Knäskada - ligament skada

Det finns fyra huvudsakliga ligament i knäet som kan bli skadade. Under skada, kan ett knä ligament kan stukade (sträckt), eller ibland spruckit (torn). Ligament bristning kan vara partiell (bara några av de fibrer som utgör ligament slits) eller fullständiga (ligament slits igenom helt). Knä ligamentskador kan orsaka smärta, svullnad, ömhet, blåmärken och minskad rörlighet i knäet. Din knäleden kan kännas instabil och du kan haltar. Behandling av ett knä ligament skada kan bero på ett antal saker, inklusive vilka ligament är skadade och hur sportig och aktiv du är.

Knäskada - ligament skada. Den främre korsband (ACL).
Knäskada - ligament skada. Den främre korsband (ACL).

Diagrammen ovan visar knäleden.

Det finns fyra ben runt området av knäleden: lårbenet (lårbenet), skenbenet (viktigaste skenbenet), fibula (den yttre skenbenet) och patella (knäskålen). Men de viktigaste rörelser i knäleden är mellan lårbenet, skenbenet och knäskålen. Ledbrosk (hård bindväv) linjer ändarna av skenbenet och lårbenet och baksidan av knäskålen runt knäleden. Den ledbrosk minskar friktionen mellan benen i knäleden och hjälper mjuk rörelse mellan dem.

Varje knäled innehåller också en medial och laterala menisken (inre och yttre menisken). Dessa är tjocka gummiliknande kuddar av broskvävnad. De är C-formade och blir tunnare mot mitten av leden. Meniskerna brosken sitta på toppen av, och är i tillägg till, den vanliga tunt lager av artikulärt brosk som täcker den övre delen av skenbenet. Den menisker fungerar som stötdämpare för att absorbera effekten av låret på underbenet och även bidra till att förbättra mjuk rörelse och stabilitet av knäet.

Det finns också fyra ligament runt knäleden. Ett ligament är en tuff remsa av bindväv som ansluter ett ben till en annan benet runt ett gemensamt. Knäleden ligament hjälper till att stabilisera och stödja knät när den flyttas till olika lägen.

Varje ligament har ett annat jobb att göra:

 • Den främre korsband (ACL) är en av ligament inuti knäleden. Det löper diagonalt förbinder den främre (front) av skenbenet till den bakre (på baksidan) av lårbenet. Detta ligament hjälper till att stabilisera knäleden genom styrning framåt och bakåt rörelser av knäet. Den stoppar skenbenet ben från att röra sig framåt framför lårbenet.
 • Den bakre korsband (PCL) är den andra ligament inuti knäleden. Det kan även köra diagonalt över knäet förbinder den bakre (rygg) av skenbenet på den främre (framsidan) av lårbenet. ACL och PCL korsar varandra inuti knäleden och vissa kallar dem korset ligament. PCL hjälper till att kontrollera de framåt och bakåt rörelser av knäet.
 • Den mediala säkerheter ligament (MCL) är en av de ligament på utsidan av knäleden. Den körs mellan femur och tibia på insidan av knäet. Det hjälper till att skydda och stabilisera knäleden mot eventuella slag eller krafter som kan kan riktas mot den yttre sidan av knäet. Det bidrar till att begränsa mängden att knäet rör sig från sida till sida.
 • Den laterala säkerheter ligament (LCL) är den andra stora ligament på utsidan av knäleden. Den körs mellan femur och vadben på utsidan av knäet. Det hjälper till att skydda och stabilisera knäleden mot eventuella slag eller krafter som kan riktas mot den inre sidan av knät. Detta ligament bidrar också till att begränsa mängden knäet rör sig från sida till sida.

Knäleden är omgiven av en skyddande ledkapseln. Detta är fodrad med ett speciellt membran som kallas synovialmembranet. Den ledhinnan producerar synovialvätska som hjälper till att smörja och reducera friktionen inuti knäleden. Det finns också muskler som hjälper till att stödja knäleden. De viktigaste är quadriceps (främre lårmuskler) och hamstrings (bakre lårmuskler) i benen.

Relaterade artiklar

Ligamenten runt knäet är starka. Men ibland kan de bli skadade. De kan stukat (sträckt), eller ibland spruckit (slits). Ett ligament bristning kan vara partiell (bara några av de fibrer som utgör ligament slits) eller fullständiga (ligament slits igenom helt). Majoriteten av knä ligament skador är stukningar och inte tårar och de tenderar att bosätta sig snabbt.

