt.
 • Området runt implantatet kan mörbultad och öm i några dagar, men detta snart går.

Du behöver inte rutinmässigt ses av din läkare eller sjuksköterska efter att ha ditt implantat insatt. Men du kan återvända när som helst för att diskutera eventuella problem. Du ska kontakta din läkare eller sjuksköterska om följande inträffar:

 • Du kan inte känna ditt implantat.
 • Din implantat verkar ha bytt skepnad.
 • Du märker någon förändring i huden eller har någon smärta i området kring implantatet.
 • Du blir gravid.

En ersättare behövs vart tredje år om du vill fortsätta med denna form av preventivmedel. Det kräver en liten operation under lokalbedövning för att ta bort den och sätta i en ny.

Implantatet kan tas ut när som helst om du begära borttagning. Den förlorar sin kraft omedelbart efter att ha avlägsnats. Så, om du inte vill bli gravid, måste du använda en annan form av preventivmedel omedelbart efteråt.

Det finns ingen fördröjning i din fertilitet återvänder efter implantatet avlägsnas.

Hur fungerar det p-stav arbete? Hur effektivt är det p-stav?
Hur fungerar det p-stav arbete? Hur effektivt är det p-stav?

Vissa receptbelagda läkemedel kan störa gestagen (främst vissa används mot epilepsi och tuberkulos). Tala om för läkaren eller apotekspersonal att du har ett gestagen implantat om du får ett annat läkemedel. Det är osannolikt att ett läkemedel köps utan behov av ett recept kommer att störa. Om du är osäker, be apoteket.

Din GP, ​​sjuksköterska och apotekare är bra källor till information om du har några frågor.

FPA (formerly familjen Planning Association) ger också information och rådgivning.
Hjälptelefon: 0845 310 1334 eller besök deras hemsida www.fpa.org.uk

Aktuella artiklar