Perioder och vissa problem period

Denna broschyr förklarar menstruationscykeln och menstruation (perioder). Den nämner de vanliga variationer som är normala. Några vanliga problem är också kortfattat, såsom tunga perioder, smärtsamma perioder, oregelbundna perioder, perioder som stopp, och onormala blödningar mellan perioderna.

Kvinnor har små organ som kallas äggstockar i den nedre delen av buken. Äggstockarna ligger endera sidan av uterus (livmodern). Äggstockarna att börja producera kvinnliga hormoner i flickor runt puberteten som orsakar förändringar i slemhinnan i uterus (livmodern). Varje månad under din period livmoderslemhinnan är skjul tillsammans med lite blod.

Tiden mellan början av en period och början av nästa kallas menstruationscykeln. Den genomsnittliga längden på en menstruationscykel är 28 dagar, men allt mellan 24 och 35 dagar är vanligt. Under cykeln olika förändringar sker i kroppen. Dessa orsakas av förändrade mängder av de kvinnliga hormoner vid olika tider på cykeln. Menstruationscykeln delas grovt in i två halvor:

Den första halvan av cykeln kallas follikulär eller proliferativ fas. Halterna av de två viktigaste kvinnliga hormoner, östrogen och progesteron, är lågt att börja med och du kasta den inre livmoderslemhinnan (endometrium). Detta orsakar en period (menstruationsblödning).

Under denna fas äggstockarna stimuleras av hormoner som bringas att passera in i blodet från hypofysen (en körtel nära hjärnan). Detta gör att vissa ägg i äggstockarna att växa och mogna i små vätskefyllda hålrum som kallas folliklar. Hårsäckarna producera östrogen. Under hela första halvan av cykeln nivån av östrogen i blodet stiger. En funktion av östrogen är att orsaka livmoderslemhinnan att tjockna (föröka).

Ägglossningen inträffar ungefär halvvägs igenom en cykel (ca 14 dagar efter början av perioden). Det är när ett ägg släpps ut i äggledaren från en follikel i en äggstock. Ägget färdas längs äggledaren i livmodern. Ägget kan befruktas om du nyligen har haft sex och det finns spermier i livmodern.

Den andra hälften av cykeln kallas sekretoriska eller lutealfas. Efter ägglossningen, gör follikeln som släppt ägget ett hormon som kallas progesteron samt östrogen. Progesteron gör att slemhinnan i livmodern att svälla, och vara redo att ta emot ett befruktat ägg. Om ägget inte befruktas, nivåerna av progesteron och östrogen sjunker gradvis. När de faller till en låg nivå, förlorar de deras effekt på livmodern. Den livmoderslemhinnan sedan kasta (en period) och en ny cykel börjar sedan.

Relaterade artiklar

Perioder och vissa problem period. Varför perioder förekommer?
Perioder och vissa problem period. Varför perioder förekommer?

Börjar få perioder är en del av att växa upp för flickor. Perioder brukar börja ske ungefär samtidigt som andra förändringar sker i kroppen, till exempel att börja utveckla bröst eller växa könshår. Den genomsnittliga åldern för att starta perioder är 13, men det är normalt att börja när som helst mellan åldrarna 11 och 15. Ett litet antal flickor får börja före eller efter detta. Perioder fortsätta tills klimakteriet som vanligtvis är mellan åldrarna 45 och 55.

Vad händer under en period?

För flera dagar varje månad finns blodförlust från slidan. Mängden blodförlust varierar från period till period, och från kvinna till kvinna. Vissa kvinnor har en mörk knapphändiga förlust, vissa har en tyngre förlust som är en ljusare röd. Ibland blodproppar förs, speciellt om förlusten är tung. Ibland finns det små flagnande fragment i med menstrual blod. En normal mängd blodförlust under varje period är mellan 20 och 60 ml. (Detta är ca 4 till 12 teskedar.) Blödning kan pågå i upp till åtta dagar, men fem dagar är genomsnittet. Blödningen är oftast tyngst på de första två dagarna. Viss smärta i nedre delen av magen (mensvärk) är vanligt och normalt.

Har jag undvika något när jag har en period?

Nej fortsätta som vanligt. Om du hittar perioderna smärtsamt sedan försöka hålla upptagen eftersom detta ofta hjälper. Du kan bada, ha ett bad, etc. Perioder är inte smutsiga, de är en normal del av en kvinnas liv.

Bindor eller tamponger?

Det är nog bäst att använda bindor när perioderna börjar. Dessa placeras i dina underkläder för att suga upp blodet. Tamponger, vilka handdukar som du infogar i slidan för att absorbera blodet, kan vara mer praktiskt och kan prövas senare när du är mer van vid perioder. De måste bytas regelbundet.

