Öroninfektion (otitis media)

Öroninflammation är vanligt hos barn men kan förekomma i alla åldrar. De viktigaste symptomen är öronvärk och sjukdomskänsla. Smärtstillande medel är den viktigaste behandlingen. Antibiotika är vanligtvis inte behövs men är föreskrivna i vissa fall. Infektionen försvinner vanligen inom några dagar.

Öroninflammation brukar delas in i de som uppstår i hörselgången (extern otit) och de som förekommer i det lilla utrymmet bakom trumhinnan (mellanörat). Du kan höra en infektion i mellanörat kallas "akut öroninflammation". Denna artikel behandlar infektioner i mellanörat. Det finns en separat broschyr som kallas extern otit.

Relaterade artiklar

Öroninfektion (otitis media). Vad är en öroninfektion?
Öroninfektion (otitis media). Vad är en öroninfektion?

Det lilla utrymmet bakom trumhinnan i mellanörat är normalt fylld med luft. Den är ansluten till baksidan av halsen av en liten kanal som kallas örontrumpeten.

Mellanörat utrymmet blir ibland fylld med slem (vätska), ofta under en förkylning. Den slem kan då bli infekterade av bakterier (bakterier eller virus). Barn med vätska i mellanörat som har slem bakom deras trumhinnan är mer benägna att öroninfektioner. Ibland en öroninfektion inträffar "ur det blå" utan någon uppenbar anledning.

 • Öronvärk är vanligt men inte alltid inträffar.
 • Avtrubbade hörsel kan utvecklas för ett par dagar.
 • Hög temperatur (feber) är vanligt.
 • Barn kan må illa eller kräkas och kan vara allmänt dålig.
 • Spädbarn kan inte peka på deras smärta. En av orsakerna till en varm, irriterad, gråtande baby är en öroninfektion.
 • Ibland trumhinnan spricker (perforerar). Detta låter ut infekterade slem och örat blir rinnande för ett par dagar. Eftersom smärtan av öronvärk beror på en spänd trumhinna, lindrar en skur trumhinnan ofta smärtan. En perforerad trumhinna läker vanligen inom några veckor efter infektionen försvinner.

En anteckning om öronvärk

Öronvärk är ett vanligt symptom på öroninfektion. Dock är inte alla öronvärk orsakas av en öroninfektion. Om ett barn har ont i öronen, men är annars bra, är en öroninfektion osannolik. En vanlig orsak till mild öronvärk är en ansamling av slem i mellanörat efter en förkylning. Detta upphör i regel efter några dagar. Ibland smärta som du kan känna i örat beror på refererad smärta från andra orsaker såsom tandproblem.

De flesta anfall av öroninfektion kommer att klara på egen hand utan behandling inom 2-3 dagar. Immunförsvaret kan oftast klara bakterier (bakterier eller virus) som orsakar öroninflammation. Men behandlingar som kan rekommenderas är följande:

Smärtstillande medel

Hur uppstår en öroninfektion? Vilka är symtomen på en öroninfektion?
Hur uppstår en öroninfektion? Vilka är symtomen på en öroninfektion?

Om öroninfektion orsakar smärta, sedan ge smärtstillande till barn regelbundet tills smärtan lättar. Exempelvis paracetamol (Alvedon ®, Disprol ®, etc) eller ibuprofen. Dessa läkemedel kommer också sänka en förhöjd temperatur som kan göra ett barn att må bättre. Om antibiotika ordineras (se nedan), bör du ändå ge smärtstillande samt tills smärtan lättar.

Nyligen genomförda studier har funnit att några droppar av en lokalbedövning medicinering (lidokain) placeras i örat kan hjälpa till att lindra smärtan. Ytterligare studier behövs för att klargöra användningen av denna behandling. Men det verkar logiskt och kan bli mer använda över tiden, särskilt hos barn med svår öronvärk.

Antibiotika - föreskrivs i vissa fall endast

Antibiotika är inte rekommenderas i de flesta fall. Detta beror på att infektionen brukar rensar inom 2-3 dagar på egen hand. Dessutom är det bäst att inte ta antibiotika om inte behövs, eftersom biverkningar såsom diarré eller utslag kan ibland vara ett problem. Antibiotika är mer sannolikt att ordineras om:

 • Barnet är under 2 år (eftersom risken för komplikationer är större hos barn).
 • Infektionen är allvarlig.
 • Infektionen är inte lösa inom 2-3 dagar.
 • Komplikationer utvecklas.

