Kost och livsstil under graviditeten

Graviditet kan vara en mycket spännande tid för de flesta människor. Det kan också göra att vissa människor känner sig orolig för vad de borde (eller inte bör) göra för sin egen och sina barns hälsa. Informationen nedan kommer att svara på många vanliga frågor. Det finns också länkar till ytterligare tillförlitliga informationskällor längst ner på sidan.

Under graviditeten är det viktigt att fortsätta att äta en sund och balanserad kost. Du kan ha en ökad aptit, men det är inte nödvändigt att "äta för två", även om du har tvillingar eller trillingar. För mycket viktökning ökar risken att utveckla problem senare i graviditeten. Dessutom är extra vikt svårt att förlora efter förlossningen. Enligt World Health Organization, är för kvinnor med en normal före graviditeten vikt, en viktökning på 10-14 kg över graviditet förknippad med den lägsta risken för komplikationer.

Relaterade artiklar

Ät en sund och balanserad kost

Sikta på att äta en hälsosam kost (som alla bör äta, inte bara gravida kvinnor). Kortfattat, bör merparten av de flesta måltider vara stärkelse-baserade livsmedel (t.ex. bröd, spannmål, potatis, ris och pasta), med frukt och grönsaker. Ät proteinrika livsmedel som kött, fisk, baljväxter, kyckling, etc, med måtta.

Inkludera livsmedel med massor av järn, kalcium och folsyra: en växande barn behöver dessa näringsämnen från början av graviditeten:

 • Järn är främst i rött kött, baljväxter, torkad frukt, gröna grönsaker och berikade spannmål.
 • Kalcium är främst i mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt. (Lättmjölk, ost och yoghurt innehåller oftast lika mycket kalcium som de feta sorterna.)
 • Folsyra är främst i gröna grönsaker, brunt ris, och berikade spannmål.

Fisk: i allmänhet, är fisk en bra källa till protein och andra näringsämnen. Sikta på att äta minst två portioner fisk per vecka, med åtminstone en del är fet fisk (se nedan). Det finns dock några viktiga undantag. Vissa typer av fisk innehåller en hög nivå av kvicksilver som kan skada utvecklingen av nervsystemet hos fostret. På grund av detta råder Food Standards Agency (FSA):

 • Du bör inte äta någon haj, marlin, eller svärdfisk.
 • Limit tonfisk - äter inte mer än fyra medelstora burkar (avrunnen vikt = 140 g per burk) eller två färska biffar tonfisk per vecka (väger ca 140 g kokt eller 170 g rå).

Också, inte äter rå fisk eller råa skaldjur (som kan innehålla bakterier (bakterier), virus eller parasiter).

Dessutom kan vissa typer av fisk innehåller en liten mängd kemikalier från föroreningar, inklusive dioxiner och polyklorerade bifenyler (PCB). Om du äter en hel del av dessa fiskar, kan dessa kemikalier bygga upp i kroppen över tid, vilket kan vara skadligt. På grund av detta, rekommenderar Finansinspektionen att du bör ha mer än två portioner i veckan av något av följande fisk:

 • Fet fisk, inklusive makrill, sardiner, lax, öring och färsk tonfisk. (Tonfisk inte räknas som fet fisk.)
 • Havsruda, havsabborre, piggvar, hälleflundra, rock lax (även känd som pigghaj, flinga, Huss, rigg eller rock ål).
 • Brown krabbkött.

Men, är det råd ovan (från FSA) kontroversiell. Vissa experter tror att de råd att äta mer än två portioner fet fisk per vecka under graviditeten är för restriktiv, och kan även vara skadligt för ett växande foster. Till exempel, en studie fann att barn till mödrar som ätit en rimlig mängd fet fisk under graviditeten hade i genomsnitt, bättre kommunikation och sociala färdigheter hos ålder 7. Fet fisk är rik på näringsämnen som kallas omega-3 fettsyror. Man tror att omega-3-fettsyror är viktiga för att underlätta hjärnans utveckling och kan vara orsaken till resultaten av denna studie.

