MRT

En MR-undersökning är en säker och smärtfri test som kan ge detaljerade bilder av organ och andra strukturer inuti kroppen.

Obs: Informationen nedan är en allmän vägledning. Arrangemangen, och de provningar sätt utförs, kan variera mellan olika sjukhus. Följ alltid instruktionerna från din läkare eller sjukhus.

MRT. Hur fungerar en MR-undersökning arbete?
MRT. Hur fungerar en MR-undersökning arbete?

MR står för magnetisk resonanstomografi. En MR-undersökning använder ett starkt magnetfält och radiovågor för att skapa bilder på en dator, vävnader, organ och andra strukturer inuti kroppen.

Relaterade artiklar

Din kropp innehåller miljontals väteatomer. När du är i en magnetkamera:

 • Ett starkt magnetfält anpassar partiklar som kallas protoner som finns inom väteatomerna. Alla protonerna radas upp parallellt med det magnetiska fältet, som små magneter. (Normalt miljontals protoner alla ligger i slumpmässiga riktningar.)
 • Sedan är korta skurar av radiovågor sänds från skannern i din kropp. Radiovågorna knock protoner från sin position.
 • Då brast av radiovågor stannar, protonerna justera på plats. När de gör detta de utsänder radiosignaler. De protoner i olika vävnader i kroppen omgruppera vid olika hastigheter. Därför varierar signalen som emitteras från olika kroppsvävnader. Så, till exempel, kan mjukare vävnader särskiljas från hårdare vävnader på grundval av de skickade signalerna.
 • Dessa signaler detekteras av en mottagningsanordning i skannern.
 • Den mottagande enheten sänder signalerna till en dator. Datorn skapar en bild baserat på de radiosignaler som avges från kroppen.

Den magnetkamera är som en tunnel omkring 1,5 meter lång, omgiven av en stor rund magnet. Du ligger på en soffa som sedan glider in i skannern. A 'mottagande anordning ", som en antenn, är placerad bakom, eller runt, varvid del av kroppen undersöktes. Detta känner de små radiosignaler som avges från kroppen. När varje "bild" tas på måste du hålla stilla i några minuter, annars skanna bilden kan bli suddig.

Genomsökningen sig är smärtfri. Hela proceduren kan ta 15-40 minuter. Det kan vara lite obekvämt ligga stilla på soffan för den här gången. Små barn kan behöva en narkos för att hålla dem stilla tillräckligt länge för de bilder som ska tas. I vissa fall är en injektion av en speciell kontrast färgämne ges in i blodströmmen via en ven på armen. Detta bidrar till att ge klarare bilder av vissa vävnader eller organ som undersöks.

Radiographeren sitter i kontrollrummet intill skannern och iakttar genom fönstret. Men du kan prata med dem, oftast via en intercom, och du kommer att observeras vid alla tidpunkter på en bildskärm.

Skannern är bullriga så du kommer att få några hörlurar eller öronproppar för att skydda öronen från buller. Ganska ofta du kan lyssna på radio genom hörlurarna eller ta en CD att lyssna på.

En MR-undersökning kan skapa tydliga bilder av de flesta delar av kroppen. Så, är det bra för alla möjliga anledningar där andra tester (t.ex. röntgen ) inte ger tillräckligt med information som krävs. Det används ofta för att få detaljerade bilder av hjärnan och ryggmärgen, för att upptäcka avvikelser och tumörer. Även trasiga ligament runt lederna kan upptäckas av en MR-undersökning. Så, är det används mer och mer efter idrottsskador.

Vanligtvis mycket lite. Din lokala sjukhuset bör ge dig information om vad som krävs innan du kommer för skanningen. Den magnetkamera använder en extremt stark magnet, så personer med vissa typer av medicinska implantat kan inte skannas. Detta beror på att magneten kan potentiellt flytta medicintekniska produkter med metall i dem, eller påverka deras funktion.

Därför, innan du anger skanning område du ska tillfrågas om du har några medicinska apparater i kroppen. (Du kan behöva fylla i ett säkerhets frågeformulär som frågar om saker som kan innehålla metall.) Följande är inte en definitiv lista, men kan hjälpa till att påminna dig om vilken typ av saker röntgensjuksköterskor behöver veta om:

 • Intern (implanteras) defibrillator eller pacemaker.
 • Cochlear (örat) implantat.
 • Kirurgiska klämmor såsom de som används på hjärnan aneurysm.
 • Konstgjorda hjärtklaffar.
 • Implanterade portar läkemedelsinfusion.
 • Implanterad elektronisk enhet, inklusive en pacemaker.
 • Konstgjorda lemmar eller metalliska fogar.
 • Implanterat nervstimulatorer.
 • Pinnar, skruvar, plattor, stentar eller kirurgiska häftklamrar.

Det är också viktigt att tala om för röntgensjuksköterska om du någonsin har haft någon metallfragment lämnats in i dina ögon eller din kropp. I vissa fall kan du behöva en röntgen innan en MR-undersökning, för att se till att du är säker att komma in i skannern.

MRT är smärtfri och tros vara säkra. MRT använder inte röntgenstrålar så eventuella problem i samband med röntgen bilder och datortomografi (som använder röntgenstrålar) inte förknippas med MRT. Men:

 • Sällan, vissa människor har reaktioner på kontrasten färgämne som ibland används.
 • Gravida kvinnor brukar rekommenderas att inte ha en MR-undersökning om det är brådskande. Även om genomsökningen är tänkt att vara säker, är de långsiktiga effekterna av starka magnetfält på ett växande foster ännu inte känt.

Det finns inga efter effekter från sökningen. Du kan återgå till dina normala aktiviteter så fort skanningen är över. Bilderna från sökningen studeras av en specialistläkare (en radiolog) som skickar en rapport till den läkare som begärt genomsökningen.

Aktuella artiklar