Den kvinnliga reproduktiva systemet

Denna broschyr ger en kort översikt av det kvinnliga reproduktiva systemet.

Relaterade artiklar

Den kvinnliga reproduktiva systemet. Livmodern (fallopian) rör.
Den kvinnliga reproduktiva systemet. Livmodern (fallopian) rör.

De organ och strukturer i det kvinnliga reproduktiva systemet ger kvinnor möjlighet att producera ägg (ett ägg är ett ägg, betyder ägg flera ägg) att befruktas av spermier. De ger också en plats för fostret (barnet) att växa och utvecklas. Andra strukturer såsom brösten ger mamman möjlighet att föda och ge näring åt ett barn efter födseln.

De organ i kvinnliga reproduktiva systemet finns både internt, i bäckenet, och externt (utanför huvuddelen hålrum).

De organ som finns inuti kroppen inkluderar:

  • Vagina - slidan är en kanal som förbinder livmoderhalsen (den nedre delen av livmodern) till utsidan av kroppen. Slidan emot penis vid samlag och är en passage för förlossning.
  • Uterus (livmodern) - livmodern är ett ihåligt, päronformat organ som är hem för ett växande foster. Livmodern är uppdelad i två delar: livmoderhalsen, som är den nedre delen som öppnar in i slidan, och huvudkroppen av livmodern, som kallas corpus (eller kroppen). Korpusen kan lätt expandera för att hålla ett växande foster. En kanal genom livmoderhalsen tillåter spermier att komma in och menstruationsblodet att avsluta.
  • Äggstockar - äggstockarna är små, ovala körtlar som ligger på vardera sidan av livmodern. Äggstockarna producerar ägg (ägg). De producerar också de viktigaste kvinnliga könshormoner som släpps ut i blodomloppet.
  • Livmodern (fallopian) rör - de är smala rör som är knutna till den övre delen av livmodern. De fungerar som tunnlar för ägg att färdas från äggstockarna till livmodern. Conception, befruktningen av ett ägg med en spermie, som normalt sker i äggledarna. Det befruktade ägget förs sedan till livmodern, där det implantat i slemhinnan i livmoderväggen.

De externa strukturerna i det kvinnliga reproduktiva systemet omfattar delar av slidan, och brösten. Den blygdläpparna, klitoris och ett antal körtlar är alla delar av slidan hittats externt. Tillsammans dessa organ är kända som vulva.

Vad är det kvinnliga reproduktiva systemet? Gonadotropinfrisättande hormon (GnRH).
Vad är det kvinnliga reproduktiva systemet? Gonadotropinfrisättande hormon (GnRH).

Dess huvudsakliga funktion är att ge kvinnor möjlighet att producera ägg att befruktas och utrymme och förutsättningar för att ett foster som utvecklas. För att detta ska ske, har det kvinnliga reproduktiva systemet också de strukturer som behövs för att spermier från en man för att möta ägg från en kvinna. För att göra allt detta den kvinnliga reproduktiva systemet gör egna hormoner som hjälper till att kontrollera en kvinnas månatliga cykel. Dessa hormoner orsaka utveckling och frisättning av ägg, så att de kan befruktas. Denna process kallas ägglossning. De förhindrar också ägglossning under graviditeten.

Aktiviteten i den kvinnliga reproduktiva systemet styrs av hormoner frigörs både hjärnan och äggstockarna. Kombinationen av alla dessa hormoner ger kvinnor deras reproduktiva cykeln.

Längden på den reproduktiva (eller menstruation) cykel är vanligtvis mellan 24-35 dagar. Under denna tid ett ägg utvecklas och mognat, och livmoderslemhinnan är beredd att ta emot ett befruktat ägg. Om ett befruktat ägg inte implanteras i livmodern, är slemhinnan i livmodern skjul och stöts ut ur kroppen. Detta är blödningen kallas menstruation (perioden). Traditionellt är den första dagen av blödningen kallas dag en av de reproduktiva cykeln. Den viktigaste händelsen i cykeln är ägglossning, frisläppandet av ett moget ägg (ägg) från äggstockarna. Detta sker vanligtvis runt den 14: e dagen av en 28-dagars cykel. Den första delen av cykeln handlar om att utveckla en äggcell. Vad händer i den andra delen av cykeln beror på om ägget befruktas.

