Angina

Kärlkramp är en smärta som kommer från hjärtat. Det är oftast orsakas av förträngning av kranskärl (hjärta) artärer. Vanlig behandling innefattar en statin läkemedel för att sänka ditt kolesterol nivå, låg-dos acetylsalicylsyra för att förhindra en hjärtattack, och en beta-blockerare medicin för att hjälpa till att skydda hjärtat och för att förhindra angina smärtor. En angiotensin converting enzyme (ACE)-hämmare läkemedel rekommenderas i vissa fall. Ibland ballongvidgning eller operation finns alternativ att bredda, eller att kringgå, förträngda artärer.

Kärlkramp är en smärta som kommer från hjärtat. Varje år omkring 20.000 människor i Storbritannien utveckla angina för första gången. Det är vanligare hos personer över 50 års ålder. Det är också vanligare hos män än kvinnor. Ibland inträffar hos yngre människor.

Denna broschyr handlar om den vanligaste typen av angina som orsakas av förträngning i kranskärlen i hjärtat. Ibland angina kan orsakas av ovanliga sjukdomar i hjärtklaffar eller din hjärtmuskel.

Hjärtat består huvudsakligen av särskilda muskler. Hjärtat pumpar blod i artärerna som tar blodet till alla delar av kroppen. Precis som alla andra muskler, behöver hjärtmuskeln en god blodtillförsel. Kranskärlen tar blod till hjärtmuskeln. De är de första artärerna att plocka ut stora kroppspulsådern. Detta är den stora artären tar blod från hjärtat till resten av kroppen.

Om du har kärlkramp, är en eller flera av dina kranskärl oftast smalare. Detta ger minskad blodtillförsel till en del, eller delar av din hjärtmuskel.

Den blodtillförseln kan vara tillräckligt bra när du vilar. När ditt hjärta arbetar hårdare (när du går snabbt eller klättra trappor och ditt hjärta ökar rate) din hjärtmuskel behöver mer blod och syre. Om extra blod som ditt hjärta behov inte kan komma förbi det förträngda kranskärl, svarar hjärta med smärta.

Förträngning av artärerna orsakas av artäraterom. Atheroma är som feta fläckar eller plack som utvecklas inom den inre slemhinnan i artärerna. (Detta liknar vattenledningar som blir belagd med kalk.)

Plack i artäraterom kan gradvis bildas över ett antal år. De kan vara i en eller flera platser i kranskärlen. Med tiden kan dessa bli större och orsaka nog förträngning av en eller flera av artärerna att orsaka symtom. Diagrammet visar tre förträngda sektionerna som ett exempel, men atheroma kan utvecklas i någon del av kranskärlen.

Typiska och vanliga angina

Det vanligaste symtomet är en smärta, värk, obehag eller täthet som du känner tvärs över bröstet när du anstränger dig. Till exempel, när du går uppför en backe eller mot en stark, kall vind. Du kan också, eller bara, känna smärtan i din famn, käke, nacke eller mage.

En angina smärta brukar inte vara länge. Det kommer oftast lätt inom 10 minuter när du vilar. Om du tar lite glyceryltrinitrat (GTN) - det ska gå inom 1-2 minuter (se "Glyceryltrinitrat" ​​avsnittet nedan).

Anginasmärta kan också utlösas av andra orsaker en snabbare hjärtfrekvens. Till exempel, när du har en levande dröm eller ett argument. Smärtorna tenderar också att utveckla lättare efter måltider.

Mindre typiska symtom som ibland uppstår

Vissa människor har nontypical smärtor - till exempel smärtor som utvecklas när man böjer eller äta. Om symtomen inte är typiska så är det ibland svårt att se skillnad mellan angina och andra orsaker till bröstsmärta, såsom en drog muskel i bröstet eller halsbränna.

Vissa personer med kärlkramp också blivit andfådd när de anstränga sig. Ibland är detta det enda symptomet och det finns ingen smärta.

Om du har misstänkt angina, är tester brukar rekommenderas:

 • Ett blodprov för att kontrollera anemi, sköldkörtelproblem, njurproblem, högt glukos nivå och en hög kolesterolnivå, eftersom dessa kan kopplas med angina.
 • Ett hjärta spåra kallas ett EKG (EKG). Detta kan vara användbart. Dock kan en rutin EKG vara normalt om du har kärlkramp. Faktum är att mer än hälften av personer med kärlkramp har en normal vilo-EKG.
Angina. Ett hjärta spåra kallas ett EKG (EKG).
Angina. Ett hjärta spåra kallas ett EKG (EKG).

