Lipoma

En lipom är en godartad (noncancerous) fet klump som normalt orsakar inga symtom eller problem. De flesta lipom är små och är bäst ensam. Däremot kan ett lipom som utvecklar under huden ser ibland ful. Vid behov kan den avlägsnas genom en enkel operation görs under lokalbedövning.

En lipom är en mjuk fet klump. Det är en godartad (noncancerous) tillväxt består av fettceller som klumpar ihop sig. En lipom kan uppstå i någon del av kroppen där det finns fettceller.

Lipom känner oftast mjuk och kan kännas att röra sig något under huden när du trycker på dem. Bilder av lipom kan hittas här: www.dermis.net:80/dermisroot/en/20539/diagnose.htm

Lipom under huden är de vanligaste

Lipom bildar ofta i fettvävnaden under huden. Dessa är också de mest märkbara och kära som de ser ut och känns som mjuka, kupol-formade knölar under huden. De varierar i storlek från ärt storlek till flera centimeter i diameter. De vanligaste platserna där lipom utvecklar är på axlarna, bröstet och ryggen, men andra delar av huden kan framkalla en lipom.

Andra delar av kroppen

Lipoma. Lipom under huden är de vanligaste.
Lipoma. Lipom under huden är de vanligaste.

Lipom kan sällan bildas inuti kroppen också. Men i de flesta av dessa fall kommer du inte att vara medveten om att du har ett lipom, som du inte kan se dem, och de sällan orsakar några problem.

Vem som helst kan utveckla en lipom i alla åldrar. Lipom är vanligt - ungefär 1 av 100 personer utveckla en eller flera lipom. Vissa människor ärver en tendens att utveckla lipom och kan ha flera på olika delar av kroppen. Ibland så många som 20 eller mer utvecklas. Det är emellertid vanligare att utveckla bara en eller två.

Lipom kan uppstå hos personer som är normal vikt samt människor som är överviktiga.

I själva, lipom är inte allvarliga och de flesta lipom orsakar inga symtom eller problem. De växer mycket långsamt. Ibland ett lipom under huden kan vara ful om den växer till flera centimeter i diameter. I sällsynta fall kan en lipom trycker på en annan struktur och orsaka problem. Till exempel, om man trycker på en nerv det kan orsaka smärta. Även sällsynta, kan en lipom utvecklas i tarmväggen och orsaka problem såsom smärta eller en blockering i tarmen.

Ibland kan en scan eller annan utredning som görs av andra skäl kan detektera en lipom inuti kroppen av en slump.

Det är ett tillstånd som kallas familjär multipla lipom där grupper av fettceller bildas under huden och sedan producera flera fettansamling. Detta är ett ovanligt tillstånd och körs i familjer.

Obs: lipom är alltid godartade. Det finns inga vetenskapliga belägg för att ett lipom ökar risken att utveckla cancer i framtiden.

Vanligtvis inte. Om du inte besväras av ett lipom som utvecklar, då är det bäst att bara lämna den ensam. Men vissa människor vill lipom som är fula att tas bort av kosmetiska skäl. Till exempel, om de inträffar på ditt ansikte. Ibland behöver en lipom tas bort om det orsakar symtom såsom trycksår ​​symtom. Ibland ett lipom inuti kroppen avlägsnas för att titta på under mikroskop för att se den tillväxt som har upptäckts är en lipom och inte något mer allvarligt.

För ett lipom som bildar under huden, oftast det kan avlägsnas genom ett enkelt mindre operation. Några lokalbedövning injiceras i huden över lipom. När den överliggande huden är bedövad av lokalbedövning, ett snitt (cut) görs över lipom. Den lipom avlägsnas sedan och skärs bort från den underliggande vävnaden. Såret är sedan sys upp. Ett fint ärr kommer att vara kvar.

Aktuella artiklar