Hyperlipidemi

Lipid är ett annat ord för fett. Lipider kan lätt lagras i kroppen och fungera som en energikälla. Kolesterol och triglycerider är lipider. När koncentrationen av triglycerider eller kolesterol i blodet är för hög, det kallas hyperlipidemi. Att ha en lipid nivå som är för hög ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. En hälsosam kost och läkemedel kan hjälpa till att sänka dina blodfetter.

Kolesterol är en lipid (fett kemikalie) som görs i levern från fet mat som vi äter. En viss mängd av kolesterol är närvarande i blodströmmen. Du behöver lite kolesterol för att hålla friska. Kolesterol transporteras i blodet som del av partiklar som kallas lipoproteiner. Det finns olika typer av lipoproteiner, men de mest relevanta för kolesterol är:

 • Low-density lipoprotein som transporterar kolesterol - LDL-kolesterol. Detta är ofta kallas det onda kolesterolet, eftersom det är den som huvudsakligen arbetar med att bilda Atheroma. Aterom är den viktigaste underliggande orsaken till olika kardiovaskulära sjukdomar (se nedan). Vanligtvis ca 70% av kolesterol i blodet är LDL-kolesterol, men andelen kan variera från person till person.
 • High-density lipoprotein som transporterar kolesterol - HDL-kolesterol. Detta benämns ofta som det goda kolesterolet, eftersom det kan faktiskt förhindra artäraterom formation.

För mer information se separat broschyr som heter "kolesterol".

Relaterade artiklar

Triglycerider är den viktigaste formen av fett lagras i kroppen. När du tänker på fett på höfterna eller magen, tänker du av triglycerider.

Triglycerider är slutprodukten av smälta och bryta ner de skrymmande fetter som är närvarande i våra livsmedel. All mat vi äter som inte används för energiproduktion omedelbart - kolhydrater, fett eller protein - är också omvandlas till triglycerider. De är paketerat i små kulor och transporteras genom blodet av lipoproteiner, såsom kolesterol. Den triglycerider tas upp av fett (fett)-celler, som skall användas för energiproduktion, om mat inte är tillgänglig senare.

Hyperlipidemi. Vad är triglycerider?
Hyperlipidemi. Vad är triglycerider?

Lipider mäts i millimol per liter, som är ett mått på hur koncentrerat de är i 1 liter blod. Det skrivs vanligtvis som mmol / L. Följande nivåer är allmänt anses önskvärt. Dock kommer en läkare eller sjuksköterska ge råd om nivån för dig att sträva efter. De kommer att överväga några andra sjukdomar av riskfaktorer som du kan ha (se senare):

 • Total kolesterol (TC) - 5,0 mmol / L eller lägre.
 • Low-density lipoprotein (LDL)-kolesterol efter en natts fasta: 3,0 mmol / L eller lägre.
 • High-density lipoprotein (HDL) kolesterolet: 1,2 mmol / L eller mer.
 • TC / HDL: 4,5 eller mindre. Det är, din totalkolesterol delat med din HDL-kolesterol. Detta återspeglar det faktum att, för en given total kolesterol, desto mer HDL, desto bättre.
 • Triglycerider (TG): 1,7 mmol / l eller mindre efter en natts fasta.

Generellt gäller att ju högre LDL-kolesterol nivå, desto större risk för hälsan. Dock har din nivå av kolesterol ses som en del av din totala kardiovaskulära hälsorisk. Den kardiovaskulära hälsorisk från varje given nivå av kolesterol kan variera, beroende på graden av din HDL-kolesterol och andra vård riskfaktorer som du kan ha.

Hyperlipidemi är ofta när människor är överviktiga eller har en ohälsosam kost. Det kan också vara resultatet av att dricka för mycket alkohol.

Det kan vara något som du kan ha ärvt genom din familj gener (sk primär) och ungefär 1 person i 500 kommer att få denna sak.

Det kan vara på grund av någon annan sjukdom som du kan ha, såsom diabetes, när det är känt som sekundär. Andra orsaker är en underaktiv sköldkörtel, obstruktiv gulsot, Cushings syndrom, anorexia nervosa, nefrotiskt syndrom och njursvikt.

Vissa receptbelagda läkemedel kan påverka ditt kolesterol nivå, inklusive tiaziddiuretika (används för att kontrollera blodtrycket), glukokortikoider (steroider), ciklosporin (används efter organtransplantation), antiretroviral terapi (används för att behandla HIV-infektion), betablockerare (används för att kontrollera hjärtfrekvens), den kombinerade p-piller, atypiska antipsykotika (används i vissa psykiska problem) och vitamin A derivat syra (som används i vissa hudsjukdomar).

Hyperlipidemi är ganska vanligt och är känt för att vara en riskfaktor för kardiovaskulär sjukdom såsom hjärtinfarkt och stroke.

Den brittiska befolkningen är känd för att ha de högsta genomsnittliga kolesterolnivåer i världen. 2 utav 3 personer i Storbritannien kommer att ha högre än rekommenderade kolesterolnivåer.

Fläckar av aterom är som små fettansamling som utvecklas inom insida av artärer (blodkärl). Atheroma är också känd som åderförkalkning och åderförkalkning. Fläckar av aterom kallas ofta plack av artäraterom.

Över månader eller år, kan fläckar av atheroma blivit större och tjockare. Så i tid, kan en lapp av atheroma göra en artär smalare. Detta kan minska blodflödet genom artären. Exempelvis är förträngningar i hjärtats (hjärta) artärer med artäraterom orsaken till kärlkramp.

Ibland bildar en blodpropp (trombos) över en lapp av artäraterom och helt blockerar blodflödet. Beroende på den drabbade artären, kan detta orsaka en hjärtattack, en stroke eller andra allvarliga problem.

