Lär känna dina testiklar (testiklar)

Om du är en ung man eller tonåring, bör du vara medveten om hur dina testiklar (testiklar) normalt känner. Rapportera eventuella förändringar eller klumpar med din läkare.

Relaterade artiklar

  • Testikelcancer
Lär känna dina testiklar (testiklar). Varför ska jag veta hur mina testiklar känner?
Lär känna dina testiklar (testiklar). Varför ska jag veta hur mina testiklar känner?

Även ovanligt, är cancer i testiklarna den vanligaste cancerformen hos unga män i Storbritannien. Om en man i 500, i åldrarna mellan 15 och 50 år, utvecklar cancer i testiklarna. Den exakta orsaken är inte känd. Men, om det upptäcks tidigt är det ett av de enklaste cancer att behandla och bota. Så, om du är en tonårig pojke eller ung man, du borde få veta hur dina testiklar normalt känner. Eventuella förändringar skulle då vara lättare att upptäcka. Detta är särskilt viktigt för bröder av folk med cancer i testiklarna, eftersom de har en högre än genomsnittet att utveckla denna typ av cancer.

Den bästa tiden att känna dina testiklar är efter ett bad eller dusch när du är avslappnad. Håll varje testikel i sin tur i en handflata, och använd ditt finger och tummen försiktigt känna testiklarna och närliggande strukturer.

Det är normalt för en testikel att vara något större än den andra, och för en att hänga något lägre än den andra. Testiklarna själva känner släta, mjuka bollar inne i baggy pungen. På toppen och på baksidan av varje testikel är bitestiklarna (detta lagrar spermier). Detta känns som en mjuk svullnad knuten till testikeln, och kan vara ganska öm om man trycker på den ordentligt. Leder från bitestiklarna är sädesledaren. Du kan känna varje sädesledaren på vardera sidan baktill och ovanpå pungen. De känns som mjuka, smala rör som passerar upp och in i ljumsken. (Sädesledaren bär spermien till penis.) Vissa människor förväxlar den normala bitestiklarna eller sädesledare med en onormal klump.

Om du märker någon förändring i storlek eller vikt en testikel, eller någon form av onormala klumpar, svullnader eller fläckar anbud, sedan se din läkare. Läkare är vana att undersöka testiklarna och kommer att kunna ge råd om avvikelse är allvarlig eller inte.

Obs: de flesta avvikelser är inte cancer. Till exempel: samlingar av vätska, infektioner, och ofarliga cystor är vanliga och behandlingsbara. Cancer i testiklarna börjar oftast som en liten, hård, smärtfri knöl på ena testikeln, som du kan känna sig borta från den normala mjuk klump i bitestiklarna.

Vilka ändringar bör jag se upp med? Tänk om det är cancer?
Vilka ändringar bör jag se upp med? Tänk om det är cancer?

Behandling av cancer i testikel är ofta effektivt. I mer än 9 av 10 fall kan behandlingen leda till en komplett botemedel. Men ju tidigare det upptäcks, desto lättare är det att behandla. Mer än en tredjedel av personer med denna cancer rådgöra med sin läkare efter att cancern har spridit sig, vilket gör behandlingen svårare. Ofta är detta på grund av ogrundad rädsla, eller bara hoppas att det kommer att försvinna.

Aktuella artiklar