I många fall diagnosen ställs av läkare baserat på de typiska symptomen. Inga ytterligare tester kan då vara nödvändigt. Tester rekommenderas i vissa fall när diagnosen är inte klart, eller ibland för att bedöma hur allvarligt tillståndet. En eller flera provningar som har beror på vad som finns tillgängligt lokalt och om testet är lämpligt för dig. En eller flera av dessa kan rekommenderas:

 • Myocardial perfusion scintigrafi är ett test som ofta görs för att bekräfta diagnosen av angina. Detta test handlar om att ha en injektion av en liten mängd av radioaktivt ämne. En särskild kamera, känd som en gammakamera, flyttas omkring dig i 10-20 minuter. Den gammakamera plockar upp den radioaktiva spår och producerar bilder som avslöjar hur väl blod når hjärtat. Detta sker både när man vilar och när ditt hjärta slår snabbare. Du kan bli ombedd att öka din puls genom att utöva (t.ex. genom att gå eller jogga på ett löpband).
 • Ekokardiografi är en ultraljudsundersökning av hjärtat. Under detta test kan du bli ombedd att utöva själv eller få en injektion för att göra ditt hjärta arbeta hårdare. Operatören kommer då att kunna se ditt hjärta arbetar under stress.
 • En MR-undersökning kan också visa hur ditt hjärta fungerar under stress, enligt ovan. Vissa människor kan finna MRT svårt. Du måste ligga väldigt stilla i ett trångt utrymme.
 • En angiografi kan rekommenderas för vissa människor. I detta test ett färgämne injiceras i kranskärlen. Färgämnet kan ses av särskild röntgenutrustning. Detta visar upp strukturen av artärerna (som en vägkarta) och kan visa platsen och graden av förträngning. Se separat broschyr som heter "Koronarangiografi 'för detaljer.

Ett test som kallas EKG har använts under många år för att diagnostisera och bedöma svårighetsgraden av angina. Detta är ett EKG tas medan du kör på ett löpband eller cykel. Vissa förändringar i mönstret av EKG som uppstår med motion är typiska hos personer med kärlkramp. Dock är detta test görs mindre ofta dessa dagar på grund av mer moderna tester (beskrivet ovan) blir tillgängliga.

Vissa riskfaktorer ökar risken för mer atheroma formning, vilket kan göra angina värre. Dessa diskuteras mer i detalj i en annan broschyr som heter "förebygga hjärt".

Kortfattat, riskfaktorer som kan ändras och kan bidra till att förhindra kärlkramp från att bli värre inkluderar:

 • Rökning. Om du röker, bör du göra allt för att stoppa.
 • Högt blodtryck. Blodtrycket bör kontrolleras regelbundet, minst en gång om året, om du har kärlkramp. Om den är hög, kan den behandlas.
 • Om du är överviktig, är att förlora lite vikt rekommenderas. Gå ner i vikt kommer att minska mängden av arbetsbelastningen på ditt hjärta och även hjälpa till att sänka ditt blodtryck.
 • Högt kolesterol. Detta bör behandlas om den är hög.
 • Inaktivitet. Du bör sträva efter att göra några måttlig fysisk aktivitet de flesta dagar i veckan i minst 30 minuter. Till exempel, raska promenader, simning, cykling, dans, trädgårdsarbete, etc. (Ibland är angina beror på en hjärtklaff problem där fysisk aktivitet inte kan vara så bra. Fråga din läkare för att bekräfta att du kan utföra regelbunden fysisk aktivitet.)
 • Diet. Du bör sträva efter att äta en hälsosam kost. En hälsosam kost innebär:
  • Minst fem portioner (och helst 7-9 portioner) av en mängd frukt och grönsaker per dag.
  • Du bör inte äta mycket fet mat såsom fett kött, ost, oskummad mjölk, stekt mat, smör, etc. Helst bör du använda låg fetthalt, enkelomättade eller fleromättade fetter.
  • Försök att inkludera 2-3 portioner fisk per vecka, minst en av dessa ska vara fet (som sill, makrill, sardiner, böckling, lax eller färsk tonfisk).
  • Om du äter rött kött, är det bäst att äta magert rött kött, eller äta fjäderfä som kyckling.
  • Om du gör steka, välj en vegetabilisk olja som solrosolja, rapsolja och olivolja.
  • Försök att inte lägga salt till mat och livsmedel gränsvärden som är salt.
 • Alkohol. Viss forskning tyder på att dricka en liten mängd alkohol kan vara bra för hjärtat. Den exakta mängden är inte klart, men det är en liten mängd. Så, inte överstiger den rekommenderade mängden alkohol som mer än de rekommenderade övre gränserna kan vara skadligt. Det är, bör män dricker inte mer än 21 enheter av alkohol per vecka, inte mer än fyra enheter inom ett dygn, och har minst två alkoholfria dagar i veckan. Kvinnor bör dricka högst 14 enheter av alkohol per vecka, inte mer än tre enheter inom ett dygn, och har minst två alkoholfria dagar i veckan. Gravida kvinnor och kvinnor som försöker bli gravid, inte bör dricka alkohol alls. En enhet är ungefär en halv liter av normal styrka öl, eller två tredjedelar av ett litet glas vin, eller en liten pub mått på sprit.

