Hysterektomi

Hysterektomi är operation för att avlägsna livmodern (uterus). Det kan rekommenderas för ett antal skäl. Denna broschyr ger en kort översikt av verksamheten. Du bör diskutera eventuella problem med din läkare innan du har en hysterektomi.

De kvinnliga fortplantningsorgan består av en livmoder, vagina, äggledare och äggstockar. Livmodern är ungefär lika stor som ett päron. Den är tillverkad av specialiserad muskler och ligger i bäckenet mellan blåsan och tarmen. Hysterektomi är avlägsnandet av livmodern genom en operation.

Relaterade artiklar

 • Tunga perioder (menorragi)

Möjliga orsaker är följande:

 • Tunga eller mycket smärtsamma perioder. I vissa kvinnor, är dag-till-dag liv försvåras på grund av tunga perioder. Ibland kraftiga blödningar kan orsaka anemi. Det finns flera andra behandlingsalternativ för tunga perioder, inklusive tabletter och ett intrauterint system (Mirena ® spole). Om de inte förbättra problemet, är hysterektomi ett alternativ för behandling. Se separat broschyr som heter "tunga perioder (Menorragi)" för ytterligare information.
 • Muskelknutor. Dessa svullnader av onormal muskel som växer i livmodern. Myom är vanliga och ofta orsakar inga symtom. Men i vissa kvinnor att de kan orsaka svåra eller smärtsamma perioder. Vissa fibroids är ganska stora och kan trycka på blåsan för att orsaka urinvägssymtom. Se separat broschyr som heter "myom" för ytterligare information.
 • Framfall. Det är här i livmodern eller delar av vaginalväggen drop down. Detta kan hända efter klimakteriet när de vävnader som stöder livmodern tenderar att bli tunnare och svagare.
 • Endometrios. Detta är ett tillstånd där de celler som kantar livmodern finns utanför livmodern i bäckenet. Detta kan orsaka ärrbildning runt livmodern och kan orsaka urinblåsan eller ändtarmen för att hålla sig till livmodern eller äggledarna. Endometrios kan orsaka lindriga symtom, men vissa kvinnor utvecklar smärtsamma perioder, buksmärtor eller har smärta vid sex. Se separat broschyr som heter "Endometrios" för ytterligare information.
 • Cancer. Hysterektomi kan rekommenderas om du utvecklar cancer i livmoderhals, livmoder, äggledare och äggstockar.
Hysterektomi. Tunga eller mycket smärtsamma perioder.
Hysterektomi. Tunga eller mycket smärtsamma perioder.

För de flesta av de villkor som nämns ovan (bortsett från cancer), är hysterektomi vanligen betraktas som en sista utväg efter att andra behandlingar har misslyckats. Beslutet att ha en hysterektomi bör delas mellan er, (din partner) och din läkare.

Innan en hysterektomi, se till att eventuella frågor eller bekymmer du har behandlas. Till exempel, följande tre frågor är vanliga och bara du eller din läkare kommer att kunna svara på:

 • Finns det några andra alternativa behandlingar som inte har provat?
 • Är mina symptom och problem allvarliga nog att behöva en hysterektomi?
 • Vill jag fortfarande att ha barn? (Om du funderar hysterektomi före menopausen.)

Det finns olika typer av hysterektomi operationer:

 • Total hysterektomi är den verksamhet där livmodern och livmoderhalsen tas bort. Äggstockarna är oftast kvar. Men om de tas bort, kallas detta en bilateral salpingooforektomi (BSO).
 • Delsumma hysterektomi är när livmodern tas bort men livmoderhalsen är kvar.
 • Radikal hysterektomi (även kallad Wertheim s hysterektomi) är när hela livmodern, livmoderhalsen, äggledarna och äggstockarna, en del av slidan och lymfkörtlarna tas bort. Denna operation utförs för cancer.

Livmodern kan avlägsnas antingen genom ett snitt i buken (vanligtvis lämnar ett ärr i bikinilinjen) eller genom slidan, vilket innebär att du inte kommer att ha ett synligt ärr. Ibland hysterektomi görs med hjälp av titthålskirurgi. Det är värt att diskutera hur verksamheten ska göras med din gynekolog.

Vad är hysterektomi? Delsumma hysterektomi.
Vad är hysterektomi? Delsumma hysterektomi.

