Premenstruellt syndrom

Premenstruellt syndrom (PMS) kan orsaka olika symtom innan perioder. Hos vissa kvinnor kan symtomen allvarligt påverkar deras livskvalitet före perioder. Olika behandlingsalternativ är tillgängliga.

Premenstruellt syndrom. Psykologiska (mentala) symtom.
Premenstruellt syndrom. Psykologiska (mentala) symtom.

Den premenstruellt syndrom (PMS) är ett tillstånd hos kvinnor där vissa symtom inträffar varje månad före en period. PMS kallas ibland premenstruell spänning (PMT).

Många olika symtom har rapporterats. Den vanligaste är listade nedan. Du kan ha bara en eller två symptom, eller ha flera:

  • Psykologiska (mentala) symtom är: spänning, irritabilitet, trötthet, känslor av aggression eller ilska, nedstämdhet, ångest, förlust av självförtroende, känslomässig instabilitet. Du kan ha en förändring i din sömn mönster, i sexuella känslor och aptit. Relationer kan bli ansträngd på grund av dessa symtom.
  • Fysiska symptom inkluderar: bröst svullnad och / eller smärta, uppblåsthet, svullna fötter eller händer, viktökning, ökad huvudvärk. Om du har epilepsi, astma, migrän eller munsår, kan du finna att dessa villkor blir värre innan en period.

PMS oftast drabbar kvinnor i åldern 30-40 år. Däremot kan det påverka dig i alla åldrar, även om du är yngre än 20 år gammal. De flesta kvinnor kan berätta att en period beror av hur de känner både fysiskt och mentalt. För de flesta, symptomen är lindriga och inte besvärande.

Om en kvinna i tjugo har PMS där symptomen blir illa nog att störa normal funktion och livskvalitet. Dag-till-dag liv och prestation i arbetet kan påverkas. Det kan orsaka spänningar med familj och vänner.

Det finns inget test för PMS. Diagnosen PMS är baserat på dina symtom.

Ibland är det svårt att berätta om dina symtom beror på PMS, eller om de beror på andra sjukdomar såsom ångest eller depression. Din läkare kan be dig att hålla en dagbok av symptom under ett par månader. Det är när symtom uppträder, inte bara sin art eller typ, visar att PMS.

Om du har PMS kan du ha:

  • Symtom som börjar någon gång efter ägglossningen, vilket sker ungefär två veckor före starten av en period. Typiskt symptom uppträder under de fem dagar innan en period. Men vissa kvinnor har symptom för två veckor eller så leder fram till en period. Vanligtvis symptomen blir gradvis värre när perioden närmar sig.
  • Symtom som går inom tre till fyra dagar efter mensen börjar.

Symtom som uppstår hela tiden är inte på grund av PMS.

Orsaken är inte känd. Det är inte på grund av en hormonell obalans, eller på grund av för mycket eller för lite av något hormon (som man tidigare trott). Dock verkar ägglossning (när du släpper ett ägg från en äggstock varje månad) för att utlösa symtom. Man tror att kvinnor med PMS är mer känsliga för den normala nivån av progesteron. Detta hormon förs in i blodet från äggstockarna när du har ägglossning.

En effekt av över-känslighet för progesteron tycks minska nivån av en hjärna kemikalie (signalsubstans) som kallas serotonin. Detta kan leda till symtom, och kan förklara varför läkemedel som ökar arbetet serotonin nivån i PMS.

Vad är premenstruellt syndrom? Fysiska symtom.
Vad är premenstruellt syndrom? Fysiska symtom.

Följande kan hjälpa:

  • Läs om det. Det kan hjälpa om du förstår vad som händer. Detta kan lindra en del av oron för symptomen. Det kan vara lämpligt att hålla ett diagram eller dagbok. Notera de dagar du känner dig irriterad, låg, orolig, eller har några andra symtom som du tror kan vara en del av PMS. Se hur länge symtomen varar innan en period. Då kan det vara värt att notera i en dagbok när din mens förfaller. Som du kan förutsäga när dina PMS-symptom kan förekomma, kan man förvänta sig och vara redo för dem. Exempelvis kan det vara möjligt att undvika att göra viktiga saker på de dagar då symtomen väntas.
  • Prata om det med din familj, vänner eller partner. Det kan hjälpa dem att förstå hur du känner. Det kan vara bäst att göra detta efter din period då symtomen har lättat.
  • Motion. Vissa kvinnor som motionerar regelbundet säger att de har mindre problem med PMS. Försök att göra några regelbunden motion flera gånger i veckan.
  • Mat och dryck. Vissa människor hävdar att olika dieter hjälpa till att lindra PMS. Men det finns lite bevis från forskning prövningar att detta är sant. Att minska mängden kolhydrater du äter innan mensen kan hjälpa dina symptom.
  • Minska koffein och alkoholintag. Vissa kvinnor tycker att alkohol eller koffein (finns i te, kaffe, cola, etc) gör deras symtom förvärras. Så kan det vara värt ett försök att inte ha alkohol eller koffein före perioder för att se om detta hjälper.

