Kombinerade p-piller

Det kombinerade p-piller (COCP) ofta bara kallas p-piller. Den innehåller två hormoner, ett östrogen och ett gestagen. Om de tas på rätt sätt, är det en mycket effektiv form av preventivmedel.

Det fungerar på tre sätt:

 • P-piller förändrar kroppens hormonbalans så att dina äggstockar inte ägglossning (producera ett ägg).
 • Det orsakar också slem gjorts av livmoderhalsen (cervix) att tjockna och bilda en slemmig plugg. Detta gör det svårt för spermier att ta sig igenom till livmodern (uterus) för att befrukta ett ägg.
 • P-piller gör också livmoderslemhinnan tunnare. Detta gör det mindre sannolikt att ett befruktat ägg kommer att kunna fästa till livmodern.

Det finns olika typer och styrkor av östrogen och gestagen.

Om en kvinna i 300 med p-piller korrekt blir gravida varje år. Korrekt användning innebär inte missa några piller, omstart pillret i tid efter den tablettfria veckan och tar extra preventivmedel vid behov - se nedan.

För jämförelse, när inget preventivmedel används, mer än 80 i 100 sexuellt aktiva kvinnor blir gravida inom ett år.

 • Det är mycket effektivt.
 • Det stör inte kön.
 • Perioder är ofta lättare, mindre smärtsam och mer regelbunden.
 • Det lindrar premenstruella spänningar för vissa kvinnor.
 • Det minskar risken för att utveckla cancer i ovarier, kolon och livmodern. Skyddet mot äggstockscancer är ganska tydligt och verkar fortsätta i många år efter avslutad p-piller. Den kan också minska risken för att utveckla vissa typer av cysta i äggstockarna.
 • Det kan också minska risken för höft infektion (såsom slemhinnor plugg förhindrar bakterier, liksom sperma, från att komma in i livmodern).
 • Det kan hjälpa till att skydda mot vissa godartade (noncancerous) bröstsjukdom.

De flesta kvinnor som tar p-piller inte utvecklar några biverkningar. Men ett litet antal kvinnor utvecklar illamående (allmän sjukdomskänsla), huvudvärk eller ont i brösten när de tar p-piller. Dessa försvinner vanligtvis inom några dagar eller veckor efter p-piller. Om de kvarstår att det finns många olika märken av piller du kan prova, vilket kan passa dig bättre.

Andra biverkningar är mindre vanliga och inkluderar trötthet, förändringar i sexualdrift, hudförändringar och humörsvängningar. Dessa är ovanliga och du bör kontakta din läkare eller sjuksköterska om du har någon varaktig biverkningar. Många människor tror att p-piller gör att du går upp i vikt, men det har aldrig bevisats i studier.

P-piller orsakar ibland en ökning av blodtrycket, så att folk tar det bör ha sitt blodtryck kontrollerat varje halvår. P-piller kan behöva stoppas om ditt blodtryck blir för högt.

P-piller kan ha några allvarliga biverkningar, men dessa är mycket ovanliga. För de flesta kvinnor fördelarna med piller överväger de eventuella riskerna. Alla risker och fördelar du tar p-piller bör diskuteras med din läkare eller sjuksköterska.

Personer som tar p-piller har en liten ökad risk för trombos (blodpropp). Det är mer så under det första året av p-piller. Det är därför människor med en högre risk för blodproppar inte kan ta p-piller. Dock är denna risk avsevärt mindre än risken för blodpropp om du var gravid. Alla piller nu ordinerats har låga doser av östrogen i dem. Vissa har lägre styrka som kan vara mer passande om du har några riskfaktorer för trombos. De låg dos piller kan leda till viss spotting av blod sker i mellan perioder som en bieffekt.

Du måste se en läkare omedelbart om du har något av följande: svår huvudvärk, dålig smärtor i bröstet, ben eller mage, bensvullnad, andningssvårigheter, hosta upp blod, plötsliga problem med synen eller tal, svaghet eller domningar i en arm eller ben, eller kollaps. Dessa symtom kan bero på en blodpropp.

