Genital herpes

Genital herpes är oftast en sexuellt överförd infektion. Många människor infekterade med detta virus har aldrig symptom, men kan ändå föra smittan till andra. Om symptom uppstår, kan de variera från en mild ömhet till smärtsamma blåsor på könsorganen och omgivningen. En första episod av symptom kan pågå 2-3 veckor, men kan vara kortare. Återkommande episoder av symtom utvecklas sedan i vissa fall från gång till gång, men är oftast mindre allvarlig än den första episoden. Antivirala läkemedel kan lindra symptomen när de utvecklas. Vissa personer som har frekvent återfall av symptomen tar antiviral medicin varje dag för att förebygga symtom från utvecklingsländer.

Genital herpes är en infektion i könsorganen (penis hos män, vulva och vagina hos kvinnor) och omgivande hudområde. Den orsakas av herpes simplex virus. Skinkorna och anus kan också påverkas. Det finns två typer av herpes simplex-virus:

 • Typ 1 herpes simplex-virus är den vanliga orsaken av munsår runt munnen. Det orsakar också upp till hälften av fallen av genital herpes.
 • Typ 2 herpes simplex virus oftast bara orsakar genital herpes. Det kan ibland orsaka munsår.

Resten av denna bipacksedel erbjudanden bara med genital herpes. (Se separat broschyr som heter Munsår för information om herpes simplex infektion runt munnen.) Herpes simplex-infektion kan också påverka andra delar av kroppen. Till exempel är en herpes simplex-infektion som utvecklas på ett finger som brukar kallas en Whitlow.

Relaterade artiklar

 • Antivirala läkemedel för genital herpes
 • Tester för sexuellt överförbara infektioner
 • Vulval cancer

Genital herpes är oftast överförs genom hud mot hud kontakt med någon som redan är infekterade med viruset. Den fuktig hud som linjer mun, könsorgan och anus är den mest mottagliga för infektion. Detta innebär att viruset oftast överförs genom att ha vaginalt, analt eller oralt (mun-mot-könsorgan) kön, eller bara stänga genital kontakt med en smittad person. Till exempel, om du har ett munsår runt munnen, genom att ha oralsex, kan du föra viruset som orsakar genital herpes.

Herpes simplex-virus kan också gå in genom ett snitt eller bryta i vanliga huden på andra delar av kroppen: fingrar / händer, knän, etc, om de är i kontakt med en annan persons smittade området. Vi kallar det en whitlow när det är på fingrarna.

Du är inte sannolikt att åter infektera dig själv med din egen virus genom oavsiktlig beröring, eller att fånga tillbaka din egen viruset från en smittad partner, på en annan del av din egen kropp.

Första gången du är infekterad med genital herpes simplex det kallas primär infektion. Detta kan, eller kanske inte, orsaka symtom (beskrivs nedan). Efter en primär infektion, är viruset inte utsöndras från kroppen men ligger inaktiv (vilande) i en närliggande nerv. I vissa människor, reser virus'nas aktiverar "från tid till annan, och ner nerven till den närliggande hud. Detta orsakar återkommande symptom på genital herpes om den primära infektionen var i könsorganen eller återkommande munsår om den primära infektionen var runt munnen.

Det är vanligt att inte utveckla några symptom

De flesta människor utvecklar aldrig några symptom när de är infekterade med viruset. Minst 8 av 10 personer med genital herpes simplex-virus inte vet att de är smittade. (Eller, de har bara en kort anfall av mycket lindriga symtom som inte erkänns som genital herpes. Exempelvis bara en liten yta av klåda eller en liten röd område som snart går.) I dessa människor, stannar viruset inaktivt (vilande ) i roten av en nerv som försörjer könsorganen, men aldrig orsakar återkommande episoder av symtom. Men även människor som inte får symptom kan, vid tillfällen, har virus i sitt underliv och därför vara smittsam till sexuella partners. I själva verket är detta hur många genital herpes simplex-infektioner förs vidare.

En första episod av symptom

Genital herpes. Herpesvirus Association.

