Missfall

Omkring 1 i 7 erkända graviditeter slutar i missfall. De flesta är orsakade av en one-off fel i generna. Tala alltid om för din läkare om du har vaginal blödning när du är gravid. Ring en ambulans om blödningen är mycket tung eller om du har svår magen (buksmärta). Att förlora en graviditet kan vara svårt för båda parter. Men att de flesta kvinnor som har ett missfall gå på en lyckad graviditet nästa gång.

Missfall är förlusten av en graviditet när som helst fram till den 24: e veckan. En förlust efter denna tid kallas en dödfödsel. Minst åtta missfall out of 10 inträffar faktiskt före 13 veckors graviditet.

Notera: i det förflutna, har medicinsk information hänvisas ibland till ett missfall som en spontan abort. Detta kan rubba, som i vanligt språk ordet abort används för att avse ett förfarande för att avsluta en graviditet.

Tidigt missfall står för över 50.000 antagning i Storbritannien varje år. Omkring 1 i 7 erkända graviditeter slutar i missfall. Långt fler graviditeter än detta gör det inte - så många som hälften. Detta beror i många fall en mycket tidig graviditet avslutas innan du missar en period, och innan du vet att du är gravid.

Den stora majoriteten av kvinnor som missfall går på att ha en lyckad graviditet nästa gång. Återkommande missfall (tre eller fler missfall i rad), förekommer i ungefär 1 på 100 kvinnor.

Man tror att de flesta tidiga missfall orsakas av en engångsföreteelse kromosomala fel. Detta är oftast en isolerad genetiska misstag, och sällan inträffar igen. Sådana genetiska misstag blir vanligare när mamman är äldre - det vill säga över 35 år gammal. Detta innebär att kvinnor över 35 år som har barn är mer benägna att få missfall.

Missfall. Den missfall Association.
Missfall. Den missfall Association.

Du löper större risk att få missfall om du:

  • Rök. Röker mer än 14 cigaretter per dag fördubblar risken jämfört med icke-rökare.
  • Dricker för mycket alkohol. Även dricka fyra enheter av alkohol per vecka (en enhet är en halv pint öl eller ett litet glas vin) har visat sig öka risken för missfall.
  • Använd partydroger.
  • Är överviktiga eller feta. Om du är överviktig, kanske du kan minska dina chanser att få ett missfall om du ner i vikt innan du försöker bli gravid.
  • Har några avvikelser i livmodern (uterus) eller en svaghet i nacken av livmodern (livmoderhalsen).
  • Har vissa medicinska tillstånd (t ex systemisk lupus erythematosus, antifosfolipidsyndrom).
  • Har diabetes mellitus som inte är välkontrollerad.

Det finns andra mindre vanliga orsaker till missfall. Dessa inkluderar: hormonell obalans, missbildningar i livmodern, svaghet i livmoderhalsen och vissa infektioner gillar listeria och tyska mässling (röda hund). Alkoholmissbruk, rökning, illegala droger och fetma kan också öka risken för missfall.

Utredningar om orsaken till ett missfall vanligtvis inte utföras om du har tre eller fler missfall i rad. Detta eftersom de flesta kvinnor som missfall inte kommer att få missfall igen. Även två missfall är mer sannolikt att bero på slumpen än på någon bakomliggande orsak.

Några myter om orsaken till missfall

Efter ett missfall är det vanligt att känna skuld och skylla missfall på något du har gjort, eller underlåtit att göra. Det är nästan alltid inte fallet. I synnerhet är missfall orsakas inte av lyft, ansträngande, arbetar, förstoppning, sila på toaletten, stress, oro, kön, kryddstark mat eller normal träning.

Det finns heller inga bevis för att vänta på en viss tid efter ett missfall ökar dina chanser att ha en hälsosam graviditet nästa gång.

Det är vanligt att ha lite ljus vaginal blödning någon gång under de första 12 veckorna av graviditeten. Detta betyder inte alltid att du kommer att få missfall. Ofta blödningen lägger sig och det växande barnet är friskt. Detta kallas ett hotande missfall. Du brukar inte ha ont med ett hotande missfall. Om graviditeten fortsätter, finns det ingen skada skedd till barnet.

I vissa fall, hotade missfall fortskrider till ett missfall.

De vanliga symptomen på missfall är vaginal blödning och lägre magen (buken) kramper. Du kan sedan passera någon vävnad från slidan, som ofta ser ut som en blodpropp eller blodproppar. I många fall, blödningen sedan gradvis lägger sig. Den tid det tar för blödningen att bosätta varierar. Det är oftast ett par dagar, men kan pågå i två veckor eller mer. För de flesta kvinnor, är blödningen tungt med blodpropp, men inte svår - det är mer som en tung period. Däremot kan blödningen vara allvarlig i vissa fall.

I vissa fall av missfall, finns det inga symptom. Fostret slutar utvecklas eller dör, men det är fortfarande i livmodern (uterus). Du kanske inte har någon smärta eller blödning. Du kan inte längre får symtom som tyder på att du är gravid (t.ex. graviditetsillamående eller ömhet i brösten). Denna typ av missfall kan inte hittas förrän du har en rutin ultraljud. Detta kan refereras till av läkare som ett missat missfall.