P-piller kan öka risken för vissa typer av cancer, men också skydda mot andra typer. Forskning om risken för bröstcancer hos personer som tar p-piller är komplicerat och resultaten är inte okomplicerat. Vissa studier tyder på ett möjligt samband mellan p-piller och en något ökad risk för cancer i livmoderhalsen om p-piller tas för mer än åtta år. Viss forskning tyder på ett samband mellan användning av p-piller och utveckla en sällsynt levercancer.

Det finns dock en minskad risk att utveckla cancer i äggstockarna, livmodern och tjocktarmen hos personer som tar p-piller. När alla cancerformer är grupperade tillsammans, är den totala risken att utveckla cancer minskar om du tar p-piller. Ytterligare forskning pågår.

Obs: om du behöver gå in i sjukhuset för en operation, eller om du har en olycka som påverkar rörelsen av benen, bör du tala om för läkaren att du tar p-piller. Läkaren kan besluta att du behöver sluta ta p-piller under en tid för att minska risken för oönskade blodproppar medan du återhämta sig.

De flesta kvinnor kan ta p-piller. Om du är frisk, inte överviktig, röker inte och har inga medicinska skäl för dig att inte ta p-piller, kan du ta det tills klimakteriet. Kvinnor som använder p-piller kommer att behöva byta till en annan preventivmetod vid en ålder av 50 år. Din läkare eller familjeplanering sjuksköterska kommer att diskutera några aktuella och tidigare sjukdomar som du har haft. Vissa sjukdomar orsakar en ökad risk eller andra problem med p-piller. Därför kommer pillret inte förskrivas till vissa kvinnor med vissa sjukdomar - till exempel hepatit eller bröstcancer, eller om du tar vissa mediciner.

Om du har riskfaktorer för venös tromboembolism (blodpropp) så kan du bli ombedd att inte ta p-piller. Om du har två eller fler av följande riskfaktorer så bör man inte ta det:

 • En familj historia av venös tromboembolism (blodpropp) i en första gradens släkting (t.ex., syster, mamma) fyllt 45 år.
 • Övervikt. Din läkare eller sjuksköterska kan räkna ut din BMI. Detta mäter hur mycket du väger relaterade till din längd. Om ditt body mass index (BMI) är över 30 kg / m 2. Du ska inte ta p-piller om ditt BMI är över 39 kg / m 2, även om du inte har några andra riskfaktorer.
 • Om du inte är mycket rörlig under en längre tid - till exempel om du är i en rullstol eller har benet i gips.
 • Historia av ytlig tromboflebit (där venerna på ytan av benen blir röd och öm).

Om du har riskfaktorer för arteriell sjukdom (cirkulationsproblem) så kan du bli ombedd att inte ta p-piller. Om du har två eller fler av följande riskfaktorer så bör man inte ta det:

 • En familj historia av arteriell sjukdom (cirkulationsproblem) i en första gradens släkting (t.ex. syster, mamma) fyllt 45 år.
 • Diabetes mellitus: om du har haft diabetes i mer än 20 år bör du inte ta p-piller även om du inte har några andra riskfaktorer.
 • Hypertoni: högt blodtryck som inte kontrolleras med behandling.
 • Rökning: du ska inte ta p-piller om man röker 40 eller fler cigaretter per dag, även om du inte har några andra riskfaktorer.
 • Ålder över 35 år: du ska inte ta p-piller alls om du är äldre än 50 år.
Kombinerade p-piller. Du måste se en läkare omedelbart om du har något av följande.
Kombinerade p-piller. Du måste se en läkare omedelbart om du har något av följande.

Obs: BMI beräknas av din vikt (i kg) dividerat med kvadraten på din längd (i meter). Till exempel, om du väger 66 kg och är 1,7 meter hög och sedan ditt BMI skulle vara 66 / (1,7 x 1,7) = 22,8.

