Seasonal Affective Disorder - när årstiderna gör dig ledsen

Nätterna drar in, dagarna blir kallare - inte alla känner lite mindre full av "de glädjeämnen våren"? Enorma mängder av oss - kanske så många som en av åtta - verkligen känner mindre glad i vintern. För vissa människor, går det vidare. Om du lider av Seasonal Affective Disorder (SAD), signalerar vintern uppkomsten av verklig depression. Lyckligtvis finns det effektiv behandling - och det kan vara så enkelt som "solsken i en låda".

Seasonal Affective Disorder - när årstiderna gör dig ledsen. Vilka är symptomen?
Seasonal Affective Disorder - när årstiderna gör dig ledsen. Vilka är symptomen?

Vad är tråkigt?

I ledsen, du får symtom på depression under vissa tider på året. I Storbritannien, symptomen brukar börja under september-november, och fortsätter till våren.

Vem blir ledsen?

Omkring en i 50 människor i Storbritannien lider av SAD, med fyra gånger fler kvinnor än män som drabbas. Det går ofta i familjer. Människor som lever i varmare länder drabbas mindre ofta, och det verkar vara vanligare i den norra delen av Storbritannien, särskilt i delar av Skottland. Du kan få SAD i alla åldrar, även om det är mer sannolikt att starta i 20-årsåldern. När du har det, är du löper stor risk att få symtom varje år.

Vilka är symptomen?

De flesta av oss har några symtom på depression någon gång. För en läkare att diagnostisera depression men symptomen måste vara där de flesta dagar för flera veckor, och kommer oftast stör ditt liv, inklusive ditt arbete och ditt sociala liv.

De innefattar:

 • Sömnproblem (i SAD, sova för mycket är vanligt)
 • Förändringar i din aptit (i SAD, du är mer benägna att äta mer och gå upp i vikt)
 • Känner mig ledsen och nedstämd för det mesta (ofta värre på morgonen)
 • Inte vilja göra något, även saker som du brukar njuta
 • Känna skuld eller värdelös
 • Känsla upprörda och gråtmild
 • Känna skuld eller värdelös
 • Att inte kunna koncentrera
 • Känsla trött hela tiden
 • Känsla livet är inte värt att leva
 • Hjärtklappning, ångest, och tyngd i armar och ben

SAD - Hur jag hjälpa mig själv?

Det första du bör göra är att plocka upp ditt mod och prata med din husläkare. De kommer att ta det på allvar och att de verkligen kan hjälpa. I SAD, till skillnad från andra former av depression, kan ljusbehandling (se nedan) vara mycket effektiv.

Antidepressiva

Upp till tre fjärdedelar av människor med SAD kan hjälpas med samma tabletter för behandling av andra typer av depression. Dessa tabletter tar upp till fyra veckor för att arbeta, så du behöver för att hålla fast vid din behandling. Vissa antidepressiva läkemedel kan orsaka biverkningar, inklusive dåsighet, muntorrhet och förstoppning eller diarré. Men dessa bär ofta bort inom en vecka eller två. Om du verkligen inte kan klara av biverkningar, kan din läkare ha möjlighet att ändra dig till en som passar dig bättre. Din läkare kan rekommendera att du tar dem i framtiden hela vintern, med start strax innan dina symtom brukar börja.

När hjälpen kommer i en låda

Ljuslådor ger ljus ungefär tio gånger starkare än en vanlig glödlampa. Läkarna har upptäckt att många patienter med SAD må bättre inom några dagar om de tillbringar upp till tre timmar per dag (beroende på styrkan av ljuset) framför specialdesignade "ljuslådor".

Du måste använda ditt ljus behandling varje dag i årstiderna du oftast drabbade. Tyvärr, ljuslådor är inte tillgängliga från din husläkare. Men för ca £ 100 kan du investera i en att hålla och använda hemma. På så sätt kan du läsa, arbeta eller göra ditt korsord samtidigt få din behandling.

Aktuella artiklar

 • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
 • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
 • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…
 • Det finns två huvudtyper av kronisk prostatit - kronisk bakteriell prostatit…