Icke - sår (funktionell) dyspepsi

Icke-ulcer dyspepsi orsakar smärta och ibland andra symtom i övre delen av buken. Orsaken är ofta inte klar. Medicinering för att minska magsyra hjälper i vissa fall. Infektion med H. pylori kan orsaka ett litet antal fall. Rensa denna infektion, om närvarande, hjälper vissa människor.

Mat passerar ned i esofagus (matstrupen) till magsäcken. Magen gör syran som är inte nödvändigt, men hjälper, att smälta maten. Mat passerar sedan successivt in i tolvfingertarmen (den första delen av tunntarmen).

I tolvfingertarmen och resten av tunntarmen, blandar mat med enzymer (kemikalier). Enzymerna kommer från bukspottkörteln och från celler som kantar tarmen. Enzymerna bryter ner (smälta) maten. Smälta maten sedan absorberas i kroppen från tunntarmen.

Relaterade artiklar

Icke-sår (funktionell) dyspepsi. Förstå matsmältningen.
Icke-sår (funktionell) dyspepsi. Förstå matsmältningen.

Dyspepsi är en term som innefattar en grupp av symtom som kommer från ett problem i övre tarmen. Tarmen (mag-tarmkanalen) är röret som börjar vid mynningen, och slutar vid anus. Den övre tarmen innefattar matstrupen, magen och tolvfingertarmen.

Det vanligaste symptomet för dyspepsi är oftast smärta eller obehag i övre delen av buken. Dessutom, andra symtom som också kan utvecklas är: halsbränna (en brännande känsla kände i nedre bröstet), uppblåsthet, rapningar, snabbt mättnadskänsla efter att ha ätit, sjukdomskänsla (illamående) eller kräkningar. Symptomen är ofta relaterade till att äta.

Symtom tenderar att inträffa i anfall som kommer och går, snarare än att vara närvarande hela tiden. Men vissa människor har täta anfall av dyspepsi som påverkar livskvaliteten.

Icke-ulcerös dyspepsi kallas ibland funktionell dyspepsi. Det betyder att ingen känd orsak kan hittas för symptomen. Det är andra orsaker till dyspepsi såsom duodenalsår, magsår, esofagit (inflammerad matstrupe), gastrit (inflammerad magsäck), etc, är inte orsaken. Insidan av tarmen ser normalt (om du har en endoskopi - se nedan). Det är den vanligaste orsaken till dyspepsi. Cirka 6 av 10 personer som har återkommande anfall av dyspepsi har non-ulcer dyspepsi.

Symptomen verkar komma från den övre tarmen, men orsaken är inte känd. Om du har tester, är inget onormalt finns inuti tarmen. Fodret inuti tarmen ser normalt och är inte inflammerad. Mängden syra i magen är normalt.

Följande är några teorier om möjliga orsaker:

  • Sensation i magsäcken eller tolvfingertarmen kan ändras på något sätt - en "irriterad mage". Omkring 1 i 3 personer med icke-ulcerös dyspepsi har också IBS och har ytterligare symtom på lägre buksmärtor, oregelbundna tarmrörelser etc. Orsaken till IBS är inte känd.
  • En fördröjning av tömning av maginnehållet in i duodenum kan vara en faktor i vissa fall. Musklerna i magen väggen kanske inte fungerar så bra som de borde.
  • Infektion med en bakterie (grodden) kallas Helicobacter pylori (vanligen bara kallas H. pylori) kan orsaka vissa fall. Denna bakterie är återfinns i magsäcken hos vissa personer med icke-ulcerös dyspepsi. Men många människor är bärare av denna bakterie, och det orsakar inga symtom hos de flesta människor. Rollen för H. pylori är kontroversiellt i non-ulcer dyspepsi (även om det är den främsta orsaken till tolvfingertarmen och magsår). Men att bli av med H. pylori-infektion hjälper i vissa fall.
  • Vissa människor känner att vissa livsmedel och drycker kan orsaka symptom eller göra dem värre. Det är svårt att bevisa detta. Livsmedel och drycker som har varit misstänkta för att orsaka symptom eller göra symptomen värre i vissa människor är: pepparmint, tomater, choklad, kryddstark mat, varma drycker, kaffe och alkoholhaltiga drycker. Dock är maten inte tänkt att vara en viktig faktor i de flesta fall.
  • Ångest, depression, eller stress är tänkt att göra symptomen värre i vissa fall.
  • En bieffekt av vissa läkemedel kan orsaka dyspepsi. De vanligaste skyldiga är anti-inflammatoriska läkemedel såsom ibuprofen och acetylsalicylsyra. Olika andra läkemedel som ibland orsakar dyspepsi, eller gör dyspepsi värre, inkluderar: antibiotika, steroider, järn, kalciumantagonister, nitrater, teofylliner, bisfosfonater. (Obs! Detta är inte en uttömmande lista Kontrollera med broschyren som medföljer din medicin för en lista över möjliga biverkningar..) Om du misstänker att ett ordinerat läkemedel som orsakar symptomen, eller göra dem värre, sedan se din läkare för att diskutera möjliga alternativ.
Vad är non-ulcer dyspepsi? Vad orsakar non-ulcer dyspepsi?
Vad är non-ulcer dyspepsi? Vad orsakar non-ulcer dyspepsi?

