Vad är "normalt" som du ålder?

Den som sa "bli gammal är inte för feg" var bara delvis rätt. Löptid har mycket att berömma det - vem skulle vilja återuppleva teenage angst? Dessa dagar, medicinska framsteg innebär att vi aldrig behöver lida i tystnad med allvarliga medicinska tillstånd, och många vardagliga krämpor kan effektivt lindras, om inte botas. Men när en förändring "normal" och när ska du oroa dig?

Ett tungt företag

Din body mass index (BMI) är ett förhållande mellan din vikt och längd. Din sjuksköterska gärna arbeta yours ut för dig. Det kan tyckas orättvist att de "ideal", "övervikt" och "feta" viktintervall för en viss höjd inte ändras när du blir äldre. Men dessa områden utifrån den förväntade livslängden för miljontals människor - de faktiskt kommer från aktuariella siffror används för att beräkna försäkringspremier. Samma vikt serien ger dig den bästa chansen av ett långt och hälsosamt liv, oavsett din ålder.

Ska jag tolerera en tum?

Massor av mina patienter klagar över att sätta på vikt efter klimakteriet, men deras särskilda problem är ofta att det mesta av vikten ackumuleras runt deras mellangärdet (ref 1). De hormonella förändringar i klimakteriet kan göra dig mer benägna att vara ett "äpple" (övervikt på magen) snarare än en "päron" (vikt på höfter och lår). Detta kan öka risken för hjärtsjukdom (ref 2) - fett i magen ökar ditt kolesterol och blodtryck. Men upp i vikt efter klimakteriet är inte oundvikligt.

När man blir äldre, din ämnesomsättning - den hastighet med vilken kroppen förbränner energi - kommer troligen att dämpas. Anpassa din måltid storlek och göra en resolution att göra en rask daglig promenad på 20-30 minuter - bara 10% förlust i vikt kommer att minska fettet i magen med en jättestor 30%!

Jag är alltid trött - Borde jag oroa mig?

När mina barn var små, förundrades jag över deras ändlösa leveranser av energi - men jag trodde aldrig att det är märkligt att jag inte kunde matcha dem. Du kan inte förvänta dig att vara på språng hela tiden när du blir äldre, men inte heller bör du anta att vara trött hela tiden är normalt.

En av nycklarna till att jag titta efter när en patient klagar över trötthet är om det är nytt eller har nyligen fått mycket värre. Flera medicinering förhållanden kan orsaka trötthet. Dessa inkluderar en underaktiv sköldkörtel körtel (vilket också kan orsaka viktökning trots att äta mindre, intolerans mot kyla, förstoppning och torr hud) och diabetes (andra symtom är att behöva kissa oftare, törst och återkommande mindre infektioner som kokar och trastar). Flera mediciner kan också leda till trötthet - betablockerare tabletter för hjärtproblem och antidepressiva tabletter är toppen av den genomsnittliga läkarens lista. Stress leder ofta till trötthet, men det kan även depression, som ofta är nära knuten. Om du har känsla nedstämd, deprimerad eller hopplös, tycker eller inte tycker om sociala aktiviteter som du brukade, kan detta vara den skyldige.

O, min stackars gamla ben

Här är de dåliga nyheterna. Vid 65 års ålder, ungefär hälften av människor har artros (OA) - den vanligaste "slitage" gemensamma problem i Storbritannien. Den goda nyheten är att 80% av dem inte nämnvärt påverkas av det. Som ni ålder, är dina höfter, knän, rygg och händer mest drabbade av OA, vilket kan orsaka smärta, stelhet och minskad rörlighet, ofta värre på morgonen. Enkla smärtstillande, hålla din vikt ner och vistas aktiva är ofta allt som behövs. Symtom att se upp för smärta i vila, plötslig svår smärta i en led, och en röd, varm, svullen led.

Vad är "normalt" som du ålder? Ska jag tolerera en tum?
Vad är "normalt" som du ålder? Ska jag tolerera en tum?

Glöm mig inte

Vem har inte haft den udda "senior ögonblick", där du får till köket och glömmer vad du gick in där för? Det är helt normalt för de flesta människor, särskilt om vi är upptagen, stressad eller blir äldre. Tala med din läkare om det händer väldigt ofta, om du också har problem med att koncentrera, eller om du blir förvirrad om du är i en ny miljö.

Glömsk? är du förmodligen bra!

Vi alla oroa sig för demens, men de flesta av oss kommer aldrig att själv drabbas, oavsett hur länge vi lever. I själva verket, 19 av 20 personer över 65 år och även fyra av fem över 80 år är helt normala minnen. Om du misstänker att du eller någon närstående kan påverkas, titta på hälsa / minne-förlust-och-demens för att få veta mer.

Tack till "My Weekly" tidningen där artikeln publicerades ursprungligen.

Referenser

1) Ley C, Lees B, Stevenson J. Sex-och klimakteriet-relaterade förändringar i kroppsfett distribution. Am J Clin Nutr maj 1992vol. 55 nej. 5 950-954. http://ajcn.nutrition.org/content/55/5/950.short

2) Canoy D et al. Fördelning av kroppsfett och risken för kranskärlssjukdom hos kvinnor och män i Europeiska Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition i Norfolk kohort: en populationsbaserad prospektiv studie. Circulation 2007 Dec 18, 116 (25):2933-43

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…