Därför vissa experter hävdar att oron över giftiga kemikalier i fisk är alltför försiktiga och att fördelarna med att äta tre eller fler portioner fet fisk per vecka uppväger andra risker. Ytterligare forskning kan bidra till att klargöra detta.

Livsmedel och drycker för att undvika

Du bör inte äta följande om du är gravid:

 • Allt med mycket vitamin A. Du behöver en liten mängd av vitamin A för att hålla friska. Däremot kan stora mängder skada fostret. Så, undvik:
  • Lever och produkter lever såsom leverpastej och torsklever kosttillskott olja.
  • Vitamintabletter eller kosttillskott som innehåller vitamin A.
 • Livsmedel som kan ha höga halter av listeria. Denna bakterie (grodden) brukar inte orsaka problem i människor som inte är gravid. Men gravida kvinnor är mer benägna att bli smittade med listeria, och det ibland orsakar missfall, dödfödsel, eller infektioner hos barnet efter födseln. Livsmedel som löper störst risk att bära listeria är:
  • Undercooked kött och ägg. Detta kan inträffa i vissa förkokt kött och färdigmat. Kontrollera att alla kött mat tillagas tills rykande het. Ägg ska kokas tills den vita och gulan är fast. Undvik livsmedel som kan innehålla råa ägg, såsom vissa typer av majonnäs och mousse.
  • Mögel-mogna och mjuka ostar som brie, camembert och blåmögel ostar. (Hårda ostar och bearbetade keso är säkra.)
  • Patéer - inklusive vegetabiliska pastejer.
  • Råa skaldjur och rå fisk.
  • Opastöriserad mjölk Obs. Getmjölk är ofta opastöriserad, och getmjölk produkter såsom ostar är ofta tillverkade av opastöriserad mjölk.
 • Vissa fisk (som beskrivits tidigare).
 • Begränsa mängden koffein till högst 200 mg per dag. Koffein är ett ämne som förekommer naturligt i livsmedel såsom te, kaffe och choklad, läggs till vissa drycker såsom cola, och vissa energidrycker, och är en ingrediens i vissa hosta och förkylning, och vissa smärtstillande medel som du kan köpa på apotek. Att ha en massa koffein ökar risken för missfall och barn med låg födelsevikt. Den ökade risken är liten. Men, är det bäst att spela safe.The huvudkällorna för koffein är kaffe, te, choklad och cola. Det läggs också till vissa energidrycker och till viss hosta och förkylning. Som en grov guide:
  • En mugg snabbkaffe har ungefär 100 mg koffein.
  • En mugg bryggkaffe har cirka 140 mg koffein.
  • En kopp te har ungefär 75 mg koffein.
  • Ett 50 g mörk chokladkaka har ungefär 50 mg koffein. Mjölkchoklad har ungefär hälften av koffeinet att mörk choklad har.
  • En burk cola eller en halv burk en energidryck har upp till 40 mg koffein.
 • Lakrits kan vara viktigt att undvika. En undersökning publicerad 2009 fann att kvinnor som åt mycket lakrits (vilket är vanligt i vissa länder) var mer benägna att ha barn med lägre intelligens nivåer och fler beteendeproblem. Ytterligare forskning behövs för att klargöra denna fråga.

En anteckning om jordnötter: tills nyligen, rådde FSA som du kanske vill undvika att äta jordnötter när du är gravid om du har en atopisk sjukdom såsom astma, eksem eller hösnuva, eller om en nära familjemedlem har något av dessa villkor. Detta berodde på att det fanns en oro för att barnen skulle kunna utveckla en jordnötsallergi som ett resultat av sin mamma äta jordnötter under graviditeten. Men i ljuset av ny bevisning, var detta råd ändrades i december 2008. Finansinspektionen råder nu att det inte finns något behov för kvinnor som är gravida eller ammar, eller som har barn under 3, att ändra sina kostvanor för att utesluta jordnötter.

Medicinering

Effekterna av vissa receptbelagda läkemedel har studerats väl och det är känt att vissa läkemedel är säkra under graviditeten. Till exempel är paracetamol i normal dosering säker och användbar för huvudvärk, ryggvärk och andra värk och smärta som kan uppstå under graviditeten. Men för många mediciner, vet vi inte säkert om de är säkra eller osäkra. Så om du är gravid bör du minimera din användning av medicinering. Detta gäller även läkemedel som du kan köpa. Dessutom, bara för att en medicin säger att det är naturläkemedel eller naturlig, betyder inte nödvändigtvis att det är ofarligt eller säker.