Hjärt-och kärlsjukdomar är sjukdomar i hjärta (hjärtmuskeln) eller blodkärl. Men i praktiken, när läkarna använder termen hjärtkärlsjukdom de betyder oftast sjukdomar i hjärtat eller blodkärlen som orsakas av artäraterom.

Sammanfattningsvis, kardiovaskulära sjukdomar orsakade av aterom inkluderar: kärlkramp, hjärtinfarkt, stroke, transitorisk ischemisk attack (TIA) - som ibland kallas en mini-stroke - och perifer kärlsjukdom.

I Storbritannien, hjärt-och kärlsjukdomar är en viktig orsak till dålig hälsa och den största dödsorsaken.

Vad är normala nivåer av lipider? Varför har jag hyperlipidemi?
Vad är normala nivåer av lipider? Varför har jag hyperlipidemi?

Hyperlipidemi påträffas ofta vid rutinmässig screening när läkaren försöker bedöma din risk för hjärtinfarkt eller stroke. Detta kan vara en del av en årlig hälsokontroll om du är över 40 år, eller om du har en nära släkting som haft dessa problem vid en ung ålder.

Vanligtvis ställs diagnosen efter en fastande blodprov. Fastan innebär minst 12 timmar när du inte har ätit. Du får dricka vatten.

Det finns också förändringar som kan vara synliga på din kropp om du har ärftlig form av hyperlipidemi:

 • Förtida arcus senilis - det är en vit eller grå ring som är synlig när läkaren tittar på framför dina ögon.
 • Senan xanthomata - dessa är hårda knölar som du kan hitta i senor av knogarna och Akilles (på baksidan av din fotled).
 • Xanthelasmas - fetthaltiga avlagringar i ögonlocken.

För mer information om ärftlig hyperlipidemi, se separat broschyr som heter "familjär hyperkolesterolemi".

Byta från en ohälsosam kost till en hälsosam kost kan sänka en kolesterolhalten. Men kostförändringar ensam sänka sällan en kolesterolnivån tillräckligt för att förändra en persons risk för hjärt-kärlsjukdom från en hög risk kategori till en lägre riskkategori. Men kommer någon extra minskning av kolesterol på grund av kost hjälper.

En hälsosam diet har andra fördelar också utöver att minska nivån av kolesterol.

Kortfattat innebär en hälsosam kost:

 • Minst fem portioner, och helst 7-9 portioner, av en mängd frukt och grönsaker per dag.
 • Huvuddelen av de flesta måltider bör vara stärkelse-baserade livsmedel (t.ex. spannmål, fullkornsbröd, potatis, ris, pasta), plus frukt och grönsaker.
 • INTE MYCKET fet mat såsom fett kött, ost, oskummad mjölk, stekt mat, smör etc. Använd fettsnåla, mono-omättade eller fleromättade fetter.
 • INCLUDE 2-3 portioner fisk per vecka, åtminstone varav ett ska vara fet (men, om du är gravid, ska du inte ha mer än två portioner fet fisk per vecka).
 • LIMIT salt till högst 6 g per dag (och mindre för barn).
 • Om du äter rött kött, är det bäst att äta magert rött kött, eller äta fjäderfä som kyckling.
 • Om du gör steka, välj en vegetabilisk olja såsom solros, raps eller olivolja.

Livsmedel som innehåller växtsteroler eller stanoler kan minska den totala kolesterolhalten i blodet och LDL-kolesterol med ca 10%. Det verkar inte vara mycket bevis dock att detta har en effekt på att förebygga hjärt-kärlsjukdom. Det nationella institutet för hälsa och Clinical Excellence (NICE) därför inte rekommendera att dessa produkter bör användas rutinmässigt tills mer information finns tillgänglig.

Om du löper stor risk att utveckla en hjärt-kärlsjukdom sedan medicinering brukar rekommenderas tillsammans med råd för att hantera eventuella livsstilsfrågor.

Detta betyder oftast:

 • Medicinering för att sänka ditt kolesterol eller triglycerid nivå, oftast med en statin medicin. Det finns flera märken av statin läkemedel. De fungerar genom att blockera ett enzym (polyeten) som behövs för att göra kolesterol i levern. Se separat broschyr sk statiner och andra lipidsänkande läkemedel "för detaljer.

  Det finns inga egentliga målnivå för människor som inte redan har hjärt-kärlsjukdom. Men för dem som har en hjärt-kärlsjukdom, för att om möjligt, är att sänka totalkolesterol till mindre än 4,0 mmol / L och LDL-kolesterol till mindre än 2,0 mmol / L.

  Om det är bara din triglycerid nivå som är hög, kanske du få råd att ta omega-3 syra eller fibrater tabletter i stället för en statin. Om din triglycerid nivå är mer än 10,0 mmol / L din husläkare kan råda dig att se en specialist.

 • Råd om livsstil för att minska risken för hjärt-kärlsjukdom:
  • Sluta röka om du röker.
  • Ät en hälsosam kost.
  • Håll ditt saltintag till enligt 6 g per dag.
  • Håll din vikt och midjan i schack.
  • Ta regelbunden fysisk aktivitet.
  • Skär tillbaka om du dricker mycket alkohol.

HEART UK (den hyperlipidemi utbildning och åderförkalkning Research Trust UK)

7 North Road, Maidenhead, Berkshire, SL6 1PE
Tfn (Helpline): 0845 450 5988 Webb: www.heartuk.org.uk

British Heart Foundation

Greater London House, 180 Hampstead Road, London, NW1 7AW
Tfn (Heart Help Line): 0300 330 3311 Webb: www.bhf.org.uk

British Nutrition Foundation

Webb: www.nutrition.org.uk

Aktuella artiklar

 • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…