Läkemedel mot svampinfektioner

Det finns flera olika svampdödande preparat som används för att behandla olika svamp infections.They komma som krämer, schampo, pessar, mediciner att ta med munnen, och injektioner. Längden på behandlingen beror på vilken typ av svampinfektion du har, hur allvarlig den är och om du har några andra hälsoproblem - exempelvis problem med ditt immunsystem. Vissa kurser av behandlingen kan vara så kort som några dagar (till exempel för vaginal svampinfektion), kan andra kurser vara en länge som tio veckor (t.ex. för ringorm infektion i hårbotten).

Svampinfektioner i hud, naglar, mun och vagina

Många typer av svamp bakterier (svamp) lever ofarligt i marken, på mat, på vår hud och på andra platser i omgivningen. Emellertid kan vissa typer av svampar frodas och föröka sig på ytan av kroppen, för att orsaka infektion av huden, naglar, mun eller vagina.

De vanligaste svampar som orsakar hudinfektioner är tinea grupp av svampar. Till exempel är tinea pedis (fotsvamp) en vanlig svampinfektion i tårna och fötter. En vanlig svampinfektion i munnen och slidan kallas trast. Detta orsakas av en överväxt av candida som är en jäst (en typ av svamp). Små antal candida lever vanligen på huden. Dock kan vissa förhållanden ge candida att föröka sig och orsaka infektion.

Det finns ett antal broschyrer med information om de gemensamma svampinfektioner - se till exempel broschyrer kallas "svampinfektion spik infektion" och "Ringorm i hårbotten" och "Fotsvamp".

Relaterade artiklar

Svampinfektioner i kroppen

Svampinfektioner i hud, naglar, vagina och mun är ganska vanligt, men är sällan allvarliga och brukar inte sprida sig djupare in i kroppen. Om du i övrigt är frisk och har ett normalt immunförsvar, är det sällsynt att svampar att påverka inre organ. Emellertid svampinfektioner i hjärta, lunga, hjärna och andra organ ibland inträffar. Dessa interna svampinfektioner kan vara allvarliga och ibland livshotande.

Olika typer av svamp kan orsaka inre infektioner. Till exempel:

 • Aspergillos oftast drabbar lungorna, men ibland smittar andra organ.
 • Kryptokockos är ovanligt, men kan orsaka hjärnhinneinflammation.
 • Histoplasmos är sällsynt, men kan orsaka allvarliga infektioner i lungorna och andra organ.
Läkemedel mot svamp. Vad är svampinfektioner?
Läkemedel mot svamp. Vad är svampinfektioner?

Du löper större risk att utveckla en inre svampinfektion om ditt immunförsvar inte fungerar korrekt. Till exempel, om du tar kemoterapi, om du har hiv / aids, etc. Vissa människor med ett dåligt immunförsvar ordineras regelbunden svampdödande läkemedel för att förebygga allvarliga svampinfektioner från att utvecklas.

Det finns flera olika typer av läkemedel mot svamp. De kommer som krämer, vagitorier (en tablett för att gå in i slidan), schampon, mediciner att ta med munnen, och injektioner. De flesta arbetar genom att skada cellväggen av svampen, som orsakar den fungala cellen dör. Människor som är föreskrivna ett svampdödande injektion är oftast på sjukhus och är mycket sjuk.

Svampdödande krämer pessar, eller sprayer (nagelsvampsområdet)

Dessa används för behandling av svampinfektioner i hud och vagina. De inkluderar: klotrimazol, ekonazol, ketokonazol, mikonazol, tiokonazol, terbinafin, nystatin, amorolfin och griseofulvin. De finns i olika varumärken.

Ibland en svampdödande kräm kombineras med andra krämer när två åtgärder krävs. Till exempel är en antifungal kräm kombineras ofta med en mild steroid kräm, såsom hydrokortison, för att behandla vissa utslag. Den svampdödande kräm Infektionen läker, och den milda steroid kräm minskar inflammation som orsakas av infektionen.

Svampdödande schampo

Ett schampo som innehåller ketokonazol ibland för att behandla hårbotten svampinfektioner.