Tala alltid om för läkare eller tandläkare som förskriver läkemedel till dig att du är gravid. Dessutom, ta inte läkemedel som du kan köpa över disk (inklusive naturläkemedel) om de inte är kända för att vara säkra under graviditeten. Den farmaceut kommer att råda.

 • Paracetamol vid normal dosering är säker och användbar för huvudvärk, ryggvärk och andra värk och smärta som kan uppstå under graviditeten.
 • Antiinflammatoriska smärtstillande såsom ibuprofen. Du bör normalt inte ta dessa under graviditeten. Regelbunden användning under graviditet kan påverka de stora blodkärlen i fostret.
 • Laxermedel. Förstoppning är vanligt under graviditeten och du kan behöva en laxerande. Först är det bäst att försöka öka fiber i din kost och öka mängden av icke-alkoholhaltiga vätskor som du dricker. Om detta misslyckas sedan fiber tillskott såsom kli, ispaghula och Sterculia är säkra. Om du behöver något starkare, då är det bäst att diskutera detta med en läkare. Vissa laxermedel såsom docusate och laktulos kan förskrivas säkert under en kort tid.
 • Antihistaminer. Den säkraste en att använda under graviditet är klorfenamin. Detta beror på att det är den äldsta, och så har en sedan länge etablerad säkerhetsproblem. Emellertid tenderar det att göra vissa människor dåsig. Om du behöver ett alternativ då är det bäst att se en läkare.
 • Avsvällande medel såsom pseudoefedrin, fenylefrin och xylometazolin är bäst undvikas i ett tidigt skede av graviditeten. De är dock osannolikt att vara skadligt om det används just nu och då.

Om du redan tar medicin regelbundet, (t.ex. mot epilepsi eller diabetes), är det viktigt att du diskuterar detta med en läkare innan du blir gravid. Om du har en oplanerad graviditet, diskutera med din läkare så tidigt som möjligt någon medicin som du tar. I vissa fall har risken att ta läkemedlet vägas mot risken att inte ta medicinen, och ditt tillstånd inte behandlas.

Vitaminer och kosttillskott

Folsyra: du bör ta folsyra tabletter (kosttillskott). Helst gör detta från minst en månad innan du blir gravid, och fortsätta ta dem till åtminstone slutet av 12: e graviditetsveckan - även om du är frisk och har en bra kost. Folsyra är en naturligt förekommande vitamin finns i spenat, groddar, broccoli, gröna bönor och potatis. Vissa bröd och frukostflingor är berikade med folsyra. Men du behöver en bra tillförsel av folsyra när man är gravid för att hjälpa till med utvecklingen av barnet. Om du tar folsyra tabletter i början av graviditeten minskar du risken att få ett barn föds med ett ryggmärgen problem som ryggmärgsbråck. Det finns belägg för att folsyra minskar också risken att få ett barn föds med läpp-och gomspalt, hjärtfel (medfödd hjärtsjukdom), och risken för en för tidig (prematur, "prem" eller tidig) arbetskraft.

Du kan köpa folsyra tabletter från apotek. Dessutom ger NHS Healthy Start system vitamintillskott som innehåller folsyra. Dessa är fria att många kvinnor som är på vissa förmåner - se: www.healthystart.nhs.uk.

 • För de flesta kvinnor, är dosen 400 mikrogram (0,4 mg) per dag.
 • Om du har en ökad risk att få ett barn med ryggmärgsbråck problem då dosen är 5 mg per dag. Du behöver ett recept för denna högre dos - det vill säga om:
  • Du har haft en tidigare drabbade graviditet.
  • Du eller din partner har (eller har en familj med) en ryggmärg defekt.
  • Du tar medicin för epilepsi.
  • Du är överviktig - speciellt om ditt body mass index (BMI) är 30 eller mer.
  • Du har celiaki, diabetes, sicklecellanemi eller talassemi.

