Ska vi ta bantningspiller?

Har du någonsin orolig för din vikt? Eller önskat att du hade ett trollspö som skulle låta dig vakna upp i morgon med midjan du hade när du var tonåring? Om så är fallet, är du i gott sällskap. Fetma är ett stort (ursäkta ordvitsen!) Problem i Storbritannien. Nästan sju av tio män och sex av 10 kvinnor väger mer än den ideala intervallet - du kan ta reda på vad det betyder nedan. Vi är också bara fetare vid en skrämmande takt - andelen brittiska vuxna som är överviktiga har fördubblats till en fjärdedel under de senaste 20 åren.

Varje läkare vet att förlora vikt och hålla vikten nere på lång sikt är hårt arbete, och en livslång kamp för vissa. Knappast förvånande, med en så stor potentiell marknad, som "mirakel" viktminskning tabletter så sprids. Men fungerar de - och är de säkra?

Hur definierar läkarna övervikt?

Läkare använda en formel för din vikt och längd för att räkna ut ditt body mass index, eller BMI. Ett BMI på 18,5 till 25 är perfekt, 25-30 är överviktig, 30-40 är överviktiga och över 40 är "sjuklig fetma". Din sjuksköterska kan berätta vad ditt BMI är. Ju högre BMI är (över ideal), desto större risker för din hälsa.

Har övervikt materia?

Ska vi ta bantningspiller? Hur definierar läkarna övervikt?
Ska vi ta bantningspiller? Hur definierar läkarna övervikt?

Tyvärr, det finns inget att komma bort från de risker för din hälsa av att vara överviktig. Samt ökar risken för hjärtsjukdomar och diabetes, ökar fetma dina chanser artrit och cancer.

Det är naturligt att göra ursäkter om din vikt - till dig själv och till andra. En av de vanligaste i min operation är: 'Jag har tunga ben ". Bara förra veckan var jag testar en state-of-the-art maskin kroppen analys - bara 5% av min vikt kommer från mina ben! "Glandular" eller hormonella problem som en underaktiv sköldkörtel kan orsaka viktökning, men bara ungefär en av 100 överviktiga personer har en hormonell problem, att stå för det. Vissa läkemedel, inklusive steroider, kan göra dig mer benägen till viktökning. Tyvärr, de risker för din hälsa är desamma oavsett orsak, så det är fortfarande viktigt att ta itu med det.

Orlistat

En medicin som heter orlistat finns tillgängliga på recept. Du kan köpa samma läkemedel från apoteket, där det säljs som alli ®. Detta läkemedel verkar genom att minska mängden fett kroppen absorberar från din mat (med knappt en tredjedel). Generellt sett är det en bra säkerhetsprofil - det självklara bieffekt är att om du äter en mycket fettrik måltid och det är inte alla absorberas från tarmen, resten kommer att gå rakt igenom dig.

Orlistat är verkligen inte ett alternativ för att minska kalorier du äter och öka de kalorier du bränner med motion. Vissa, men inte alla, människor förlorar 10% eller mer av sin kroppsvikt i sex månader medan du tar det. Men du kommer inte att gå ner i vikt - och du kommer definitivt inte att hålla vikten av - om du bara "ta tabletterna".

Vad sägs om "naturläkemedel"?

Tidningar verkar vara fulla av annonser för bantning te, kapslar, pulver och potions. På det hela taget är det enda som kommer att få lättare om du köper dem din handväska! Än mer oroande, kan vissa tabletter som säljs över internet vara farligt för din hälsa. Exempel på senare år inkluderar tabletter som innehåller amfetamin-liknande läkemedel. När du hör att dessa är nära besläktade med läkemedlet "speed", tas av missbrukare, får du en uppfattning om riskerna. Några kinesiska örtmediciner har också visat sig bära hälsorisker.

Gör modefluga kostvanor arbete?

Med ett ord, ingen - åtminstone sällan, och ännu mer sällan på lång sikt. Ny forskning visar att det är antalet kalorier du äter, snarare än hur du får dessa kalorier (högt protein, fett, kolhydrater, etc) som avgör din viktökning.

Så om modefluga kostvanor och tabletter inte fungerar, vad kan jag göra?

Misströsta inte! Det finns goda bevis för att göra även små förändringar i din livsstil kan lägga upp till stora fördelar. Viktigast av allt, om du kan cementera dessa förändringar i din dagliga livsmönster, kommer fördelarna att hålla en livstid. Alltför många av oss är "yo-yo" dieters - vi bantar på kort sikt när vi går på en diet ", men det kryper tillbaka på det ögonblick vi lossna" dieten.

Nyckeln är hållbarhet och arbeta ut vad dina personliga behov är. Jag pratar med mina patienter om skillnaden mellan "gå på en diet" och "anta en livsstil". Vi alla tröttna dramatiska begränsningar i våra liv, vilket väl kan vara där så många av oss faller ner.

Det är där den nya google.com MyHealth verktyg kan vara ditt hemliga vapen. Det gör att du kan titta på varje aspekt av ditt liv och kommer att sätta dig i en imaginär kö av 100 människor precis som du. Din plats i kön hjälper dig att visualisera din risk för hjärtinfarkt eller stroke samt identifiera vilken inverkan din livsstil har på din hälsa.

Men mer än detta, det hjälper dig räkna ut vad dina farliga punkter är, och hur du kan skräddarsy en plan för att förbättra din hälsa. Om du är överviktig, kommer det att visa dig hur förändringar i din kost, motion och alkoholintag kan bidra till att minska din risk för hjärtinfarkt och diabetes, samt minska din midja. Det kan vara början på ett helt nytt, återupplivas dig. Så gå på, vad väntar du på? Anmäl dig till MyHealth idag och ta de första stegen mot en skillnad som kan pågå en livstid!

Tack till "My Weekly" tidningen där artikeln publicerades ursprungligen.

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…