De viktigaste målen med behandlingen är:

 • För att förhindra att angina smärtor så mycket som möjligt och för att lindra smärtan snabbt om det inträffar.
 • För att begränsa ytterligare fyndigheter av aterom så mycket som möjligt. Detta förhindrar eller fördröjer tillståndet förvärras.
 • För att minska risken att få en hjärtattack.

Livsstil åtgärder för att minska riskfaktorer

Dessa diskuteras ovan.

Glyceryltrinitrat (GTN)

Förstå kranskärlen. Myokardperfusion scintigrafi.
Förstå kranskärlen. Myokardperfusion scintigrafi.

Detta läkemedel kommer som tabletter eller sprayer. Du tar en dos under tungan som krävs när din kärlkrampsmärta utvecklas. GTN absorberas snabbt ut i blodet, från under tungan. En dos arbetar för att lindra smärtan inom en minut eller så.

Du bör alltid bära din GTN spray eller tabletter med dig. Vissa människor tar en GTN tablett eller en spray innan varje övning - till exempel, innan klättring trappor. Om den första dosen inte fungerar, ta en andra dos efter fem minuter. Om smärtan kvarstår i 10 minuter trots att GTN, sedan ringa en ambulans.

GTN verkar genom att vidga blodkärlen. Detta minskar belastningen på hjärta, och även hjälper till att vidga hjärtats kranskärl och öka flödet av blod till hjärtmuskeln.

GTN tabletter går av efter ett par veckor, så du behöver en ny leverans var åtta veckor och ska återlämna eventuella överblivna tabletter till apoteket. Du kanske föredrar att använda en GTN spray som har en längre hållbarhet än tabletter.

En dos av GTN kan orsaka huvudvärk och / eller spolning efter en kort stund. Denna bieffekt förbättrar ofta, eller går, med fortsatt användning.

En statin medicin för att sänka ditt kolesterol nivå

Kolesterol är en kemikalie som görs i levern från fet mat som du äter. Kolesterol är involverad i att bilda aterom. Som regel gäller att ju högre blodkolesterolnivån, desto större är risken att utveckla aterom. Men oavsett vad ditt kolesterol nivå, är en minskning av nivån brukar rekommenderas om du har kärlkramp.

Statin läkemedel sänka blodkolesterolnivån genom att blockera ett enzym som behövs för att göra kolesterol i levern. Det finns flera olika statiner mediciner att välja mellan.

Aspirin eller annat trombocythämmande läkemedel

Aspirin minskar klibbighet blodplättar. Trombocyter är små partiklar i blodet som hjälper blodet att koagulera efter nedskärningar. Om massor av blodplättar fastnar på en lapp av artäraterom inuti en artär som de kan bilda en propp (trombos). Att ta acetylsalicylsyra minskar risken för en hjärtinfarkt, som orsakas av en blodpropp bildas i ett kranskärl.

Vanlig dos av acetylsalicylsyra är 75 mg dagligen. Detta är en mycket mindre dos än den som används för smärtor och huvudvärk. Biverkningar är ovanliga med låg dos acetylsalicylsyra. Om du har en mage eller sår i tolvfingertarmen, eller astma, kanske du inte kunna ta acetylsalicylsyra. Alternativen är då att ta ytterligare ett läkemedel för att skydda tarmen, eller använda ett annat trombocythämmande läkemedel såsom klopidogrel. Se broschyr som heter "Aspirin och andra medel med trombocythämmande läkemedel 'för detaljer.

