Patellofemoral smärta

Patellofemoral smärta är en vanlig orsak till smärta runt framsidan av knäet. Det blir oftast bättre med enkla behandlingar såsom sjukgymnastik och övningar. Du kan behöva justera din träning om du gör en hel del sport.

Patellofemoral smärta är den medicinska term som används när smärta uppstår på framsidan av knäet, runt knäskålen (knäskålen), utan tecken på skador eller andra problem i knäleden.

Det kallas också patellofemoral smärtsyndrom eller patellofemoral syndrom.

Den patella är knäskålen ben. Det ligger inom quadriceps senan. Denna stora sena från de kraftfulla lårmusklerna (quadriceps) sveper runt knäskålen och skär in i toppen av underbenet ben (tibia). Quadriceps musklerna räta ut benet.

På baksidan av knäskålen är täckt med mjuk brosk. Detta hjälper knäskålen att glida över den nedre delen av lårbenet (femur) när du räta ut benet.

Relaterade artiklar

Det är förmodligen på grund av en kombination av olika faktorer som sätter extra belastning på knäleden och på de omgivande muskler och ligament.

Situationer där det kan förekomma är:

 • Överanvändning av knäet, såsom i vissa sporter - i synnerhet vid tider av ökad utbildning.
 • Vissa människor kan ha ett litet problem när det gäller anpassningen av knäet. Detta kan orsaka knäskålen att gnugga på, snarare än glida över, den nedre lårbenet. Det kan bero på det sätt på vilket knä har utvecklats. Eller också kan den bero på en obalans i musklerna runt knäet - till exempel, den stora quadricepsmuskeln ovanför knät. Om en sida av quadriceps musklerna drar hårdare än den andra sidan, då knäskålen inte kan glida sann och kan gnida på ena sidan.
 • En kombination av en anpassning problem (som ovan) och överanvändning med sport, kan vara den vanligaste orsaken till att få patellofemoral smärta.
 • Fotproblem kan spela en roll - till exempel, där fötterna inte har starka valv (platta fötter). Detta gör foten rulle inåt (pronate), vilket innebär att knäet har att kompensera för rörelse inåt. Även skor där sulorna är svåra stället fjädrande, lägga mer belastning på knät.
 • Skador på knä - inklusive upprepade små skador eller påfrestningar på grund av sport, eller på grund av slappa ledband (överrörliga leder).
 • Minskad muskelstyrka i benet kan bidra, eftersom benmusklerna blir mindre kunna absorbera påfrestningar på knäet.

Nästan vem som helst - det kan förekomma hos barn från cirka fem års ålder och framåt, och hos vuxna. Det är en vanlig orsak till knäsmärta.

 • Smärta runt knäet. Smärtan känns på framsidan av knäet, runt eller bakom knäskålen. Ofta kan den exakta platsen för smärtan inte kan identifieras, utan smärtan känns vagt på framsidan av knäet.
 • Smärtan kommer och går. Det är oftast värre när man går upp eller ner för trappor eller med vissa sporter. Det kan också vara väckt den genom att sitta stilla under långa perioder. Till exempel, efter att gå på bio eller en lång bilresa.
 • Det kan finnas ett galler eller slipning känsla eller brus när knäet flyttas. Detta kallas crepitus.
 • Ibland finns det fullhet eller svullnad runt knäskålen.

Diagnosen ställs från dina symptom, historien av problemet, plus en läkarundersökning.

Tester såsom röntgen eller skannar kan inte diagnostisera patellofemoral smärta och är inte bra, även om de ibland kan användas för att leta efter andra förhållanden.

På kort sikt:

 • Undvik ansträngande användning av knäet - tills smärtan lättar. Symptomen förbättras oftast i tid om knät är inte överutnyttjas. Sikta på att hålla sig i form, men att minska den verksamhet som orsakar smärtan.
 • Smärtstillande medel - paracetamol och / eller anti-inflammatoriska smärtstillande såsom ibuprofen. Antiinflammatoriska smärtstillande medel är ofta till hjälp för denna typ av smärta.

På längre sikt avser behandling för att behandla några av de bakomliggande orsakerna - till exempel genom att stärka muskler och hjälper till med fotproblem:

 • Sjukgymnastik - förbättra styrkan i musklerna runt knäet kommer att mildra trycket på knäet. Dessutom kan specifika övningar hjälpa till att korrigera problem med anpassningen och muskler balans runt knäet. Till exempel, kan du läras att göra övningar som stärker den inre sidan av quadricepsmuskeln. Du kan också läras övningar för att sträcka snäva ligament. Sjukgymnasten kan ge råd anpassade efter din individuella situation.
 • Lämpliga skor - till exempel, stöder båge om du har platta fötter, lämpliga skor om du kör, spänstiga sulor som minskar påfrestningen vid gång.
Patellofemoral smärta. Vad är patellofemoral smärta?
Patellofemoral smärta. Vad är patellofemoral smärta?

Andra möjliga behandlingar är:

 • Tejpning av knäskålen - detta är en behandling som kan minska smärta. Det är där tejp appliceras över patella, att ändra inriktningen eller hur patella drag. Vissa människor tycker att det här var. Vissa sjukgymnaster kan erbjuda patellar tejpning behandling.
 • En speciell stag är ett annat alternativ som kan bidra till att minska smärta.
 • Kirurgi är inte ofta används för patellofemoral smärta. Emellertid kan det vara till hjälp i vissa situationer. Till exempel, för att korrigera anpassningen av knäskålen genom att släppa en stram ligament.

Utsikterna är goda. De flesta människor blir bättre med enkla behandlingar såsom sjukgymnastik. Däremot kan det ta 4-6 månader för full återhämtning och, under tiden, kan du behöva minska aktiviteter såsom idrottsträning.

Aktuella artiklar