Helst börja ta folsyra tabletter innan du blir gravid. Den gemensamma råd är att börja från det att du slutar använda preventivmedel. Om graviditeten är oplanerad sedan börja ta folsyra tabletter så snart du vet att du är gravid. Men såg en ny studie på effekten av att ta folsyra för ett år före att bli gravid. I denna studie undersöktes effekten folsyra hade på att minska tidig förlossning av barnet (som är, för att ha en "prem" baby). Studien fann en signifikant minskning i hastigheten för tidig födsel för kvinnor som tog folsyra för ett år före att bli gravid. Så, kanske du vill överväga att ta folsyra tabletter långt innan du planerar att bli gravid.

På grund av de stora fördelarna med folsyra, vissa länder stärker rutinmässigt baslivsmedel, såsom vete, majsmjöl, eller ris, med folsyra. För närvarande finns det debatt om huruvida Storbritannien skulle följa efter och stärka vissa vanliga livsmedel med folsyra. Många livsmedel innehåller folsyra, inklusive grönsaker som spenat, groddar, broccoli, gröna bönor och potatis. Vissa bröd och frukostflingor är berikade med folsyra. Emellertid kan intaget för varje individ kan variera.

D-vitamin: D-vitamin behövs för tillväxt och tillskott rekommenderas för alla gravida kvinnor, ammande kvinnor och barn som ammas. Dosen om du är gravid eller ammar är 400 enheter (10 mikrogram) dagligen. Vissa experter tror att kvinnor som får liten eller ingen sol på deras hud behöver en högre dos, t.ex. 800 enheter (20 mikrogram) dagligen. Detta eftersom de flesta av vitamin D-som vi får görs i huden med hjälp av solljus. Din läkare kommer att råda. Gravida kvinnor kan få gratis recept och vitaminer.

Jod: en forskningsstudie publicerad 2011 drog slutsatsen att det är troligt att många unga kvinnor i Storbritannien inte får tillräckligt med jod i kosten och saknar jod. Jod kommer främst från mjölk, yoghurt, ägg och fisk. Eftersom jod intag kan vara varierande, vissa länder befästa rutinmässigt spannmål och bröd med jod - men inte i Storbritannien. Jod är viktigt för hjärnans utveckling av ett barn i livmodern (uterus). Forskningen författarens bekymmer är att många gravida kvinnor kommer att saknas i jod. Detta kan orsaka deras barn att ha reducerat hjärnans utveckling och vara mindre intelligenta än de annars skulle ha varit. Ytterligare forskning behövs inom detta område. Men, under tiden, kanske du vill överväga om din kost har tillräckligt med jod. Och om det inte gör det, kanske tala med din läkare om att ta en jod tillägg. En länk till NHS analys på denna studie ges i slutet.

Rökning

Om du röker och du är gravid, rekommenderas du att sluta röka. Detta är för att gynna din hälsa, och ditt barns hälsa. Tobaksrök innehåller giftiga kemikalier som passerar in i blodet när du röker, och sedan vidare in i det växande barnets blod. Röka när man är gravid ökar risken för missfall, långsam tillväxt av barnet som leder till en låg födelsevikt, för tidig födsel och fosterdöd. Även efter födseln, barn till rökande föräldrar har en ökad risk att utveckla luftvägsinfektioner, astma, vätska i mellanörat, och plötslig spädbarnsdöd (plötslig spädbarnsdöd).

Du och ditt barn kommer att få mest nytta, och riskerna kommer att vara mest minskas, om du slutar innan du blir gravid. Planerar att bli gravid är ett bra incitament att sluta röka för många kvinnor, och är ofta en bra tid att övertyga partner för att ge upp för. Däremot kommer ditt barn få ändå någon nytta om du stannar vid något tillfälle under graviditeten.

