Osteoartrit

Artros orsakar smärta och stelhet i lederna. Symtomen kan vara hjälpta av övningar, vissa fysiska enheter och behandlingar, och förlora vikt om du är överviktig. Paracetamol kommer ofta lindra symptomen. Andra läkemedel är ibland rekommenderas. Ledbyteskirurgi är ett alternativ för svåra fall.

Artrit innebär inflammation i lederna. Artros (OA) är den vanligaste formen av artrit i Storbritannien. OA påverkar främst ledbrosket och benvävnaden intill brosket.

Ett gemensamt är där två ben möts. Leder möjliggör rörelse och flexibilitet av olika delar av kroppen. Förflyttningen av benen orsakas av muskler som drar på senor som är knutna till ben.

Brosk är en hård, slät vävnad som täcker änden av ben. Mellan brosk av två ben som bildar en led, finns det en liten mängd av tjock vätska som kallas synovialvätska. Denna vätska smörjer leden som möjliggör smidig rörelse mellan benen.

Ledvätskan görs av synovium. Detta är den vävnad som omger leden. Den yttre delen av synovium kallas kapsel. Det är tufft och hjälper till att ge den gemensamma stabilitet. Kringliggande ligament och muskler hjälper också till att ge stöd och stabilitet till lederna.

Alla normala fogar och gemensamma vävnader ständigt genomgår någon form av reparation på grund av slitage som ställs på dem genom våra dagliga aktiviteter. Men i vissa människor, verkar det som denna reparationen blir felaktig på något sätt (kanske på grund av svår slitage på lederna eller ett problem med reparationen) och OA utvecklas.

I förband med OA blir ledbrosket skadat och slitet. Benvävnaden intill brosket kan också påverkas och beniga utväxter kan utvecklas kring de gemensamma kanterna. Dessa utväxter kallas osteofyter och kan ses på röntgen. Leder och vävnader runt lederna kan också bli inflammerad. Denna inflammation kallas synovit.

Faktorer som kan spela en roll i utvecklingen av OA är:

 • Ålder. OA blir vanligare med stigande ålder. Det kan vara så att tillståndet i blodtillförseln till leden och tillståndet för de naturliga mekanismerna för reparation blir mindre effektiv i vissa människor när de blir äldre.
 • Genetics. Det kan finnas vissa ärftlig benägenhet för OA att utvecklas hos vissa personer.
 • Obesity. Knä och höft OA är mer benägna att utveckla, eller vara mer allvarliga, hos överviktiga personer. Detta eftersom det finns en ökad belastning på lederna och en potential för mer ledskada.
 • Ditt kön. Kvinnor är mer benägna att utveckla artros än män.
 • Föregående ledskada, skada eller missbildning. Till exempel kan detta inkludera tidigare gemensamma infektion, en tidigare fraktur (bryta i benet) kring en gemensam, eller en tidigare ligament skada som orsakats en gemensam bli instabil.
 • Occupational överanvändning av en led. Till exempel, kan artros i knä vara vanligare hos elitidrottare och armbågen OA kan vara vanligare hos personer som arbetar med pneumatiska borrar.

OA orsakar ledvärk i omkring 8,5 miljoner människor i Storbritannien.

 • Primär OA utvecklas i tidigare friska leder. De flesta fall utvecklas hos personer över 50. Vid 65 års ålder, minst hälften av människor har någon OA i några joint (s). Det är milt i många fall, men ungefär 1 av 10 personer över 65 år har ett stort funktionshinder på grund av OA (främst på grund av OA på ena eller båda höfter eller knän).
 • Sekundär artros utvecklas i lederna tidigare onormala för en rad olika skäl. Till exempel kan det utvecklas i skadade eller deformerade leder. Detta kan inträffa hos yngre människor.

Något gemensamt kan påverkas av OA men höfter, knän, leder finger, leder tummen och nedre delen av ryggraden är mest berörda. De axlar, armbågar, handleder, vrister och leder tå är mindre ofta påverkas. I många fall, bara några skarvar utvecklar symtom med en eller två blir det mest besvärande. I vissa människor, utvecklar artros i många leder.

