Dental abscess

En tand abscess kan orsaka tandvärk och andra symtom. Om du misstänker att du har en tand abscess, se en tandläkare så snart som möjligt för behandling. Utan behandling, är villkoret sannolikt att bli värre, och du kan förlora den drabbade tanden. Komplikationer är ovanliga, men kan vara allvarliga och livshotande.

En abscess är en samling av pus. Pus är en tjock vätska som vanligtvis innehåller vita blodkroppar, död vävnad och bakterier (bakterier). Den vanliga orsaken till en abscess är en infektion med bakterier.

En tand abscess är en lokaliserad samling av pus i en tand, eller i närliggande strukturer. De klassificeras i två huvudtyper:

Periapikal abscess

Dental abscess. Vad är en dental abscess?
Dental abscess. Vad är en dental abscess?

Denna typ av abscess börjar i tandens pulpa (mitten av tanden). Detta är den vanligaste typen. Denna typ av abscess utvecklas vanligen som en komplikation av karies (karies). Karies är mycket vanligt och eroderar (skadestånd och bryter ner) de skyddande lagren av tanden (emaljen och dentinet). Skadan på tanden gör att bakterier att invadera massan för att orsaka en infektion.

En infektion i massan kan utvecklas för att bilda en abscess. Ibland en periapikal abscess utvecklas om nerven till tanden dör av någon anledning. Till exempel, från skada. Den döda vävnaden inuti en tand är mer känsliga för infektioner.

Periodontal abscess

Denna typ av abscess börjar i de bärande strukturerna för tänderna, såsom periodontium som är mellan tanden och tandköttet. Det oftast utvecklas som en komplikation av sjukdomar i tandköttet (parodontal sjukdom), som är infektion eller inflammation i vävnaderna som omger tänderna. Gum sjukdom orsakar ofta tandköttet att bli något lossnat från tanden. Detta orsakar fickor form som kan bli fyllda med bakterier och framsteg för att bilda en böld. En parodontal abscess kan också utvecklas som en komplikation av skada på tandköttet eller periodontium. En parodontal abscess kallas ibland ett tuggummi koka som abscess orsakar en svullnad att utveckla bredvid en tand.

Typiska symtom inkluderar en eller flera av följande:

 • Pain (tandvärk) som snabbt kan bli värre. Det kan vara allvarliga och bultande.
 • Svullnad av gummi som kan vara öm.
 • Svullnad i ansiktet. Huden över en böld kan bli röd och inflammerad.
 • Den drabbade tand kan bli öm för beröring, och kan även lossna.
 • Hög temperatur (feber) och allmän sjukdomskänsla.
 • I svåra fall kan det finnas kramp i käken muskler.

Initial behandling

Se en tandläkare så snart som möjligt. En tandläkare kommer normalt dränera pus och detta ofta ger stor lättnad av symptomen. Detta görs antingen genom lancing abscess eller genom att borra ett litet hål i tanden för att låta pus fly. Ibland, om infektionen inte ingår, är ett antibiotikum som föreskrivs för ett par dagar efter dränering av pus att rensa eventuell kvarvarande infektion. Men i de flesta fall ett antibiotikum behövs förmodligen inte när pus dräneras.

Om det finns en fördröjning i att se en tandläkare, kan en läkare eller sjuksköterska ordinera ett antibiotikum för att förhindra bölden från att bli värre eller spridas. Dock kommer ett antibiotikum inte klart pus och bota abscess. Du måste fortfarande se en tandläkare snart. Du kan också behöva smärtstillande såsom paracetamol eller ibuprofen tills bölden dräneras och behandlas Anmärkning:. Paracetamol och ibuprofen kan tas tillsammans om smärtlindring med endera räcker inte. Vissa människor kräver starkare smärtstillande medel som ordinerats av läkare.

Ytterligare behandling kan omfatta följande:

För en periapikal abscess

Behandlingen för denna typ av abscess är normalt rotbehandling. Denna behandling syftar till att rädda och återställa den skadade eller döda inre delen av en tand (massan). Kortfattat - en tandläkare kommer att borra i den döda tanden och låta pus fly genom tanden, och sedan ta bort de döda pulpal vävnaden. En rotfyllning placeras sedan in i tanden för att fylla utrymmet och förhindra ytterligare infektion. (Obs: även om smärtan har gått med en initial akut dränering av pus, är du fortfarande kommer att behöva behandling rotfyllning Detta beror på infektion och abscess kommer nästan säkert tillbaka om inte den döda pulpavävnad behandlas..)

Om infektionen kvarstår trots rotbehandling, kan tandläkaren måste extrahera (avlägsna) tanden.

