Hysteroskopi

Hysteroskopi är ett förfarande som använder en tunn rörliknande teleskop för att se insidan av livmodern (uterus). Det kan också tillåta läkare att göra vissa mindre operationer till livmodern.

Obs: Informationen nedan är en allmän vägledning. Arrangemangen, och de provningar sätt utförs, kan variera mellan olika sjukhus. Följ alltid instruktionerna från din läkare eller sjukhus.

Hysteroskopi är en procedur som låter läkaren se inne i livmodern (uterus). Detta görs med hjälp av ett smalt rör-liknande instrument som kallas en hysteroskop. Hysteroskopet är mycket tunn (cirka 3 till 5 mm i diameter). Det är noggrant gått genom slidan och hals av livmodern (livmoderhalsen) och in i livmodern. Hysteroskopet har en inuti videokamera som sänder bilder till en datorskärm. Detta gör att din läkare för att kontrollera eventuella avvikelser i livmoderslemhinnan.

Hysteroskopet har särskilda kanaler som tillåter läkaren att passera olika instrument in i livmodern. Detta innebär att såväl som att kunna titta in i livmodern, kan läkaren utföra vissa procedurer.

Relaterade artiklar

En hysteroskopi kan användas för att försöka fastställa orsaken till olika problem såsom:

 • Rikliga eller oregelbundna blödningar som inte har blivit bättre med medicinering.
 • Blödningar mellan menstruationerna.
 • Blödning efter klimakteriet.
 • Oregelbunden blödning medan du tar hormonbehandling (HRT).
 • Om du funderar på att ha en operation för att göra din mens mindre tunga (t.ex. livmodercancer ablation).
 • Oförklarliga missfall.

Förutom att användas för att undersöka orsaken till olika problem, kan det också användas för att:

 • Ta bort polyper - små klumpar av vävnad växer på slemhinnan i livmodern.
 • Ta bort ärrvävnad i livmodern.
 • Ta bort sammanväxningar (områden där väggarna i uterus klibbar ihop).
 • Ta bort myom (godartade utväxter i livmodern).
 • Hitta en "förlorade" eller fastnat preventivmedel, såsom en intrauterina inlägg (spiralen) - även känd som en "spiral".

Innan du har det förfarande läkaren kommer att prata med dig om testet. Din läkare kan diskutera en rad olika behandlingsalternativ med dig. Detta beror på att det kan vara möjligt att behandla orsaken till dina symptom omedelbart, med hysteroskopet. För att göra detta måste du komma överens (samtycke) till behandlingen. Det är upp till dig att avgöra vilken behandling som är bäst för dig.

På vissa sjukhus kan du ha en ultraljudsundersökning innan du har hysteroskopi (för mer information se separat broschyr med namnet Ultraljudsundersökning ).

En hysteroskopi kan antingen göras under narkos, vilket innebär att du kommer att sova under förfarandet, eller med lokalbedövning. Om du har en lokalbedövning du kommer att vara vaken. Du kan få ett lugnande medel som inte kommer att få dig att sova, men kan hjälpa dig att känna dig mer avslappnad. Om du har en lokalbedövning du får frågan om du vill se bilderna som kommer från hysteroskopet. Vissa människor vill inte göra detta, men andra tycker att det var.

Hysteroscopy. Vad är en hysteroskopi?
Hysteroscopy. Vad är en hysteroskopi?

Din läkare kan använda ett spekulum (samma instrument som används i en cervical screeningtest) så att han eller hon kan se nacken av livmodern (livmoderhalsen). Då läkaren passerar hysteroskopet via din cerivx in i livmodern.

Hysteroskopet är ansluten till en kamera och en TV-skärm, som visar insidan av livmodern. Vissa gas eller vätska kan pumpas in i livmodern för att göra det expanderar. Detta gör det lättare att se livmoderslemhinnan. Efter detta, kan läkaren ta en liten bit vävnad från livmodern (biopsi). Detta kommer att skickas till laboratoriet för undersökning under mikroskop. Ibland polyper hittas och det kan vara möjligt att ta bort dessa under provningen. När proceduren är klar hysteroskopet är försiktigt bort.

En hysteroskopi tar mellan 5-30 minuter. Om du är vaken kan du känna något liknande period kramper i vissa skeden. Många kvinnor känner inget obehag, eller endast minimalt obehag.

Din lokala sjukhuset bör ge dig vägledning om vad man ska göra innan en hysteroskopi. Om du har en hysteroskopi med lokalbedövning, kommer du vanligtvis inte behöver någon särskild beredning.

Om du har en narkos kommer du att bli ombedd att inte äta och dricka under ett antal timmar före ingreppet. Din sjukhus bör ge dig detaljerad information om detta.

Om du har narkos, måste du vila tills effekterna av narkos har passerat. Du måste ordna för någon att köra dig hem. Du bör försöka att ha en vän eller släkting bo med dig under de första 24 timmarna.

Om du har en lokalbedövning, kommer du brukar kunna gå hem efter en kort vila. Du ska må bra nog att gå, resa med buss eller tåg - eller att köra hem, förutsatt att du inte har fått ett lugnande medel.

Du kan uppleva vissa period-liknande kramper och mild blödning. Blödningen är oftast milda och bör lösa inom sju dagar. För att minska risken för infektion ska du använda bindor istället tamponger. Ta det lugnt under de första en eller två dagar och ta värktabletter som behövs.

De vanligaste biverkningarna av förfarandet är blödning och smärta, såsom nämnts ovan. Mycket sällan är det möjligt att ett litet hål kan göras i livmodern genom hysteroskopet. Om detta händer skulle du behöva stanna på sjukhuset över natten. Det är också möjligt, om än ovanliga, att utveckla en infektion i livmodern som ett resultat av hysteroscopy.

Du bör kontakta din läkare om du utvecklar några problem såsom:

 • En temperatur.
 • Ökad oförklarlig smärta lindras inte med smärtstillande medel.
 • Ökad ansvarsfrihet, vilket är illaluktande och obehagliga.
 • Kraftiga blödningar.

Aktuella artiklar