En beta-blockerare medicin

Betablockerare blockera effekten av vissa hormoner såsom adrenalin, vilket ökar hastigheten och kraften av hjärtslag när du anstränger dig eller är orolig. Därför, när du tar en beta-blockerare, är mindre syre som behövs av hjärtat och angina smärtor förhindras, eller förekommer mindre ofta.

Betablockerare är också tänkt att ha en viss skyddande effekt på hjärtmuskeln, vilket kan minska risken för att utveckla komplikationer.

En angiotensin converting enzyme (ACE)-hämmare medicin

Det finns flera typer och märken av ACE-hämmare. Dessa läkemedel hindrar en ansamling av vätska genom att interferera med enzymet angiotensin som är involverat i regleringen av kroppsvätska. ACE-hämmare har också en skyddande effekt på hjärtat och kan bromsa utvecklingen av hjärtsvikt.

En ACE-hämmare är vanligen föreskrivs för personer med kärlkramp som visar sig ha en nedsatt funktion av vänster kammare i hjärtat eller som har haft en hjärtattack (hjärtinfarkt). I dessa situationer finns det goda bevis för att en ACE-hämmare förbättrar utsikterna. Det är dock osäkert om en ACE-hämmare bör tas rutinmässigt av personer med kärlkramp som inte har dessa andra hjärtproblem. Förhoppningen är att forskningen kommer att klargöra denna fråga. Under tiden har vissa läkare ordinera en ACE-hämmare till alla sina patienter med kärlkramp.

Andra läkemedel för att förhindra angina smärtor

En beta-blockerare (beskriven ovan) kan vara tillräcklig för att förhindra angina smärtor men andra mediciner finns tillgängliga vid behov. De delas in i tre huvudgrupper:

 • Kalciumkanalblockerare slappna kranskärlen för att öka blodflödet. Några av dessa läkemedel minskar också hjärtfrekvensen i vila, och den höjning av hjärtfrekvensen när du anstränger dig.
 • Nitrat läkemedel fungerar på ett liknande sätt till GTN men varar längre i kroppen.
 • Kalium-kanalblockerare arbeta på ett liknande sätt som nitrater. De vilar i blodkärlen som försörjer hjärtat.

Det finns flera typer och märken i varje grupp. De är alla bra på att förebygga angina smärtor. Om smärtorna inte är väl kontrollerad genom att ta en medicin, då ett annat läkemedel kan läggas till från en annan grupp. Eftersom de olika grupperna av läkemedel fungerar på olika sätt, kombinationer av dessa läkemedel kompletterar varandra. Det är ganska vanligt att ta en kombinationsterapi av två eller tre mediciner för att förhindra angina smärtor.

Den eventuella biverkningar varierar mellan de olika läkemedlen. Därför, om en viss medicin inte passar, kanske du upptäcker att en annan man är bra. Målet är att hitta ett läkemedel eller kombination av läkemedel, för att förhindra att dina smärtor, men med minimala biverkningar.

Obs: även om man tar regelbunden medicinering för att förhindra angina smärtor, kan du fortfarande ta GTN för smärtor banbrytande angina som fortfarande kan uppstå från tid till annan.

Behandling av angina är ett växande område av medicinen. Nya behandlingar fortsätta att utvecklas och kommer sannolikt att införas inom en snar framtid.

Icke-medicinska behandlingar

Dessa kallas angioplastik och koronar bypassoperation (CABG). Du kan erbjudas ett av dessa förfaranden, om:

 • Du har smärtor som inte kontrolleras av mediciner. OR,
 • Placering av och svårighetsgraden av aterom insättningar är särskilt lämpade för en av dessa behandlingar. I vissa fall kan detta även vara om du har få eller inga smärtor, som övergripande utsikterna kan förbättras i vissa fall.

Din läkare talar om angioplastik eller CABG är värt att överväga. Du kanske gillar att se de riktlinjer läkarna följer denna fråga, som är i slutet av den här artikeln.