Vissa kvinnor kan uppleva några milda blödningar men inte har någon smärta (eller endast en liten mängd av smärta). Graviditeten fortskrider därefter normalt därefter. Detta kallas ett hotande missfall.

Den typiska smärtan med ett missfall är crampy lägre buksmärtor. Om du har svår, skarp eller ensidig buksmärta, kan detta tyda på ektopisk graviditet. Detta är en graviditet som utvecklas utanför livmodern. Det kan vara väldigt lite blod förloras, eller blodet kan se nästan svart. En brusten utomkvedshavandeskap är en potentiellt livshotande situation som kräver akut kirurgi. Du borde ringa en ambulans eller gå till din närmaste akutmottagning om du är orolig att du kan ha ett utomkvedshavandeskap.

Du bör alltid rapportera någon blödning under graviditeten med din läkare. Det är viktigt att få rätt diagnos, eftersom missfall är inte den enda orsaken till vaginal blödning. Men om du blöder kraftigt eller har svår magen (buksmärta) när du är gravid, ring en ambulans omedelbart.

De flesta kvinnor med blödningar i början av graviditeten ses av en läkare som specialiserat sig på graviditeten - en förlossningsläkare. Detta är ofta i en tidig graviditet Assessment Unit på ditt lokala sjukhus. Det är vanligt att ha en ultraljudsundersökning. Detta görs vanligen genom att sätta in en liten sond i slidan. Detta hjälper till att avgöra om blödningen beror på:

  • En hotande missfall (ett hjärtslag kommer att ses inne i livmodern (uterus)).
  • Ett missfall (inga hjärtslag ses).
  • Någon annan orsak till blödningar (t.ex. ett utomkvedshavandeskap - ingen graviditet inne i livmodern).
Vad är ett missfall? Skotska vård och information om missfall.
Vad är ett missfall? Skotska vård och information om missfall.

Om det är oklart från din ultraljudsundersökning om graviditeten är lönsamt eller inte så kan du bli ombedd att återvända för en upprepning skanning i en till två veckor.

När orsaken till blödningen är känd, kommer läkaren på din behandling alternativ.

Konservativ behandling

Många kvinnor väljer nu att "låta naturen ha sin gång". I de flesta fall graviditeten vävnaden passerar ut naturligt och blödningen stannar inom några dagar efter denna. Detta kan ta upp till 14 dagar för att inträffa. Detta är vanligtvis inte erbjuds om du har haft ett missfall tidigare eller om du har en blödningsrubbning eller tecken på infektion. Men om din blödning förvärras och blir tyngre eller inte bosätter sig då du kan erbjudas alternativ behandling. Alternativt, kan du bestämma att du skulle föredra att ha en definitiv behandling snarare än att ta detta synsätt.

Om din blödning och smärta lösa så ska du göra ett graviditetstest efter tre veckor. Om detta är positivt då du kommer att behöva se din läkare för bedömning.

Behandling med läkemedel

I vissa fall kan du erbjudas vad läkarna kallar medicinsk behandling för ditt missfall. Det är, kan du erbjudas medicinering för att ta antingen genom munnen eller infoga i slidan. Medicineringen hjälper till att tömma livmodern (uterus) och kan ha samma effekt som en operation. Du brukar inte behöver läggas in på sjukhus för detta.

Du kan fortsätta att blöda i upp till tre veckor när medicinsk behandling används. Dock bör blödningen inte vara för tung. Många kvinnor föredrar denna behandling eftersom det oftast innebär att de inte behöver läggas in på sjukhus och inte behöver en operation.

Du bör göra ett graviditetstest tre veckor efter att ha fått medicinsk behandling. Om detta är postiive då du kommer att behöva se din läkare för bedömning.

En operation kan erbjudas till dig men om blödningen inte slutar inom några dagar, eller om blödningen är allvarlig.

Behandling med en operation

Om alternativen ovan inte är lämpliga eller inte lyckas så är det troligt att du kommer att erbjudas en operation. Operationen oftast utförs för att avlägsna resterna av graviditeten kallas evakuering av balanserade produkter av befruktningen (ERPC). I denna operation, (livmoderhalsen) halsen på din livmoder är försiktigt öppnas och ett smalt sugrör placeras i livmodern att avlägsna kvarvarande graviditeten vävnad. Denna operation tar cirka 10 minuter.

Detta kan utföras utan behov av en allmän aneasthetic i vissa fall. Din läkare kommer att kunna diskutera förfarandet i detalj med dig.

Några kvinnor utvecklar en infektion efter att ha denna operation. Om du upplever en feber, en offensiv lukt flytningar eller buksmärtor bör du se en läkare omedelbart. Varje infektion är oftast behandlas framgångsrikt med antibiotika.

Många kvinnor och deras partners finner att missfall är beklämmande. Känslor av chock, sorg, depression, skuld, förlust och ilska är vanliga.

Det är bäst att inte flaskan upp känslor utan att diskutera dem så fullständigt som möjligt med make eller sambo, vänner, med en läkare eller barnmorska, eller med någon som kan lyssna och förstå. Allteftersom tiden går, blir känslan av förlust oftast mindre. Däremot varierar den tid det tar avsevärt. Kval sorg återkommer ibland ur det blå. Den tid då barnet skulle ha fötts kan vara särskilt ledsen.

Ytterligare hjälp och upplysningar

Den missfall association

Skotska vård och information om missfall

Aktuella artiklar