För många människor är det inte lätt att sluta. Nedan följer några tips som kan hjälpa:

 • Skriv en lista över alla de skäl till varför du vill sluta, och hålla dem med dig. Hänvisa till dem när du är frestad att lysa upp.
 • Ange ett datum för att stoppa, och sluta helt. (En del människor föredrar tanken på att skära ned successivt. Men forskning har visat att om du röker färre cigaretter än vanligt, är du sannolikt att röka mer för varje cigarett, och nicotinenivåer förblir nästan samma. Därför är det oftast bäst att sluta en gång för alla från ett visst datum.)
 • Berätta för alla. Vänner och familj ger ofta stöd och kan hjälpa dig.
 • Bli av askkoppar, tändare, och alla cigaretter.
 • Var beredd på några abstinensbesvär. När du slutar röka, är du sannolikt att få symptom som kan inkludera: illamående (illamående), huvudvärk, ångest, irritabilitet, begäret, och bara känna hemskt. Dessa symtom orsakas av brist på nikotin som kroppen har använts till. De tenderar att topp efter 12-24 timmar, och därefter gradvis minska under 2-4 veckor.
 • Var uppmärksam på situationer där du är mest sannolikt att vilja röka (exempelvis puben). Prova att ändra din rutin för de första veckorna. Om dricka te och kaffe är svåra tider, prova att dricka främst juice och massor av vatten.
 • Ta en dag i taget. Bocka av varje lyckad dag på en kalender. Titta på det när du känner dig frestad att röka, och berätta för dig själv att du inte vill börja om igen.
 • Var positiv. Du kan berätta för folk att du inte röker. Du kommer att lukta bättre. Efter ett par veckor bör du må bättre, smaka din mat mer, och hosta mindre. Du kommer att ha mer pengar.
 • Mat. Vissa människor oroa sig gå upp i vikt när de slutar röka, eftersom aptiten kan förbättras. Förutse en ökad aptit, och försöka att inte öka fet eller sockerrik mat som snacks. Prova sockerfritt tuggummi och frukt istället.
 • Misströsta inte om du misslyckas och har en cigarett. Du behöver inte börja röka igen. Plocka upp dig och försök igen. Undersöka varför du kände att det var svårare vid en viss tidpunkt. Det kommer att göra dig starkare nästa gång.

Det finns också läkemedel tillgängliga för att hjälpa dig att sluta.

Nikotinersättningsterapi (NRT): detta kan hjälpa om abstinensbesvär är besvärande. Nikotintuggummi, sprayer, plåster, tabletter, sugtabletter, inhalatorer och finns att köpa, och på recept. Använda en av dessa ökar din chans att sluta röka om du verkligen vill sluta. En apotekare, GP, eller sjuksköterska kan ge råd om NRT.

Kost och livsstil under graviditeten. Inkludera livsmedel med massor av järn, kalcium och folsyra.
Kost och livsstil under graviditeten. Inkludera livsmedel med massor av järn, kalcium och folsyra.

Om du är gravid, kan du överväga att använda NRT. NRT är en medicin och kan ha effekter på barnet. Men, många människor hävdar att NRT är säkrare än rökning som, till skillnad från rökning, NRT bara ger dig nikotin. Rökning ger dig nikotin plus en massa giftiga kemikalier. Så, om NRT gör det möjligt för dig att sluta röka, kan det vara värt att ta det även om du är gravid.

Det finns andra läkemedel tillgängliga men dessa kan bara användas innan du blir gravid. De kallas bupropion (varunamn Zyban ®) och vareniklin (handelsnamn Champix ®). Du bör inte ta dessa läkemedel när du är gravid, eftersom risken för det ofödda barnet är inte känd.

GPs, övar sjuksköterskor, eller apotekare kan ge information, uppmuntran och tips om att sluta röka. Dessutom, i hela landet finns det specialiserade NHS Sluta röka kliniker som har god framgång i att hjälpa människor att sluta röka. Din läkare kan remittera dig till en om du är angelägen om att sluta röka.