När en öroninfektion först utvecklar det är vanligt att en läkare att ordinera en "vänta och se"-strategi för 2-3 dagar. Det betyder bara att använda smärtstillande medel för att lindra smärtan och för att se om infektionen försvinner. I de flesta fall läker infektionen. Men om den inte gör det, så efter en översyn av en läkare ett antibiotikum kan rekommenderas. Ibland kan det vara svårt att se en läkare igen i 2-3 dagar, om saker och ting inte förbättras - till exempel över en helg. I denna situation kan en läkare ge dig ett recept för ett antibiotikum med råd för att använda den för att få antibiotika endast om villkoret inte förbättras inom 2-3 dagar.

Det är vanligt att en del slem att stanna kvar bakom trumhinnan efter infektionen försvinner. Detta kan orsaka dulled höra ett tag. Detta upphör i regel inom en vecka eller så och höra sedan återgår till det normala. Ibland slem inte rensa ordentligt och "limma öra" kan utvecklas. Hearing kan sedan förbli slöa. Se en läkare om avtrubbade hörsel kvarstår efter en öroninfektion har gått.

Om trumhinnan spricker (perforerar), då det läker normalt över inom några veckor efter infektionen försvinner. I vissa fall perforeringen är långsiktigt och kan behöva behandling för att åtgärda det.

Om ett barn är normalt bra, då risken för andra allvarliga komplikationer utvecklas från en öroninfektion är liten. Sällan, utvecklar en allvarlig infektion i benet bakom örat från en öroninfektion. Detta kallas mastoiditis. Mycket sällan sprider infektionen djupare in i innerörat, hjärnan eller andra närliggande vävnader. Detta kan orsaka olika symptom som kan påverka hjärnan och närliggande nerver. Se en läkare om ett barn blir mer sjuk, inte förbättras under 2-3 dagar, eller utvecklar symtom som du inte är säker på.

Vad är behandling för en öroninfektion? Antibiotika - föreskrivs i vissa fall bara.
Vad är behandling för en öroninfektion? Antibiotika - föreskrivs i vissa fall bara.

Det är vanligt för barn att ha två eller flera anfall av öroninflammation under hela barndomen. I de flesta fall, det finns inget du kan göra för att förhindra att smittan från att uppstå. Det finns dock vissa tecken som tyder på att en öroninfektion är mindre benägna att utveckla:

 • Hos ammade barn.
 • Hos barn som bor i ett rökfritt hem. Passiv rökning av spädbarn och barn kan öka risken för att utveckla öroninfektioner, och diverse andra problem.
 • I spädbarn och småbarn som inte använder dummies. Dock har studier visat att användningen av en dummy i unga barn när slippa att sova kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Det är oklart hur, men det verkar hjälpa. Så, om dummies, överväga att använda en dummy hos spädbarn upp till 6-12 månader gamla vid början av varje episod av sömn. Men om du amma, inte börja använda en dummy tills du är väl etablerade med amning. Detta är normalt när barnet är cirka en månad gammal. Men observera:
  • Tvinga inte en dummy på en bebis som inte vill något. Om provdockan faller ut när en bebis sover, bara lämna ut det.
  • Aldrig belägga en dummy med någonting som söta vätskor eller socker.
  • Rengör och byt dummies regelbundet.
  • Det är bäst att använda en dummy bara för att hjälpa ett barn att få sova men inte på andra tider.
  • Överväg att sluta använda en dummy när barnet är ca 6-12 månader gamla.

Ibland, vissa barn har återkommande anfall av öroninflammationer nära varandra. Om detta inträffar, kan en specialist råda en lång kurs av antibiotika för att förhindra ytterligare anfall uppstår.

Ibland kan en specialist råda införandet av en genomföring i trumhinnan om öroninflammationer är mycket vanliga. Detta är samma behandling som används för att behandla vissa fall av vätska i mellanörat. En genomföring är som en liten rör som hjälper till att dränera vätska ut från mellanörat. Viss forskning tyder på att detta kan minska antalet öroninflammationer som uppstår. Se separat broschyr som kallas Operations för vätska i mellanörat för mer information.

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…