Vad dina naglar avslöjar om din hälsa

De flesta av oss tar dem för givna - trots allt, de är inte levande, och du kan bryta en utan det ont. Jag pratar naturligtvis om dina naglar. Men du skulle bli förvånad över hur många meddelanden som de skickar ut om din allmänna hälsa.

Nagelsvamp

Thrush - oavsett om det är fotsvamp, vaginal svampinfektion eller att ömma, kliande utslag i ljumsken eller under dina bröst - mycket ofta påverkar din hud. Trast orsakas av en svampinfektion, från jäst som normalt lever ofarligt på alla våra skinn. Men om en svamp får in dina naglar, kan det vara svårt att bli av med. De viktigaste symptomen är förtjockad, fjällig, missfärgade naglar - ofta dina tånaglar. Om läkaren anser en svamp kan vara att skylla, han eller hon kommer förmodligen att skicka en klippning från nageln till laboratoriet. Eftersom krämer inte fungerar för nagelsvamp, kan du behöva ta en tablett om dagen i tre till sex månader att bli av med infektionen. Lyckligtvis kan det vara ful, men det är ofarligt.

Psoriasis

Lite gropar i naglarna är vanligt. I sällsynta fall kan de vara ett tecken på ett tillstånd som kallas psoriasis. Vi brukar tänka på psoriasis som en hudsjukdom som orsakar röda fläckar - men i ett fåtal personer, är det viktigaste symtomet ledvärk. Det är värt att prata med din läkare om du har ihållande eller fula gropar i naglarna.

Vita fläckar

Jag har tappat räkningen på hur många patienter som har berättat för mig att de har ont om kalcium eftersom de har vita fläckar eller ränder på sina naglar! I själva verket är det inget att göra med detta. Det är förmodligen enklare bashes och smällar på dina naglar. Det bästa du kan göra är att stoppa oroande - och kanske skydda dina naglar för att förhindra att det händer igen. Det är väldigt vanligt hos trädgårdsmästare och DIY entusiaster. De prickar eller linjer kommer gradvis att växa ut till ändarna på dina naglar och sedan försvinner.

Inåtväxande tånaglar - du kan hindra dem!

Inåtväxande tånaglar påverkar oftast på sidan av stortån. Spiken börjar växa in i köttet på sidan av nageln, och kan orsaka en otäck infektion. Detta kan ofta behandlas med antibiotika tabletter. Ibland håller det kommer tillbaka, och du kan behöva en mindre operation för att ta bort en del eller hela din tånagel.

Lyckligtvis kan några enkla steg hålla inåtväxande tånaglar i schack. För det första, inte någonsin klippa dina tånaglar ner på sidorna - alltid skär dem rakt över, lämnar dem längre på sidorna. Det andra, se till att dina skor har gott om rum på framsidan, så tårna är inte klämd. För det tredje, bära öppen tå sandaler eller bekväma tofflor hemma, för att undvika tryck på tårna. Dessa åtgärder kommer också att minska din risk för liktornar! Slutligen, om du tycker att det är svårt att klippa dina egna tånaglar, prata med din husläkare om en remiss till den lokala fotvård eller tånagel tillskärningsservice.

Vad dina naglar avslöjar om din hälsa. Nagelsvamp.
Vad dina naglar avslöjar om din hälsa. Nagelsvamp.

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Humant papillomvirus (HPV) är en vanlig orsak till infektion, men oftast orsakar…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…