Kaffe och te " hälsa myter och risker

Sitta ner med en kopp te eller kaffe måste vara en av livets stora glädjeämnen - men dessa dagar tidningarna vill få oss att tro att även denna enkla behandling medför risker för vår hälsa.

I själva verket, det finns goda nyheter - så länge du håller dig till återhållsamhet, kan din smak för kaffe och te man kan ha utan ett ögonblicks skuld. Med måtta, menar vi upp till 400 mg koffein - det är ungefär åtta koppar te eller fyra till fem koppar kaffe om dagen.

Vid mycket höga nivåer, kaffe och te kan öka blodtrycket - en av de största riskfaktorerna för stroke. De kan också göra dig mer benägen att hjärtklappning - men du skulle behöva ner tre koppar starkt kaffe eller sex koppar te på en enda klunk för att sätta dig själv i riskzonen! Vissa typer av kaffe - som kokt kaffe, vilket är populärt i Skandinavien men okända i Storbritannien - kan öka din kolesterol. Andra typer av kaffe bär inte samma risk.

I själva verket har dessa studier inblandade oftast stora doser av koffein eller har inte tagit hänsyn till det faktum att tunga kaffe och dricker te är mer benägna att röka. När rökning tas ur ekvationen, försvinner länken. Vad mer, kaffe och te innehåller antioxidanter - dessa kan skydda ditt hjärta och kompensera eventuella skador från koffein.

Eftersom mycket högt koffeinintag, från te, kaffe eller cola kan orsaka dessa problem, det har varit en hel del oro för hälsorisker i samband med dem. I själva verket, så länge du håller dig till måttliga nivåer, de är inte bara säkra men kan vara bra för dig.

Kaffe och te "hälsa myter och risker.
Kaffe och te "hälsa myter och risker.

Till exempel, i varmt väder är det extremt lätt att bli uttorkad. När man blir äldre, blir uttorkning mer och mer farligt, bära riskerna för ditt hjärta och dina njurar. Den brittiska Dietetic Association rekommenderar att du bör dricka minst två till två och en halv liter vätska, eller sex till åtta koppar om dagen. Vid måttliga nivåer, kaffe och te inte bara inte orsakar uttorkning men kan förhindra det genom att bidra till ditt dagliga vätskeintag. Det finns också fler och fler bevis för att måttlig kaffe och te intag kan skydda mot diabetes.

Så totalt, är budskapet tydligt - som mormor brukade berätta, "allt med måtta". Så länge måtta betyder inte mer än åtta koppar te eller fyra till fem koppar kaffe om dagen, njut bort!

Aktuella artiklar

  • Vulva cancer (cancer i vulva) är en ovanlig cancer. Det drabbar oftast kvinnor…
  • Tunga perioder är vanliga. I de flesta fall ingen orsak kan hittas. I vissa fall…
  • I Barretts esofagus de celler som klär nedre matstrupen är onormalt. Den främsta…
  • Epiglottitis är den term som används för att beskriva inflammation och svullnad…