Hosta och förkylning hos barn

Hosta och förkylning är oftast orsakas av en virusinfektion. De rensar normalt iväg på egen hand, och antibiotika är oftast inte till någon nytta. Paracetamol eller ibuprofen kan lindra några av symptomen. Se till att barnet har tillräckligt att dricka.

De flesta förkylningar orsakas av virus. Många olika virus kan infektera näsa och hals. De förs vidare genom att hosta och nysa viruset i luften. En genomsnittlig förskola och grundskola barn har 3-8 hostar eller förkylningar per år. Ibland flera hostar eller förkylningar förekommer efter varandra. Ett barn som bor med rökare har en ökad risk att utveckla hosta och förkylningar.

 • De vanligaste symptomen är hosta och snuva. Hostan är ofta värre på natten. Hosta skadar inte lungorna.
 • Dessutom kan ett barn ha: en förhöjd temperatur (feber), halsont, huvudvärk, trötthet, och vara upp sin mat. Ibland barn kräks efter en släng av hosta.
 • En ansamling av slem bakom trumhinnorna kan orsaka dulled hörsel eller mild öronvärk.

Det finns ingen patentlösning! Vanligtvis symptomen är värre i de första 2-3 dagarna, och sedan lätta under de närmaste dagarna eftersom immunförsvaret rensar virus. En irriterande hosta kan dröja upp till 2-4 veckor efter andra symptom har gått. Antibiotika dödar inte virus, så är till någon nytta för vanliga hosta och förkylningar.

Hosta och förkylning ofta inte behöver någon behandling. Se till att barnet har tillräckligt att dricka. Uttorkning (lågt kroppsvätska) kan utvecklas om ett barn har feber och inte dricker mycket.

Behandlingen syftar till att lindra symtomen. Paracetamol kan lindra värk och smärta, huvudvärk och feber. Ibuprofen är ett alternativ. Båda säljs på apotek i flytande form för barn. Det finns olika märken - be apotekspersonal om du är osäker på vad som är lämpligt.

En populär behandling för nästäppa (nästäppa) i ett barn är att sätta några droppar saltlösning (saltvatten) i näsan precis innan feeds. Vissa människor känner att detta hjälper till att rensa näsan för att mata enklare. Det finns få vetenskapliga bevis på hur bra detta fungerar, men det kan vara värt ett försök om utfodring är svårt. Du kan köpa näsdroppar från apotek.

Vapour gnuggar är en annan populär behandling. De kan anbringas på bröstet och ryggen (undvik applikation till näsborren området hos små barn, av säkerhetsskäl). Återigen, det finns få vetenskapliga bevis för hur väl de fungerar.

Vad sägs om förkylning och hosta rättsmedel?

Hosta eller förkylning kan annonseras och säljs på apotek. De innehåller olika ingredienser eller kombinationer av ingredienser såsom paracetamol, avsvällande medel, antihistaminer och rättsmedel hosta. Det finns dock inga klara bevis för att dessa hosta och förkylning arbete. Dessutom kan de ha biverkningar såsom allergiska reaktioner, påverkan på sömn eller hallucinationer.

I mars 2009 ett viktigt uttalande gjordes av Medicines och Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) säger, att föräldrar och vårdnadshavare ska inte längre använda over-the-counter (OTC) hosta och förkylning läkemedel till barn under 6. För 6 till 12 åringar dessa läkemedel kommer att fortsätta att vara tillgängliga (eftersom det är mindre risk för biverkningar hos äldre barn). Dock kommer de endast säljas på apotek, med tydligare instruktioner på förpackningen och från apoteket Anmärkning:. Paracetamol och ibuprofen är inte klassats som hosta och förkylning mediciner och kan fortfarande ges till barn.

Zink kosttillskott

Tidigare studier tyder på att en mineral som kallas zink tycks minska graden av förkylningssymptom hos friska barn. En aktuell genomgång av forskningen om zinktillskott och vanlig förkylning fann att zink tillskott kan minska längden och svårighetsgraden av förkylningssymptom, när det tas inom 24 timmar efter de första symptomen på en förkylning. Men det fanns möjliga biverkningar såsom obehaglig smak och illamående. Granskningen konstaterade att det är ännu inte klart om zink bör rekommenderas som behandling för förkylningar. Se hänvisningen i slutet för mer information.

Vitamin C

Det har också forskning som ser C-vitamin för förebyggande eller behandling förkylningar. En nyligen genomförd granskning funnit att ta C-vitamin regelbundet tycks inte förhindra förkylningar i vanliga befolkningen. Men det verkade att minska längden och svårighetsgraden av symtomen. Också i rättegångar där människor utsätts för korta perioder av extrem fysisk belastning (till exempel maratonlöpare och skidåkare) C-vitamin halverades risken för att utveckla en förkylning. Mer forskning behövs för att besvara frågan om huruvida C-vitamin kan hjälpa till när förkylningssymptom har redan börjat.

Andra behandlingar

Echinacea (ett naturläkemedel) och vitlök har traditionellt använts för att behandla förkylningar. Dock kunde senaste omdömena från forskningen inte finna några tydliga bevis om huruvida de är användbara. Den MHRA rekommenderar även att Echinacea inte bör ges till barn under 12 år. Detta är på grund av sällsynta allergiska reaktioner, vilka kan vara allvarliga.

De flesta förkylningar blir bättre utan komplikationer. Ibland kan en mer allvarlig sekundär bakteriell infektion utvecklas från en initial virusinfektion. Till exempel, en öroninfektion, lunginflammation, etc. Symtom att se upp för det kan betyda mer än bara en förkylning inkluderar:

 • Andningsproblem - väsande andning, snabb andning, bullrig andning (stridor) eller andningssvårigheter.
 • Att inte kunna svälja (detta kan visa sig som överdriven dregling).
 • Dåsighet.
 • Ovanlig irritabilitet eller ihållande gråt, i en bebis, eller om barnet inte tar feeds.
 • Ett utslag.
 • Bröstsmärtor.
 • Ihållande höga temperaturer, särskilt om en bebis yngre än tre månader har feber högre än 38 ° C.
 • Svår eller ihållande huvudvärk, halsont, öronvärk eller svullna körtlar.
 • En hosta som varar längre än 3-4 veckor.
 • Symptomen förvärras snarare än förbättras efter cirka fem dagar av en förkylning.
 • Symtom (annat än en mild hosta) som varar mer än cirka tio dagar, särskilt om ditt barn har slem eller slem (slem) som är grön, gul eller brun - detta kan tyda på en bakteriell infektion.
 • Alla symptom som du inte kan förklara.
Hosta och förkylning hos barn. Vad orsakar förkylningar och vad är symptomen?
Hosta och förkylning hos barn. Vad orsakar förkylningar och vad är symptomen?

Se en läkare om eventuella symtom utvecklas att du är orolig. Detta är särskilt viktigt om ditt barn har en långvarig sjukdom eller ett medicinskt tillstånd - till exempel bröst / andas / hjärtproblem eller neurologisk sjukdom. Läkare är duktiga på att kontrollera barnen över att utesluta allvarlig sjukdom. De får inte ha möjlighet att föreskriva något mer effektivt för en vanlig hosta eller förkylning, men en check-over kan vara lugnande.

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…