Strängt taget är non-ulcer dyspepsi en diagnos som görs endast när ingen annan orsak kan hittas för symtom (t.ex. magsår). Därför, innan diagnosen görs du kan ha haft en endoskopi. I detta test en läkare tittar inuti magen och tolvfingertarmen genom att en tunn, flexibel teleskop ner din matstrupen. Om du har icke-ulcerös dyspepsi, ser insidan av tarmen normalt. Däremot har de flesta människor med dyspepsi inte en endoskopi. Se separat broschyr som heter "matsmältningsbesvär ()" för en översikt av dyspepsi, och när tester rekommenderas.

Ett test för att detektera H. pylori bakterien kan göras. Om H. pylori finns då det kan orsaka symtomen. Se separat broschyr som kallas "Helicobacter pylori och magont" för mer information om H. pylori och hur det kan diagnostiseras och behandlas. Kortfattat kan det påvisas i ett prov av avföring (avföring), eller i ett utandningsprov, eller från ett blodprov, eller från en biopsi prov som tas under en endoskopi.

Trygghet och förklaring

Detta är ofta användbart. Vissa människor oroar sig för att de kan ha en allvarlig sjukdom, såsom magcancer. Oro och ångest kan göra symtomen värre. Det kan vara bra att veta att du har icke-ulcerös dyspepsi, och inte någon annan sjukdom. Men, måste du acceptera att smärta, obehag och andra dyspeptiska symptom kommer sannolikt att komma och gå.

Clearing H. pylori-infektion

Om du är infekterad med H. pylori, är den första behandlingen oftast försökt att rensa H. pylori-infektion. Men som sagt, infektion med H. pylori är förmodligen en slump snarare än en orsak i de flesta fall av non-ulcer dyspepsi. Till exempel, en studie visade att endast omkring 1 i 15 personer med icke-ulcerös dyspepsi som var infekterade med H. pylori härdades genom clearing H. pylori. Behandling i korthet innebär en veckas kurs av två antibiotika plus en syra-dämpande läkemedel.

Syra-undertrycka mediciner

En månads prövning av läkemedel som minskar magsyra ofta rekommenderas. Detta hjälper i vissa fall, men inte alla. Det kan fungera eftersom slemhinnan i magen kan vara extra känslig för syran. Eller, kanske det fungerar eftersom du kan ha mycket mild inflammation i magen som kommer och går, men aldrig hittat om du har en endoskopi test för att titta in i din mage.

Det finns två grupper av läkemedel som minskar magsyra - protonpumpshämmare (PPI) och H2-receptor antagonister. De arbetar på olika sätt, men både minska (dämpa) mängden syra som produceras i magsäcken. PPI är: omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol, och esomeprazol. H2-receptorantagonister inkluderar: cimetidin, famotidin, nizatidin och ranitidin. Det finns flera märken i varje grupp.

Om medicinering hjälper, sedan ytterligare kurser kan rekommenderas om symptomen kvarstår. Många människor tar syra-dämpande medicinering som krävs. Det är, väntar på att symtom utvecklas innan en kort kur. Vissa människor tar syra-dämpande medicin regelbundet om symptom uppstår varje dag.

Livsstilsförändringar

Vilka tester kan göras? Vilka är de behandlingsalternativ för icke-ulcerös dyspepsi?
Vilka tester kan göras? Vilka är de behandlingsalternativ för icke-ulcerös dyspepsi?

Det nationella institutet för hälsa och Clinical Evidence (NICE) rekommenderar följande livsstilsförändringar:

  • Se till att du äter regelbundna måltider.
  • Gå ner i vikt om du är överviktig.
  • Om du är rökare, överväga att ge upp.
  • Drick inte för mycket alkohol.

Symtom på icke-ulcerös dyspepsi tenderar att komma och gå. Du kommer troligen att ha tider när symtomen gå helt och tider där de är besvärliga. Icke-ulcer dyspepsi leder inte till cancer eller andra allvarliga sjukdomar.

Aktuella artiklar