Att minska risken för plötslig spädbarnsdöd

Orsaken till plötslig spädbarnsdöd är inte känd. Däremot kan du minska risken för plötslig död vid de åtgärder som anges nedan. Det viktigaste är att ligga bebisen på hans eller hennes rygg för att sova (inte på deras framsida eller sida), och för att skapa en rökfri zon för ditt barn.

Plötslig spädbarnsdöd (plötslig spädbarnsdöd (SIDS)) är den term som används för att beskriva när ett barn dör plötsligt utan känd orsak.

Plötslig spädbarnsdöd är ovanligt. Omkring 1 i 2.000 barn dör på grund av plötslig spädbarnsdöd i Storbritannien. Det är, omkring 250 barn per år i Storbritannien. De flesta fall inträffar hos barn under åldern av 5 månader. Däremot har antalet fall i Storbritannien minskat kraftigt sedan införandet av "minska risken" kampanjen 1991. (1990 fler än 3 i 1.000 barn dog i plötslig spädbarnsdöd.) Kampanjen lanserades eftersom forskning visar att modet vid tiden för placering spädbarn att sova på magen ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Kampanjen har resulterat i flertalet föräldrar nu veta att det säkraste läget för en ung baby att sova är på sin rygg.

Förutom den sovläge, kan andra faktorer minskar risken för en plötslig spädbarnsdöd. Dessa finns beskrivna nedan.

Att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Tänk amning.
Att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Tänk amning.

Forskning har visat att risken för plötslig spädbarnsdöd kan minskas. De saker du kan göra kan indelas i fyra huvudkategorier:

 • Sova - lär dig det bästa sättet för ditt barn att sova.
 • Rökning - skapa ett rökfritt hem för ditt barn.
 • Symtom på sjukdom - se en läkare om ditt barn verkar sjuk.
 • Tänk amning.

SOVANDE

Det bästa sättet för ditt barn att sova är som följer. Se till att alla barnskötare eller barnvakter vet detta också.

Ligg bebisen på rygg för att sova

Med andra ord, inte ljuga honom eller henne på magen eller sidan. Plötslig spädbarnsdöd är mindre vanligt hos barn som sover på rygg. Dessutom finns det inga belägg för att barn som sover på rygg kommer att kvävas. (Detta ogrundad oro var varför det var vanligt att sätta barn på deras front i det förflutna.) Det är viktigt att sätta barn på ryggen för middagssovande och alla andra tider på sömn, förutom den längre nattsömn.

När ditt barn är i åldern 5-6 månader kommer de normalt börjar kunna rulla över. Först, om du upptäcker att ditt barn har rullat över på sin framsida, vrid dem tillbaka till deras rygg. Däremot behöver du inte hålla på att checka in på natten. Snart kommer de att kunna rulla över och tillbaka igen på egen hand och, liksom vuxna, kommer de vrider och vänder i sömnen. När de kan göra detta är det bra för ditt barn att hitta sin egen position för att sova. Risken för plötslig spädbarnsdöd faller kraftigt vid denna ålder och det är säkert för dem att sova i vilken position de vill.

Sängkläder

Använd inte en kudde - bara använda en fast madrass som passar väl in i barnsäng, täckt med ett lakan. För att täcka dina lager bebis användning av lakan och tunna filtar snarare än täcken, lösa skydd eller en "Baby Nest". Gör detta åtminstone tills barnet är ett år gammal. Täcken och lösa skydd är mer benägna att täcka ett barns ansikte. Dessutom, med hjälp av flera tunna skikt kan du sätta på eller ta av lager beroende på rumstemperaturen.