Vid första du kan känna dig allmänt dålig med en lätt feber och värk och smärta. Grupper av små, smärtsamma blåsor visas sedan runt ditt könsorgan och / eller anus. De tenderar att bryta ut i grödor under 1-2 veckor. Blåsorna spricker snart och vänder sig till grunda, ömma sår. De körtlar i ljumsken kan svälla och känna sig som klumpar på toppen av benen. Det är vanligt att ha ont när du urinera, särskilt hos kvinnor.

Hos kvinnor kan en flytningar förekomma. Kvinnor kan också ha blåsor och sår på cervix (livmoderhalsen överst i slidan). Insidan av ändtarmen kan också påverkas. De sår och blåsor kan pågå upp till 10-20 dagar, och sedan gradvis läka och gå utan ärrbildning.

Ibland mindre typiska symtom uppträder. Till exempel kan du ha bara en liten rå yta, en eller två små sår, eller bara ett område av irritation med ingenting att se. Ibland symtomen varar bara några dagar.

Anm: Ibland kan en första episod av symptom uppträder månader eller år efter att först smittade. Det är därför en första episod av symtom kan uppträda under en pågående trogen sexuell relation. Du kan ha blivit smittad månader eller år sedan från en tidigare sexpartner som inte inser att de var smittade.

Det är inte klart varför vissa smittade människor utvecklar symptom, andra inte, och vissa har en första episod av symptom månader eller år efter att först ha smittats. Det kan vara något att göra med hur immunsystemet reagerar på viruset i olika människor.

Återkommande episoder av symtom

Efter den första episoden, ytterligare episoder av symptom hos vissa personer från gång till gång. Dessa kallas återfall. Det är inte klart varför det vilande viruset bryter ut från gång till gång. Recurrences tenderar att vara mindre allvarliga och kortare än den första episoden. Det är mer vanligt att ha 7-10 dagar av symptom med en recurrence, till skillnad från de 10 till 20 dagarna av symptom som kan förekomma under den första episoden. De flesta människor utvecklar inte en feber och känner sig inte speciellt sjuk under en upprepning. En stickningar eller klåda i underlivet under 12-24 timmar kan tyda på en upprepning börjar. Tidsperioden mellan upprepningarna är variabel.

Recurrences tenderar att bli mindre frekvent med tiden. Hos personer som har återfall, kan deras frekvens varierar kraftigt. Vissa människor har sex eller fler per år. För andra är det mindre vanligt än det här. I genomsnitt, människor tenderar att ha 4 till 5 upprepningar under de första två åren efter det första avsnittet. Vissa människor har inte återfall alls efter en första episod av symtomen. Vissa människor kan identifiera vissa saker som kan utlösa ett återfall. Sådana utlösande faktorer solljus, fysisk sjukdom, övermått av alkohol eller stress. Om du kan identifiera en trigger, kan det vara bra att försöka undvika detta i framtiden, om det är möjligt.

Ja. En blister kan tvättas med en läkare eller sjuksköterska för att få ett litet prov för att skicka till laboratoriet. Detta kan bekräfta infektionen beror på herpes simplex virus. Tester för att leta efter andra sexuellt överförbara infektioner kan också göras på samma gång. Dessa svabb tester kan göras på ett genitourinary medicin (GUM) klinik och din husläkare kan hänvisa dig till en sådan klinik. Du kan också boka tid hos de flesta GUM kliniker själv utan att behöva en remiss från din husläkare.

