Anogenitala vårtor

Anogenital vårtor orsakas av ett virus som kan föras vidare genom nära sexuell kontakt. Behandlingsalternativ omfattar kemikalier eller fysikaliska behandlingar såsom frysning förstöra vårtor. Om du har anogenital vårtor, kommer du vanligtvis få råd att ha tester för att kontrollera för andra sexuellt överförbara infektioner.

Anogenital vårtor (ibland bara kallas genitala vårtor) är små klumpar som utvecklas på könsorganen och / eller runt anus (ändtarmsöppningen). De orsakas av ett virus som kallas humant papillomvirus (HPV). Det finns över 100 olika typer av detta virus. Mest anogenital vårtor orsakas av typerna 6 eller 11. (Vanliga vårtor som många människor har på sina händer och fötter orsakas av en annan typ av HPV.)

Relaterade artiklar

Viruset överförs av sexuell kontakt. Du behöver nära hudkontakt för att föra viruset vidare. Detta innebär att du inte nödvändigtvis behöver ha penetrerande sex passera på infektion. Att dela sexleksaker kan också passera på infektion. Mycket sällan kan anogenital vårtor föras vidare från hand vårtor. De får också sällan lämnas vidare till en bebis när en kvinna föder.

Det kan ta veckor eller månader att utveckla vårtor efter att ha smittats med HPV. Dessutom framkallar de flesta människor infekterade med HPV inte vårtor. Du kan vara en bärare av viruset utan att inse det, och du kan föra viruset vidare till andra som sedan utvecklar vårtor. Det är också möjligt att föra viruset efter vårtor har behandlats eller borta.

Eftersom det kan ta lite tid att utveckla vårtor efter att ha smittats med HPV, om du har bara utvecklat märkbara anogenital vårtor, betyder det inte nödvändigtvis betyda att endera partnern har nyligen otrogen. Du kan ha haft HPV under lång tid utan att utveckla vårtor.

Observera också att du kan få anala vårtor även om du inte har haft analsex.

De är vanliga och är en av de vanligaste diagnostiserade sexuellt överförda infektioner i Storbritannien. Många fler människor smittas med viruset, men utvecklar inte synliga vårtor (de är bärare).

En individ har över en 5 i 10 chans att ha HPV-infektion under sin livstid. Men vet de flesta människor inte att de har smittats eftersom de inte har några symtom. Endast cirka 1-2 av 100 personer med HPV-infektion utvecklar anogenital vårtor.

Hos män, de vårtor utvecklas ofta på den yttre huden på penis. Hos kvinnor, vårtor utvecklas oftast på vulva, strax utanför slidan. Vårtor kan också utvecklas på huden runt anus, både hos män och hos kvinnor.

Ibland vårtor utvecklas inne i slidan, på livmoderhalsen, på pungen, inuti urinröret (röret som dränerar urin från blåsan till utsidan) eller inne i anus. Sällan, förekommer de i munnen eller näsan.

De ser ut som små, hudfärgade knölar på huden (som liknar de vanliga vårtor som många människor har på sina händer). Vårtor som utvecklas på hud som är varm, fuktig, och icke-hårig (såsom vulva) tenderar att vara mjuk. Vårtor som utvecklas på hud som är torr och håriga (såsom penisskaftet) tenderar att vara fast.

Antalet vårtor som utvecklar varierar från person till person. Vissa människor har bara ett fåtal som är knappt märkbar. Vissa människor har många kring deras könsorgan och anus.

I de flesta fall, vårtor inte orsakar någon fysiskt obehag. De orsakar ibland irritation och ömhet, speciellt om de inträffar runt anus. Ibland anogenital vårtor kan blöda eller orsaka smärta vid samlag. Om du har vårtor inuti urinröret eller anus, kan detta orsaka ibland blödning när du passerar urin eller blödning från anus.

De är godartade. Det är, de orsakar ingen allvarlig fysisk sjukdom. Men vårtor ser fula och vissa människor blir bedrövad av detta.

För bilder på anogenital vårtor se - www.dermnet.org.nz / virus / genital-vårtor-imgs.html

Anogenital vårtor kan oftast diagnostiseras genom sitt typiska utseende när du undersöks av en läkare eller sjuksköterska. Din läkare eller sjuksköterska kommer att undersöka dina genitalier för att leta efter vårtor. De kan också föreslå att de gör en intern undersökning av slidan eller ändtarmen för att leta efter vårtor här.