Den nyare bebis "sovsäckar" betyder att du inte behöver använda någon extra sängkläder för ditt barn. Barnet "bär" sovsäcken - lite som ett förkläde klänning med botten sys upp. Det är oftast fäst med dragkedja och / eller poppers. De finns i olika 'rm tills' vikter, precis som en vanlig täcke. Detta innebär att du kan välja en sovsäck av lämplig värme beroende på om det är sommar eller vinter, eller om du bor i ett varmt eller kallt klimat. Ditt barn kan bära en väst, sparkdräkt eller pyjamas, återigen beroende på värmen i rummet där de sover. Fördelen med sovsäckar är att ditt barn inte kan begrava sig själv under täcket, sovsäckar också betyda att ditt barn inte kan dra sina covers av i natten och blir för kallt. Sovsäckar kan också förhindra en yngre barn från att rulla på till hans eller hennes framsidan eller sidan. De sovsäckar är dimensionerade med hänsyn till ålder och ditt barn måste vara en minsta vikt att bära ett - konsultera tillverkarens etiketter för mer information. Detta innebär att de är oftast inte lämplig för nyfödda - bara barn som är några månader gammal. Många föräldrar väljer nu sovsäckar för sina barn, även om de kan vara ganska dyra.

Placera inte mjuka material eller föremål som kuddar, täcken, duntäcken, eller fårskinn under ett sovande barn. Också hålla fyllda leksaker och andra mjuka föremål ur sängen. Om du använder stötfångare kuddar i en barnsäng de ska vara tunna, fasta, väl säkrad, och inte "kudde-liknande". De bör också vara fria från lösa band som utgör en strypa fara.

Täck ditt barn upp till sitt bröst och axlar endast

Huvudet får inte övertäckas. Tuck blad och filtar under sidorna av madrassen att stoppa dem ridande på till ansiktet. Vissa föräldrar föredrar att inte använda några lakan eller filtar. De använder "sovsäckar" (detalj ovan) som är utformade för att hålla barnet varmt utan den eventuella faran med huvudet täcks i natten.

Ligg ditt barns fötter till fot "

Det är, bör barnets fötter vara precis når foten av cot. Detta innebär att de inte kan glida längre ner sängen under bladen eller filtar.

Temperatur

Vad är plötslig spädbarnsdöd och hur vanligt är det? Vad kan jag göra för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd?
Vad är plötslig spädbarnsdöd och hur vanligt är det? Vad kan jag göra för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd?

Bebisar behöver vara varm, men inte för varmt. Att vara för varmt ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Har rummet vid en temperatur som är bekvämt för dig. Om ditt barn är svettningar eller känns varmt då de är för varmt. Placera inte en spjälsäng intill ett värmeelement eller värmeelement eller i direkt solljus. Dessutom, använd inte varmvatten flaskor, elektriska filtar, etc.

När du sover, dela rum med bebisen - Men inte din säng

En barnsäng eller spjälsäng bredvid din säng är den bästa platsen för ditt barn att sova tills de är minst 6 månader gamla.

Det är bäst att inte dela säng med ditt barn när du sover (så kallad samsovning "). Det finns en risk att du kan rulla över på ditt barn när du sover, eller ditt barn kan fastna under täcket. Självklart, är det normalt att mata och kela ditt barn när du är sängliggande men vaken. Men när det är dags för dig att sova, är den bästa platsen för ditt barn i en spjälsäng bredvid din säng. Framför allt finns det en ökad risk när sängen-delning om:

 • Ditt barn föddes för tidigt, hade en låg födelsevikt, eller är mindre än 3 månader gamla.
 • Du röker - eller din partner röker - (även om du inte röker i hemmet).
 • Du är mycket trött eller om du tar mediciner, som kan göra dig dåsig.
 • Du har tagit någon alkohol eller droger.

Du kan nu få barnsängar som fäster på sidan av din säng. Barnet har sitt eget område där för att sova, men det finns inga spår på sidan bredvid dig. Detta innebär att du kan mata ditt barn säkert i sängen (även amning liggande) men när klar kan du bara glida barnet över till spjälsäng.