 • Angioplasty - i detta förfarande en liten tråd med en ballong i änden sätts i en stor artär i ljumsken eller armen. Det leds sedan upp till ditt hjärta och in i den avsmalnande sektionen av ett kranskärl, med hjälp av röntgenteknik vägledning. Ballongen blåses sedan upp inuti den avsmalnande delen av artären för att öppna den breda igen. En stent kan sättas in som arbetar för att hålla artären öppen. Detta är som en liten spiralfjäder som expanderar och håller artären öppen. Detta förfarande är endast lämplig i vissa fall, eftersom endast artärer med korta avsmalnade sektioner kan behandlas på detta sätt. Se separat broschyr som heter "koronar angioplastik 'för detaljer.

 • Kirurgi - detta innebär en operation (CABG operation) för att kringgå de förträngda delar av artärer med friska segment blodkärl (transplantat) som tas från andra delar av kroppen. Mer blod kan då komma förbi in i hjärtmuskeln. Inte alla personer med kärlkramp är lämpliga för denna operation, eftersom det beror på var de förträngda artärer.

Ansträngande hjärtat av ansträngning är ett vanligt bekymmer. Tvärtom, är mer fysisk aktivitet brukar rekommenderas. Du kommer normalt att uppmuntras att motionera regelbundet. Fysisk aktivitet hjälper till att få hjärtat montör och förbättrar blodtillförseln till hjärtmuskeln.

Sex. Vissa personer med kärlkramp oroar sig för att den fysiska ansträngningen av att ha sex kan skada hjärtat. Detta är fel och du behöver inte sluta ha sex. Om kön inte sätta på en angina smärta, kan det vara bra att ta lite GTN förväg.

Körförmåga och flyga. Det finns vanligtvis inga restriktioner för att köra din egen bil om smärtor uppstår i vila, med känslor eller under körning. Men, måste du informera ditt försäkringsbolag om du har kärlkramp. Personer med PCV eller LGV licenser, som har kärlkramp, måste sluta köra och kontakta DVLA. När det gäller flygning, i allmänhet, om du kan klättra 12 trappor och promenera 100 meter på den nivå utan smärta eller bli väldigt andfådd, är du lämplig att flyga som passagerare. Personer med täta angina smärtor eller instabil angina bör undvika att flyga.

Stabil angina och instabil angina

I de flesta fall, angina smärtor komma på med en viss ansträngning och du kan förutsäga graden av ansträngning som utlöser en smärta. Denna situation kallas stabil angina. Mer än en miljon människor i Storbritannien har stabil angina. Det är vanligt att ha en stabil angina i många år och, med behandling, kan de flesta smärtor förhindras. Över månader eller år smärtorna kan komma på med en mindre mängd av ansträngning om villkoret gradvis förvärras.

Om mönstret för din smärta förändras ganska plötsligt och smärtorna utvecklas efter minimal ansträngning, eller medan du vilar, detta kallas instabil angina. Detta är en nödsituation och behöver omedelbar läkarvård.

Hjärtinfarkt

Om du har kärlkramp, har du en högre risk än genomsnittet att få en hjärtattack (hjärtinfarkt). En hjärtinfarkt uppstår oftast när det finns en plötslig total blockering av ett kranskärl. Detta orsakas av en blodpropp som bildas över en lapp av aterom och blockerar blodtillförseln till en del av hjärtmuskeln. Dock är risken att få en hjärtattack mycket minskas om du tar acetylsalicylsyra och en statin - som diskuterats ovan.

Långvarig smärta

Om du har en smärta som varar längre än 10 minuter, eller är annorlunda eller strängare än vanligt, sedan ringa en ambulans omedelbart. Det kan vara instabil angina eller hjärtattack och omedelbar medicinsk vård behövs.

Immunisering

Personer med kärlkramp bör vaccineras mot pneumokocker (bakterier som kan orsaka lunginflammation, hjärnhinneinflammation och andra infektioner) och har också en årlig influensavaccination.

British Heart Foundation

Greater London House, 180 Hampstead Road, London, NW1 7AW
Tfn (Heart Help Line): 0300 330 3311 Webb: www.bhf.org.uk
För råd och information om alla hjärtproblem.

British hjärtpatienter association

15 Abbey Road, Bingham, Notts, NG13 8EE
Tfn (Helpline): 01223 846.845 Webb: www.bcpa.co.uk
Hjärtpatienter, deras familjer och vårdare kan finna undersökningar eller behandlingar svårt att förstå och svårt att acceptera. Det kan vara en lättnad att dela tankar och funderingar med människor som framgångsrikt har passerat liknande bekymmer och problem.

Aktuella artiklar

 • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…