Nikotinersättningsmedel

Nikotinersättningsterapi (NRT) ökar din chans att sluta röka.

Nikotinersättning. Om du tar en aminofyllin medicin.
Nikotinersättning. Om du tar en aminofyllin medicin.

Nikotin är en drog som inhaleras från tobak i cigaretter. Det blir i blodet och stimulerar hjärnan. Mest regelbundna rökare är beroende av nikotin.

Om du är en vanlig rökare, när blodet av nikotin sjunker, utvecklar du oftast abstinenssymptom såsom rastlöshet, ökad aptit, oförmåga att koncentrera sig, irritabilitet, yrsel, förstoppning, nikotin sugen, eller bara känner hemskt. Symtomen uppkommer inom några timmar efter att ha den sista cigarett. Om de inte lindras av nästa cigarett, abstinensbesvär bli värre. Om du inte röker längre, abstinensbesvär topp efter ca 24 timmar, och sedan gradvis lätta under ca 2-4 veckor.

Så, de flesta rökare röker regelbundet för att känna sig "normala", och för att undvika abstinenssymtom.

Omkring 2 i 3 rökare vill sluta röka men, utan hjälp, många misslyckas för att lyckas. Den främsta anledningen till att så få rökare att lyckas, trots att de vill sluta röka, är att nikotinberoende är stark och svår att bryta. Det är där nikotinersättning (NRT) kan hjälpa.

NRT är ett sätt att få nikotin i blodet utan att röka. Det finns nikotintuggummi, plåster, inhalatorer, tabletter, pastiller, och sprayer. Du kan köpa de flesta av dessa från apotek och andra försäljningsställen. De finns också tillgängliga på recept.

NRT slutar, eller minskar, symptomen av nikotin tillbakadragande. Detta hjälper dig att sluta röka, men utan obehagliga abstinensbesvär. NRT inte "gör" du slutar röka. Du behöver fortfarande beslutsamhet att lyckas bryta rökning vana.

Relaterade artiklar

 • Ta råd från en GP, ​​sjuksköterska, apotekare eller sluta röka klinik.
 • Bestäm vilken typ av NRT passar dig bäst (se nedan).
 • Ange ett datum att börja. En del människor föredrar att sluta röka i slutet av en dag, och börja NRT när de vaknar dagen därpå. Andra föredrar att använda NRT medan de fortfarande röker, som ett sätt att skära ner gradvis.
 • Du bör använda NRT regelbundet i början, och inte "då och då".
 • Använd en tillräcklig dos av NRT. De högre doserna används när du rökte mer än 18-20 per dag.
 • Använd NRT under minst 8-12 veckor för bästa chans att sluta röka på lång sikt.
 • Dosen av NRT typiskt reduceras i den senare delen av kursen, och sedan stoppas.
 • Du bör inte kombinera NRT med andra läkemedel som hjälper dig att sluta röka, t.ex. bupropion eller vareniklin.

Du är mer benägna att sluta röka om du får rådgivning eller stöd när du tar NRT. En läkare, sjuksköterska, apotekare, eller sluta röka klinik kan ge detta stöd. Även tillverkarna av NRT ofta erbjuda stöd såsom telefonrådgivning, band, webbplatser på Internet, personlig skrivna program, etc. Uppgifterna kommer på paketen för de olika NRT produkterna. Det rekommenderas starkt att du tar upp något erbjudande av stöd och samtidigt gå igenom den svåra tiden för att sluta röka.

NRT ökar chansen att sluta röka. Olika studier har tittat på denna fråga. I studierna jämfördes NRT till en liknande dummy (placebo) produkt hos personer som var angelägna om att sluta röka. Resultaten från studierna visade att i genomsnitt omkring 17 av 100 personer som tog NRT slutat röka framgångsrikt. Detta kan jämföras med ca 10 i 100 som tog dummy (placebo) produkt snarare än NRT. Med andra ord ökade den graden av framgång med ca 70%. En kombination av NRT med stöd eller rådgivning kan ge bäst chans att lyckas.

Det är ingen större skillnad i hur väl de olika typerna av NRT arbete. Personliga preferenser avgör oftast vilken som ska användas. Nedan listas några punkter om varje form av NRT. Observera, detta är bara en kort översikt. Läs tillverkarens anvisningar på förpackningen för detaljerade råd om varje typ av NRT, eller be om råd från en apotekare, läkare eller sjuksköterska.

Nicotine gum

Vad är nikotinberoende? Vad är nikotinersättning?
Vad är nikotinberoende? Vad är nikotinersättning?

Två styrkor tillgängliga - 2 mg och 4 mg. Du bör använda 4 mg styrka om du röker 18 eller fler cigaretter per dag. Du kan tugga upp till 15 stycken per dag till att börja med. För att frigöra nikotin, tugga tuggummi långsamt tills smaken är stark. Sedan vila den mellan kinden och tandköttet för att medge absorption av nikotin i blodomloppet. Tugga tuggummi igen när smaken bleknar och vila igen när smaken är stark, etc. Använd en färsk bit tuggummi efter ungefär en timme.

Efter 2-3 månader bör du använda tandköttet mindre och mindre. Till exempel, minska tuggtid, skär gummit i mindre bitar, eller alternera nikotintuggummi med sockerfritt tuggummi. Gradvis stoppa gummet fullständigt.

Nackdelen med gummi är att vissa människor inte gillar smaken, eller alltid ha något i munnen. Gum är inte lämplig om du bär tandprotes.

Nikotinplåster

Ett plåster som har fastnat på huden frisätter nikotinet i blodet. Några fläckar, som du bär bara när du är vaken, senaste 16 timmarna. Andra typer senaste 24 timmar, och du bär dessa hela tiden. Den 24-timmars plåster kan störa sömnen, men är tänkt att hjälpa till med tidig morgon suget efter nikotin. Plåster är diskreta och lätta att tillämpa.

