Läkemedel för svindel

Vertigo är en typ av yrsel som kan pågå under en kort tid (minuter) eller kan pågå i timmar eller tom dagar. Människor som har svindel kan också ha illamående och kräkningar, och en förlust av balans. Vertigo är oftast orsakas av problem i innerörat. Läkemedel för behandling av svindel hjälpa till att lindra illamående och kräkningar, och en del kan också lindra yrsel. Dessa läkemedel är oftast bara ges för en kort tid (upp till 14 dagar). I många fall din läkare kan ta reda på vilka tillstånd har orsakat svindel, och kommer då ge råd om behandling för detta tillstånd.

Vertigo är en typ av yrsel som kan pågå under en kort tid (minuter) eller kan pågå i timmar eller tom dagar. Människor som har svindel har en falsk känsla av sin omgivning rör sig eller snurrar. Detta brukar åtföljas av illamående (illamående) och en förlust av balans. Vertigo är ett symptom och inte ett villkor i sig. I de flesta fall det finns ett medicinskt tillstånd som orsakar yrsel, men ibland är orsaken okänd.

Den vanligaste orsaken till yrsel är ett problem med den inre delen av örat - till exempel en infektion eller inflammation. När vi flyttar vår huvudet, berättar inre delen av örat oss där vår huvud är. Det gör detta genom att skicka signaler till hjärnan och detta hjälper oss att hålla balansen. Om det finns problem med den inre delen av örat då detta ger oss anledning att känna sig sjuk och yr.

Andra villkor som kan påverka innerörat och orsaka yrsel inkluderar Ménières sjukdom, åksjuka, och toxicitet av örat som orsakas av läkemedel. En vanlig orsak till yrsel hos äldre är godartad paroxysmal lägesyrsel. Detta medför korta episoder av svindel (intensiv yrsel) när du flyttar huvudet i vissa riktningar. Det är tänkt att vara orsakade av små fragment av skräp i innerörat.

Mindre vanligt, får svindel orsakas av förhållanden som gör ändringar i vissa delar av hjärnan - till exempel en stroke, migrän, multipel skleros, akustisk neurom (tillväxt i hjärnan), diplopi (dubbelseende), och dricker för mycket alkohol.

Behandlingen av yrsel beror på vad som orsakat det. Till exempel, om du har en öroninfektion kan läkaren ordinera ett antibiotikum, eller för andra orsaker till yrsel din läkare kan ge dig speciella övningar att göra. Resten av denna bipacksedel diskuterar endast läkemedel som hjälper till att lindra symptomen av yrsel och illamående av svindel. Det finns separata broschyrer kallas Benign paroxysmal lägesyrsel, Ménières sjukdom, Labyrintit och vestibulära neurit, Yrsel, och migrän.

Obs: svindel är ibland kallas en "rädsla för höjder" - detta är inte korrekt. Den rätta termen för rädsla för höjder är acrophobia.

Ett antal läkemedel kan förskrivas för att hjälpa till med symptom på yrsel. De innefattar: proklorperazin eller antihistaminer såsom cinnarizin, cyklizin eller prometazin. Dessa läkemedel är desamma som används för att behandla illamående och åksjuka. De fungerar genom att blockera vissa kemikalier i hjärnan. Proklorfenazin blockerar en kemikalie som heter dopamin, vilket bidrar med svår sjukdom och antihistaminer blockera histamin som hjälper till med mild sjukdom och kräkningar samt svindel. Betahistin är ett antihistamin som kan förskrivas till patienter med Ménières sjukdom, för att förhindra attacker från att uppstå. Man tror att detta läkemedel förbättrar blodflödet runt örat.

Dessa läkemedel finns i olika varumärken och finns som tabletter, kapslar, vätskor och injektioner, och en del finns som sublinguala tabletter (tabletter som löses upp mellan den övre tandköttet och läppen).

Det finns inga bra studier som berättar hur väl dessa läkemedel verkar. Men de har ordinerats för att behandla yrsel under många år.

Valet av läkemedel beror på vad som orsakar din svindel och hur svåra dina symtom är. Om du har svårt illamående, kan din läkare förskriva proklorperazin. Fördelen med detta läkemedel är att det finns som en injektion eller en sublingual tablett och kan vara mer lämplig för personer som är mycket sjuka och kräkningar.

Om du har lätt illamående, kan din läkare förskriva ett antihistamin såsom cinnarizin, cyklizin eller prometazin. Dessa kommer också att hjälpa till att behandla yrsel.

Läkemedel mot yrsel och sjukdom är oftast bara tas för en kort tid - normalt från 3 till 14 dagar. Om du har yrsel ofta, kan din läkare förskriva en bristvara i dessa mediciner för att hålla sig hemma, för att använda när du har en annan attack.

Det är inte möjligt att räkna upp alla tänkbara bieffekter av vart och ett av dessa läkemedel i denna bipacksedel. Men som med alla mediciner, det finns ett antal biverkningar som har rapporterats. Om du vill ha mer specifik information om ditt läkemedel, se bipacksedeln som medföljde din medicin.

De flesta biverkningar är inte allvarliga och varje person kan reagera olika på dessa läkemedel. Vanliga biverkningar inkluderar dåsighet, förstoppning, huvudvärk, trötthet, sömnlöshet (sömnsvårigheter), och matsmältningsbesvär. Proklorperazin kan orsaka muskelryckningar i axlar, ansikte och hals. Det går oftast bort när detta läkemedel stoppas.

Det finns väldigt få människor som inte kan ta en medicin för svindel. Om av någon anledning ett läkemedel har orsakat en bieffekt eller det finns en anledning till att du inte kan ta en, kan läkaren välja en annan typ av läkemedel som passar dig.

Du kan köpa Cinnarizine från apoteket, men apotekaren kan bara sälja det till folk som har åksjuka.

Läkemedel för svindel. Vad är yrsel och vad som orsakar det?
Läkemedel för svindel. Vad är yrsel och vad som orsakar det?

Om du tror att du har haft en bieffekt till en av dina mediciner, kan du anmäla detta på Yellow Card Scheme. Du kan göra detta online på följande webbadress: www.mhra.gov.uk / Yellowcard.

The Yellow Card Scheme används för att göra apotekare, läkare och sjuksköterskor medvetna om eventuella nya biverkningar som dina mediciner kan ha orsakat. Om du vill rapportera en biverkan, måste du ge grundläggande information om:

  • Den bieffekt.
  • Namnet på medicinen som du tror orsakade det.
  • Information om den person som hade bieffekt.
  • Dina kontaktuppgifter som reporter på bieffekt.

Det är användbart om du har din medicinering och / eller bipacksedeln som medföljde den med dig när du fyller i rapporten.

Den Ménières samhälle

Hjälptelefon: 0845 120 2975 Webb: www.menieres.org.uk

Aktuella artiklar