Illamående och kräkningar

Illamående är känslan av att vilja vara sjuk (kräkning). Kräkningar är när du spyr ". Innehållet i magen stiga upp din matstrupe (esofagus eller matstrupen) och spiller ut ur munnen eller näsan. Illamående och kräkningar styrs av ett kräkningar center i din hjärna. Illamående och kräkningar kan bero på att dricka för mycket alkohol, matförgiftning eller magsjuka (virusinfektion). Men du bör få medicinsk rådgivning om du kräks flera gånger under mer än 48 timmar eller känner dig dålig eller svag. Om du kräks blod eller har oförklarliga problem som viktminskning eller sväljsvårigheter, bör du se din GP snarast. De vanligaste orsakerna som nämns nedan.

Illamående är känslan av att vilja vara sjuk (kräkning). Kräkningar är hur kroppen gör sig av med magens innehåll. Det kan bero på irritation av magslemhinnan av alkohol, matförgiftning eller magsjuka (virusinfektion). I de flesta fall, det illamående och kräkningar slå sig ner inom 48 timmar. Men illamående och kräkningar kan också orsakas av en direkt effekt på kräkningar mitten av hjärnan. Detta förklarar illamående och kräkningar som ofta följer migrän, de tidiga stadierna av graviditeten, inre öroninfektioner och vissa mediciner som kemoterapi läkemedel.

Illamående och kräkningar kan påverka alla åldrar. Det är ett mycket vanligt symptom med många möjliga orsaker. Några orsaker är mer sannolikt i olika åldersgrupper - för mer information se nedan.

Utbrott av kräkning kan orsakas av virus såsom norovirus. Detta är en grupp av mycket infektiösa virus som orsakar illamående, sedan kräkningar och vattnig diarré. De allra flesta människor tillfrisknar inom 48 timmar. Spädbarn och mycket gamla människor kan bli uttorkad och behöver läggas in på sjukhus. Över en halv miljon människor beräknas vara drabbade varje vinter i Storbritannien.

Personer som behandlas för cancer med kemoterapi kan uppleva illamående och kräkningar.

Äldre människor som börjar kräkas oväntat kan ha en underliggande urinvägsinfektion eller lunginflammation. Upprepade kräkningar kan orsaka förlust av vatten från kroppen (dehydrering), särskilt bland de mycket gamla och mycket unga.

Illamående och kräkningar. Vad är illamående och kräkningar?
Illamående och kräkningar. Vad är illamående och kräkningar?

Läkaren kommer att vilja veta hur länge ditt illamående och kräkningar har pågått och om du har några andra symtom. Läkaren kommer att särskilt fråga om symtom som kan tyda på en underliggande allvarligt tillstånd. Dessa kallas "röda flaggor".

 • Började det plötsligt eller utvecklas över tiden? Gjorde ingenting utlösa det? Hur länge har det pågått?
 • När kräks du? Är det värre när du flyttar ditt huvud?
 • Känner du dig febrig?
 • Är du hosta upp blod eller galla?
 • Känner du dig sjuk? Har du en feber, viktminskning eller magen (buken) smärtor? Huvudvärk?
 • Hur mycket alkohol gör din drink?
 • När var din sista period? Kan du vara gravid?
 • Har du startat någon ny medicin nyligen?
 • Kräkningar upp blod eller galla.
 • Viktminskning.
 • Svår magen (buksmärta).
 • Hög feber, nackstelhet, ovilja att titta på ljuset.
 • Ökad svaghet / medvetslöshet.
 • Kontinuerlig eller förvärrade kräkningar efter 48 timmar.
 • Denna information kommer att hjälpa läkaren att ställa diagnos. Din läkare kommer att undersöka dig. Han eller hon kommer att kontrollera din temperatur, bröstet och buken. Du kan bli ombedd att ge ett urinprov och ett blodprov. Du kan bli ombedd att göra ett graviditetstest. Ytterligare tester av magen och buken kan rekommenderas. Remiss till specialist är möjlig.

Gastroenterit

Gastroenterit är en infektion i tarmen. Det orsakar diarré, och kan också orsaka kräkningar, magen smärta och andra symptom. I de flesta fall infektionen försvinner inom några dagar, men ibland tar längre tid. Den största risken är förlust av vatten från kroppen (dehydrering). Den viktigaste behandlingen är att ge ditt barn massor att dricka. Detta kan innebära att ge särskilda rehydrering drycker. Dessutom, när någon uttorkning behandlas med drinkar, uppmuntra ditt barn att äta så normalt som möjligt. För mer information se separat informationsblad kallas gastroenterit hos barn och gastroenterit hos vuxna.

Urin infektion

Urin-infektion hos barn är vanligt. Det kan orsaka olika symtom, inklusive kräkningar. En kurs av antibiotika brukar rensa infektion snabbt. I de flesta fall kommer ett barn med en urinvägsinfektion göra en fullständig återhämtning. Ibland testar att söka på njurar och / eller urinblåsan rekommenderas efter infektionen har läkt ut. Din läkare talar om ditt barn behöver dessa tester. Detta beror på barnets ålder, svårighetsgrad av infektionen, och om det har hänt förut. Se separat broschyr som heter Urin-infektion hos barn i mer detalj.

