Fetma och övervikt hos barn

Om ditt barn är feta eller överviktiga, de har en ökad risk att utveckla olika hälsoproblem. De är också mer sannolikt att bli en överviktiga eller feta vuxna. Om övervikt och fetma behandlas i barndomen, kan vissa av dessa hälsoproblem vändas, eller ens förebyggas. Ditt barn är också mer sannolikt att växa till en vuxen med en hälsosam vikt. Det viktigaste sättet att behandla ett barn som är överviktiga eller feta är att titta på förändringar som kan göras för att deras livsstil. Sådana förändringar innefattar att äta mer hälsosamt och gör massor av fysisk aktivitet. Förändringar som involverar hela familjen är bäst.

Om ditt barn är feta eller överviktiga, innebär detta att de bär överviktig. Om inget görs åt detta, får den extra vikt som de bär orsaka problem för deras hälsa.

Läkare, sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal kan titta för att se om ditt barn är överviktiga eller feta genom att beräkna deras body mass index (BMI). BMI är ett mått på barnets vikt i förhållande till sin höjd. Det är dock viktigt att veta att ett barns BMI inte tolkas på samma sätt som en vuxen BMI. Istället är deras BMI kartlagt den speciella tillväxt diagram. Dessa diagram kan visa hur ditt barns BMI jämför med det normala intervallet för barn i samma ålder, kön och etnisk bakgrund. För spädbarn i åldern 2 veckor och 4 år, är Storbritannien och WHO sjökort används. För 5-19 åringar, är WHO percentilen sjökort används.

Fetma och övervikt hos barn. LAGA (sinne, motion, kost... Gör det!).
Fetma och övervikt hos barn. LAGA (sinne, motion, kost... Gör det!).

Ditt barns läkare, sjuksköterska eller annan sjukvårdspersonal kan kontrollera ditt barns BMI mot dessa percentilen diagram för att avgöra om de är överviktiga eller feta. Eller så kan du använda följande länk för att hitta ett BMI kalkylator speciellt utformade för barn: www.mendcentral.org / aboutobesity / bmicalculator.

Relaterade artiklar

Barn som är överviktiga eller feta kan utveckla hälsoproblem under barndomen på grund av sin vikt. Hälsoproblem kan inkludera typ 2-diabetes, högt blodtryck, fettlever, gallsten och tecken på hjärtsjukdom. Det oroande är att sådana hälsoproblem traditionellt har varit problem bara drabbar vuxna, med överviktiga och feta vuxna har en ökad risk att utveckla dem. Men på grund av de höjda nivåerna av barnfetma, är dessa fetmarelaterade hälsoproblem drabbar allt yngre människor.

Ett barn som är överviktiga eller feta har också en ökad risk för:

 • Gemensamma problem, inklusive artros och separation av bollen i höftleden från den övre änden av lårbenet (halkade övre femurepifys).
 • Att gå igenom puberteten tidigt.
 • Andningsproblem, inklusive försämring av astma, obstruktiv sömnapné (problem med ditt barns andning medan de sover) och känsla out-of-andetag lätt när de tränar.
 • Utveckla järnbrist och D-vitaminbrist.
 • Övervikt och fetma i vuxen ålder (mer än hälften av barn som är överviktiga kommer att växa upp och bli feta som vuxna).

Övervikt och fetma som ett barn eller en tonåring kan också ha psykologiska effekter för vissa. Det kan leda till låg självkänsla och bristande förtroende. Ett barn kan bli utsatta för mobbning på grund av sin vikt. De kan bli tillbakadragna och undvika social kontakt. Det kan leda till låg humör och, i svåra fall, depression.

Om övervikt och fetma redovisas och behandlas i barndomen och tonåren, kan vissa av dessa hälsoproblem vändas, eller ens förebyggas. Barnet är också mer sannolikt att växa till en vuxen som har en hälsosam vikt.

De senaste siffrorna visar att omkring 1 i 3 barn i Storbritannien är överviktiga eller feta.

Hur vet du om ditt barn är överviktiga eller feta? Nationella fetma forum.
Hur vet du om ditt barn är överviktiga eller feta? Nationella fetma forum.

Ökningen av fetma tycks plana ut i Storbritannien, men fortsätter att öka i andra delar av Europa och Nord-Europa. Den snabba ökningen av fetma sett sedan 1970-talet har kallats fetmaepidemin.