Det finns ett antal olika saker som kan orsaka skador på ligamenten i knät:

 • Du kan ha ett direkt slag mot ditt knä eller slå till något med knäet.
 • Din knäet får flyttas utanför sitt vanliga utbud av rörelse. Till exempel kan detta hända under en nedgång, om du landar klumpigt under sport, eller efter en plötslig rörelse.

Främre korsbandsskada

ACL skador uppstår oftast under sporter som fotboll, basket, skidåkning och tennis. Skadan händer ofta om du landar på benet och sedan snabbt svänga eller vrida knät i motsatt riktning.

Kvinnor är mer benägna att skada sina ACL än män även om det inte är säkert varför detta är. Ungefär hälften av personer med en främre korsbandsskada har också skador på sin menisk eller annat ligament i samma knä.

Bakre korsbandsskada

Skada till denna ligament är inte lika vanligt som en främre korsbandsskada. Detta beror på att PCL är bredare och starkare än ACL. Det finns ett antal sätt att PCL kan bli skadade. Till exempel kan det bli skadad under en bilolycka om framsidan av din böjda knän träffar instrumentbrädan. Det kan också vara skadade från att falla på din böjda knän. Din PCL kan också skadas om knät är drabbade framifrån medan benet sträcks ut framför dig med din fot på marken - till exempel under en fotbollsmatch.

Till en början kan vissa personer med en PCL skada har inte mycket i vägen för symtom (se nedan). Det kan ta ett tag för dig att inse att det finns ett problem. Till exempel kanske du märker senare smärta som kommer på när man går upp och ner för trappor eller när du startar en körning, eller, knät kan kännas instabilt när man går på ojämn mark.

Mediala säkerheter ligament skada

Viss anatomi av knäleden. Den bakre korsband (PCL).
Viss anatomi av knäleden. Den bakre korsband (PCL).

Skador på MCL kan hända i nästan varje sport och kan drabba människor i alla åldersgrupper. De händer ofta när benet sträcks ut framför dig och den yttre sidan av knät slås samtidigt - till exempel under en rugby eller fotboll redskap.

Lateral säkerheter ligament skada

Skada på LCL är mindre vanligt än skada på MCL. Detta beror på att din andra benet vanligtvis skyddar mot skador på insidan av knät. (. Det är oftast en direkt slag mot insidan av knät som orsakar en LCL skada) Men, kan detta ligament skador händer ibland om ena benet är utsträckt framför dig och inte har det andra benet för skydd - till exempel under en rugby eller fotboll redskap.

Om du har skadat en eller flera av de ligament i knäet, symptomen är sannolikt är likartade oberoende av ligament som är skadade. Svårighetsgraden av symtomen beror på graden av skada på ligamentet. Till exempel kan ett ligament som är helt sönderriven producera mer i vägen för symptom än ett ligament som bara stukat (sträckt).

Symtomen kan innefatta:

 • Ett knäppande ljud, eller en popping eller knäppa känsla vid tidpunkten för skadan kan ibland höras om ett ligament är helt sönderriven.
 • Svullnad i knät. När ett ligament är skadad, kan det finnas några blödningar inuti knäleden från det skadade ligamentet. Detta kan leda till knä svullnad. Graden av svallning kommer att bero på svårighetsgraden av skadan. Mindre ligament stukningar kan orsaka lite i vägen för svullnad, medan helt trasiga ligament kan leda till en hel del knä svullnad.
 • Smärta i knät. Återigen kan graden av smärta beror på svårighetsgraden av knäskada.
 • Ömhet runt knäet vid beröring. Detta kan vara mild ömhet över själva ligament i mindre stukningar, eller mer generella och svår ömhet om en ligament slits.
 • Att inte kunna använda eller flytta ditt knä normalt. I kompletta ligament tårar, kan rörelsen bli allvarligt försvagade, medan i mer mindre stukningar, kan du ha en relativt god mängd knä rörelse.
 • En känsla av att knät är instabilt eller kanske ger vika om du försöker att stå på den. Detta kan leda till att du halta. Återigen, detta beror på hur allvarlig ligament skada är. Du kanske kan stå om du bara har en liten vrickning.
 • Blåmärken runt knät kan ibland synas, men inte alltid. Det kan ta lite tid för blåmärken att utvecklas.