Erbjud ditt barn en napp när det är dags att sova

Forskning har visat att användningen av en dummy kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Det är inte klart hur, men det verkar hjälpa. Därför överväga att erbjuda ditt barn en napp i början av varje episod av sömn. Men, om du amma, börja inte att använda en dummy tills du är väl etablerade med amning. Detta är normalt när barnet är cirka en månad gammal. Dessutom är det vanligt att sluta använda en dummy när barnet är ca 6-12 månader gamla, som långvarig användning av en dummy kan möjligen leda till tand-och / eller tal problem.

Men inte tvinga en dummy på en bebis som inte vill något. Om provdockan faller ut när en bebis sover, bara lämna ut det. Också, aldrig belägga en dummy med någonting som söta vätskor eller socker. Rengör och byt dummies regelbundet.

Somna inte med ditt barn på en soffa, fåtölj, soffa, etc

Ligg bebisen på rygg för att sova. Täck ditt barn upp till sitt bröst och axlar bara.
Ligg bebisen på rygg för att sova. Täck ditt barn upp till sitt bröst och axlar bara.

Detta har visat sig öka risken för plötslig spädbarnsdöd.

RÖKNING

Skapa en rökfri zon runt barnet. Cigarettrök är en main "riskfaktor" för plötslig spädbarnsdöd. Låt inte någon röka i samma rum som ditt barn. Rökning medan gravida ökar också risken för att ditt barn har en plötslig spädbarnsdöd. Ju större antalet rökta cigaretter per dag under sin graviditet, desto större risk. Om det alls är möjligt, rök inte när du är gravid. Din sjuksköterska, barnmorska eller läkare kan ge dig råd och hjälp om du vill sluta röka men har svårt.

Sjukdomssymptom

Mest plötslig spädbarnsdöd inträffar "ur det blå" när barnet sover. Det finns vanligtvis inga symptom för att varna föräldrar eller vårdnadshavare att något är fel. Men ibland en sjukdom inte är erkänd och snabbt blir värre. Se en läkare om ditt barn verkar sjuk. Använd dina instinkter - du vet bäst om något inte står rätt. Listan nedan är också en guide till de viktigaste symptomen att hålla utkik efter:

 • Kräkningar, särskilt galla (grön) kräkas.
 • Tar mindre vätska (mjölk foder) och / eller gör mindre urin än vanligt.
 • Högfrekvent eller ovanliga gråta.
 • Dåsighet, slapphet eller mindre känsliga än vanligt.
 • Wheezy, grymtande, snabba eller svårt att andas.
 • Hög feber eller svettas mycket.
 • Ser blek eller blå.
 • Blod i blöjor.
 • Utslag.

Vaccination skyddar mot allvarlig sjukdom. Bebisar som är fullt immuniserade är mindre risk för plötslig spädbarnsdöd.

Amning

Forskning har visat att barn som ammas har en minskad risk för plötslig död jämfört med formel som ammas. Detta kan delvis förklaras av att ammas, i genomsnitt, har färre sjukdomar jämfört med formel som ammas. Men det kan finnas andra faktorer. Amning ger också andra fördelar för både barnet och mamman. (Se separat broschyr som heter Amning för mer information.)

Plötslig spädbarnsdöd är ovanligt och blir sällan efter åldern av 5 månader - om den tid då barn kan rulla över och flytta lite mer. Låt inte oron för plötslig spädbarnsdöd förstöra dyrbara tid för att lära känna ditt barn. Men, de åtgärder som anges ovan minskar den lilla risken för plötslig spädbarnsdöd ytterligare. Kanske det viktigaste är helt enkelt att komma ihåg att sätta ditt barn på ryggen när du placerar dem ner för att sova. Detta är vad en europeisk barns hälsa institutets "Tillbaka till Sleep 'kampanjen främjar.

Stiftelsen för studier av spädbarnsdöd (FSID)

Tfn (Helpline): 0808 802 6868 (Öppet från 10:00 till 18:00 mån-fre, från 6:00 till 22:00 helger och helgdagar)
Webb: www.fsid.org.uk
FSID finansierar forskning, stöder sörjande familjerna och främjar säkra tips spädbarnsvård.

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…