För någon (inklusive barn), beror din vikt på hur mycket energi du tar in (kalorier i mat och dryck) och hur mycket energi din kropp använder (brännskador) upp:

 • Om mängden kalorier som du äter är lika med mängden energi som kroppen använder upp, sedan din vikt är stabil.
 • Om du äter mer kalorier än du bränner dig, sätta dig upp i vikt. Överskottet av energi omvandlas till fett och lagras i kroppen.
 • Om du äter färre kalorier än du förbränner upp, du förlorar vikt. Din kropp har att utnyttja sina fettdepåer för att få den extra energi den behöver.

Skälen till varför energin tas i inte kan balansera energin används och kan leda till viktökning bland barn, bland annat följande:

Hur mycket ett barn äter och dricker

Många barn är överviktiga eller feta helt enkelt eftersom de äter och dricker mer än kroppen behöver. Med alltför många livsmedel eller drycker som är för söt eller fet är ett vanligt problem.

Brist på fysisk aktivitet

Ett barn kan äta rätt typ och rätt mängd mat, men om de inte gör tillräckligt med fysisk aktivitet, kan de gå upp i vikt. Långa perioder utan motion bidrar också till exempel att spendera många timmar framför TV eller spelar videospel. Att ha föräldrar som är inaktiva kan också öka barnets risk att bli överviktiga eller feta.

Dina föräldrar

Övervikt och fetma kan köras i familjer. Man tror att 5 av 10 barn som har en förälder som är överviktiga blir feta själva. Och 8 av 10 barn som har två föräldrar som är feta blir också feta själva.

Detta kan delvis bero på att lära sig dåliga matvanor från dina föräldrar som barn. Men, vissa människor ärver faktiskt en tendens i sina gener som gör dem benägna att äta för mycket. Det är inte helt klarlagt hur denna genetiska faktor fungerar. Det har något att göra med kontrollen av aptit. När du äter, vissa hormoner och kemikalier hjärnan skickar meddelanden till delar av hjärnan för att säga att du har fått nog och att sluta äta. I vissa människor, kan denna kontroll av aptit och mättnadskänsla (mättnadskänsla) vara felaktig, eller inte så bra som det är i andra.

Men om du gör ärver en tendens att äta för mycket, är det inte oundvikligt att du kommer att bli överviktiga eller feta. Du kan läsa om kraften i din aptit, sätt att motstå det, vara strikt på vad du äter och göra några regelbunden fysisk aktivitet. Men du kommer sannolikt att kämpa mer än de flesta människor där din vikt är berörda. Du kanske tycker att det är svårare att stoppa dig från att gå upp i vikt eller gå ner i vikt.

Forskning har också visat att barn som föds till mödrar som är överviktiga, eller mödrar som utvecklar diabetes under graviditeten, är mer benägna att vara överviktiga eller feta själva.

Brist på sömn

Inte få tillräckligt med sömn har föreslagits som en annan möjlig riskfaktor för fetma hos barn. Det verkar vara en trend för barn som går till sängs senare, men, också, kan för lite motion leder till dålig sömn.

Två hormoner som kallas leptin och ghrelin kan vara viktigt här. Leptin frigörs av fettceller att berätta din hjärna att fettdepåer är tillräckliga. Ghrelin släpps av magen som en signal av hunger. I någon som inte har tillräckligt med sömn, leptin nivåer är låga och ghrelin nivåerna är höga. Dessa förändringar i hormonnivåer kan uppmuntra ett barn att äta mer.

Medicinska problem

Sällan har ett barn en medicinsk orsak till övervikt eller fetma. Till exempel, det finns några sällsynta genetiska sjukdomar som kan orsaka övervikt och fetma hos barn. Förhållanden såsom en underaktiv sköldkörtel (hypotyreos) eller andra problem hormon kan också vara en orsak. Vissa läkemedel kan också göra barnen mer benägna att gå upp i vikt. Men i allmänhet, är en medicinsk orsak till övervikt eller fetma undantaget i barn.

Om du är orolig att ditt barn kan vara överviktiga eller feta, kan du diskutera detta med din läkare, sjuksköterska eller annan sjukvårdspersonal som du litar på. De kanske kan föreslå hur du kan hjälpa ditt barn, eller hänvisa dig till andra yrkesgrupper som kanske kan hjälpa. Det kan finnas vissa specifika program eller tjänster i ditt område särskilt inrättats för att hjälpa till att förebygga eller hantera övervikt och fetma hos barn. Till exempel kan det finnas en sund livsstil program i ditt område, såsom en LAGNINGEN kurs (se länken nedan). Ditt barns läkare ska kunna ge råd om detta.