Generella åtgärder som kan bidra till att lindra symtom när de inträffar

 • Smärtstillande såsom paracetamol kan hjälpa till att lindra smärtan.
 • Om det är smärtsamt när du passerar urinen, är det ofta mindre smärtsamma om du urinera samtidigt sitta i ett varmt bad eller med vatten som rinner över området.
 • Anestesi salva som du kan köpa på apotek (t.ex. lidokain 5%) kan lindra klåda eller smärta. Vissa människor gäller även salva ungefär fem minuter innan du kissar om det är smärtsamt Anmärkning:. Vissa människor är känsliga (allergisk) mot bedövande salvor, och salvan sedan gör huden symptomen värre. Tillämpa Vaseline ® innan du kissar kan vara en hjälp alternativ till narkos salva.
 • En kylklamp (is inlindad i en kökshandduk) placeras över de sår i 5-10 minuter kan vara lugnande. Lägg inte is direkt på huden, eftersom detta kan orsaka en "is bränna".
 • Har massor att dricka. Detta kan bidra till att göra din urin mer utspätt och kan göra urinera mindre smärtsamt.
 • Använd inte doftande tvålar, bubbelbad, etc, eftersom dessa kan irritera. Skonsam rengöring av sår med bara bomull och slätt eller salt vatten är bäst. Skonsam torkning med hårtork på lägsta inställningen kan vara mer bekvämt än med en handduk.
 • Vissa människor säger att placera kall, används tepåsar mot sår lugnande.
 • Du bör undvika att dela handdukar eller några svampar eller dukar ansikte med andra människor, eftersom detta kan föra smittan.
 • Du bör undvika att ha sex tills de sår och blåsor har rensat och / eller du har sett en läkare för uppföljning.
 • När du återupptar sexuell aktivitet efter en episod har rensat, kan ett smörjmedel hjälp, eftersom vissa tycker att friktionen av att ha sex kan utlösa ett återfall.

Antivirala läkemedel

Antiviral medicinering raderar inte viruset från kroppen. Det fungerar genom att stoppa viruset från att föröka sig. Antivirala läkemedel är: aciklovir, famciklovir och valaciklovir. Antivirala läkemedel är mest användbar för en första episod av symtomen. Det minskar svårighetsgraden och varaktigheten av symptomen, om det startas inom fem dagar efter symtomen börjar. En fem-dagars kur är vanligt, men kan förlängas med några dagar om blåsor fortfarande bildar.

Antiviral medicinering kanske inte behövs för att behandla återfall. Detta beror på att symtomen ofta är mycket mildare än den första episoden, och varar oftast bara några dagar. Men om du brukar få dåliga symtom vid återfall, då en kurs av medicinering kan vara användbart. För att minska varaktigheten och svårighetsgraden av ett återfall, börja medicineringen så fort symptomen börjar. Vissa läkare ordinera antiviral medicin som du kan hålla sig hemma och kan börja vid första tecken på ett återfall. Starta behandling tidigt kan bidra till att minska svårighetsgraden av dina symtom.

Om du har ofta återkommande infektioner, är ett alternativ att ta antiviral medicin varje dag. I de flesta människor som tar medicin varje dag, är upprepningar antingen stoppas helt, eller deras frekvens och svårighetsgrad är kraftigt reducerad.

När du har symtom (under en primär episod eller återkommande)

Herpes simplex-virus är mycket smittsam när blåsor är närvarande. Det finns en stor chans att klara på viruset om du har sex. Du bör inte ha sex från tiden symtomen först börja förrän de är helt över. Om du inte har sex, kan använda en kondom inte helt skydda mot passerar på viruset, eftersom kondom endast skyddar området som täcks.

När du inte har symptom (som är för det mesta)

Det är mindre troligt att du kommer att passera viruset på när du har sex. Man kommer dock viruset finnas på underlivet hudytan från tid till annan, även om sällan. Så, finns det fortfarande en liten chans att du kan föra viruset vidare när du har sex när du inte har symtom. Det är bäst att diskutera saker med din sexpartner. Använda kondom varje gång du har sex är tänkt att minska risken ytterligare. Kan dock använda en kondom inte helt stoppa chans att passera på viruset. Även personer som tar antiviral medicinering långsiktigt för att förhindra upprepningar har en minskad risk för överföring av viruset.

Obs: Om din sexpartner redan har samma virus då du inte kan återinfektera varandra. Din partner kan vara smittad, men kanske inte har symptom. Det kan vara bra att diskutera saker och ting med en läkare eller sjuksköterska på en GUM klinik.

I ett litet antal människor kan infektionen sprida sig till andra områden av huden på kroppen. Ibland blir blåsorna infekterade av bakterier (andra bakterier) för att få en spridning hudinfektion Obs. Genital herpes inte skadar uterus (livmodern) eller orsaka infertilitet. Det förorsakar heller cancer i livmoderhalsen.

Vad är genital herpes? Hur får du genital herpes?

En specialist kommer normalt råd om vad du ska göra om du utvecklar genital herpes medan du är gravid, eller om du har återkommande genital herpes och blir gravid. Detta eftersom det kan finnas en chans att överföra smitta till barnet.