De kvinnliga hormoner (östrogen och progesteron) har andra effekter som du kanske märker bortsett från att orsaka perioder. Exempelvis texturen av slem i slidan ändras vid olika tider av cykeln. Slidan tenderar att vara torrare, och slemmet mer tjocka, under första halvan av cykeln. Strax efter ägglossningen, när progesteron stiger, blir det vaginala slemmet tunnare, mer vattnig, och hala. Det blir tjockare igen mot nästa period som progesteron sjunker.

Progesteron kan också orsaka vätskeansamling i olika delar av kroppen. Brösten kan bli något större eller anbud, och magen kan svälla lite innan en period. Du kan känna dig irriterad innan en period, vilket möjligen är hormon-relaterade. Att ha sådana symptom innan perioden är normalt. Ibland symptomen före perioder kan vara mer allvarliga. Detta kallas då premenstruellt syndrom eller premenstruell spänning.

I allmänhet, om du har en förändring från ditt vanliga mönster som varar i flera perioder, kan det vara onormal. Det är bäst att se en läkare om detta inträffar.

Tunga perioder (menorragi)

Normala perioder (menstruation). Vad händer under en period?
Normala perioder (menstruation). Vad händer under en period?

Detta är vanligt. Det är svårt att mäta blodförlust exakt. Perioder anses tungt om de orsakar sådana saker som: översvämningar, behovet av dubbla mensskydd, blötläggning av sängkläder, passerar blodproppar, eller om din normala livsstil är begränsad på grund av kraftiga blödningar. Se din läkare om din menstruation förändras och bli tyngre än tidigare. Det finns olika orsaker till tunga perioder. Men i de flesta kvinnor, är orsaken oklar och det finns ingen abnormitet i livmodern eller hormoner. Behandling kan minska tunga perioder, och behandlas närmare i en separat broschyr som heter "tunga perioder (Menorrhagia)".

Smärtsamma perioder (dysmenorré)

När perioder börjar de är oftast smärtfritt. Men senare på de flesta tjejer märker en värk i nedre delen av magen, ryggen och toppar i benen, särskilt under de första dagarna av en period. De två första dagarna är oftast värst. Vissa kvinnor har mer smärta än andra. Smärtstillande medel eller anti-inflammatoriska smärtstillande medel såsom ibuprofen, vanligtvis lindra smärtan om det är besvärligt. En annan broschyr som heter "mensvärk" ger detaljer.

Det är vanligt att ha lite mensvärk. Orsaken till smärta i de flesta kvinnor är inte helt klarlagd. Ibland villkor som endometrios kan göra mensvärk blir värre. Se en läkare om:

  • Smärtan blir gradvis värre varje period.
  • Smärta börjar en dag eller mer innan blödningen började.
  • Smärta är allvarlig över hela tiden av perioden.

Blödning vid onormala tider

Om du har vaginal blödning tidvis Bortsett från din förväntade perioder, bör du se en läkare. Detta innefattar om blödning uppstår när du har sex, eller efter klimakteriet. Det finns olika orsaker till blödningar mellan perioderna. En vanlig orsak kallas genombrottsblödning, vilket är små blödningar som uppstår under de första månaderna efter påbörjad piller. Detta lägger sig oftast över ett par månader.

Perioder som stannar (amenorré)

Graviditet är den vanligaste orsaken till perioder att sluta. Det är dock inte ovanligt att missa den udda period utan någon uppenbar anledning. Men, är det ovanligt att missa flera perioder om du är gravid. Bortsett från graviditet, andra orsaker till perioder stoppar inkluderar stress, gå ner i vikt, träna för mycket (långdistanslöpare, etc), och problem med hormon. Som regel är det bäst att se en läkare om din menstruation stannar i flera månader utan förklaring.

Också, se en läkare om din mens inte har börjat alls vid en ålder av 16.

Oregelbundna menstruationer

Intervallet mellan perioderna kan variera i vissa kvinnor. Oregelbunden menstruation kan tyda på att du inte har ägglossning varje månad, och resten av de kvinnliga hormonerna kan vara upprörd. Se en läkare om dina perioder blir oregelbunden i yngre år. Men oregelbundna perioder är vanliga i de åren fram till klimakteriet.

Kvinnors hälsoproblem

Webb: www.womens-hälso-concern.org
Ger råd till kvinnor på ett brett utbud av kvinnors hälsofrågor, inklusive perioder.

Aktuella artiklar