 • Smärta, styvhet och begränsning med full rörelse av det gemensamma är typiska. Styvheten tenderar att vara värre första sak på morgonen men tenderar att mjuka upp efter en halvtimme eller så.
 • Svullnad och inflammation i en påverkad led kan ibland uppstå. (Men observera, drabbade lederna är oftast inte mycket svullen, röd eller varm. Tala om för din läkare om en gemensam plötsligt sväller upp eller blir röd eller varm eftersom detta är ett symptom som oftare sker med andra typer av artrit.)
 • En drabbade leden tenderar att se lite större än normalt. Detta är på grund av överväxt av benet intill skadade brosket.
 • Missbildningar i lederna på grund av OA är ovanliga, men kan ibland utvecklas.
 • Du kanske har dålig rörlighet och problem gå om ett knä eller höft är hårt drabbade. Detta kan göra dig mer benägna att ha en nedgång.
 • Om du har dålig OA som påverkar höften, kanske du har svårt att sätta på skor och strumpor och komma in och ut ur en bil. Hos kvinnor kan begränsad rörlighet i höften gör att ha sex svår och smärtsam.
 • Inga symtom kan förekomma. Ganska många människor har röntgen förändringar som tyder på en viss grad av OA men har ingen, eller endast mycket milda, symtom. Motsatsen kan också vara sant. Det är, kan du ha ganska allvarliga symptom men med endast mindre förändringar ses på röntgen.

Vissa personer med artros kan utveckla andra problem på grund av sina symtom. Till exempel, kan smärtan påverka sömnen för vissa människor. Rörlighet problem kan påverka din förmåga att arbeta och utföra våra familj arbetsuppgifter. Vissa personer kan få ner eller ens deprimerad på grund av sin smärta och andra symptom.

Din läkare kan ofta diagnostisera artros baserat på din ålder, din typiska symtom och undersökning av din drabbade lederna. Tester såsom röntgen eller blodprover är oftast inte behövs. Men ibland kan din läkare föreslå röntgen eller andra undersökningar om de är osäkra på diagnosen och vill utesluta andra problem.

Ett vanligt fel tro är att OA är alltid en progressiv och allvarlig sjukdom. Svårighetsgraden av symtomen varierar. I många människor, är OA mild, inte bli värre, och gör dig inte något mer handikappade än väntat för din ålder. Men i vissa människor, är graden av OA och handikapp den orsakar i proportion till din ålder. En eller flera leder kan bli särskilt hårt drabbade.

Symtom vaxa regelbundet och avta. Ibland är relaterat till saker som väder. Symtomen förbättras ofta i varmare månader. En dålig stava av symtom kan följas av en relativt bra period.

Det finns ingen bot för artros, men det finns ett antal saker som kan göras för att lindra symtomen. För någon med OA, bör syftet med behandlingen vara:

 • För att hjälpa dig att förstå sjukdomen och hur man ska hantera det.
 • För att minska smärta och stelhet.
 • För att upprätthålla eller förbättra rörligheten för din drabbade leden eller lederna.
 • För att begränsa eventuella ledskada.
 • För att minimera eventuella funktionshinder som kan resultera från OA.
 • För att minimera eventuella biverkningar från läkemedel som används som behandling.

Kom ihåg, kan något brukar göras för att hjälpa. OA är vanligare när man blir äldre men det är inte bara en del av att bli äldre. Du behöver inte leva med smärta eller handikapp. Olika behandlingar kan hjälpa till och diskuteras nedan.

Motion

Om möjligt, träna regelbundet. Detta bidrar till att stärka musklerna runt drabbade lederna, för att hålla dig i form, och att upprätthålla ett bra utbud gemensam rörelse. Simning är idealisk för de flesta lederna, men någon motion är bättre än ingen. Många människor kan hantera en vanlig promenad.

Viktkontroll

Artros. Föregående ledskada, skada eller missbildning.
Artros. Föregående ledskada, skada eller missbildning.

Om du är överviktig, försök att gå ner i vikt eftersom den extra börda som läggs på rygg, höfter och knän kan göra symtomen värre. Även en liten viktminskning kan göra stor skillnad.

Skoinlägg och andra enheter

Vissa forskning prövningar har visat att följande kan hjälpa till att lindra symptomen från artros i knä i vissa fall:

 • Iklädd ett knä stödbandage.
 • Använda skoinlägg.
 • Användningen av en speciell tejp som drar knäskålen inåt.

Dessa åtgärder aning ändra fördelningen av vikten och trycket på knäleden, vilket är varför de är tänkt att lindra symptom i vissa fall. En fotvårdsspecialist eller sjukgymnast kan ge råd exakt hur man använder dem.

Hängslen eller stöd kan också vara till hjälp för andra leder som drabbats av artros. Till exempel, en stöd runt tumme för smärtsamma tumme OA.

Gånghjälpmedel

Om du har artros i höften eller knäet, när man går prova att använda en käpp (käpp). Håll den i handen på den motsatta sidan av kroppen till den drabbade leden. Detta kräver en del bort trycket på drabbade leden och hjälper till att lindra symptom i vissa fall.