Din läkare kan ta bort dina äggstockar samtidigt. Beslutet att ta bort äggstockarna beror på anledningen till att göra hysterektomi. Du bör diskutera för-och nackdelar med att ta bort äggstockarna under en hysterektomi med din gynekolog. Nuvarande rekommendationer är att friska äggstockar inte tas bort vid hysterektomi.

Ta bort äggstockarna vid hysterektomi minskar risken för äggstockscancer. Däremot har kvinnor som opererat bort äggstockarna också visat sig ha en ökad risk att utveckla hjärtproblem (såsom angina).

Om dina äggstockar tas bort, kan du bli ombedd att ta behandling hormonbehandling (HRT). Detta beror på, när dina äggstockar tas bort, kommer du att gå igenom klimakteriet. Om du är under 50 år gammal och har dina äggstockar avlägsnas så ska du diskutera med din läkare om att ta HRT. Alla kvinnor under åldern av 50 år nytta av att ta HRT, utan att utsättas för risker av HRT. Eventuella risker med HRT är endast relevant för kvinnor över 50 år.

Om dina äggstockar inte tas bort, har du fortfarande en 1 i 3 chans att gå igenom klimakteriet inom två år ha hysterektomi. Om du upplever symptom som kan vara relaterade till klimakteriet, till exempel värmevallningar, humörsvängningar, etc, bör du diskutera dem med din läkare.

Ta bort din livmoder bör inte hindra dig att ha ett bra sexliv efter operationen. Faktum är att många kvinnor rapporterar en förbättring i deras sexuella njutning efter att ha en hysterektomi. Detta kan bero på att anledningen till att ha en hysterektomi (smärta, långvarig kraftiga blödningar, etc) tas bort. Men vissa kvinnor tycker att en hysterektomi försämrar deras sexliv. I synnerhet, vissa kvinnor känner att deras orgasm är annorlunda efter en hysterektomi eller ens har svårt att nå orgasm. Att ha en hysterektomi bör inte påverka din sexlust (libido) om dina äggstockar avlägsnas också.

Se pappret genom Roovers (återges i slutet) och korrespondensen det genereras, att förstå frågorna bättre.

Du kan oftast börja ha sex igen ungefär sex veckor efter operationen. Du uppenbarligen inte längre behöver använda någon form av preventivmedel efter en hysterektomi.

Du kommer att få smärtstillande medel för de första dagarna, både medan på sjukhus och även att ta med dig hem. Du kommer att kunna äta och dricka inom några timmar efter att ha operationen. Du kommer troligen att ha en kateter (en tunn slang som går in i blåsan, som dränerar urin) i ett par dagar eller så. Det är mycket vanligt att ha lite ljus blödning från slidan, vilket kan pågå i upp till sex veckor. Om du har några stygn då de oftast bort mellan 5 och 7 dagar efter operationen.

Detta varierar från person till person. Återhämtning är oftast snabbare om du har haft hysterektomi genom slidan. Du kommer sannolikt att behöva vila mer än vanligt för ett par veckor efter operationen. Du kommer troligen att rekommendera att göra lätt motion och gradvis bygga upp mängden motion du gör. Full återhämtning tar vanligtvis omkring 6-8 veckor, men det är inte ovanligt för kvinnor att ta tre månader tills de känner sig helt tillbaka till det normala.

Du ska inte köra bil förrän du är säker att göra ett nödstopp. Detta är vanligtvis runt sex veckor efter operationen, men du bör kolla med ditt försäkringsbolag. Tiden innan du kan återgå till arbetet beror på ditt jobb. Du kan diskutera detta med din läkare eller gynekolog.

De flesta kvinnor behöver inte längre ha cervical screening efter en hysterektomi. Men om du har haft en operation som lämnar livmoderhalsen på plats, eller på grund av cancer, så du kan få råd att fortsätta med cervical screeningtest. Din läkare kommer att ge dig råd om detta.

Hysterektomi association

Varför är en hysterektomi rekommenderas? Vilka typer av hysterektomi finns det?
Varför är en hysterektomi rekommenderas? Vilka typer av hysterektomi finns det?

Den hysterektomi Association, West View, West Street, Broadwindsor, Beaminster, Dorset. DT1 3QQ
Webb: www.hysterectomy-association.org.uk
Syftar till att ge tydlig, kortfattad information om hysterektomi och frågor för kvinnor som genomgår, eller planerar att genomgå operation. Avsikten är att se till att kvinnor fatta välgrundade beslut om sin operation.

Aktuella artiklar