Många behandlingar för PMS har försökt under åren. Det finns väldigt få som har visat sig fungera. Behandlingar för PMS kan ta ett tag att arbeta fullt ut. Om du startar en behandling, prova det i flera månader innan man beslutar om det hjälper eller inte. Det kan vara svårt att komma ihåg hur det var flera månader sedan. Om du håller en dagbok om symtom, kommer det att hjälpa dig att avgöra om du är bättre med behandlingen än du var innan. Behandlingar kan inte bota symptomen helt. Men symptomen blir ofta mycket enklare eller mindre frekvent med behandling.

Inte behandla är ett alternativ

Förstå problemet, är allt som krävs för många kvinnor att veta när symtomen kommer och planerar en coping strategi. Vissa kvinnor tycker att självhjälp åtgärder som anges ovan och sådana saker som att undvika stress eller göra avslappningsövningar innan en period kan hjälpa.

Behandlingar som du kan köpa utan att behöva ett recept

Olika produkter säljs för behandling av PMS, inklusive kalcium, magnesium och vitamin B6 (pyridoxin). Det finns väldigt lite bevis för att stödja användningen av dem.

Enkla smärtstillande såsom ibuprofen eller paracetamol kan hjälpa till med ömma bröst.

Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI)

Ett SSRI-läkemedel är vanligen föreskrivs för att behandla svårare PMS. Dessa läkemedel har utvecklats för att behandla depression. Men de har också visat sig lindra symptomen av PMS, även om du inte är deprimerad. De fungerar genom att öka nivån av serotonin i hjärnan (se ovan under "Vad orsakar premenstruellt syndrom?"). Du har en god chans att symptom på PMS kommer att bli mycket mindre om du tar en SSRI.

Forskning tyder på att ta en SSRI för bara hälften av cykeln (den andra hälften av den månatliga cykeln) är lika effektiv som tar SSRI-preparat hela tiden. Biverkningar förekommer hos vissa kvinnor, även om de flesta kvinnor har inga problem med ett SSRI. Det finns olika typer och märken.

Det kombinerade p-piller (COCP)

I teorin borde förhindra ägglossning hjälpa PMS. Detta beror på ägglossningen, och frisättningen av progesteron i blodet efter ägglossning, verkar utlösa symptomen vid PMS. Den COCP (känd som "p-piller") fungerar som ett preventivmedel genom att förhindra ägglossning.

Däremot hjälper de flesta piller inte med PMS, eftersom de innehåller gestagen hormoner (med en liknande åtgärd för att progesteron). En nyare typ av piller som heter Yasmin ® innehåller ett gestagen kallas drospirenon som inte verkar ha Nackdelen med andra gestagener. Om du har PMS och kräva preventivmedel, då detta piller kan vara ett möjligt alternativ att använda för både effekter. Om du tar detta, kan din läkare råda dig att minska piller-fri vecka att bara fyra dagar, eller att köra tre paket tillsammans utan att ha en paus.

Östrogen

Östrogen ges via en patch eller gel har visat sig förbättra symtomen genom att dämpa äggproduktion. Östrogen tabletter är inte effektiva men. Dock behöver du även ta gestagener om du inte har haft en hysterektomi. Dessa kan tas i form av tabletter eller genom att ha intrauterint system (Mirena ®) insatt. De doser av östrogen i en patch är mycket lägre än i COCP, så den inte är ett förfarande för födelsekontroll.

Andra metoder för att undertrycka ägglossning innefattar gonadotropinfrisättande hormonanaloger. De är oftast ges som injektion och med hormonbehandling (HRT) för att skydda din livmoder. Operation för att avlägsna båda äggstockarna förhindrar också ägglossning och kommer sannolikt att bota PMS, även är en drastisk alternativ. På grund av detta, är det endast sker i de mest allvarliga fallen där inget annat har hjälpt.

Kognitiv beteendeterapi (KBT)

KBT är en talande behandling (psykologisk behandling), under vilken, är sätt att hitta mer adaptiva sätt att hantera premenstruella symtom utforskas. Detta har visat sig vara effektivt för vissa kvinnor.

NAPS - Riksförbundet för premenstruellt syndrom

41 Old Road, East Peckham, Kent, TN12 5AP
Tfn (Helpline): 0844 815 7311 Webb: www.pms.org.uk

Aktuella artiklar