Laparoskopi och laparoskopisk kirurgi

Laparoskopi är ett kirurgiskt ingrepp som använder en speciell kirurgiskt instrument som kallas laparoskop att titta in i kroppen, eller att utföra vissa operationer.

Obs: Informationen nedan är en allmän vägledning. Arrangemangen, och de provningar sätt utförs, kan variera mellan olika sjukhus. Följ alltid instruktionerna från din läkare eller sjukhus.

Relaterade artiklar

Laparoskopi är ett förfarande för att titta inuti buken med hjälp av en laparoskop. Ett laparoskop är som en tunn teleskop med en ljuskälla. Det används för att lysa upp och förstora strukturerna inne i buken. Ett laparoskop ledes in i buken genom ett litet snitt (cut) i huden.

En laparoskopi kan göras för att hitta orsaken till symtom som buksmärta, bäckensmärta, eller svullnad i buk-eller bäckenregionen. Eller, kan det ske om ett tidigare test såsom en röntgen eller skanning har identifierat ett problem i buken eller bäckenet. En laparoskopi möjliggör en läkare för att se klart inuti magen. Vissa gemensamma villkor som kan ses genom laparoskopi inkluderar:

Förutom att bara titta inuti, kan en läkare använda fina instrument som också förs in i buken genom en annan litet snitt i huden. Dessa instrument används för att klippa, trimma, biopsi, greppa, etc, inne i buken. Denna laparoskopisk kirurgi kallas ibland "titthålskirurgi" eller "minimalinvasiv kirurgi". Laparoskopisk kirurgi kan användas för olika förfaranden.

Några vanliga utförda operationer inkluderar:

 • Avlägsnande av gallblåsan. Detta kallas ibland en laparoskopisk kolecystektomi, eller "lap choly" för kort. Det är nu den vanligaste sättet för en gallblåsa skall avlägsnas.
 • Borttagning av appendix.
 • Borttagning av fläckar av endometrios.
 • Avlägsnande av delar av tarmarna.
 • Kvinnlig sterilisering.
 • Behandla utomkvedshavandeskap.
 • Ta en biopsi (litet urval) av olika strukturer inne i buken som kan ses under mikroskop och / eller testat på andra sätt.

I allmänhet, jämfört med traditionell kirurgi, med laparoskopisk kirurgi finns det oftast:

 • Mindre smärta efter ingreppet.
 • Mindre risk för komplikationer.
 • En kortare vårdtid och en snabbare återhämtning.
 • En mycket mindre ärr.

Laparoskopi och laparoskopisk kirurgi görs oftast medan du sover under narkos. Huden över buken rengörs. Kirurgen eller gynekolog gör då ett litet snitt (cut) ca 1-2 cm lång nära till naveln (naveln). Viss gas injiceras genom snittet till "blåsa ut" bukväggen något. Detta gör det lättare att se de inre organen med laparoscope som försiktigt trycks genom snittet i bukhålan. Kirurgen eller gynekolog ser sedan ned laparoscope eller tittar på bilder på en TV-skärm kopplad till laparoscope.

Om du har ett kirurgiskt ingrepp, är en eller flera separata små snitt görs i buken huden. Dessa tillåter tunna instrument som skall skjutas in i bukhålan. Kirurgen eller gynekolog kan se ändarna av dessa instrument med laparoscope och så kan utföra det föreskrivna förfarandet.

När kirurgen eller gynekolog är klar, är det laparoscope och andra instrument tas bort. Snitten sys och dressingar tillämpas.

Laparoskopi och laparoskopisk kirurgi. Vad är en laparoskopi?
Laparoskopi och laparoskopisk kirurgi. Vad är en laparoskopi?

Som du kommer vanligtvis att vara under narkos, bör ditt sjukhus ge dig instruktioner om fasta före operationen. Beroende på orsaken till din operation, kan det finnas mer specifika instruktioner. Din läkare kommer att ge dig denna information om så behövs.

Du kan känna lite öm runt snitt. Du kan ha en viss smärta i skuldran. Detta orsakas av den gas som hade pumpats in irriterande membranet som har samma nerver som vid skuldran. Denna smärta går snart ut. Den tid att återhämta sig kan variera, beroende på varför förfarandet har gjort och vad operationerna utfördes.

Det kan finnas några mindre blödningar eller blåmärken runt hudincisionerna. Annars, i de flesta fall en laparoskopi bara att titta in går utan problem. Eventuella problem som kan uppstå är följande:

 • Oavsiktliga skador på strukturer inne i buken, t.ex. tarmarna eller vissa blodkärl. Det är sällsynt, men om det inträffar, kan en akut traditionell operation behövas för att åtgärda skadan.
 • Som med alla drift finns det en liten risk för komplikationer av anestesi.
 • Ibland blir snittet infekterad vilket kan kräva en kurs av antibiotika.

Om du har laparoskopisk kirurgi kan risken för komplikationer ökar, beroende på vilken operation utförs.

Aktuella artiklar