Det finns fem huvudsakliga hormoner som styr den reproduktiva cykeln. Tre produceras i hjärnan, medan de andra två är gjorda i äggstockarna.

  • Gonadotropinfrisättande hormon (GnRH) görs av en del av hjärnan som kallas hypotalamus. GnRH reser till en annan del av hjärnan, där den kontrollerar frisättningen av follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH).
  • FSH frigörs genom en del av hjärnan som kallas den främre hypofysen. FSH bärs av blodomloppet till äggstockarna. Här stimulerar omogna ägg att börja växa.
  • LH också släpptes av den främre hypofysen och reser till äggstockarna. LH utlöser ägglossningen och uppmuntrar bildandet av en speciell grupp av celler som kallas gulkroppen.
  • Östrogen är producerad av den växande ägg och av gulkroppen. I måttliga mängder östrogen hjälper till att reglera nivåerna av GnRH, FSH och LH. Detta hjälper till att förhindra uppkomsten av alltför många ägg. Östrogen bidrar också till att utveckla och underhålla många av de kvinnliga reproduktiva strukturer.
  • Progesteron är huvudsakligen frigörs av gulkroppen. Det fungerar med östrogen för att förbereda livmoderslemhinnan för implantation av ett befruktat ägg. Det hjälper också till att förbereda brösten för att släppa mjölken. Höga nivåer av progesteron kontrollera nivåerna av GnRH, FSH och LH.

Under de sista dagarna av cykeln, ca 20 små omogna ägg börja utvecklas i äggstockarna. Detta fortsätter under menstruationscykeln. FSH och LH uppmuntra tillväxten av dessa ägg. När de växer, äggen börjar också släppa ökande mängder östrogen. Den mängd östrogen som produceras minskar mängden FSH frigörs. Detta hjälper till att förhindra alltför många ägg växer samtidigt. Så småningom ett ägg växer ur resten.

Medan detta sker i äggstockarna, producerade östrogen också stimulerar reparation av slemhinnan i livmodern.

Nästa steg i cykeln är frisättningen av det mogna ägget från äggstockarna i bäckenet. Vid denna punkt i cykeln, nivåer av östrogen är höga. Tidigare minskade medelstora nivåer av östrogen mängden FSH och LH släppt. Nu denna höga nivå av östrogen är signalen till mer FSH och LH att släppas. LH orsakar ägget att brista genom det yttre skiktet i äggstockarna. Vanligtvis ägget därefter sveps in i äggledarna.

Nästa cellerna kvar när ägget lämnar äggstocken blir gulkroppen. Denna särskilda grupp av celler kan producera flera olika hormoner, däribland progesteron och östrogen. Dessa hormoner stimulera tillväxt och mognad av slemhinnan i livmodern.

Vad som händer sedan beror på om ägget befruktas av spermier. Om ägget gödslas, fortsätter gulkroppen att producera hormoner. Ett annat hormon som kallas humant koriongonadotropin (hCG) stoppar corpus luteum från att bryta ner. Cellerna som täcker embryot producerar hCG. Det är hormonet detekteras i graviditetstest.

Om ägget inte befruktas, kan gulkroppen lever bara i ytterligare två veckor. Eftersom det börjar att bryta ner, släpper det färre av sina hormoner. Eftersom nivåerna av progesteron och östrogen gå ner, de inte längre kontrollerar nivåerna av GnRH, FSH och LH. Så dessa hormoner ökar och nya ägg börjar utveckla - början på en ny cykel. I livmodern minskningen i progesteron stimulerar frisättningen av kemikalier som slutligen orsakar slemhinnan i livmodern att dö ut. Detta är blodflödet upplevt under menstruationen.

De kvinnliga könsorganen

Var är den kvinnliga reproduktiva systemet hittade? Vad gör den kvinnliga reproduktiva systemet?
Var är den kvinnliga reproduktiva systemet hittade? Vad gör den kvinnliga reproduktiva systemet?

Från Grays Anatomy Online
Webb: www.bartleby.com/107/265.html

Människans fysiologi / det kvinnliga reproduktiva systemet

Wikibooks, den öppet innehåll läroböcker samling
Webb: http://en.wikibooks.org/wiki/Human_Physiology/The_female_reproductive_system

Aktuella artiklar