Extern otit

Otitis externa är en inflammation i hörselgången. Inflammationen kan orsakas av infektion, allergi eller andra orsaker. Behandling med örondroppar är vanligtvis effektiv. Recurrences kan ofta förhindras genom tipsen nedan.

Otitis betyder inflammation i örat. Inflammationen är oftast på grund av en infektion. Extern otit innebär att inflammationen är begränsad till hörselgången och går inte längre än trumhinnan. (Det finns en separat broschyr som heter "öroninfektion (otitis media)", som är en infektion i mellanörat.)

Relaterade artiklar

Otitis externa är en infektion i huden av hörselgången och är mycket vanligt. Det sker ofta "ur det blå" utan någon uppenbar anledning.

I allmänhet är de infektioner som orsakas av en bakteriell infektion. Ibland kan de vara på grund av en svamp-eller svampinfektion.

Vissa människor är mer benägna att extern otit. Om du får vatten, schampo, tvål, hårspray, etc, i ett öra då det kan orsaka att klia. Du kan då repa eller peta i örat. Detta kan skada huden i hörselgången och orsaka inflammation. Inflammerad hud kan snabbt bli infekterade. En ond cirkel kan sedan utvecklas. Den inflammation och infektion orsakar mer klåda, du sedan repa mer, vilket sedan kan gör saker värre.

Andra möjliga orsaker till extern otit inkluderar:

 • Simning. Extern otit är fem gånger vanligare hos regelbundna simmare jämfört med icke-simmare. Det beror på att det vatten som kommer in i hörselgången. I själva verket är extern otit ibland kallas simmare öra.
 • Väder. Extern otit är mer benägna att utveckla i varmt, fuktigt, och "svettig" väder. Det är vanligare i varma länder.
 • Hudproblem. Eksem eller psoriasis kan påverka hörselgången och orsaka en extern otit.
 • Öron syringing att rensa öronvax. Detta kan irritera hörselgången och orsaka inflammation.
 • Öroninflammation. Ibland öroninflammation (otitis media) kan producera några utsläpp under en tid som sedan kan orsaka extern otit.

Symptomen av extern otit kan variera mellan fallen. Vanliga symtom är klåda, flytning från örat, tillfällig avtrubbade hörsel och smärta. Örat kan känna blockerad eller full. En eller båda öronen kan påverkas.

Ibland körtlar i halsen eller runt örat kan bli förstorad och öm.

Även om det är mer vanligt att endast ett öra att påverkas, i vissa fall båda öronen smittats.

De flesta människor med extern otit ges behandling utan att ha några tester som diagnosen är oftast tydlig från undersökning av örat.

Dock kan din läkare eller sjuksköterska beslutar att ta en tuss (exemplar av ansvarsfrihet) för att ta reda på vilken bakterie som orsakar infektionen. Detta bidrar till att styra valet av antibiotikum örondroppar att använda. (Vissa bakterier är resistenta mot vissa typer av antibiotika.)

Ear droppar eller sprayer

En läkare eller sjuksköterska kommer vanligtvis förskriva en kort kurs av örondroppar eller ett öra spruta. Dessa innehåller oftast ett antibiotikum för att rensa en infektion och en steroid för att minska inflammationen och klådan. Det kan ta en vecka eller så av behandling för symtomen att gå helt. Det finns flera märken av droppar eller spray används för att behandla extern otit. Om man inte fungerar väl då en läkare eller sjuksköterska kan råda att byta till ett annat märke med olika ingredienser.

När du använder örondroppar:

 • Ligg med det drabbade örat uppåt.
 • Sätt flera droppar i örat och ligga i denna position i 1-2 minuter.
 • Tryck brosket på framsidan av hörselgången några gånger för att driva dropparna djupt inne i hörselgången.

Allmänna åtgärder

Extern otit. Andra möjliga orsaker till extern otit är.
Extern otit. Andra möjliga orsaker till extern otit är.

Som regel, inte lämna bollar av bomull i hörselgången. Detta stoppar urladdning (skräp) som måste komma ut. Men om ansvarsfrihet är tungt, kan du behöva placera vadd lätt i den yttre delen av kanalen för att torka upp ansvarsfriheten. Om du använder bomull, byt det ofta med en färsk bit.

Du bör inte försöka att rengöra hörselgången med bomullspinnar. Om du håller dig knoppar eller andra föremål i örat de kan skada och irritera inflammerad hud, och göra saker värre. Bara rengöra utsidan av örat med en trasa när alla utsläpp visas.

Smärtstillande medel

Paracetamol eller ibuprofen brukar lindra smärta. Starkare smärtstillande medel är ibland behövs. Om du håller en varm flanell mot örat det kan också lindra smärta.

Ytterligare behandling

Annan behandling kan behövas om inflammationen är allvarligare eller om ovanstående åtgärder inte fungerar inom en vecka eller så. Dessa kan omfatta:

 • En läkare eller sjuksköterska kan rengöra hörselgången. De gör detta genom att använda bomull i änden av en speciell pinne som försiktigt trycks in i hörselgången för att torka upp alla utsläpp eller skräp. Ibland skonsam sugkraft eller syringing används. Detta tar bort ansvarsfrihet ligger i hörselgången.
 • Ibland kan en gasväv veke är indränkt i örondroppar och trycks in i hörselgången. Detta blir den sjunker ända till slutet av hörselgången, särskilt om det är mycket svullet.
 • Om din infektion är särskilt allvarlig eller det finns en infektion i huden runt örat (cellulit) då du kan få antibiotika tabletter.

Om du är utsatt för extern otit, för att förhindra återfall bör du hålla öronen torra och lämna dem ifred! Det innebär:

 • Försök att inte låta tvål eller schampo komma i hörselgången. Du kan göra detta när du har en dusch genom att placera en bit bomull belagd i mjuk vit paraffin (t.ex. Vaselin ®) i ytterörat.
 • Använd inte hörn av handdukar eller bomull knoppar att torka allt vatten som blir i hörselgången. Detta kommer att driva saker längre i. Låt örat självtorka.
 • Försök att inte klia eller peta i hörselgången med fingrarna, bomullspinnar ull, handdukar, etc.
 • Rengör inte i hörselgången med bomullspinnar. De kan repa och irritera, och tryck vax eller smuts längre in i örat. Örat rengör sig själv och bitar av vax kommer att falla ut då och då.
 • När du simmar försök att hålla öronen torra. Du kan göra detta genom att bära ett tätslutande lock som täcker öronen. Vissa simmare använder öronproppar silikongummi, men bara använda dem om de inte irritera huden i hörselgången.

Aktuella artiklar