Is och värmebehandling för skador

Denna broschyr ger en allmän översikt av is och värme vid behandling av skador. Vid tveksamheter om användningen av is eller värme, konsultera en hälso-och sjukvårdspersonal som läkare, sjuksköterska med sjukgymnast.

Med någon vrickning, sträckning eller blåmärke finns några blödningar i de underliggande vävnaderna. Detta kan orsaka svullnad, smärta och förseningar healing. Ice behandling kan användas i både omedelbar behandling av mjukdelsskador och senare rehabilitering.

Under omedelbar behandling, är målet att begränsa kroppens reaktion på skada. Isen:

 • Minska blödning i vävnaderna.
 • Förebygga eller minska svullnad.
 • Minska muskelspasmer och smärta.
 • Minska smärta genom bedövande området och genom att begränsa effekterna av svullnad.

Dessa effekter alla hjälpa till att förhindra att området från att bli stel genom att minska överskottet vävnadsvätska som samlar på grund av skada och inflammation.

I den senare, eller rehabilitering, återhämtningsfas den syftar ändringen till att återställa normal funktion. I detta skede effekterna av is kan förbättra andra behandlingar såsom motion genom att minska smärta och muskelspasmer. Detta gör då bättre rörelse. Om du måste göra övningar som en del av din behandling kan det vara bra att göra dem med is på plats eller omedelbart efter det tas bort när området kommer fortfarande vara lite stel. Detta minskar smärta och gör rörelse runt skadan mer bekväm.

Relaterade artiklar

Is förpackningar kan göras från isbitar i en plastpåse eller våt handduk. Ett paket frysta ärtor är också perfekt. Dessa mögel snyggt och kan gå in och ut ur frysen. Syfte-tillverkade kallt förpackningar kan också köpas från apotek. Var försiktig när du använder is och kallt förpackningar från en frys. Dessa är mycket kall och kan orsaka is brännskador snabbt om de används utan vård och tillräckligt skydd.

 • Helst gnida en liten mängd olja över det område där isen förpackningen är att gå (någon olja kan användas, till och med matolja!). Om huden är skadad eller om det finns stygn på plats, omfattar inte i olja men skydda området med en plastpåse. Detta kommer att sluta såret blir våt.
 • Placera en kall våt flanell över oljan (du behöver inte om du använder en plastpåse).
 • Placera kylklamp över flanell.
 • Kontrollera färgen på huden efter 5 minuter. Om det är ljust rosa / röda bort förpackningen. Om det är inte rosa, byt påsen i ytterligare 5-10 minuter.
 • Is kan vara kvar på i 20 till 30 minuter, men det är lite fördel att vinna genom att lämna det på längre. Du riskerar att skada huden om isen är kvar på huden i mer än 20-30 minuter åt gången.
 • Effekten av istillbehör tros kunna förbättras om den pressas försiktigt på till det skadade området.
Is och värmebehandling för skador. Hur gör man is förpackningar?
Is och värmebehandling för skador. Hur gör man is förpackningar?

Obs: is kan bränna eller orsaka köldskador om huden inte skyddas med olja och / eller annat skydd som en våt tvättlapp.

Helst bör isen tillämpas inom 5-10 minuter efter skada i 20-30 minuter. Detta kan upprepas var 2-3 timmar eller så medan du är vaken för de kommande 24-48 timmar.

Efter de första 48 timmarna, när blödningen borde ha stoppats, syftet med behandlingen förändras från att begränsa blödning och svullnad att få vävnader mobiliseras på nytt med träning och stretching. Isen hjälper med smärtlindring och avslappning av muskelvävnad.

Använd inte värme på en ny skada (t.ex. blötläggning i ett varmt bad, med värmelampor, varmvattenflaskor, djupa värme krämer, etc). Dessa kommer att öka blödning och göra problemet värre.

När en skada är äldre än 48 timmar, kan värme tillföras i form av värme kuddar, djup värme grädde, varmvattenflaskor eller värmelampor. Värmen gör att blodkärlen vidgas (öppen bred) som ger mer blod in i området. Den har också en direkt lugnande effekt och hjälper till att lindra smärta och kramp. Om värme appliceras på huden bör det inte vara varmt, kommer milda värmen räcker. Om värme tillförs det finns risk för brännskador. Huden måste kontrolleras med jämna mellanrum.

Ice ger ofta bättre och mer långvarig effekt på spridningen än värme ger. De smärtstillande egenskaper isen är också djupare och mer långvarig än värme.

Använd inte kallt förpackningar eller värme:

 • Över hudområden som är i dåligt skick.
 • Över hudområden med dålig känsla för värme eller kyla.
 • Under delar av kroppen med känd dålig cirkulation.
 • Om du har diabetes.
 • I närvaro av infektion.

Dessutom, använd inte is förpackningar på vänster axel om du har hjärtproblem. Använd inte is förpackningar runt framsidan eller sidan av halsen.

Aktuella artiklar