Graviditet

Många kvinnor har illamående och kräkningar under de första 12 veckorna av graviditeten. I de flesta fall är mild och inte behöver någon specifik behandling. I svårare fall är en anti-sjukdom läkemedel används ibland. En sällsynt form av extrem kräkningar under graviditeten (hyperemesis graviditet) kan resultera i förlust av vatten från kroppen (dehydrering) och även kräver en kortare sjukhusvistelse. För mer information se separat broschyr, illamående och kräkningar av graviditeten.

Migrän

Vem drabbas av illamående och kräkningar? Vilka undersökningar kommer att informeras?
Vem drabbas av illamående och kräkningar? Vilka undersökningar kommer att informeras?

Migrän orsakar attacker av huvudvärk, ofta med illamående eller kräkningar. Behandlingsalternativ inkluderar undvika möjliga triggers, smärtstillande, antiinflammatoriska smärtstillande medel, antisickness mediciner och triptan mediciner. Ett läkemedel för att förhindra migränattacker är ett alternativ om attackerna är frekventa eller svår. För mer information se separat broschyr som heter Migrän.

Labyrintit

Labyrintit och vestibulära neurit är oftast orsakas av en virusinfektion som påverkar innerörat. Dessa förhållanden orsakar typiskt intensiv yrsel, ofta med kräkningar (vertigo). I de flesta fall symptomen gradvis lätta och gå inom några veckor eftersom infektionen försvinner. Medicinering kan hjälpa till att lindra symtomen. Det finns några mindre vanliga orsaker som kan ha ett annat synsätt och behandling. Se separat broschyr som heter Labyrintit och vestibulära neurit för mer information.

Den innerörat är också ansvarig för åksjuka. Åksjuka orsakas av störningar i innerörat, som kontrollerar balans. Många människor utvecklar illamående och kräkningar på en båt eller lång bilresa.

Medicinering

Kemoterapi läkemedel som används för att behandla cancer tenderar att orsaka mindre illamående och kräkningar än tidigare och symtomen kan kontrolleras väl. Men många läkemedel, inklusive kemoterapi och kära, kan orsaka illamående. Var noga med att nämna något nytt läkemedel eller kostförändringar till din läkare som kanske kan föreslå substitut.

Andra orsaker

Blindtarmsinflammation, inflammation i bukspottkörteln ( pankreatit ), njursten och infektioner, och gallsten - dessa kan alla orsaka allvarliga magen (buksmärta) och illamående och kräkningar. Om allvarlig, ring en ambulans.

Blockering - upprepade och svåra kräkningar kan bero på en blockering någonstans längs tarmen (tarmen). Detta skulle kunna vara en tvinnad slinga av tarmen, cancersvulst eller godartade förträngning. Detta är en nödsituation och du behöver ringa en ambulans.

Förhöjt tryck i hjärnan - meningit, hjärntumörer och skallskador kan öka trycket i hjärnan, vilket kan orsaka illamående och kräkningar. Ring efter ambulans om du misstänker meningit i ditt barn.

Njur-eller leversvikt och okontrollerad diabetes - dessa kan orsaka illamående och kräkningar. Ett blodprov bör bidra till att diagnostisera dessa sällsynta orsaker.

Ätstörningar - vissa människor gör sig själva spyr som en del av en ätstörning (bulimi eller anorexi).

Behandlingen beror på den troliga orsaken till ditt illamående och kräkningar.

Du kommer att uppmuntras att minska alkohol om man dricker för mycket.

Du kommer att erbjudas rådgivning om du är gravid, men medicinering är vanligtvis inte erbjuds om du saknar i vatten i kroppen (uttorkad).

Du kan remitteras till specialist för ytterligare tester. De flesta fall kommer att hanteras av din läkare, men du kan hänvisas för vidare utredning och behandling på sjukhus.

 • Försök att inte få panik.
 • Ring 999 om kräkningar är allvarlig och du är svag eller har svår magen (buksmärta).
 • Se din läkare omedelbart (inom några dagar) om du utvecklar "röd flagga" symptom.
 • Se din läkare om din kräkningar varar mer än 48 timmar och är inte bättre.

Noggrann handtvätt och hygien bidrar till att förhindra spridningen av magen (buken) buggar. Grundlig matlagning och livsmedelshygien minimera risken för matförgiftning. Undvik överdriven alkohol och få hjälp om du är beroende av alkohol. Människor som har migrän kanske kunna identifiera triggers som de kan försöka undvika - till exempel livsmedel som ost.

Detta beror på den bakomliggande orsaken men är generellt mycket bra. Människor som har alkoholrelaterade kräkningar regelbundet måste ta itu med sitt alkoholberoende. Mest illamående och kräkningar beror på kortlivade virusinfektioner, inte behöver särskild behandling och bör bli bättre inom en vecka.

Aktuella artiklar