Om du känner att du kan ha ett knä ligament skada, bör du se en läkare. Din läkare kommer vanligtvis börja med att fråga dig frågor om skadan, vad hände och där du känner någon smärta. De kan då undersöka ditt knä för att leta efter tecken på svullnad i knäleden. De kan också flytta dina ben i olika lägen för att testa dina knä ligament. Från denna undersökning, kan de ha möjlighet att få en uppfattning om den eventuella skada som du har.

Om läkaren är orolig att du kan ha en mer allvarlig skada knät ligament, kan de hänvisa dig för ytterligare tester såsom en ultraljudsundersökning eller en MR-undersökning. Sådana tester bör kunna visa upp några tårar eller bristning av dina ligament. Ibland kan en röntgen av knät föreslås.

Om du har en hel del svullnad i knät efter din skada, kan läkare föreslå ibland rinner ut en del av vätskan som orsakar svullnad i knät. För att göra detta, kan en nål användas för att tränga igenom huden runt knät och vätskan kan dräneras ut i en spruta fäst vid nålen. Särskilda åtgärder vidtas för att hålla området och förfarandet sterila för att inte introducera infektion i din knäled.

Självhjälp behandling

För de första 48-72 timmarna tänka på:

 • Betala priset - Skydda, Rest, Ice, Compression, Elevation, och
 • Gör ingen skada - Ingen värme, alkohol, löpning eller massage.

Betala priset:

 • P rotect din skadade knä från ytterligare skada.
 • R est din drabbade knäet under 48-72 timmar efter skada. Överväg att använda kryckor för att hålla vikten av din skadade knä. Men många läkare säger att du faktiskt inte bör hålla din skadade knä orörlig för länge. Du kan oftast börja några övningar för att hålla din knäleden rörlig och mobil så snart du kan tolerera de övningarna utan dem orsaka alltför mycket smärta. Du kan fråga din läkare när du kan börja flytta din knäleden och vilka övningar du ska göra.
 • Jag ce bör tillämpas så snart som möjligt efter din knäskada under 10-30 minuter. Mindre än 10 minuter har liten effekt. Mer än 30 minuter kan skada huden. Gör en kylklamp genom att linda isbitar i en plastpåse eller handduk. (Lägg inte is direkt intill huden eftersom det kan orsaka is-burn.) En påse frysta ärtor är ett alternativ. Tryck försiktigt på isen pack till din skadade knä. Den kalla från isen är tänkt att minska blodflödet till det skadade ligamentet. Detta kan begränsa smärta och inflammation. Efter den första ansökan, vissa läkare rekommenderar ansöka om ett nytt i 15 minuter varannan timme (under dagtid) för de första 48-72 timmarna. Lämna inte is på under sömnen.
 • C ompression med ett bandage kommer att begränsa svullnad, och hjälpa till att vila knäleden. En rörformig tryckförband kan användas. Mild påtryckningar som inte är obehagligt eller för hårt, och inte stoppa blodflödet, är perfekt. En apotekare kommer att ge råd om rätt storlek. Avlägsna innan du somnar. Du kan bli ombedd att ta bort bandaget för gott efter 48 timmar. Detta beror på att bandaget kan begränsa rörelsen av leden som normalt bör gå mer fritt efter denna tid. Emellertid är bandage i knä ibland förvaras under längre tid för att hjälpa till att hålla svullnaden nere och för att hålla det drabbade knäet mer bekväm. Fråga din läkare vad som är bäst i ditt fall.
 • E levation syftar till att begränsa och minska eventuella svullnad. Till exempel, hålla foten på den drabbade sidan upp på en stol när du sitter. Det kan vara lättare att ligga på en soffa och sätta foten på några kuddar. När du är i sängen, sätta din fot på en kudde. Målet är att det påverkade knäet ska vara ovanför ditt hjärta.

Undvik HARM i 72 timmar efter skadan. Det är, undvik:

 • H äter - till exempel, varma bad, bastu, värme förpackningar. Värme har motsatt effekt på blodflödet till is. Det är, det uppmuntrar blodflödet. Så bör värme undvikas när inflammationen utvecklas. Men efter ca 72 timmar, är ingen ytterligare inflammation benägna att utveckla och värme kan sedan lugnande.
 • En lcohol drycker, vilket kan öka blödning och svullnad och minska helande.
 • R unning eller någon annan form av motion som kan orsaka ytterligare skador.
 • M assage, vilket kan öka blödning och svullnad. Men som med värme, efter ca 72 timmar, kan lätt massage vara lugnande.