Alkohol

Kvinnor som är gravida ska inte dricka alkohol. Anledningen till detta är att alkohol kan orsaka skada för utvecklingen av fostret. Alkohol får ett barn via moderkakan om en gravid kvinna dricker alkohol. Ett barn kan inte behandla alkohol mycket väl. Så, stannar någon alkohol i ditt barn i sin kropp mycket längre än i dig. Detta är känt för att vara en risk för att orsaka allvarliga problem. Till exempel har studier visat att:

 • Gravida kvinnor som dricker mer än 15 enheter per vecka har en ökad risk att få ett barn med låg födelsevikt.
 • Gravida kvinnor som dricker mer än 20 enheter per vecka har en ökad risk att få ett barn med vissa skador på hjärnan, som orsakar nedsatt intellekt.
 • Gravida kvinnor som dricker mycket kraftigt riskerar att ha ett barn med fetalt alkoholsyndrom. Barn med detta syndrom har hjärnskador, låg födelsevikt och ansikts missbildningar.

Däremot har det funnits debatten under åren om huruvida små mängder alkohol är säkert att dricka under graviditeten. Även om det finns en tid av graviditeten när alkohol är mest sannolikt att orsaka skada. Men, stödjer senare forskning råd att inte dricka någon alkohol medan gravida.

För att skapa ditt barns hälsa om du redan är beroende av alkohol, bör du vara öppen och ärlig om hur mycket du dricker. När du är gravid, kan många olika människor ger dig stöd, inklusive läkare, barnmorskor, socialarbetare och lägerledare. Detta kan bli förvirrande, men, om du regelbundet hålla kontakt med en läkare (vanligtvis din barnmorska), bör de kunna se till att du inte bombarderas med alltför många onödiga möten.

Ät en sund och balanserad kost. Allt med mycket vitamin A.
Ät en sund och balanserad kost. Allt med mycket vitamin A.

Obs: en enhet av alkohol är ungefär en halv liter av öl, eller två tredjedelar av ett litet glas vin, eller en liten pub mått på sprit. Se separat broschyr som heter Alkohol och förnuftig dricka för detaljer.

Motion

För de flesta kvinnor, är det viktigt att göra några regelbunden fysisk aktivitet under graviditeten som en del av att leva en hälsosam livsstil. I de flesta fall är måttlig fysisk aktivitet under graviditeten säker och kan ha fördelar för både dig och ditt barn och ska inte skada någon av er. Men du måste vara förnuftigt om vilken typ av fysisk aktivitet du gör. Du bör sträva efter att göra en blandning av både aerob fysisk aktivitet och muskel-stärkande fysisk aktivitet. I allmänhet är minst 30 minuters fysisk aktivitet varje dag rekommenderas. Fysisk aktivitet under graviditeten är säkert för de flesta kvinnor. Det finns dock vissa gravida kvinnor som bör tala med sin läkare eller barnmorska innan du utför någon fysisk aktivitet under graviditeten. Se separat broschyr som heter Graviditet och fysisk aktivitet för ytterligare information.

Kön

Sex är säkert för de flesta par under graviditeten. Penis kommer att gå längre än din vagina och barnet kommer inte att påverkas. Senare i graviditeten kan sex och orgasm provocera sammandragningar som kallas Braxton-Hicks kontraktioner. Dessa gör magen känns hårt. De kan vara obehagligt men är helt normalt. De passerar oftast efter några minuter.

Din läkare eller barnmorska kan råda dig att undvika sex om du har haft kraftiga blödningar i graviditeten. Detta kan också vara fallet om dina vattnet gått. Detta beror på att den skyddande barriären har gått, så har sex då kan öka risken för infektion.

Allt eftersom graviditeten framskrider och knölen blir större du kan hitta några positioner svårare. Du och din partner kan behöva experimentera för att hitta något som fungerar för er båda.

Arbeta under graviditeten

Om du tror att ditt jobb kan utgöra en risk för en graviditet, då helst bör du diskutera detta med din arbetsgivare innan du blir gravid eller så snart du blir gravid.