En första episod av genital herpes medan du är gravid

Om du utvecklar en första episod av genital herpes under de senaste sex veckorna av graviditeten, eller runt tiden för födelsen, är risken för överföring av viruset till barnet högsta (det handlar om en 4 i 10 chans). Barnet kan utveckla en mycket allvarlig herpesinfektion om han eller hon är född med en vaginal förlossning.

Därför, i denna situation din specialist är sannolikt att rekommendera att du har en kejsarsnitt leverans. Detta kommer att avsevärt minska risken för att barnet kommer i kontakt med viruset (främst i blåsor och sår runt ditt könsorgan). Infektion av barnet är sedan vanligtvis (men inte alltid) förhindras.

Men om du bestämmer dig mot ett kejsarsnitt och välja en vaginal förlossning, är specialisten sannolikt att rekommendera att du ges antiviral medicinering (vanligen aciklovir). Detta ges intravenöst (in i dina vener) under förlossningen. De kan också föreslå att antivirala medicinering bör ges till ditt barn när han eller hon är född.

Om du utvecklar en första episod av herpes infektion under de första stadierna av graviditeten, det finns en risk för missfall. Men om du inte missfall, då blir det ingen skada på ditt barn.

Så länge det finns två månader mellan din fånga virus och födelsen av ditt barn är en normal vaginal förlossning kommer att vara säkert för barnet. Detta beror på att det kommer att finnas tid för antikroppar för att bilda och föras vidare till barnet för att skydda den när den föds. Specialisten kan rekommendera att du ska behandlas med antivirala läkemedel vid tiden för infektion. Detta hjälper såren att rensa snabbt. Dessutom, vissa läkare rekommenderar att du bör ta antiviral medicin under de sista fyra veckorna av graviditeten för att förhindra en upprepning av herpes vid förlossningen. Detta är dock inte rutin och de fördelar och nackdelar med att ta antiviral medicin under de sista fyra veckorna av graviditeten bör diskuteras med dig av din specialist.

Om du har återkommande genital herpes och blir gravid

Om du har återkommande episoder av genital herpes, risken för att ditt barn är låg. Även om du har en episod av blåsor eller sår under förlossningen, är risken för att ditt barn utvecklar en allvarlig herpesinfektion låg. Detta eftersom du passerar på vissa antikroppar och immunitet till barnet under de två sista månaderna av graviditeten.

Men, det finns en viss debatt om vad som är bäst om du har en återkommande episod av sår eller blåsor under förlossningen. Vissa läkare kan rekommendera ett kejsarsnitt. Det nationella institutet för hälsa och Clinical Excellence (NICE) anges att kejsarsnitt inte behöver erbjudas en kvinna med ett återfall. Dessutom gör Royal College of obstetriker och gynekologer inte rutinmässigt rekommendera ett kejsarsnitt om det finns blåsor eller sår på grund av en återkommande herpes episod vid tiden för förlossningen. Återigen, detta eftersom barnet är sannolikt har någon immunitet mot viruset och chansen av barnet utveckla en allvarlig herpesinfektion är låg. Om du har en återkommande episod när du går in i arbete, bör du diskutera dina alternativ med din specialist och tillsammans bestämma det bästa sättet att ditt barn ska levereras.

En annan fråga som kan diskuteras är om antivirala läkemedel bör tas under de senaste fyra veckorna kör fram till förlossningen. Detta kan bidra till att förhindra en upprepning av blåsor under förlossningen. Återigen kommer din specialist att kunna ge råd om för-och nackdelar.

Sammanfattningsvis

En första episod av herpes runt tiden för födseln kan vara allvarligt för barnet och ett kejsarsnitt brukar rekommenderas. I någon annan situation - en tidigare primär infektion eller en historia av återkommande episoder - risken för att barnet är låg och din specialist kommer att ge råd om möjliga alternativ.

Om du misstänker att du har genital herpes eller någon annan könssjukdom, sedan se din GP eller kontakta din lokala GUM klinik. Du kan gå till den lokala GUM klinik utan remiss från din husläkare. Den närmaste klinik får nämnas i telefonkatalogen under "genitourinära Medicine".

Ytterligare hjälp och upplysningar

Herpesvirus association

Aktuella artiklar

 • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…