Medicinering

 • Paracetamol och kodein: paracetamol är användbar för att lindra smärta. Det är bäst att ta paracetamol regelbundet, för ett par dagar eller så, snarare än då och då. En vuxen dos är två 500 mg tabletter, fyra gånger om dagen. Om smärtan är svårare, kan en läkare ordinera kodein, som är mer kraftfull, men kan göra vissa människor dåsig och förstoppad.

 • Antiinflammatoriska smärtstillande medel: dessa läkemedel kallas också icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). De lindrar smärta och kan också begränsa inflammation och svullnad. Det finns många typer och märken. Du kan köpa två typer (acetylsalicylsyra och ibuprofen) på apotek utan recept. Du behöver ett recept för de andra. Biverkningar förekommer ibland med antiinflammatoriska smärtstillande medel. Magont, och blödningar från mage, är den allvarligaste. Vissa personer med astma, högt blodtryck, njursvikt, dålig matsmältning och hjärtsvikt kanske inte kan ta antiinflammatoriska smärtstillande medel. Så, kolla med din läkare eller apotekspersonal innan du tar dem för att se till att de är lämpliga för dig.

  Men observera: klinisk kunskap Sammanfattningar, en välkänd källa till vägledning för läkare i Storbritannien (citeras nedan), rekommenderar inte att anti-inflammatoriska smärtstillande användas under de första 48 timmarna efter skadan. Detta är på grund av oro för att de kan fördröja läkningen. Logiken är att vissa inflammation är en nödvändig del av läkningsprocessen. Så kan det vara att minska inflammation för mycket genom att ta dessa läkemedel kan försämra läkningsprocessen. Detta kan vara ett teoretiskt problem eftersom inga studier har visat denna punkt. Ytterligare forskning behövs för att klargöra användningen av dessa droger efter en skada.

  Dessutom, om du har kirurgi för att reparera en sönderriven ACL (se nedan), är det tänkt att, teoretiskt, kan NSAID inte vara en bra idé att ta en lång tid efter operationen, eftersom de kan ha en effekt på framgång av kirurgin.

 • Rub-on (aktuell) antiinflammatoriska smärtstillande medel: igen, det finns olika typer och märken. Du kan köpa en som innehåller ibuprofen, utan recept, på apotek. Du behöver ett recept för de andra. Det är debatt om hur effektiva gnugga-på antiinflammatoriska smärtstillande jämförs med tabletter. Vissa studier tyder på att de kan vara lika bra som tabletter för att behandla stukningar. Vissa studier tyder på att de kanske inte är så bra. Emellertid är den mängd av läkemedlet som kommer in i blodomloppet mycket mindre än med tabletter, och det är mindre risk för biverkningar.

Sjukgymnastik

Detta kan vara till hjälp efter några knä ligament skador. Sjukgymnastik kan hjälpa till att förbättra utbudet av rörelse i din skadade knä. Övningarna kan också föreslås för att stärka musklerna som stödjer din knäleden. Om du funderar på operation för att reparera ett trasigt knä ligament, kan du bli ombedd att ha sjukgymnastik före operationen.

Knee hängslen

Beroende på knä ligament skada som du har, kan din läkare råda dig att bära en speciell stag för att stödja ditt knä medan den skadade ligament läker. Knee hängslen har oftast ett gångjärn mekanism som tillåter viss böjning och förlängning förflyttning av din knäled men inte förflyttning av knät från sida till sida. Dock kan ett knä stödbandage inte vara lämpligt för alla knä ligament skador. Du kanske gillar att diskutera användningen av ett knä stödbandage med din läkare.

Kirurgi

Ibland kirurgi kan föreslås efter ett knä ligament skada. Detta är mer sannolikt om:

 • Du är någon som gör en hel del sport eller du är en mycket aktiv person och du har skadat din ACL.
 • Du har skadat mer än ett knä ligament, eller du har skadat ett knä ligament och har även skadat en annan del av ditt knä.
 • Du har spruckit din LCL.

Kirurgi är oftast föreslås att reparera korsbandsskada. Däremot är det rimligt att säga att det bästa sättet att behandla en sönderriven ACL fortfarande debatteras. Sjukgymnastik och andra åtgärder kan vara allt som krävs av en del och kan förebygga behovet av en operation. Beslutet om huruvida eller inte att använda kirurgi beror på varje enskild person, aktiviteter och sporter som du gör, hur aktiv livsstil är i allmänhet din underliggande hälsa och eventuella andra skador knä som du också kan ha. Du kanske vill diskutera för-och nackdelar av kirurgi med din läkare.