Svampdödande läkemedel som tas genom munnen

Det finns olika typer. Till exempel:

 • Mikonazol kommer som en oral gel, och nystatin komma som en vätska. Ingen av dessa läkemedel absorberas genom tarmen in i kroppen. De används för att behandla candidainfektioner (torsk) i mun och svalg.
 • Terbinafin, itrakonazol, flukonazol, ketokonazol, griseofulvin, posakonazol, och vorikonazol kommer som tabletter, som absorberas i kroppen. De används för att behandla olika svampinfektioner. Den ena väljs beror på vilken typ av infektion du har. Till exempel:
  • Terbinafin används ofta för att behandla spik infektioner som vanligen orsakas av en tinea typ av svamp.
  • Flukonazol är vanligen används för att behandla vaginal svampinfektion, som ett alternativ till att använda svampdödande kräm. Det används också för att behandla och förebygga vissa svampinfektioner i kroppen.

Antifungal injektioner

Dessa kan användas om du har en allvarlig svampinfektion i kroppen. Amfotericin, flucytosin, itrakonazol, vorikonazol, anidulafungin, caspofungin, och micafungin är läkemedel som ibland används på detta sätt. Den en väljs beror på typen av svamp som orsakar infektionen.

Obs: läkemedel mot svampinfektioner är olika mot antibiotika (antibakteriella läkemedel). Antibiotika dödar inte svamp - de dödar bakterier (en annan typ av bakterie). I själva verket är du mer benägna att få en svampinfektion om du tar antibiotika. Till exempel, många kvinnor utvecklar trast efter att ha tagit en kurs av antibiotika. Detta beror på att antibiotika kan döda den normala ofarliga bakterier som lever på huden eller slidan och göra det lättare för svampar att blomstra.

Du bör läsa bipacksedeln som följer med din varumärke för en fullständig lista över varningar och möjliga biverkningar. Som en allmän regel:

 • Svampdödande krämer och schampo. Dessa orsakar vanligen inga biverkningar och är lätta att använda. Ibland, vissa kvinnor utvecklar irritation runt slidan efter applicering vaginala svampdödande produkter.
 • Läkemedel mot svampinfektioner med munnen. Den mest använda är terbinafin för spik infektioner, miconazole och nystatin för muntorsk, och flukonazol för vaginal svampinfektion. Dessa orsakar vanligen inga biverkningar. Du kan även köpa flukonazol utan recept på apotek, eftersom det anses vara ett läkemedel som är osannolikt att orsaka problem. Vissa svampdödande preparat orsaka leverproblem eller andra biverkningar hos ett litet antal människor.
 • Svampdödande injektioner. Dessa har mer risk att orsaka biverkningar och ibland allvarliga problem. Men dessa används för att behandla allvarliga svampinfektioner och risken för biverkningar måste vägas mot behovet av behandling.

Längden på behandlingen beror på vilken typ av svampinfektion du har, hur allvarlig den är och om du har några andra hälsoproblem - exempelvis problem med ditt immunsystem. Vissa kurser av behandlingen kan vara så kort som några dagar (till exempel för vaginal svampinfektion), andra kurser kan vara lång som tio veckor (till exempel fo ringorm infektion i hårbotten).

De flesta människor har möjlighet att använda nagelsvampsområdet och ta orala antimykotika. Men även om du inte kan ta ett svampdödande, kan läkaren oftast kan hitta en som passar dig.

Svampinfektioner i hud, naglar, mun och vagina. Svampinfektioner i kroppen.
Svampinfektioner i hud, naglar, mun och vagina. Svampinfektioner i kroppen.

Vissa orala antimykotika kan interagera med andra mediciner som du kan ta. Detta kan orsaka reaktioner, eller minska effekten av den ena eller andra av behandlingarna. Så när du ordineras ett svampdödande, bör du berätta för en läkare om du tar andra läkemedel.

Ja - det ett antal svampdödande krämer du kan köpa på apoteket (till exempel, klotrimazol, och terbinafin). Dessutom kan du också köpa oralt flukonazol från apoteket, för att behandla vaginal svampinfektion.

Om du tror att du har haft en bieffekt till en av dina mediciner, kan du anmäla detta på Yellow Card Scheme. Du kan göra detta online på följande webbadress: www.mhra.gov.uk / Yellowcard.

The Yellow Card Scheme används för att göra apotekare, läkare och sjuksköterskor medvetna om eventuella nya biverkningar som dina mediciner kan ha orsakat. Om du vill rapportera en biverkan, måste du ge grundläggande information om:

 • Den bieffekt.
 • Namnet på medicinen som du tror orsakade det.
 • Information om den person som hade bieffekt.
 • Dina kontaktuppgifter som reporter på bieffekt.

Det är användbart om du har din medicinering och / eller bipacksedeln som medföljde den med dig när du fyller i rapporten.

Aktuella artiklar