Älska din lever!

Din lever är lite av en unsunghjälte. Hela dagen, varje dag, fungerar det svårt att rensa slaggprodukter och gifter kroppen producerar, eller tar i. Det tar upp dessa slaggprodukter från blodet, bryter ner dem och skickar dem ner din gallgången, i ett kallat flytande galla, in i tarmen. Denna galla hjälper till med matsmältningen. Levern styr också vissa infektioner och hjälper blodet att levra sig ordentligt. Du kan ta din lever för givet, men du kan inte klara sig utan det!

Leversjukdom - Vad händer?

Den gula anstrykning av gulsot orsakas av uppbyggnaden av ett ämne som kallas bilirubin i blodet. Det produceras när dina röda blodkroppar, vilket endast "lever" i ungefär tre månader, bryts ner. Om cellerna i levern är inflammerad, eller om avfarten till din tarm genom din gallgången är blockerad, kan det orsaka gulsot.

Skrumplever är ett allvarligt tillstånd där den friska vävnaden i levern ersätts med ärrvävnad. En tidigare förändring kallas "fettlever".

Leversjukdom - Vilka är de orsaker som kan förebyggas?

Vissa ärftliga problem kan orsaka leversjukdom. Men de vanligaste orsaker som kan förebyggas är:

Alkohol - De flesta människor som dricker mer till överskott (se nedan) under en längre tid kommer att utveckla fettlever. Detta kan hindra levern från att arbeta effektivt, men det försvinner om du slutar dricka. Om du bär på, kan din lever blir inflammerade. Slutligen kan ungefär en av tio skurkrollsupare går på att få skrumplever.

Fetma - Om du är mycket överviktig, kan fett bygga upp i levern - en annan typ av "fettlever". Detta kan orsaka ärrbildning och ibland cirros.

Hepatit - Det betyder bara inflammation i levern. Flera virusinfektioner orsakar hepatit. Hepatit A, som ibland kallas infektiös hepatit, är mycket lätt att fånga men nästan aldrig orsakar långsiktiga skador. Det är väldigt vanligt i vissa länder, och en enkel vaccination kommer att skydda dig. Hepatit B är mindre lätt att fånga (vanligen genom sexuell eller blod kontakt), men det kan ibland orsaka skrumplever. Fråga din sköterska om du behöver immunisering mot detta också, om du åker utomlands.

Älska din lever! Leversjukdom - Vad händer?
Älska din lever! Leversjukdom - Vad händer?

Läkemedel - Vissa läkemedel kan påverka din lever. Vanligtvis stoppa medicinen kommer att lösa problemet. Din läkare kan berätta för dig om du behöver regelbundna blodprover för att kontrollera.

Leversjukdom - Vad kan jag göra?

Med lite omsorg, kommer din lever att pågå en livstid. Att hålla den i tip-top form:

  • Håll dig till rekommenderade alkohol riktlinjer - upp till två eller tre alkohol enheter per dag och under 14 enheter per vecka av alkohol för kvinnor och tre till fyra enheter per dag eller 21 enheter per vecka för män. En flaska vin har nio enheter och en pint öl ungefär två
  • Håll ett öga på din vikt
  • Boka tid med din sjuksköterska minst sex veckor innan du reser utomlands
  • Få regelbundna blodprov om du tar vissa läkemedel, inklusive statiner.

Aktuella artiklar

  • Balanitis betyder inflammation i änden av penis (ollonet). Det kan inträffa i…
  • Klåda vulvae (klåda i vulva) är vanligt. Det finns många orsaker. Behandlingen…
  • Urogenitalt (GU) framfall uppstår när normala stödstrukturer för de organ inne…
  • Hypospadi är en abnormitet av urinröret och penis som är närvarande vid födseln.…