Vissa arbeten och arbetsplatser kan utgöra en risk för en graviditet, särskilt de tidiga stadierna av graviditeten. Till exempel:

 • Rått kött är ibland förorenad med bakterier (bakterier), såsom listeria och toxoplasma. Om dessa bakterier infekterar vuxna, kan de orsaka listerios eller toxoplasmos, men kan orsaka lite skada. Dock kan dessa bakterier orsaka allvarliga problem för ditt ofödda barn om du blir smittad när du är gravid.
 • Om du arbetar med vissa djur. Till exempel:
  • Du bör undvika kontakt med får och lamm vid lamning tid. Detta beror på att några lamm föds förorenat med bakterier som listeria, toxoplasma och klamydia som kan påverka dig och ditt ofödda barn.
  • Katter och kattungar bär ofta toxoplasma bakterier. Speciellt katt bajs (avföring). Så, kan rensa katt kullar och hantering katter och kattungar vara en risk.
 • Om ditt jobb gör att du riskerar att smittas av hepatit B, bör du kunna vaccineras mot detta virus. Till exempel, om du är en hälso-arbetare, eller arbeta på ett dagis eller bostadsområde. (Kvinnor med hepatit B kan smitta sitt barn vid förlossningen.)
 • Om du arbetar med kemikalier, ångor, strålning etc. Vissa kan vara giftiga för fostret.

Ovanstående är bara exempel. Kort sagt, om du tror att ditt yrke kan utgöra en risk för en graviditet bör du diskutera detta med din arbetsgivare innan du blir gravid. En förändring av jobb, eller arbetar praktiken kan vara nödvändigt.

Du och din arbetsgivare kan vilja att ladda ner information guider från Health and Safety Executive (HSE) webbplats på www.hse.gov.uk.

Street (illegal) droger

Effekterna av alla de olika typerna av gatan droger under graviditet är inte helt kända. Men är det säkert att anta att om du använder gatadroger, är det sannolikt att utgöra en risk för det ofödda barnet. Ett par exempel på vad som är känt är:

 • Om du tar eller injicera heroin när du är gravid ökar risken för:
  • Missfall.
  • Bromsa tillväxten av barnet, vilket leder till en låg födelsevikt.
  • Prematura värkar, vilket leder till att barnet blir för tidigt ('prem').
  • Dödfödsel.
  • Barnet har abstinensbesvär efter födelsen.
 • Använda kokain när du är gravid är särskilt farligt. Det ökar risken för:
  • Allvarliga livshotande blödningar från livmodern i slutet av graviditeten (moderkaksavlossning).
  • Missfall.
  • Bromsa tillväxten av barnet, vilket leder till en låg födelsevikt.
  • Tidig förlossning leder till att barnet blir "prem".
  • Dödfödsel.
  • Möjligen, avvikelser i barnet när det föds.

Men ovanstående är bara två exempel. Det finns många gatadroger och det är utanför ramen för denna bipacksedel att diskutera varje läkemedel i tur och ordning. Men, kan du kontakta Frank (detaljer nedan) för information om enskilda läkemedel.

Om du planerar att bli gravid bör du sträva efter att sluta ta eller använda gatan droger. Det är bäst att skjuta upp graviditeten tills du är drogfri.

Om du har en oplanerad graviditet bör du sträva efter att stoppa drogerna så snart som möjligt.

Vissa människor kan stoppa droger utan hjälp, men många människor kommer att kräva hjälp. Om du inte kan lossna droger lätt, se din läkare för att få hjälp. Din läkare kommer att kunna hänvisa dig till en lokal community drog laget för att få hjälp.

De flesta gemensamma drug lag kan:

 • Erbjuda behandling planer. Till exempel är ett alternativ för människor som använder heroin för att ta substitut behandling med metadon i stället för att injicera heroin. Detta alternativ är säkrare än att injicera heroin under graviditeten.
 • Ge rådgivning och information.
 • Ge skadebegränsande aktiviteter såsom system sprutbytesprogram.

Djur

Undvik kontakt med får och lamm vid lamning tid. Detta beror på att några lamm föds bär de bakterier som orsakar listerios, toxoplasmos och klamydia. Dessa kan föras vidare till dig och ditt ofödda barn. Toxoplasma finns också i katt bajs. Du bör alltid tvätta händerna efter hantering katter och kattungar och be någon annan att tvätta bort brickor kattsand.

Ytterligare hjälp och upplysningar

NCT - Nationellt förlossning förtroende

SLUTA

Frank

Royal College of obstetriker och gynekologer patientinformation

Nofas-uk

Go folic!

Information för föräldrar

På denna sida

Aktuella artiklar