Barn som är kraftigt överviktig kan kallas av sin läkare till en speciell klinik på ett sjukhus. Vanligtvis dessa kliniker har ett team av läkare, sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal som är experter på att hantera övervikt och fetma hos barn. Dock behöver många överviktiga barn inte remitteras för specialistvård.

I allmänhet, är snabb viktminskning eller strikt diet rekommenderas inte för barn som fortfarande växer, om inte detta uttryckligen har förvarnats av en specialist. För de flesta barn är det ofta med syftet att hålla vikten på samma nivå i stället för viktminskning. När de växer och deras förhöjningar höjd, bör barnet antingen inte få någon vikt samt eller deras viktökning bör vara långsammare än deras höjd vinst. Ibland, om tonåringar har slutat växa, kan viktminskning på omkring 0,5 kg per vecka vara lämpligt. Ditt barns läkare kommer att kunna ge råd vad som är bäst för dem.

Det viktigaste sättet att behandla ett barn som är överviktiga eller feta är att titta på förändringar som kan göras för att deras livsstil. Förändringar som involverar hela familjen är bäst. Andra familjemedlemmar som är överviktiga kan också dra nytta samtidigt. Kom ihåg att som förälder eller vårdnadshavare, agerar du som en viktig förebild för ditt barn och du kan hjälpa dem att hålla sig frisk.

De två viktigaste livsstilsförändringar som rekommenderas är för ditt barn att äta mer hälsosamt och göra massor av fysisk aktivitet. Små, gradvisa förändringar kan vara bäst. Ditt barn kommer då att vara mer benägna att hålla sig till dessa förändringar på lång sikt.

Som förälder eller vårdnadshavare, bör du försöka att delta så mycket som möjligt för att hjälpa ditt barn att göra dessa förändringar. Dock kan vissa äldre tonåringar föredrar att ta ansvar för sig själva. Fundera över hur ditt barns framsteg kommer att övervakas. Diskutera detta med sin läkare. Vid varje tillfälle, ge beröm och uppmuntra ditt barn i vad de gör.

Se separat broschyr som heter Viktminskning - Hur gå ner i vikt för mer information.

Äta mer hälsosamt

Överviktiga barn bör uppmuntras att äta mer hälsosamt och att minska det totala antalet kalorier som de äter. I de flesta fall, som förälder, måste du ta ansvar för att göra ändringar i ditt barns kost, särskilt om ditt barn är under 12 år. Det är dock viktigt att involvera barnet så mycket som möjligt och för att lyssna till deras tankar och önskemål när man beslutar vilka förändringar att göra för att den mat de äter.

Din läkare kan be dig att föra dagbok över den mat som ditt barn äter. De kan då ha specifika rekommendationer för förändringar att göra. Ibland kan en remiss till en dietist kan föreslås.

Några förslag som kan vara till hjälp är:

 • Sträva efter en balanserad och varierad kost för hela familjen.
 • Uppmuntra ditt barn att äta mat på regelbundna tider och att se hur ofta de äter. De bör undvika att småäta så mycket som möjligt.
 • Försök att äta mat i en trevlig miljö som en familj utan distraktioner. Till exempel, inte äta framför teven.
 • Om snacks äts, bör de vara hälsosamma mellanmål (t.ex. frukt) istället för godis, choklad, chips, nötter, kex och kakor.
 • Låg-kalori drycker är bättre än sockrade drycker (vatten är bäst).
 • Snacks eller mat bör inte användas som en belöning.
 • Uppmuntra ditt barn att titta på portionsstorlekar av den mat de äter.
 • Utgör huvuddelen av det mesta av ditt barns måltider med stärkelse-baserade livsmedel (t.ex. spannmål, bröd, potatis, ris, pasta). Fullkorn stärkelse-baserade livsmedel bör ätas när det är möjligt.
 • Se till att ditt barn äter massor av livsmedel som innehåller mycket fiber. Livsmedel rika på fibrer inkluderar fullkornsbröd, brunt ris och pasta, havre, ärtor, linser, korn, bönor, frukt, grönsaker och frön. Bland annat kommer livsmedel som innehåller mycket fiber hjälper till att fylla upp ditt barn.
 • Sikta på minst fem portioner av en mängd frukt och grönsaker per dag för ditt barn.
 • Barnen behöver lite fett i sin kost, men syftar till att grilla, koka eller baka snarare än steka mat.