Om du ammar ska du inte ta p-piller, eftersom det kan minska mängden mjölk. Andra former av preventivmedel är tillgängliga om du ammar.

Om du har huvudvärk som inte är migrän, då är det helt säkert för dig att ta p-piller. Men om du har migrän då du kan bli ombedd att inte ta p-piller. Detta är fallet när din migrän är associerad med aura eller om du är över 35 år gammal. Om du märker någon ökning av huvudvärk frekvens eller svårighetsgrad när man tar p-piller bör du låta din läkare vet.

Det finns olika märken av piller, vilka innehåller olika mängder och typer av östrogen och progestogen. Det finns vanligtvis en broschyr inuti paketet av piller. Läs bipacksedeln noga och se till att du förstår hur man tar p-piller, och vad man ska göra i speciella situationer såsom om du missar ett piller eller du kräks. Följande ger en allmän vägledning.

Varumärken med 21-dagars piller

Hur fungerar p-piller arbete? Hur effektiv är p-piller?
Hur fungerar p-piller arbete? Hur effektiv är p-piller?

De flesta märken av piller kommer i förpackningar om 21. För att starta, är det bäst att ta det första pillret på första dagen av din nästa period. Du kommer att vara skyddad mot graviditet från och med då. Om du startar piller på någon annan dag, du behöver en extra preventivmetod (t.ex. kondom) under de första sju dagarna. Du ska ta ditt piller vid ungefär samma tid varje dag för 21 dagar.

Du har sedan en paus på sju dagar innan nästa förpackning. Du kommer oftast någon blödning i sju-dagars paus, även om det kan hända senare. Detta kallas en bortfallsblödning och är som en period, men egentligen är det inte en menstruation. Du kommer att vara skyddad mot graviditet under sju dagars paus under förutsättning att du har tagit dina piller korrekt och du påbörjar nästa förpackning på gång. Starta nästa förpackning efter sju dagars paus om du fortfarande blöder eller inte. Om du tar p-piller korrekt, kommer du att starta det första pillret i varje förpackning på samma veckodag.

De flesta 21-dagars piller har samma mängd östrogen och gestagen i varje piller. Vissa märken, som kallas phasic piller, variera dosen i två eller tre steg i hela 21 dagar. De piller i dessa paket måste tas i rätt ordning enligt anvisningarna på paketet.

Varumärken med piller för varje dag

Dessa innehåller 21 aktiva och sju falska piller. Istället för en sju-dagars paus, bära dig på att ta falska piller. Tanken är att du inte behöver komma ihåg att starta om p-piller efter en sju-dagars paus och du får in en rutin för att ta ett piller varje dag. De piller måste tas i rätt ordning. Läs instruktionerna noggrant, speciellt om när man ska börja, vilket piller att börja med, och hur lång tid det tar för den preventiva effekten ska börja.

Läs bipacksedeln som medföljer ditt varumärke på piller för råd om vad man ska göra. Ägglossning (och därmed graviditet) kan uppstå om du missar piller, i synnerhet om de missade piller är i slutet eller början av paketet. Råden beror på hur många piller du har missat, och när de missat i cykeln.

Om ett piller missas, någonstans i förpackningen ta den missade piller nu. Detta kan innebära att ta två tabletter på en dag. Du bör ta resten av flocken som vanligt. Ingen extra preventivmedel behövs. Du bör ha 7-dagars paus som vanligt.

Om två eller fler piller missas någonstans i förpackningen, ta den senast glömda pillret nu. Detta kan innebära att ta två tabletter på en dag. Eventuella tidigare missade piller bör inte tas. Du bör ta resten av flocken som vanligt. Du bör också använda extra försiktighetsåtgärder (t ex kondom eller avhållsamhet) för de kommande 7 dagarna.

Du kan behöva akut preventivmedel (morgonen efter-piller eller liknande) om du har haft oskyddat sex under de senaste 7 dagarna och har missat två eller fler piller i första veckan av en förpackning. Du kan behöva starta nästa pack av piller utan avbrott, om det finns färre än sju piller kvar i förpackningen (efter den missade piller).