Sjukgymnastik

Ibland rådgivning eller behandling av sjukgymnast är användbart. Till exempel:

 • För råd om vilka övningar att göra för att stärka musklerna ovanför knät (quadriceps) om du har artros i knä. Förstärkning quadriceps har visat sig förbättra symtom som orsakas av artros i knä.
 • För råd om hur man håller aktiv och passform.
 • För råd om skor sulor, knä hängslen, tejpning till knäet, och hur man använder gånghjälpmedel korrekt (se till att du har en av rätt höjd).

Arbetsterapi

En arbetsterapeut kan kanske hjälpa till om du behöver stöd eller modifikationer av ditt hem för att klara eventuella funktionshinder orsakade av OA. Särskilda enheter, t.ex. peka svarvare att hjälpa till med att vrida på en kran, kan innebära att du kan utföra uppgifter runt huset lättare.

Andra behandlingar

 • Vissa människor har funnit att transkutan elektrisk nervstimulator (TENS) maskiner hjälpa till att lindra smärta från OA. En TENS maskin ger små elektriska pulser till kroppen via elektroder som placeras på huden.
 • Vissa människor få lite smärtlindring från att använda varmt eller kallt förpackningar på den drabbade leden (er). Detta kallas också termoterapi. Du kan använda en varmvattenflaska fylld med varmt eller kallt vatten och tillämpa den på det drabbade området. Eller, speciella varma och kalla förpackningar som antingen kan kylas i frysen, eller värms i en mikrovågsugn, finns också tillgängliga.

Paracetamol

Paracetamol är den vanligaste läkemedel som används för behandling av OA. Det fungerar ofta bra för att lindra smärtan. Det är bäst att ta den regelbundet för att hålla smärtan borta, snarare än nu, och igen när smärtan blossar upp. En vanlig dosering för vuxna är två 500 mg tabletter, fyra gånger om dagen. Det har oftast lite i vägen för biverkningar, och du kan ta paracetamol långsiktigt utan att det förlorar sin effekt.

Antiinflammatoriska smärtstillande medel

Du kanske upptäcker att en topikal beredning av en anti-inflammatorisk smärtstillande medel som du smörjer på huden över drabbade lederna är till hjälp i stället för, eller som komplement till, paracetamol tabletter. Detta kan vara särskilt användbart om du har knä eller hand OA. Jämfört med antiinflammatoriska tabletter, är den mängd av läkemedlet som kommer in i blodomloppet mycket mindre med topiska preparat, och det finns mindre risk för biverkningar (se nedan).

Antiinflammatoriska smärtstillande medel som tas genom munnen inte används så ofta som paracetamol. Detta eftersom det finns en risk för allvarliga biverkningar, särskilt äldre människor som tar dem regelbundet. Dock är ett av dessa läkemedel ett alternativ om paracetamol eller utvärtes antiinflammatoriska inte hjälper. Vissa människor tar ett antiinflammatoriskt smärtstillande medel för korta perioder, kanske en vecka eller två när symtomen blossar upp. De återvänder sedan till paracetamol eller utvärtes antiinflammatoriska när symptomen är inte så illa. Det finns många olika märken av anti-inflammatoriska smärtstillande medel. Om man inte passar, kan en annan vara fina.

Biverkningar kan förekomma hos vissa personer som tar anti-inflammatoriska smärtstillande medel:

 • Blödning från magen är den allvarligaste möjliga bieffekt. Detta är mer av en risk om du är över 65 år, eller har haft ett sår i tolvfingertarmen eller magsår, eller om du också tar låg dos acetylsalicylsyra. Stoppa medicin och se en läkare omedelbart om du utvecklar matsmältningsbesvär, buksmärtor, eller om du kräks eller passera blod.
 • Vissa personer med astma, högt blodtryck, njursvikt och hjärtsvikt kanske inte kan ta antiinflammatoriska smärtstillande medel.
 • Läs bipacksedeln som medföljer läkemedlet för en lista över andra möjliga biverkningar.

Kodein

Kodein används ibland för ökad smärtlindring. Förstoppning är en vanlig bieffekt från kodein. För att förhindra förstoppning, har massor att dricka och äta en fiberrik kost.

Capsaicin kräm

Denna kräm är gjord av chilipeppar och det verkar genom att blockera nervsignaler som skickar smärta meddelanden till hjärnan. Det kan vara till hjälp om du har knä eller hand OA. Det tar ett tag för effekterna av denna kräm för att bygga upp och kan ta omkring en månad för att få största möjliga nytta. Du bör smörja in en ärtstor mängd grädde runt den drabbade leden fyra gånger om dagen, och inte oftare än var fjärde timme.