Göra massor av fysisk aktivitet

Det rekommenderas att alla barn ska göra minst 60 minuters måttlig fysisk aktivitet varje dag. Några föreslår att barn som är överviktiga eller feta ens borde göra mer än så. Denna 60 minuter behöver inte ske på en gång och kan delas upp i 10 - eller 15-minuters block. Dessutom bör du uppmuntra ditt barn att bli allmänt mindre inaktiv (stillasittande). Den tid som de tillbringar med stillasittande aktiviteter, som att titta på tv, med hjälp av en dator, eller spelar tv-spel, bör vara mindre än två timmar varje dag.

Som föräldrar och vårdare, det finns några sätt som du kan uppmuntra ditt barn att bli mer fysiskt aktiva. Till exempel:

 • Uppmuntra aktiv lek för ditt barn, inklusive spel som involverar att flytta runt en hel del, som att hoppa, dansa, springa eller bollspel.
 • Uppmuntra ditt barn att spendera mindre tid att sitta göra stillasittande aktiviteter.
 • Bygga fysisk aktivitet i ditt barns liv i allmänhet. Försök att vara mer aktiv som en familj. Till exempel, gå eller cykla till skolan och affärer, gå simning eller till parken tillsammans. Återigen, kom ihåg att som förälder eller vårdnadshavare, du agerar som en förebild.
 • Hjälp barnen att regelbundet delta i strukturerade fysiska aktiviteter som de tycker om. Detta kan innefatta dans, fotboll eller andra sporter eller simning.

Behandlingar med läkemedel

Som regel är behandling med läkemedel som inte vanligtvis används för att hjälpa barn och tonåringar bantar. Men i sällsynta fall kan läkemedlet orlistat förskrivas för att hjälpa barn i åldern 12 eller äldre, som är kraftigt överviktiga, i synnerhet om de har börjat utveckla hälsoproblem på grund av sin övervikt. Orlistat verkar genom att störa det sätt som fettet rötas och absorberas i kroppen. Om en tonåring förskrivs orlistat, bör detta ske under ledning av en specialist viktminskning klinik där överviktiga och feta barn ses regelbundet. Om ordinerat detta läkemedel, kommer barnet eller tonåringen behöver regelbunden uppföljning.

Viktminskning kirurgi

Kirurgi för att hjälpa viktminskning, även kallad Bariatric kirurgi, är inte vanligtvis utförs på barn. Men i undantagsfall kan det betraktas som ett alternativ för ungdomar som redan har gått igenom puberteten och som är kraftigt överviktiga med allvarliga hälsoproblem orsakade av fetma.

Psykologiskt stöd

Som nämnts ovan, kan vara överviktiga eller feta som barn leda till psykiska problem för vissa barn. Som förälder eller vårdnadshavare, kan du känna dig möjlighet att diskutera med ditt barn hur de mår. Eller, kanske du vill engagera ditt barns läkare. Rådgivning eller specialist bidra till att öka förtroendet och självkänsla och att hjälpa till att utveckla copingstrategier för retas eller mobbning behövs ibland.

Ja. Som förälder eller vårdnadshavare, kan du hjälpa till att förhindra att ditt barn blir överviktiga eller feta genom:

 • Siktar på en hälsosam, balanserad och varierad kost för hela familjen.
 • Att se till att ditt barn blir den rekommenderade mängden fysisk aktivitet (minst 60 minuters måttlig fysisk aktivitet per dag).
 • Att begränsa den tid som ditt barn tillbringar vara inaktiv (stillasittande) - till exempel mindre tid framför datorn eller tittar på TV.
 • Bygga fysisk aktivitet i din familjs liv i allmänhet.
 • Uppmuntra en hälsosam livsstil för hela familjen.

Om ditt barn är i receptionen eller år 6, kan deras BMI kontrolleras som en del av National Child Measurement Programme. Om det faller utanför det normala intervallet, kan du få ett brev från skolan. Vissa föräldrar ser detta som ett intrång, men det är tänkt att vara en hjälp varning att du måste vidta vissa åtgärder till förmån för ditt barns hälsa.

Ytterligare hjälp och upplysningar

LAGA (sinne, motion, kost... Gör det!)

Change4Life

Weightwise

Vikt oro

National fetma forum

British Nutrition Foundation