Så, är tester krävs vanligtvis inte för att bekräfta diagnosen. Men upp till 1 av 4 personer med anogenital vårtor har också en annan könssjukdom. Tester såsom kompresser ofta rekommenderas att kontrollera för andra infektioner - även om du inte har några symtom.

Om du har anogenital vårtor, kan din läkare eller sjuksköterska hänvisa dig till en sexuell hälsa specialist i en genitourinary medicin (GUM) klinik eller till en sexuell hälsa klinik för behandling. Om du är orolig att du kan ha anogenital vårtor eller annan sexuellt överförbar infektion, kan du välja att besöka en sexuell hälsa klinik från början.

Det finns ett antal olika behandlingar som kan användas och de beskrivs nedan. Oavsett behandling, tar det oftast flera veckors behandling för att rensa vårtor. Ibland kan det ta upp till sex månaders behandling.

Behandlingen kan vara lite obekvämt och orsaka viss irritation i huden runt området som behandlas. Även rökare tenderar att svarar sämre på behandling, så sluta röka kan vara till nytta för din behandling. Ibland kan en behandling inte lyckas. Om detta är fallet, kan en annan behandling rådas. Det finns också en chans att anogenital vårtor kan återkomma efter behandling. Detta beror på att behandlingarna inte rensa HPV-viruset i sig utan bara behandla vårtliknande knölar.

Wart behandlingar som säljs över disk på apotek bör inte användas för att behandla anogenital vårtor.

Ingen behandling

Anogenitala vårtor. Vad är anogenital vårtor och vad som orsakar dem?
Anogenitala vårtor. Vad är anogenital vårtor och vad som orsakar dem?

Ett alternativ är att inte ha någon behandling. Anogenital vårtor är inte allvarliga, men kan vara ful. En del människor föredrar att bara lämna dem ifred. Det finns en god chans att de kommer att gå utan någon behandling. I själva verket, ungefär en tredjedel av synliga vårtor försvinner av sig själva under sex månader.

Kemiska behandlingar

Ett antal kemikalier, när de satte på vårtor, kommer att bränna eller förstöra vårta vävnad.

 • Podophyllotoxin är en kemikalie som kommer som en kräm eller lotion. Detta kan förskrivas för dig att sätta på vårtor hemma. Du bör använda det två gånger dagligen under tre dagar, följt av fyra dagars vila. Detta upprepas 4-5 gånger beroende på vilken typ av podofyllotoxin du ges (så hela behandlingen varar ca 4-5 veckor). Det finns några punkter att notera om podofyllotoxin:
  • Du får inte använda den om du är gravid.
  • Du ska inte lägga podophyllotoxin på sprucken hud eller öppna sår och du bör vara försiktig för att undvika att få det på normal hud runt vårtorna.
  • Sexuell kontakt rekommenderas inte strax efter kräm / lotion appliceras på huden, eftersom det kan orsaka irritation för din partner.
  • Du bör vara noga med att följa instruktionerna noga när du ansöker krämen / lotion och du bör inte använda för mycket. Om du använder för mycket, kan krämen / lotion börja få oönskade effekter i kroppen.
 • Imiquimod kräm är ett alternativ. Du applicera krämen på dina vårtor vid läggdags och tvätta bort det 6-10 timmar senare. Detta upprepas tre gånger per vecka i upp till 16 veckor. Det kan ta några veckor innan behandlingen fungerar. Det finns några punkter att notera om imiquimod kräm:
  • Imiquimod kan försvaga kondomer och pessar så du bör inte förlita sig på dessa som preventivmedel medan du genomgår behandling.
  • Du får inte använda den om du är gravid.
  • Sexuell kontakt rekommenderas inte snart efter krämen appliceras på huden, eftersom det kan orsaka irritation för din partner.
  • Du ska inte lägga imiquimod kräm på sprucken hud eller öppna sår och du bör vara försiktig för att undvika att få det på normal hud runt vårtorna.
  • I vissa människor, kan imiquimod kräm orsaka antingen permanent förlust av pigmentering (ljusa områden) i huden eller orsaka permanent överskott pigmentering (mörka områden) i huden där den appliceras.
 • Andra kemikalier kan rekommenderas om det finns lite framgång med ovanstående.