Om du är osäker på vad du ska göra, eller är osäker på att du har tagit p-piller korrekt, sedan använda andra former av preventivmedel (t.ex. kondom), och söka råd från en läkare eller sjuksköterska.

Ja, en del gör, men de flesta gör det inte. Därför, innan du tar några andra läkemedel, inklusive de som finns att köpa receptfritt, naturläkemedel och komplementär medicin, fråga din läkare eller apotekspersonal om de slutar pillret från att fungera korrekt. Han eller hon kommer att ge dig råd om vad du ska göra.

Till exempel kan vissa läkemedel som används för att behandla epilepsi och tuberkulos (tbc) stoppa piller från att fungera korrekt. Johannesört är ett exempel på ett vanligt naturläkemedel som kan påverka p-piller.

Antibiotika

Antibiotika (annan än en som heter rifampicin) inte stör effektiviteten av p-piller. Förr i tiden var det rekommenderat att, om du skulle ta antibiotika och också ta p-piller, bör du använda ytterligare preventivmedel. Detta är inte längre den aktuella rekommendationen efter Senare rön har granskats. Du ska fortsätta att ta ditt piller som vanligt om du också behöver ta någon antibiotika.

Om du kräks inom 2-3 timmar efter intag av en tablett, ska tabletten inte har absorberats. Om du är tillräckligt bra, ta ett nytt piller så snart som möjligt. Förutsatt att du inte kräks denna andra piller och det har tagits på samma dag, då du kommer att vara skyddad mot graviditet. Om du fortsätter att kräkas, så är det samma sak som saknas piller (se ovan). Mild diarré påverkar inte absorptionen av p-piller. Svår diarré kan påverka den och om du har svår diarré, betrakta detta som samma som saknade piller (se ovan).

Det är normalt att ha blödningar under sju dagars paus mellan piller förpackningar (eller när man tar de falska piller på piller tas varje dag). Men det är ganska vanligt att det finns någon blödning mellan piller förpackningar. Du är inte sannolikt att vara gravid om du har tagit p-piller korrekt och har inte kräkts eller tagit något läkemedel som kan störa piller. Starta nästa förpackning efter den vanliga sju-dagars paus och fortsätta att ta ditt piller som vanligt. Se din läkare eller sjuksköterska om:

 • Du behöver inte någon blödning efter nästa pack (två förpackningar totalt), eller
 • Du har inte tagit p-piller korrekt, eller
 • Du har någon anledning att tro att du kan vara gravid.

Ett graviditetstest kan rekommenderas.

Under de första månaderna, medan kroppen anpassar sig till p-piller, kan du ha blödningar utöver det vanliga blödning mellan förpackningar. Detta är inte allvarliga, men mer som en olägenhet. Det kan variera från observation till en tyngre förlust som en ljus period. Sluta inte ta ditt piller. Detta lägger sig vanligtvis efter de första 2-3 månaderna. Om det kvarstår, kontakta din läkare eller sjuksköterska. Ett annat märke av p-piller kan vara mer lämplig för dig.

Det finns tillfällen när det är bra att inte ha vaginal blödning (en period mellan förpackningar), till exempel, vid undersökningarna och semester. Kontrollera med din läkare eller sjuksköterska om det bästa sättet att göra detta med din särskilt märke av p-piller. För de vanligaste piller typer (det vill säga inte bifasisk eller tri-phasic eller varje dag typer) du kan gå rakt in i din nästa förpackning utan avbrott. Har den vanliga sju-dagars paus vid slutet av det andra paketet.

Din GP, ​​sjuksköterska, familjeplanering klinik och apotek är bra källor till information om du har några frågor. FPA (formerly familjen Planning Association) ger också information och rådgivning. FPA: s hjälptelefon: 0845 310 1334 eller besök www.fpa.org.uk