Om operation utförs för att reparera en sönderriven ACL, kommer läkaren normalt att du väntar några veckor efter din första skadan. Det är så att någon svullnad har haft en chans att gå ner, har du fått mer rörelse tillbaka i ditt knä och du har byggt upp styrkan i musklerna i låren som hjälper att stödja din knäleden. Din läkare kan remittera dig till sjukgymnastik för att hjälpa till att förbereda dig för operation.

ACL ligament kan inte bara sys ihop igen. Istället för att rekonstruera, eller bygga om operationen, är ACL vanligtvis utförs. Oftast är en del av en sena, eller senor, från någon annanstans i kroppen som används för att rekonstruera din ACL. Exempelvis kan följande användas:

 • En del av din knäskålssenan (senan på undersidan av knäskålen).
 • En del av dina quadriceps senan (senan som fäster knäskålen till quadricepsmuskeln på framsidan av låret).
 • En del av dina hamstring senor (senor som löper från baksidan av knät upp baksidan av låret).
 • Ibland kan senor från någon annan (en donator) också användas för att reparera din ACL.

Senan är fixerad på plats inuti knäleden, med klammer eller skruvar. När fixeras, över tiden, bör ett nytt ligament växa över senan som har använts. Titthålskirurgi är vanligtvis används för att rekonstruera din ACL.

Det finns för närvarande en debatt om det bästa sättet att behandla PCL skada - med kirurgi, eller utan kirurgi. Du kanske gillar att diskutera detta med din läkare. Om operation utförs, som med kirurgi för ACL skador, är det skadat ligament ersätts med en sena, eller senor, från andra ställen i kroppen, eller med hjälp av en donator senor.

Kirurgi är inte ofta behövs för MCL skador.

Detta beror på vilken knä ligament du har skadad och även hur allvarlig din skada är. Dessutom, om du har skadat mer än ett ligament i knäet, kan återhämtningen ta längre tid.

Om du har en operation för att reparera din ACL, tar det oftast omkring sex månader innan knät har återhämtat sig tillräckligt för dig att återvända till din tidigare sportaktiviteter men i vissa människor, kan det vara längre. I allmänhet, till operation rekonstruera en ACL har bra resultat i cirka 8-9 av 10 personer.

Om din PCL har behandlats med kirurgi, kan det ta mellan 9 och 12 månader innan fullständig återhämtning.

Efter en stukning eller partiell tår i MCL har ligamentet läkt helt i de flesta människor efter tre månader. Om det finns en komplett tår, kan återhämtningen ta lite längre tid, men de flesta människor är tillbaka till sina normala aktiviteter efter 6-9 månader.

Obs: Du bör be om råd från din läkare eller sjukgymnast om när det är säkert för dig att börja träning eller idrott igen efter ett knä ligament skada. Det är viktigt att du inte börjar träna igen förrän knät är smärtfri och helt stabil. Om du börjar träna för tidigt, kan du orsaka ytterligare skador på ditt knä.

Knä ligamentskador kan vara oförutsägbar och kan drabba vem som helst, inklusive fit människor som gör en hel del sport. Men om du motionerar regelbundet och bygga upp styrkan i musklerna i benen som hjälper att stödja din knäled (särskilt din hamstring och quadriceps musklerna), kan detta bidra till att minska din chans att knät ligament skada. Om du inte är van att träna regelbundet, bör du börja försiktigt och gradvis bygga upp frekvensen och intensiteten i din träning. Se separat broschyr som heter "Fysisk aktivitet för hälsa" för mer information.

Under ett träningspass, eller om du spelar sport, se till att du värma upp i början av din träning. Detta ökar flödet av blod till dina muskler och hjälper till att mjuka upp gemensamma rörelser. Warming up kan också bidra till att förebygga skador.

Vissa människor bär ett knä stödbandage när de tränar eller gör idrottsaktiviteter om de tidigare haft ett knä ligament skada, eller ens bara för att förhindra att en knäskada i första hand. Vissa studier har visat att tandställning kan hjälpa till att minska risken för ytterligare skador, medan andra studier inte har visat detta som är fallet. En särskild studie undersöktes personer med tidigare skada på deras ACL. Studien fann att de som hade ett knä stödbandage medan skidåkning var mindre benägna att ha en ytterligare knäskada än de som inte bär ett knäskydd. I allmänhet behövs det mer forskning för att se över användningen av knä hängslen för att förhindra knäskada.

Aktuella artiklar