Plåstren finns i olika styrkor. Tillverkarna rekommenderar normalt att du gradvis minska styrkan av plåstret över tiden innan du slutar helt. Men vissa studier tyder på att stoppa plötsligt är förmodligen lika bra utan behovet av att successivt minska dosen.

Nackdelen av lappar är att en stadig mängd nikotin levereras. Detta efterliknar inte de alternativa höga och låga nivåer av nikotin när du röker, eller med tugga nikotintuggummi. Hudirritation under plåstret sker i vissa användare.

Nikotin inhalator

Detta liknar en cigarett. Nikotin patroner in i det, och inandas i en åtgärd som liknar rökning. Du bör använda om 6-12 patroner om dagen i åtta veckor, och sedan gradvis minska under ytterligare fyra veckor. Det är särskilt lämpligt om du missar hand-till-mun rörelser av rökning.

Nikotin tabletter / pastiller

Du löser detta under tungan (de är inte sväljas). Nikotin absorberas genom munnen in i blodomloppet. De är lätta att använda.

Nikotin nässpray

Nikotinet i sprayen absorberas snabbt in i blodet från näsan. Denna form av NRT härmar nära den snabba ökningen av nikotin som du får från att röka cigaretter. Detta kan hjälpa till att lindra plötsliga ökningar av begäret. Biverkningar såsom näsa och halsirritation, hosta och rinnande ögon förekommer i cirka 1 i 3 användare. Som nässpray kan orsaka nysningar och rinnande ögon för en kort tid efter användning, använd den inte under körning.

Nikotin munsprej

Detta verkar på ett liknande sätt som nässpray, vilket ger en mycket snabb ökning av nikotin nivå. Du kan använda 1 eller 2 sprayningar närhelst du får lust att röka. Du bör använda högst två sprayningar i taget, fyra sprayningar i en timme, eller mer än 64 sprayer under hela dagen. Du kanske märker irritation i halsen eller näsan.

Det här är ett alternativ, speciellt om du har särskilt dåliga abstinensbesvär. Den vanligaste kombinationen är att använda ett NRT patch (som ger en vanlig bakgrund nivån av nikotin) med gummi eller spray (tas då och då för att fylla på nivån av nikotin för att lindra plötsliga cravings). Bevis från forskningsstudier tyder på att denna typ av kombination ger en liten men signifikant ökning av svarsfrekvensen jämfört med en enda produkt. Det är också tänkt att det är säkert att kombinera NRT på detta sätt.

Som regel får nikotin från NRT är mycket säkrare än från cigaretter. (NRT inte innehåller skadliga kemikalier som cigaretter har.) Men följande punkter kan vara relevant för vissa människor.

 • Graviditet. NRT är sannolikt att vara säkrare än fortsatt rökning och så dess användning kan vara motiverat i gravida kvinnor som har svårt att sluta röka. NRT produkter som tas intermittent (såsom tuggummi, sugtabletter, spray, inhalator) är att föredra framför plåster. Detta för att minimera exponeringen av nikotin till det ofödda barnet. Undvik lakrits smaksatt NRT produkter.
 • Amning. Mängden nikotin som blir över i bröstmjölk är förmodligen likartad om mamman röker eller använder NRT. Amning inom en timme av att röka eller ta en NRT produkt kan avsevärt öka nivåerna av nikotin i bröstmjölk. Därför NRT produkter som tas intermittent är förmodligen bäst om NRT används under amning. Undvik att använda NRT under minst en timme före amning.
 • Om du tar en aminofyllin medicin. Aminofyllin, ett läkemedel som används för lungbesvär, bryts ned av kroppen till den aktiva ingrediensen teofyllin. Om du slutar röka, snabbar denna uppdelning upp och nivån av teofyllin i blodet stiger. Om detta händer kan din läkare råda dig att minska dosen av aminofyllin du brukar ta.
 • Bortsett från att orsaka missbruk, är nikotin inte tros orsaka sjukdom när det tas under några månader. De hälsoproblem från cigaretter, såsom lung-och hjärtsjukdomar, är på grund av tjära och andra kemikalier i cigaretter. Så, ta NRT istället för att röka är ett steg mot ett hälsosammare liv.
 • Dosen av nikotin i NRT är inte lika hög som i cigaretter. Dessutom är nikotin från rökning absorberas snabbt, och har en snabbare effekt än NRT. Så, är NRT inte en perfekt ersättare. Utsättningssymtom minskas med NRT, men kan inte gå helt.
 • Alltid läsa etiketten innan NRT för fullständiga instruktioner och varningar.
 • Kostnad - en veckas leverans av NRT kan variera, beroende på vilken du väljer. NRT är också tillgänglig på recept. Däremot kommer din läkare att följa riktlinjer vid förskrivning NRT. Till exempel bör en första recept utfärdas endast om du är fast beslutna att sluta röka, och ytterligare föreskrifter skall endast utfärdas om du har stannat av cigaretter.
 • Risken att bli beroende (beroende) på NRT är liten. Ungefär 1 av 20 personer som slutar röka med hjälp av fortsatt NRT använda NRT på längre sikt. Säkerheten hos NRT när den används under en mycket lång tid är ännu inte kända och de risker och fördelar med att göra detta bör diskuteras med din läkare.

Avsluta - en välgörenhetsorganisation som hjälper människor att sluta röka
Quitline: 0800 00 22 00 Webb: www.quit.org.uk

Rökfritt - information från NHS
Gratis rökning hjälplinje 0800 022 4 332 Webb: www.smokefree.nhs.uk
För hjälp och råd om att sluta röka, och för mer information om dina lokala NHS Sluta röka service.

Aktuella artiklar