Fysikalisk behandling

Olika tekniker kan förstöra vårta vävnad. De innefattar:

 • Frysning vårtor med flytande kväve. Detta är en vanlig behandling som kallas kryoterapi. Flytande kväve sprutas på eller appliceras på vårtan. Flytande kväve är mycket kallt. Frysning och upptining förstör vårtan vävnaden. Att rensa vårtor fullt du kan behöva flera behandlingar, en vecka eller så ifrån varandra. Denna behandling kan användas om du har ett litet antal vårtor.
 • Kirurgiskt avlägsnande av vårtor under lokalbedövning. Detta kan vara ett alternativ om du har några vårtor som lätt kan tas bort på detta sätt.
 • Diatermi. Detta är en annan teknik som förstör vårtor genom förbränning.
 • En laser. Detta används ibland för att förstöra vårtor genom förbränning.

Varje behandling har för-och nackdelar. Behandlingen beslutas beror på faktorer som hur många vårtor är närvarande, var de är, oavsett om ett hem-eller klinik-baserad behandling är att föredra, etc. Till exempel, bör vissa kemiska behandlingar inte användas internt (på livmoderhalsen, slidan eller inne i anus), bör vissa kemiska behandlingar inte användas om du är gravid, kryoterapi är oftast bara används för små till måttliga mängder av vårtor, etc.

Aktuellt sexpartner (s) kanske vill kontrolleras för att se om de har vårtor eller andra sexuellt överförbara sjukdomar.

De typer av HPV som oftast orsakar anogenital vårtor (typerna 6 och 11) inte ökar risken för livmoderhalscancer. HPV-typerna 6 och 11 orsakar över 9 i 10 fall av anogenital vårtor. Men vissa andra typer av HPV gör öka din risk att utveckla livmoderhalscancer. Du kan ha mer än en typ av HPV-infektion samtidigt (en typ som orsakar anogenital vårtor och en typ som kan öka risken för livmoderhalscancer).

Så, är det viktigt att kvinnor med anogenital vårtor (samma som varje kvinna) har livmoderhalscancer screeningtest vid rekommenderade vanliga tiderna och inte skjuta upp det. Du behöver inte ha cervical screeningtest mer regelbundet om du har anogenital vårtor. Se separat broschyr som heter Cervical screeningtest för ytterligare information.

Kondomer

Kondomer (man eller kvinna) kan förhindra HPV förs vidare till nya sexuella partners som inte är infekterade. Men de inte helt skydda dig från att få anogenital vårtor som huden som inte täcks av kondom kan bli infekterade. Men kondomer inte hjälper till att skydda mot andra sexuellt överförbara infektioner som klamydia och hiv. Du bör också använda kondom samtidigt ha oralsex och du bör inte dela sexleksaker.

Det är allmänt rekommenderas att du bör använda kondom när du har sex medan du behandlas för vårtor, och minst ytterligare tre månader efter att de har gått.

HPV-vaccin

Department of Health valde ursprungligen en typ av vaccin (Cervarix ®) som inte skyddar mot de vanligaste typerna av HPV som orsakar anogenital vårtor (typerna 6 och 11) i sin nationella vaccinationskampanj. Däremot har man enats om att vaccinet bör ändras till en typ som täcker HPV-6/11/16/18 (Gardasil ®) från september 2012. Se separat broschyr som kallas HPV immunisering för ytterligare information.

Anogenital vårtor kan oftast rensas med behandling. Men i omkring 1 i 4 fall, nya vårtor utvecklas vid en tid efter framgångsrik behandling. Detta beror oftast på samma infektionen har återaktiveras, inte för att du har en nyligen förvärvad infektion. Om vårtor gör återkommer, kan de behandlas på samma sätt.

Om du misstänker att du har anogenital vårtor, eller någon annan sexuellt överförbar infektion, sedan se din GP eller kontakta din lokala GUM klinik. Du kan gå till den lokala GUM klinik utan remiss från din husläkare. Du kan ringa det lokala sjukhuset eller vård-myndighet och fråga var närmaste klinik är. Det kan även vara noterade i telefonboken under urinvägssjukdomar medicin. Andra källor inkluderar:

FPA (Family Planning Association)

Hur får du Anogenitala vårtor? Hur vanligt är Anogenitala vårtor?
Hur får du Anogenitala vårtor? Hur vanligt är Anogenitala vårtor?

Helpline (England): 0845 122 8690 Helpline (Nordirland): 0845 122 8687
Webb: www.fpa.org.uk
Informerar och ger råd om alla aspekter av preventivmedel och sexuell hälsa.

British Association för sexuell hälsa och hiv (BASHH)

Webb: www.bashh.org
En branschorganisation men deras webbplats finns kontaktuppgifter till GUM kliniker.