För en parodontal abscess

Vilka är symtomen på en tand abscess? Vad är behandling av en dental abscess?
Vilka är symtomen på en tand abscess? Vad är behandling av en dental abscess?

När pus dräneras, kan en tandläkare rengöra fickan där bölden hade bildats. Efter detta en tandläkare kan jämna ut rotytor av tanden för att uppmuntra tandköttet för att stänga igen för att tanden, och för varje ficka för att försvinna. Detta hjälper till att förhindra en upprepning av infektion. Om du utvecklar upprepade parodontala abscesser du kan hänskjutas till en oral kirurg som kan utföra ett försök att omforma tandköttet.

Om de behandlas, är utsikterna goda. De pus kan vanligtvis tömmas och tanden kan sparas om den inte är dåligt fördelade. Om den lämnas obehandlad, kan bölden brast på huden i ansiktet eller i munnen. Detta kan lämna en sinus-tarmkanalen (en kanal) mellan en ihållande fokus för infektion och hud eller mun, som kan fullgöra pus från gång till gång. Andra komplikationer är ovanliga. Men de kan vara allvarliga, även livshotande i sällsynta situationer. De innefattar:

 • Osteomyelit - en infektion i närliggande ben.
 • Bihåleinflammation - smittspridning till den närliggande sinus i ansiktet ben.
 • En dental cyst (vätskefylld kavitet) som kan utvecklas.
 • Mullrande sinus trombos - en infektion och koagulering av ett blodkärl i hjärnan. Detta är mycket allvarligt.
 • En allvarlig, potentiellt livshotande infektion av golvet i munnen. Detta skulle kunna sprida sig till ansiktet, hjärnan eller halsen (tecken på allvarlig infektion är listade nedan).

Så, är det takehemmeddelandet - om du har en tand abscess så ska du få det behandlat. Detta är inte bara för att lindra smärta, men för att förhindra eventuella allvarliga komplikationer. Symtom som kan tyda på att en komplikation är att utveckla, och där du ska söka medicinsk hjälp omgående, är:

 • Om du känner dig mycket sjuk med hög feber.
 • Har svårt att öppna munnen, svälja eller andas.
 • Efter svullnad av golvet i munnen, ansiktet eller käken.
 • Att vara i svår smärta trots behandling med smärtstillande medel vid maximal dos.
 • Att ha en smittspridning av ditt ansikte.

Komplikationer är mer benägna att utveckla hos personer med diabetes och de med ett dåligt fungerande immunförsvar. Till exempel personer med hiv / aids, människor tar kemoterapi, människor som har fått mjälten bortopererad, människor som tar steroider och personer med sicklecellanemi (ej skäracelldrag).

De flesta dentala bölder kan förebyggas eftersom de flesta är en komplikation av karies eller tandlossning - som båda kan förebyggas genom god munhygien. I korthet innebär detta regelbundna tandborstning och tandtråd. Andra saker som kan hjälpa är: munvatten, tungrengörande, och äta en hälsosam kost, vilket inkluderar begränsande sockerhaltiga drycker och livsmedel. Om du röker, kommer rökstopp förbättrar munhygien. Ha en dental check-up minst en gång om året. En separat broschyr som heter "munhygien" ger mer detaljer.

Om du misstänker att du har en tand abscess, bör du se en tandläkare så snart som möjligt. För att komma akut tandvård:

 • Se din egen tandläkare om du är registrerad med en, eller
 • Gå till akutmottagning av en tand sjukhus (om tillgängligt), eller
 • Gå till den lokala Dental Access-Centre (om tillgängligt), eller
 • Om inget av ovanstående är tillgänglig, går du till närmaste allmänna sjukhus akutmottagning eller din läkare, för svåra / brådskande problem, kan de hänvisa dig till ett sjukhus oral kirurg.
 • Om du är osäker på var dina lokala tjänster, sedan telefon NHS Direct för rådgivning på 0845 4647. (För Skottland (NHS 24) är 08454 242424.)

Dental avgifter

För en periapikal abscess. För en parodontal abscess.
För en periapikal abscess. För en parodontal abscess.

Vissa människor är automatiskt befriade från NHS dental avgifter. Dessutom kan vissa människor på en låg inkomst kan ansöka om hjälp med hela eller delar av kostnaderna. Se separat broschyr som heter "Hjälp med Dental Avgifter" för detaljer.

British Dental Health Foundation

Hjälptelefon: 0845 063 1188 Webb: www.dentalhealth.org.uk
En nationell välgörenhetsorganisation som erbjuder gratis, opartisk rådgivning om alla aspekter av oral hälsa.

Aktuella artiklar