Knäskada - meniskbrosk tår

Den menisker är brosk vävnad som fungerar som stötdämpare i knäleden. En menisk kan rivas, vanligen efter en kraftfull vridning skada på knäet. Symtomen omfattar smärta, svullnad och låsning av knäet. Vissa läker av sig själva, men en operation för att fixa, trimma eller ta bort den trasiga menisken kan rekommenderas.

Diagrammen nedan illustrerar knäleden.

Den menisker Varje Knäleden innehåller en medial och laterala menisken (inre och yttre menisken). Dessa är tjocka gummi-liknande dynor av broskvävnad. De är C-formade och blir tunnare mot mitten av leden. Meniskerna brosken sitta på toppen av, och är i tillägg till, den vanliga tunna lagret av brosk som täcker den övre delen av skenbenet. Den menisker fungerar som stötdämpare för att absorbera effekten av låret på underbenet och även bidra till att förbättra mjuk rörelse och stabilitet av knäet. När folk pratar om en brosk skada till ett knä, menar de oftast en skada till en av menisker.

Resten av denna bipacksedel är bara om skador på menisken.

Relaterade artiklar

Knäskada - meniskbrosk tår. Meniskbrosk skada.
Knäskada - meniskbrosk tår. Meniskbrosk skada.

Knäet är allmänt skadad i idrott, speciellt rugby, fotboll och skidåkning. Du kan riva en menisk med en kraftfull knä rörelse medan du är viktbärande på samma ben. Den klassiska skadan är för en fotbollsspelare att rotera (twist) knäet medan foten är fortfarande på marken - till exempel, medan dribbling runt en försvarare. Ett annat exempel är en tennisspelare som vrider att slå en boll hårt, men med foten kvar i samma position. Menisken kan riva helt eller delvis. Hur allvarlig skadan är beror på hur mycket slits och den exakta platsen för brottet.

Meniscal tårar kan också uppstå utan en plötslig allvarlig skada. I vissa fall kan en tår utvecklas på grund av upprepade små skador på brosk eller degeneration (slitage) i meniskbrosk hos äldre människor. I svåra skador, kan andra delar av knäet också skadas förutom en menisk tår. Till exempel kan du vrickning också eller riva ett ligament.

Meniskbrosk läker inte mycket väl när det rivs. Detta beror främst på att den inte har en god blodtillförsel. Den yttre kanten på varje menisk har vissa blodkärl, men området i centrum har ingen direkt blodtillförsel. Detta innebär att även om vissa små yttre tårar kan läka i tid, större tårar, eller en tår i mitten, brukar inte läka.

Symptomen på en meniskskada beror på typ och position menisk tår. Många människor har meniscal tårar utan några knä symtom, särskilt om de är på grund av slitage.

 • Pain. Smärtan är ofta värre när du räta ut benet. Om smärtan är mild, kan du ha möjlighet att fortsätta att gå. Du kanske har svår smärta om en sönderriven fragment av menisken fångster mellan skenbenet och lårbenet. Ibland orsakar en skada som du hade tidigare smärta månader eller år senare, speciellt om du skadar knäet igen.
 • Svullnad. Knäet sväller ofta inom en dag eller två av skadan. Många människor märker att deras knän är något svullen i flera månader om brottet beror på degeneration.
 • Knäfunktion. Du kanske inte kan räta ut knäet helt. I svåra fall kanske du inte kunna gå utan en massa smärta. Knäet kan låsa från gång till gång om det sönderrivna fragment stör normal knä rörelse. Vissa människor märker ett klickande eller fånga känslan när de går. (En låst knä gör att det fastnar när du böjer det och du kan inte räta ut det utan att flytta benet med händerna.)

Anm: a "klicka joint" (speciellt utan smärta) brukar inte betyda att du har en menisk tår.

För vissa människor, symptom på meniskskada gå iväg på egen hand efter några veckor. Men för de flesta människor symptomen kvarstår långsiktigt, eller blossar upp då och då, tills tår behandlas.

 • Berättelsen och symtom tyder ofta en menisk tår. En läkare kommer att undersöka knäet. Vissa funktioner i undersökningen kan peka mot en menisk tår.
 • Din läkare kan ibland råda en röntgen av knät. En X-ray kommer inte visa broskvävnad, men det kan ta för något ben skador som kan har också förekommit med skadan.
 • Diagnosen kan bekräftas med en MR-undersökning av knäet (se separat broschyr som heter "MRI Scan" för mer information) eller genom artroskopi (titthålskirurgi - se nedan).

När du först skadar ditt knä den initiala behandlingen bör följa prisformel: skydda, vila, is, kompression (med ett bandage) och höjd. Detta, i kombination med smärtstillande, hjälper till att reglera den inledande smärta och svullnad. Ytterligare behandling kan då bero på storleken av brottet, svårighetsgraden av symtomen, hur eventuella ihållande symtom påverkar ditt liv, din ålder och din allmänna hälsa.

Icke-operativ behandling

Små tårar kan läka av sig själva i tid, vanligen under cirka sex veckor. Några tårar som inte läker inte orsakar långvariga symtom när den första smärta och svullnad avtar, eller orsaka endast intermittent eller lindriga symtom. I dessa fall kan operation inte behövas. Du kan få råd att ha sjukgymnastik för att stärka de stödjande strukturer i knäet, såsom quadriceps och muskler hamstring.

Kirurgi

Vilka är symtomen på en menisk tår? Hur är en menisk tår diagnosen?
Vilka är symtomen på en menisk tår? Hur är en menisk tår diagnosen?

Om revan orsakar ihållande besvärande symtom då en operation kan rekommenderas. De flesta moment utförs för artroskopi (se nedan). De typer av åtgärder som kan anses omfatta följande:

 • Den trasiga menisken kanske kan repareras och sys på plats. Men i många fall är detta inte möjligt.
 • I vissa fall reparation inte är möjlig, får en liten del av menisken trimmas eller klippas ut för att jämna till ytan.
 • Ibland är hela menisken bort.
 • Meniscal transplantationer har nyligen införts. Den saknade meniskbrosk ersätts med donatorvävnad, som siktas och steriliseras mycket på samma sätt som för andra givare vävnader såsom för njurtransplantationer. Dessa är mer allmänt utförs i Europa än i Storbritannien.
 • Det finns en ny operation där kollagen meniscal Implantaten sätts in. Implantaten är gjorda av en naturlig substans och låta dina celler att växa in i det så att de saknade meniskvävnad regrows. Detta är ännu inte tillgänglig på alla sjukhus.

Artroskopi är ett förfarande för att titta inuti ett gemensamt med en artroskop. Ett artroskop är som en tunn teleskop med en ljuskälla. Det används för att lysa upp och förstora de strukturer inuti en fog. Två eller tre små (mindre än 1 cm) nedskärningar görs på framsidan av knäet. Knäleden är fyllt med vätska och artroskopet införes i knäet. Sönder och specialdesignade små verktyg och instrument kan sedan införas i knäet de andra små skärsår. Dessa instrument används för att klippa, trimma, biopsi, greppa, etc, inne i leden. Artroskopi kan användas för att diagnostisera och även behandla meniscal tårar. Se separat broschyr som heter "Artroskopi och artroskopisk kirurgi" för mer information.

Efter operationen kommer du att ha sjukgymnastik för att hålla knäleden aktiva (vilket uppmuntrar läkning) och för att stärka upp den omgivande muskler för att ge stöd och styrka till knäet.

Aktuella artiklar