Använd inte krämen på skadad eller inflammerad hud. Du kan märka en viss brännande efter du applicera krämen men detta tenderar att öka ju längre du har använt den. Undvik att ha ett varmt bad eller dusch, före, eller efter, applicera krämen eftersom det kan göra det brännande känsla värre. Tvätta händerna efter att krämen. Eftersom den är gjord av chilipeppar, kan det orsaka brännskador om det kommer i ögonen, munnen eller runt ditt könsorgan.

En injektion av kortisonpreparat

En injektion direkt in i ett gemensamt kan vara ett alternativ om en gemensam blir dåligt inflammerad.

Olika kosttillskott som du kan köpa från hälsokostbutiker och apotek har förespråkat att hjälpa till vid behandling av artros. I synnerhet har glukosamin och kondroitin tillskott blivit populärt på senare år. Glukosamin och kondroitin är kemikalier som ingår i make-up av normal brosk. Teorin är att med en eller båda av dessa tillskott kan bidra till att förbättra och reparera skadade brosket.

Emellertid är användbarheten av glukosamin och kondroitin kontroversiell. Till exempel, avslutade en stor studie som publicerades 2007 som kondroitin har liten eller minimal, effekt på att minska symptomen hos personer med artros. Dessutom rekommenderar inte det nationella institutet för hälsa och Clinical Excellence (NICE) inte användningen av kondroitin för behandling av artros. Detta eftersom de kunde finna några tydliga bevis från studier som visar att det är en effektiv behandling. En annan stor studie publicerades i British Medical Journal (BMJ) under 2010. Detta analyserat 10 forskning prövningar av glukosamin och kondroitin tillskott, som omfattar över 3800 patienter med knä och höft OA. Slutsatsen av studien var att de kompletterar verkade vara något bättre än en placebo (en overksam tablett) till att lindra smärta.

Men, det fanns betydande korrespondens som följde BMJ studien. Vissa författare var kritiska av studiens utformning och slutsatser och några citerade andra studier och enskilda fall som tycktes visa någon nytta av glukosamin och kondroitin.

Så, är det svårt att ge företaget råd. Vad som verkar klart är att glukosamin och kondroitin är inte konstigt botemedel. En eller båda kan möjligen hjälpa till i vissa fall. Det kan vara värt att diskutera dessa tillskott med din läkare. Om du vill prova ett kosttillskott bör du bedöma din nivå av smärta innan du börjar ta det, och sedan igen efter tre månader. Om ingen förbättring, verkar det rimligt att dra slutsatsen att det är osannolikt att vara effektiv och det finns ingen anledning att utföra på med det.

Obs: Du bör inte ta glukosamin om du är allergisk mot skaldjur. Glukosamin kan också interagera med warfarin. Du bör tala med din läkare eller apotekspersonal innan du tar glukosamin om du är på warfarinbehandling.

Vad är artros? Occupational överanvändning av en led.
Vad är artros? Occupational överanvändning av en led.

De flesta människor med OA har inte det illa nog att behöva operation. Emellertid kan OA av ett gemensamt förvärras i vissa fall. Vissa lederna kan ersättas med konstgjorda leder. Höft-och knäledsplastik har blivit en standard behandling för svår artros i dessa leder. Vissa andra leder kan också ersättas.

Ledbyteskirurgi har en stor framgång. Men precis som någon operation, är ledbyteskirurgi inte utan risk.

Vissa behandlingar har blivit trendigt eller populärt men är normalt inte rekommenderas av vanliga läkare. Till exempel:

Hyaluronsyra

Regelbundna injektioner av hyaluronsyra direkt i en joint är en relativt ny behandling som prövats för OA. Teorin är att det kan hjälpa till med smörjning och stötdämpning i en skadad led. Det kan ge en liten positiv effekt på vissa människor. Dock har NICE tittat på hyaluronsyra som en möjlig behandling av artros och rekommenderar inte dess användning. Detta beror på att det finns lite bevis för att det är effektivt och det kan finnas en risk för problem efter behandlingen.

Topiska rubefacients (värme gnuggar)

Även flitigt, inte rekommenderar NICE inte deras användning. Detta beror på att det finns få vetenskapliga belägg för att säga att de fungerar.

Artroskopisk lavage och debridering

Detta är en operation för att tvätta bort en gemensam och trim brosk från en gemensam. NICE rekommenderar att detta inte bör erbjudas som en del av behandling för artros om du inte har en tydlig historia av knät låsa upp.

Arthritis Research Storbritannien

Copeman House, St Marys Court, St Marys Gate, Chesterfield, Derbyshire, S41 7TD
Tel: 0300 790 0400 Webb: www.arthritisresearchuk.org

Artrit vård

18 Stephenson Way, London, NW1 2HD
24-timmars upplysning: 0845 600 6868 Webb: www.arthritiscare.org.uk

Aktuella artiklar